Съпругът ми не иска дете, а аз искам

• 29 803
  • 553
  •   1
Отговори
# 510
  • София
Тази тема ми даде страхотна идея. Ще взема да направя курсове по английски/немски за ембриони. Всяка майка, е добре дошла още в първия ден на 7-я месец. Ако тръгне добре ще вкарам уроци по математика и БЕЛ. Така де - как ще се чака, докато детето стане на 2 години. Няма време - трябва да се учи. Не може да си съсипват живота тези деца, губейки си времето в игра по детските площадки. Там е само за безотговорни майки, които изобщо не са загрижени за бъдещето на своите деца

За ембриони LaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughing
Още не мога да спра да се смея...
Майтапът настрана, ама някои като нищо ще се втурнат и към това, само да излезе модата
Касиопея, патентовай и действай бързо!

# 511
Абе хора, 21 век сме...с всичките си деца сме говорили английски у дома, а те отчасти учат доста изрази от клипчета. Добре им е лексиката, след като Алекса ги разбира за повечето неща. В момента ако майката знае английски...ми просто му говориш и четеш книжки. С тригодишното си водим диалози на 2 езика вече - български и английски.

Сега, дали ще си вади хляба с английски вече е друг въпрос. Но на 3 има неформални начини да попие език. Няма нужда да шофирам 2 часа, та да пеят песнички на английски - това и у дома го правим.

Смея се на идеята, че след 3 край с езиците. Като тийн може да научиш още 2-3. Сега, може да не се справиш толкова лесно с цъкащите звуци на бушмените или гърленото К на арабския, ама за европейски езици - как няма да ги научиш! Ако не си пълно дърво, всеки може да повтори фонемите така, че да се разбира.

# 512
Аргументът е, е че до 3 г. възраст се усвоява фонетиката на който и да е език, след това е почти невъзможно.
От преподаването на нашите учители? Ха, добре.
По тази логика всички филолози, които не са почнали да учат на тЛи език (вкл. и най-добрите ни преводачи) не умеят да артикулират изобщо.

От общуването му с част от най-добрите  преводачи в България съм на мнение, че самите те си дават сметка как няма начин да бъдат сбъркани с англичани, французи или от какъвто там език превеждат.

# 513
Скрит текст:
Тази тема ми даде страхотна идея. Ще взема да направя курсове по английски/немски за ембриони. Всяка майка, е добре дошла още в първия ден на 7-я месец. Ако тръгне добре ще вкарам уроци по математика и БЕЛ. Така де - как ще се чака, докато детето стане на 2 години. Няма време - трябва да се учи. Не може да си съсипват живота тези деца, губейки си времето в игра по детските площадки. Там е само за безотговорни майки, които изобщо не са загрижени за бъдещето на своите деца

За ембриони LaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughingLaughing
Още не мога да спра да се смея...
Майтапът настрана, ама някои като нищо ще се втурнат и към това, само да излезе модата
Касиопея, патентовай и действай бързо!

Първо ще пусна една тема в "Бъдещи майки" да видя как са настроенията там и ако има заинтересовани ще го патентован, че като нищо ще ме изпревари някой Joy

# 514
Затова написах "Ако не говорим за професионален превод". Simple Smile Факт е, че машинното самообучение напредва и в тази сфера.
Наистина не мога да се съглася, дъни се дори с английския. За отделни думи става - точно в качествто на речник.
За разговорник - само в краен случай, ако наистина нямаш друга алтернатива за проверка.

От общуването му с част от най-добрите  преводачи в България съм на мнение, че самите те си дават сметка как няма начин да бъдат сбъркани с англичани, французи или от какъвто там език превеждат.
Точно за това говоря.
В случая се чудя кому е нужно непременно да те объркат с носител на езика заради перфектно артикулиране.

# 515
  • София
Ами, нормално е дори- колко редови англичани говорят на правилен/ литературен английски?
От друга страна- ако живееш постоянно в Англия, ще добиеш техния акцент и пак зависи в коя част на страната си.

На мен ми е леко смешен фетишизма към английския и огромната гордост, че видиш ли, можем да го използваме.

# 516
Гал, има хора, които виждат бъдещето на децата си извън България и съобразяват много неща още преди да дойде време за езика, дори още преди раждането - напр. името - да звучи добре и на английски, фамилията - да има ли наставка -ов, и т.н.

Разбирам какво казваш, но има хора, за които е важно децата им да не бъдат етикирани цял живот като чужденци. На други не им пука. Вски си има съображения и аргументи.

То не е казано и че дете, което започне да учи език отрано, ще го овладее добре, особено като се има предвид нивото на обучението по чужд език в Бг. Представям си какво учат в детските градини. Иначе знам колко е скъпо.

