Една глупава ситуация..

• 12 808
  • 300
  •   1
Отговори
# 210
  • София
Авторката звучи като злобно човече. От тия, които викат на всички "мила" и "слънце", а зад гърба им съскат. И аз не бих я искала на сватбата си.

# 211
Чета и се чудя, защо банков заем, не е опция?
По този начин, всички ще са доволни и щастливи.
И аз се чудя.
Брат ми си е навил на пръста да си купува някаква кола за 30 хиляди. Още книжка няма, но е избрал кредитна схема вече.

Но предполагам,че братът не подозира колко голям проблем може да се окаже това за семейството на брат му.
Това не е добре.

# 212
Една сватба в 21 век не е необходимост в 99 процента от случаите. Ако някой държи да се подписва, това не е скъпо, но една сватба не е етап в живота а прищявка ..

Ели, пак налагаш своите разбирания в живота на хората. Не разбираш ли, че има много хора за които е важно не само да подпишат, но да имат и църковен брак. И дори да няма булчинска рокля все пак не можеш да отидеш с дънки и маратонки, нали? Не знам защо гледаш само през призмата на твоите разбирания.

Гражданско +църква също не е скъпо само по себе си.

И колкото и призми и различия да имаме, мисля е ясно какво е необходимост и какво не е.
Когато нещо е "важно" за някого, това не го превръща в  необходимост...

# 213
Ти си си наумила,че щом за теб сватбата не е ,, нещо важно,, няма никакво значение дали са 200 лв или 2000 лв.
Ей на това му се вика принцип !
И защо беше темата ?

# 214
Авторката звучи като злобно човече. От тия, които викат на всички "мила" и "слънце", а зад гърба им съскат. И аз не бих я искала на сватбата си.

Кога пък ме чу да съскм? 😃

Както казах, ще обясня решението ни на брата на мъжа ми. Няма на кого и за какво да съскам...
Чета и се чудя, защо банков заем, не е опция?
По този начин, всички ще са доволни и щастливи.

Ми сигурно ще си поискат. Не зная подробности, не сме имали време да ги разберем.

# 215
  • София
Една сватба в 21 век не е необходимост в 99 процента от случаите. Ако някой държи да се подписва, това не е скъпо, но една сватба не е етап в живота а прищявка ..

Ели, пак налагаш своите разбирания в живота на хората. Не разбираш ли, че има много хора за които е важно не само да подпишат, но да имат и църковен брак. И дори да няма булчинска рокля все пак не можеш да отидеш с дънки и маратонки, нали? Не знам защо гледаш само през призмата на твоите разбирания.
Но пък ти хич не налагаш своите разбирания дори в този си пост, м? Защо да не може? И не питам за една преателка, а за себе си. Аз бях точно така, когато подписвах, мъжът ми също. Десет години по-късно имаме стабилен брак и едно чудесно дете. Наистина ли смяташ, че няколко метра плат и едни обувки на токчета оказват влияние върху бъдещия съвместен живот? Някои от най-пищните сватби, на които съм била, бяха последвани от тежки разводи. Дали си по пантофи, маратонки или обута в Лубутан, няма никакво значение.

# 216
  • Down south
Цитат
Наистина ли смяташ, че няколко метра плат и едни обувки на токчета оказват влияние върху бъдещия съвместен живот? Някои от най-пищните сватби, на които съм била, бяха последвани от тежки разводи. Дали си по пантофи, маратонки или обута в Лубутан, няма никакво значение.
Тип/вид/пищност на сватбата, не е гаранция за дълготраен брак, както всъщност и обратното.

ПП Това последното, в което може да си обут, какво е?

# 217
Според мен авторката ревнува неистово, че други сключват брак. Не й вярвам, че не желае да се омъжи - няма как да е истина при наличието на такава бясна омраза към сватбите. Аз лично такова нещо за пръв път виждам - толкова да мразиш сватби, че дори да не искаш да отидеш, камо ли да дадеш заем. Може би мъжът на тази авторка й излиза с агрумента, че това са пари на вятъра и затова не се жени за нея. Обаче изведнъж, като става дума за сватбата на брат му е готов да даде заем и да отиде с удоволствие на празненството. Дори ми се струва, че се вълнува и радва за брат си, което е най-нормалното нещо. Авторката се чувства прецакана в тази ситуация и иска да провали този прекрасен ден както на младите, така и на мъжа си, да му натрие носа. Много жалко, недостойно и кухо като аргументи. Едва ли някой се връзва наистина. А онова с пластичните операции е супер нелепо - също като останалите "аргументи".

