Една глупава ситуация..

• 12 801
  • 300
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Аз също не намирам за нередно да знаеш за какво ще се харчат парите. Ужасно неприятно би ми било да дам пари назаем и да се окаже, че са отишли за барове и глупости например.
Между другото, не знам защо битува мисленето, че щом ти искат заем, значи е наистина спешно, наложително и важно. Много хора са тотални гьонсурати. Както казаха и преди мен, затова процъфтяват разни бързи кредити, които смъкват кожи направо. Наумили си, че искат я сватба, я моренце, я нов смартфон за хиляди и - давай на маслините.

# 241
Не е въпросът дали заемът е за сватба,за компютър,за трактор,за изложба, за,за,за.
Всеки човек решава кое му е важно и поне сред моите приятели - няма такива,които биха дошли да ми искат заем за нещо,което не им е важно. Щом идват и искат - значи за тях е достатъчно важно и са решили,че заемът си струва.
До там приключва за мен темата ,,важно- не важно,,. От там нататък е желанието да помогнеш и възможността.

Вече се повтарям, но ако не си прочела,  няма да дам парите си и да забравя за какво ще ги харчи на когото ги давам, защото не рина парите си с лопата. Давам приоритет за какво отиват парите ми и една сватба е много назад в списъка

Мда.
Ти искаш да определяш за какво отиват парите,които ще даваш на заем.
То това е проблемът.
Срещу това да дадеш пари,искаш да си психически спокойна,че ще се изхарчат ,, разумно,, според твоите субективни норми за 'разумно'.
Такива хора и да ми дават,не бих взела от тях заем.

Да, това е идеята.

Не съм тръгнала да ти давам заем, така че всичко е точно

# 242
И аз съм да се знае за какво е заема. Ми те може да кажат, че е за сватба, накрая да ги проиграят на хазарт, няма как да си сигурен, но чак пък да не интересува...

# 243
Едно е да се знае.
Друго - да се прави 'субективна оценка' струва ли си или не.

# 244
Едно е да се знае.
Едно и също е.
Незряло е да искаш пари за нещо от хора, които за себе си не са ги дали. Струва ми се, че или на братчето, или на жена му 'толкова им е акъла' и въобще не са се замислили, че действието им е неуважително към принципите на хората от които чакат помощ. Почти съм сигурна, че е жената, защото и тя се чуди ама как, бе, как може някой да не иска да се жени, ейййй кви идиоти имало на тоя свят, противници на сватбите.

# 245
Естествено, че ако са знаели какви проблеми ще предизвикат, е нямало да искат Simple Smile Но младите хора нямат житейски опит и не се сещат за всичко.

# 246
    Едно е да се знае.
    Като си даваш личните пари, естествено, че ще правиш оценки къде и за какво отиват. Ама вие наистина ли така раздавате вашите пари наляво и надясно, защото уважавате чуждите принципи и решения? Представям си пък ако мъжът ви спонсорира зълвата, ще опищите орталъка.

# 247
    Изобщо не е едно и също.
    Нормално е да знаеш за какво е заемът,но не е нормално ти да определяш колко е важно за тия хора нещото.
    Те тия хора едва ли са наясно до какви бурни емоции е довело желанието им за помощ. Иначе никой себеуважаващ се човек не би си го причинил.

# 248
    Ами предствете си ситуация. На младини искат да се женят, но нямат пари. Решават, че ще съберат, защото са практични хора и с акъла си. Обаче идва дете, второ, ипотека, нова кола и т.н. Живота така се завърта и все не остават пари за сватба, а и то мерака минава малко и бам идва някой и ти иска пари за сватбата си, пъл било то и брат ти... Ми кофти е малко... Не че случая е такъв, но що пък да не преценяваш субективно. Освен това брата няма принципи явно и не му пука, че брат му и жена му не са дали за собствена сватба.

# 249
    • София
    Само на мен ли ми прави впечатление, че авторката с апломб говори все за МОИТЕ ПАРИ? newsm78
    То, вярно че са съквартиранти с мъжа до нея, явно той е готов да услужи на брат си, а тя горката се гърчи от мисли как хем да не се бръкне, хем да не покаже истинското си отношение към него.
    Трудно е да се правиш на Господ, да командваш ценностите и принципите на другите, и да запазиш поне уважението им..

# 250
    • София
    Е, ако са толкова принципни младите влюбени, защо не си изкарат сами пари за сватбата? Защо не изтеглят кредит? За мен един от основните принципи в този живот е - заеми от роднини и приятели, само ако се влача по корем.

П.П.: Не искам да адвокатствам на авторката, но определения какви са тя и мъжът й, защото нямат брак, ми се струва като наистина излишно заяждане. Много двойки вече живеят без брак и не са "съквартиранти".

# 251
    Бианка, и е, и не е така.
    Може би де олелчвам, но с времето започвам сериозно да не разбирсм довода 'те са млади, невинаги разбират'. Смисъл?! Разбират да се женят (в случая), но не разбират от елементарно чувство за емпатия, уважение, съобразяване?
    Неразбирането е за малките деца. Човек над 20 трябва да съзнава, че не всички са му длъжни, нито пък са на неговото мнение.
    Както и в тази тема - просто си говорим, но няколко човека изкарват авторката тъпа и завистлива, защото, видиш ли, не е на тяхното мнение и пречи на младоженците. А реално заемът пречи на нея.

# 252
    Ама като пречи, отказваш. Аз никога не давам пари назаем. Давала съм на близки и преценени хора когато съм могла, с идеята, че ако не ми ги върнат, съм ги прежалила. Толкоз.

# 253
    Нормално е да знаеш за какво е заемът,но не е нормално ти да определяш колко е важно за тия хора нещото.

Не съм видяла някой да твърди, че за младоженците не било важно и затова не им се полагат пари. Напротив. Нека се женят, но с малко повече мисъл.
    Братовчедка ми се омъжи безработна, бременна, мъжът й изтегли заем за сватбата. Много хубава сватба беше.
    Аз това не мога да разбера. Някаква мания виждам да се избегнат банките. Ами после, като им щукне да купуват жилище, пак ли други да ги спонсорират, защото то е далеч по-голяма необходимост?

Ама като пречи, отказваш. Аз никога не давам пари назаем. Давала съм на близки и преценени хора когато съм могла, с идеята, че ако не ми ги върнат, съм ги прежалила. Толкоз.
    И това ще направи авторката и мъжът й. Само че тука се донесоха от 20 кладенеца вода как можело, това му е родният брат. Според ССФ ни така може, ни иначе. Като не даваш за сватби, на брат си дай. Нищо, че дори братът не ги иска точно за свои нужди.

# 254
    Заем давам, само ако преценя, че парите са наистина нужни за нещо неотложно и важно. След като аз съм ги изкарала и в крайна сметка ще ми се отразят на бюджета, съм в пълното право да знам за какво ще се харчат.
    Сватба не бих спонсорирала. Още повече безвъзмездно. Младоженците могат да направят компромис и да организират сватбата според възможностите си. Тъкмо ще имат възможност да приемат и свикнат с мисълта, че в живота всеки разполага според чергата си. И ако искаш по-висок стандарт, ще трябва да се потрудиш за него, а не да чакаш някой да ти дава.

Общи условия

Активация на акаунт