Последна редакция: нд, 17 фев 2019, 19:16 от EmmaT

# 517
E, чак пък чужд език на 3 годинки ми идва туу мъч Rolling Eyes лично мнение. Има къде-къде по занимателни и образователни занимания на тази възраст от едно изтощително и безинтересно зубрене на тази възраст Rolling Eyes

О, аз за езикът съм съгласна, че се започва от рано- от бебе ми говорят на немски и български едновременно, а точно на 3год започнах да уча английски- нито беше изтощително, нито натоварващо- беше толкова приятно с песнички, стихчета- не си представйте че на 3 години учат граматика Simple Smile  Ходенето на балет, езици и ски от малка са ми едни от най-хубавите спамени. Важното е на детето да му харесва, ако не му допада никога не бива според мен да му се натрапва на сила. Но аз имах ограмно желание и се забавлявах много Simple Smile

# 518
На мен ми е леко смешен фетишизма към английския и огромната гордост, че видиш ли, можем да го използваме.

Английският е важен дотолкова, че е световен език и е вратичка към много академични системи и към повече възможности. Толкова. Е, не туристически или Бареков английски.

Иначе на 3 децата наистина не зубрят, те попиват неусетно, това си е факт.

# 519
Затова написах "Ако не говорим за професионален превод". Simple Smile Факт е, че машинното самообучение напредва и в тази сфера.
Наистина не мога да се съглася, дъни се дори с английския. За отделни думи става - точно в качествто на речник.
За разговорник - само в краен случай, ако наистина нямаш друга алтернатива за проверка.

Добре, ето произволен текст от eur lex:

Настоящата директива трябва да урежда всички търговски сделки, независимо дали се извършват между частни или държавни предприятия, или между предприятия и държавни органи, предвид факта, че държавните органи извършват значителен брой плащания към предприятията. Следователно тя трябва също да урежда всички търговски сделки между основните предприятия по договора и техните доставчици и подизпълнители.

Превод на гугъл транслейт:

This Directive should govern all commercial transactions, whether carried out between private or public undertakings or between undertakings and public authorities, given that public authorities make a significant number of payments to businesses. Therefore, it must also regulate all commercial transactions between the main contractors and their suppliers and subcontractors

Официална версия на английски:

This Directive should regulate all commercial transactions irrespective of whether they are carried out between private or public undertakings or between undertakings and public authorities, given that public authorities handle a considerable volume of payments to undertakings. It should therefore also regulate all commercial transactions between main contractors and their suppliers and subcontractors.

Че версията на гугъл има какво да й се пипне е видно с просто око, ама ако не ти трябва за полиран превод, мисля да е повече от речник.

# 520

О, аз за езикът съм съгласна, че се започва от рано- от бебе ми говорят на немски и български едновременно
С немския език как си сега. На какво ниво е?
Имам други познати - бащата говори само на английски език на малкото от бебе. Не зная до колко има полза и за това те питам.

Аз мисля, че език се забравя, ако не се практикува. Сега по-рядко говоря на английски и се усещам, че произношението ми е по-зле, определено.

Гугъл иначе бяха експериментирали с изкуствен интелект 'инсталиран' на ново поколение компютри (с невронна мрежа) и резултатите са били повече от добри. Предполагам до няколко години ще бъдат още по-добри преводите им.

# 521
Разбирам какво казваш, но има хора, за които е важно децата им да не бъдат етикирани цял живот като чужденци.
Разбирам те, но все пак. Може би съм зле със статистиката, но такива хора като принцип не са наясно нито с езици, нито с каква да е наука. И английски 2 часа седмично от тригодишна възраст няма да им спаси детето, ако манталитетът вкъщи 24/7 е като за билетче от лотарията.

# 522
  • София

Аз мисля, че език се забравя, ако не се практикува. Сега по-рядко говоря на английски и се усещам, че произношението ми е по-зле, определено.

Гугъл иначе бяха експериментирали с изкуствен интелект 'инсталиран' на ново поколение компютри (с невронна мрежа) и резултатите са били повече от добри. Предполагам до няколко години ще бъдат още по-добри преводите им.

Забравя се , ако не говориш непрекъснато с някого.
Ако само пишеш и превеждаш, запазваш речниковия запас, но произношението се скапва, наистина.
Гугъл преводача от български на английски може и да го докарва по- сносно, но при обратния вариант е жива скръб.
С френския и руския е същата манджа.

# 523
Абе хора, 21 век сме...с всичките си деца сме говорили английски у дома, а те отчасти учат доста изрази от клипчета.

О, да. И до 10 брои на английски, и азбуката знае, и цели песни пее, има заучени фрази, колко разбира, не мога да преценя. Това само от клипчета. Но и меси също така - Мамо, виж един жълт yellow bus. Oh, no, mummy, виж жабата jump!

# 524

Гугъл преводача от български на английски може и да го докарва по- сносно, но при обратния вариант е жива скръб.
С френския и руския е същата манджа.

Възможно е, не съм проследявала. То и към английски в много случаи са по-калпави преводите, но има и някои попадения. А с по-редките езици предполагам е и по-трагично.

Общи условия

Активация на акаунт