# 218
Според мен авторката ревнува неистово, че други сключват брак. Не й вярвам, че не желае да се омъжи - няма как да е истина при наличието на такава бясна омраза към сватбите. Аз лично такова нещо за пръв път виждам - толкова да мразиш сватби, че дори да не искаш да отидеш, камо ли да дадеш заем. Може би мъжът на тази авторка й излиза с агрумента, че това са пари на вятъра и затова не се жени за нея. Обаче изведнъж, като става дума за сватбата на брат му е готов да даде заем и да отиде с удоволствие на празненството. Дори ми се струва, че се вълнува и радва за брат си, което е най-нормалното нещо. Авторката се чувства прецакана в тази ситуация и иска да провали този прекрасен ден както на младите, така и на мъжа си, да му натрие носа. Много жалко, недостойно и кухо като аргументи. Едва ли някой се връзва наистина. А онова с пластичните операции е супер нелепо - също като останалите "аргументи".

Хахахаха по-голяма глупост не бях чела, признавам.

# 219
Цитат
Наистина ли смяташ, че няколко метра плат и едни обувки на токчета оказват влияние върху бъдещия съвместен живот? Някои от най-пищните сватби, на които съм била, бяха последвани от тежки разводи. Дали си по пантофи, маратонки или обута в Лубутан, няма никакво значение.
Тип/вид/пищност на сватбата, не е гаранция за дълготраен брак, както всъщност и обратното.

ПП Това последното, в което може да си обут, какво е?

Лубутан е марка скъпи обувки с рахатерна много ярка червена подметка.

# 220
  • София

Първата кола си я купих когато започнах първата си работа, която беше на 20км от дома ми. Нямах алтернативен транспорт.

Едва събрах пари за тази кола, която беше втора ръка беше одрана и трябваше да и се смени съединителя. Родителите ми помогнаха, разбира се.
Тази кола беше част от един важен етап от живота ми и ми беше безценна. Това се нарича НЕОБХОДИМОСТ.

Една сватба в 21 век не е необходимост в 99 процента от случаите. Ако някой държи да се подписва, това не е скъпо, но една сватба не е етап в живота, а прищявка ..

В България, все още няма недостижимо с някакъв обществен транспорт, място.
Та, съвсем спокойно е можело да си пътуваш с него- хиляди и стотици хиляди все още го правят всеки ден.
Но, ТИ си решила, че ти е НЕОБХОДИМОСТ.
И родителите ти са ти дали парите, защото са УВАЖИЛИ ТВОЕТО ВИЖДАНЕ ЗА НЕОБХОДИМОСТ.

Ако бяха решили, че е прищявка, щеше да си пътуваш и на стоп дори- това също е начин за придвижване.

Та, толкова за емпатията, за уважението и добрите чувства към "слънцето".......... Mr. Green

