Отговори
# 105
А в това със лука има или някаква истина и рационално обяснение? Или не. Щото си има лактогонни храни, ама за лук, честно, за пръв път чувам. Сега, за честотата на ядене на лук, няма да коментирам😂

А за зърната е направо садистично 🤕

Червения лук бил лактогонен, майка ми ме натискаше яко да рупам Grinning
Другите коментари няма да ги коментирам(сори за тафтологията) че съм направо AnguishedDizzy Face

# 106
  • Плевен
За зърната е не само садостично,но и опасно.Има опасност това разтриване да предизвика контракции,а оттам и преждевременно раждане.Консултантите отхвърлят тези стари практики като опасни.А това е така защото при кърмене/триене се отделя окситоцин,който въздейства на гладката мускулатура.Такава има освен в гърдите,и в матката.Затова родилите вече жени,в първите дни и седмица след раждането,при кърмене усещат контракциите(които понякога са и болезнени)на матката,която контрахира и се свива,а така се предотвратява кръвоизлив след раждането.Та точно тези контракции,могат да доведат до преждевременно раждане.Затова казах,че съвета за търкане на зърната е опасен.А по темата за лука,знам че бабите ни едно време са стимулирали кърмата именно с лук.

# 107
Лука е лактоген, потвърждавам от 1-ва ръка 😁 особено червения.
А за зърната логиката каква е? Да не те боли после като суче бебето, а преди това 🙄
Аз получих същия съвет, но от мъж 😁😅

# 108
  • Плевен
Болката идва най-вече от неправилна захапка на бебето.Другото е не точно болка,а по-скоро дискомфорт при засилената употреба на гърдите в началото на кърменето.Аз усещах зърната си като протрити,кръв и рагади нямах.Това трая само седмица.Има кремове с ланолин,които успокояват и "омазнаявват" кожата на гърдите.Те са без отмиване.Това се препоръчва от консултантите.Има и друг крем,с отмиване,но не се препоръчва,защото си е голяма хамалогия преди кърмене да се миеш.А в началото си знаете,колко често е кърменето,буквално през час нерядко.А и не се препоръчва миене на гърдите преди кърмене.Защото водата изсушава кожата,а това от своя страна улеснява разраняване на кожата и образуването на рагади.

# 109
О, да, не от първа ръка, но съм чела за съвети за миене на гърдите със сапун! и гореща!! вода преди кърмене, и то давани от акушерки в родилното. Ся представям си как тъкмо родила през час ходя на мивката да се сапунисвам, или всъщност може би и канче с бързоварче си нося, щото в немалко родилни в бг няма топла вода дори. То не само, че е напълно безмислено това, ами е и вредно за кожата.

# 110
Аааа за миенето не съм съвсем съгласна. Докато бях в болницата си миех гърдите преди всяко цедене/ хранене на бебетата, било то и само с вода. То мен ме беше гнус да се пипам че нямах шанса да се изкъпя три-четири дни след секциото, че и да не си мия гърдите преди да ги дам на децата си или да сложа помпата.
Като се прибрах у дома ги плакнех с топла вода преди кърмене горе долу две-три седмици. Ама то при мен по-трудно слизаше кърмата и това помагаше до някъде.

# 111
Това с търкането с хавлия ме посъветва моята гинеколожка да направя в деветия месец. Не е казвала чак да ги разранявам, а просто да ги търкам с груба хавлия. Имах си обаче консултант по кърмене, която ми каза, че това са пълни глупости и евентуално само да си пипам самите зърна с движение за леко изтегляне за психологически ефект - просто да свикне мозъка ми с мисълта, че ще се дразнят, понеже в ежедневието няма други дразнители. Не знам дали е полезно или не това като съвет, щото и двете неща не ги правих, а детето имаше къса юздичка на езичето и не захапваше добре, та беше ясно че ще си ме поболват тъй или иначе Simple Smile

# 112
  • Плевен
Абе аз в родилното си го представям,ама след няколко месеца,когато излизате на разходка с бебето?Що ще чиниш,когато малкия звяр врекне гладен и си навън?Не съм се мила изобщо,а навън съм кърмила над 2 години.И са ме питали как се мия за кърмене,когато сме на разходка.И си представете реакцията им,когато съм им казвала истината  Mr. Green.Ама аз какво съм виновна?Те питат,аз отговарям!

# 113
Е аз за началото имах предвид -в родилното най-вече и първите седмици у дома. Като пораснаха и позакрепнаха спрях със "стерилизацията" на гърдите. То и аз кърмя вече година без да ми пука къде съм и без да ги плакна. 
Е признавам си на морето не съм кърмила след като съм се къпала в гьола. Квартирата беше до плажа и преди следващото кърмене вече си бях теглила един душ да махна солчицата. Тази година ще видим как ще е с вече порасналите деца, които ядат пръст и пясък за по-добро храносмилане. Stuck Out Tongue Winking Eye

# 114
  • София
От една позната, докато ми обясняваше защо детето й е на АМ и на 6 месеца е 10 кг.: "Бебето се роди голямо (4300) и понеже нямаше как да произвеждам толкова мляко за да му стига и почнах да дохранвам, защото бе нон стоп гладно..."

# 115
  • Пловдив
Забавна тема! Въпреки, че по време на „съветите” хич не е забавно. Joy

Още помня свекърва ми как ми дава акъл да давам водичка на малката. Аз обяснявам всеки път как тя не иска и бута шишето. И пак дава акъл и пак обяснявам... Един ден не издържах. Връчих й детето, връчих й едно шише с вода и й казах да й даде, като толкова иска и ако може. Хм, дали успя, а? Joy (Детето си беше и все още е с характер! Heart)
Иначе си я уважавам много, но някой път изтрещява. Децата са големи вече, сега за други неща си говорим и спорим, ама аз си правя каквото знам. Stuck Out Tongue Winking Eye

# 116
С тази вода, значи... аз с майка ми едва се оправих. Като трябваше за първи път да й оставя детето за по-дълго - един следобед, тя първото нещо, което каза: И да донесеш шише с вода. Е, хубаво - нося аз шишета с кърма, с вода и т.н. Като се върнах от вратата ми казва - детето не иска да погледне вода, плюе я, ама кърмата си изпи. И оттогава вече забравихме темата как не давам водичка на детето да си пийне.

# 117
  • София
Прясно, прясно от днес.

Бебчето ми нещо не ще да суче, дърпа се та се мъчим някак само и само да не давам шише.. Та оплаквам се с това на майка ми и тя ми казва насреща 'така  е няма да иска, като не си миеш гърдите преди всяко ядене с сапун и вода 😲😲😲' сигурно казва много съм се потелс, та не и е приятно на бебето. Обяснявам, че спазвам отлична хигиена и съм все на все 50кг с мокри дрехи, бая трябва да се озоря, че така да се изпотя, че бебето да не ме иска 🤣🤣🤣

# 118
Пхахах, пука му на бебето дали си потна или не. Оня ден я приспах и отидох да тренирам в хола, че само вечер ми остава време. Изпотих се порядъчно и тя се събуди и разрева, та сука от потна гърда 😂

# 119
Ми аз първите месеци не знаех кога съм яла кога съм се къпала кога (рядко) съм спала...те ако бебетата имаха такива критерии нямаше да сме 8 милиарда.
Надявам се повечето изцепки да си останат с по старите поколения.

Общи условия

Активация на акаунт