# 221
  • София
"Чисти сметки - добри приятели" са казали хората, от личен опит ще кажа, че важи и за роднини. "Аз - на тебе, ти - на мене" - не си е работа, особено щом не става въпрос просто за брат-брата, а за две семейства. Стават такива поразии, че после хиляда пъти съжаляваш, че си дал или взел. Аз не бих дала тези пари по няколко причини.
Първо, ще ги дадат като заем, ще се окаже подарък, ще се почне с "Дай да не им ги искаме обратно", ще стане разправия пред свършен факт - парите са дадени, джамбурето е минало. И какво - двамата братя не се карат, но единият се кара с жена си, която му е не по-малко близка. Защо брат му да е пред жена му, при положение, че не става въпрос за ситуация на живот и смърт.
Второ, никой не си бере парите по дърветата. Какво значи "Ако е малка сумата - дайте им я". Малка или голяма, тия пари авторката и мъжът й са ги изработили, не са ги намерили на пътя. Като е толкова малка сумата - братът и бъдещата булка не работят ли, не могат ли за няколко месеца да спестят? Като цяло това бързане "Дайте ни пари, искаме да се женим сега и веднага" ми изглежда неадекватно.
Трето, "Дайте ми пари за сватба" и на мен ми звучи като "Дайте ми пари, че много ми се приходи на Малдивите". Вярвам в брака и в това, че сватбите са едно от най-прекрасните събития в този живот. И аз искам да се видя в бяла рокля и прочее. Но не мисля, че някой трябва да спонсорира чуждите масрафи. Не може така - ама ние много искаме сватба, моля ви се. И я искат сега, очевидно не искат да поизчакат да спестят сами явно.
Четвърто, и аз бих ги насочила към банка. Стига с това "гадните лоши банки". Нито лихвите са толкова непосилни, нито ще им отнеме особено много време да си изплатят кредита, нали сумата не била голяма. Но ще имат договор, погасителен план, всичко ще е черно на бяло и в това няма нищо лошо. При един по-малък кредит с по-дълъг срок за изплащане могат да плащат по 50-100 лева на месец, ако са стабилно работещи хора, почти няма да го усетят. Та това са по 25-50 лева на човек, кажи-речи няколко бири навън. Ако са стегнати и добре организирани, ще го и изплатят и предварително - чиста работа.

# 222

Първата кола си я купих когато започнах първата си работа, която беше на 20км от дома ми. Нямах алтернативен транспорт.

Едва събрах пари за тази кола, която беше втора ръка беше одрана и трябваше да и се смени съединителя. Родителите ми помогнаха, разбира се.
Тази кола беше част от един важен етап от живота ми и ми беше безценна. Това се нарича НЕОБХОДИМОСТ.

Една сватба в 21 век не е необходимост в 99 процента от случаите. Ако някой държи да се подписва, това не е скъпо, но една сватба не е етап в живота, а прищявка ..

В България, все още няма недостижимо с някакъв обществен транспорт, място.
Та, съвсем спокойно е можело да си пътуваш с него- хиляди и стотици хиляди все още го правят всеки ден.
Но, ТИ си решила, че ти е НЕОБХОДИМОСТ.
И родителите ти са ти дали парите, защото са УВАЖИЛИ ТВОЕТО ВИЖДАНЕ ЗА НЕОБХОДИМОСТ.

Ако бяха решили, че е прищявка, щеше да си пътуваш и на стоп дори- това също е начин за придвижване.

Та, толкова за емпатията, за уважението и добрите чувства към "слънцето".......... Mr. Green

Не зная дали разговора има мисъл, явно живеем на различни планети.

Само ще те помоля да не коментираш когато не знаеш.  Колата ми беше наистина необходима. Можех да се опитам да сменя работата си, това щеше да се отрази на следващия етап от професионалното ми развитие, защото беше много добра възможност. За теб това е толкова прищявка, колкото да накараш приятели и роднини да дойдат на организирано от теб събитие, за което трябва да си платят под формата на подарък и на което са задължени да дойдат, защото "ще си много щаслив" да дойдат и да си платят...
Ясно, никога няма да се разберем...

# 223
Толкова терзания, вместо да им кажеш на хората направо, че няма да им дадеш пари.

Това натякване как сватбите са безполезни е наистина смешно. И защо "ще си много щастлив" е в кавички? Хората обикновено са наистина много щастливи на сватбите си! И на чуждите сватби също. Това че ти не се кефиш и заобикаляш сватби отдалеч си е твой проблем

За мен проблема е, че мъжът на Eli ще ги даде парите, дори тя да не е съгласна.

# 224
Те хората са се разбрали вече – ще дадат 1/3 от парите и няма да ходят на църковната церемония Ели и мъжа ѝ.Simple Smile

Въпросът е принципен и аз подкрепям изцяло позицията на Ели в случая. Тук, в България е черта на манталитета хората да се разпростират отвъд чергата си. Няма пари, но вдига сватби, прави балове, купува мега скъпи вещи, залага вещи и имоти, ходи по скъпи екскурзии. И после защо има толкова мошеници, фирми за бързи кредити. Ами, затова – защото българинът иска и се разпростира извън чергата си. И после – какво стана, защо съм затънал в заеми, ще ме трепят.

Общи условия

Активация на акаунт