МНОГОДЕТНИ МАМИ № 70

• 62 532
  • 744
  •   1
Отговори
# 465
  • Sofia
Рени, най-добрата ми приятелка роди момиче преди моето и после момче преди Юлиан. И двамата носят много от нещата, които ми е давала, защото почти не са носени. Искам да възпитаваме децата в минимализъм, без излишъци - храна, дрехи, устройства, играчки.

# 466
Жанинче, абсолютно си права.
Аз като се роди навремето най-големият ми син,бях луднала да му купувам маркови дрехи,луди пари да нищо....Слава богу той сега не държи на това.Много добра моя приятелка и е гадно, защото няма финансова възможност,а дъщеря и расте и щяла да иска обувки от 200 евро, защото другите имали и как щяла тя да и ги купи.Ама викам и няма такива работи,моите родители едно време нямаха възможности,не ми е било приятно,но се съобразявах.Не съм на принципа,щом другите деца имат,трябва и моето.Синът ми-12 г,от 1 месец е с модерен тел.,евтин естествено,досега беше с обикновен.

# 467
За големите всичко купувам,защото няма кой да ни дава, но за малкият са ми давали и аз давам и смятам,че е нормално.Даже събирам дрехите за една приятелка, която има идеи в близкото бъдеще да ги дава на някой.

# 468
  • София
Взимам и аз за момчетата. Давали са ми много запазене и такива директно за кофата. На каката колко дрехи раздавам, расте като гъба, някой изглеждат като чисто нови. Само за един космонавт съм се заинатила, че ще го продавам, обличан е веднъж.
Има деца след 2-3годинка носят дрехите си поне два сезона, аз за сега сменян в годината два размера и на каката и на баткото, бебето като гледам, и то май няма да изостане. Следващата запазена партида от каката може и тук да я предложа, че нещо познатите няма да ги искат скоро нейните дрехи, а нямам място да пазя. На 9г носи 146/152,а масово познатите с момичета са много назад, а вече съм ги заринала за 2-3г напред.

# 469
И при нас е така. Редовно ни подаряват я дрехи, я обувки, а ние предаваме нататък като им умалеят, стига да са запазени. Купуваме нови рядко, за да допълним нещо, ако липсва или не достига. Твърде често прехвърляме на бабите тази отговорност, че много им се иска да зарадват внуците, пък и шопинг манията яко ги тресе.🤣

# 470
Моите, честно казано, са доста немърливи за дрехите си. Тук-там е някоя ще е супер, повечето си личат. От бебските много съм подарявала, те са Ок. Сега за 2-3 г. Нямам на кого да дам, и тук в квартала на една циганка. Тя пък много ме обича заради това. Wink

# 471
  • София
На нас редовно ни дават дрехи и съответно и ние даваме след нас каквото оцелее. Намирам го за екологично, разумно, редно и правилно.

# 472
Нямам никакви скрупули за дрехите вече. Особено откакто се стремя да намалявам боклука, да рециклирам, да използвам всичко по много пъти преди да купя друго. При момчетата ми директно от единия отива при другия, ако има случайно запазени дрехи след двамата, ги давам на други деца. Останалото на контейнери за дрехи. За малката купувам чат пат по нещо за кеф,  че е момиченце, но и много ми дават. И за нея купих втора употреба от едно сладко детско магазинче. Иначе сестра ми има по-малко и по-голямо момиче, така че препредаваме. А напоследък много хора ми дават за нея, с тях поне не се притеснявам, че може да унищожим нещо.
А най-много ми харесва, че за малкия ми дават от съучениците на баткото дрехи от униформата за училище. Е за такива дрехи пък хич не ми се дават пари и си струва да се износват.

Последна редакция: вт, 12 ное 2019, 09:57 от gingerina

# 473
Аз прибирам дрехите от баткото,нищо че ще ги носят след 10 г😁.Друго е когато дойде времето да отворя гардероба и да извадя например анцузи за игра.Също така малкия носи обувки от кака си,да,розово или лилаво имат, ама не ме бърка.Важното е да се износят.Като цяло за момчетата ми е по-оправдано да купувам, защото са три и ще се износят нещата

# 474
  • София
Моите са с голяма разлика и няма как да си износват дрехите. А аз понеже съм живяла във времето, когато нямаше нищо и никакъв избор, сега не лишавам дацата си. Докато мога да си позволя, няма да ги лишавам от нищо, без да изпадам в крайности разбира се. Но пък и те са ми добрички, не са от прекалено изискващите.

# 475
  • София
Мисля лишаването и спестяването трябва да ги разграничим. Много от нас са били деца в гладните времена и помнят.
Едва ли децата ни ходят като "просячета". Всеки си има приоритети. От каквото мога да спестя  го правя, спестеното не, че се задържа, но отива към сектор забавления-най вече почивки, които децата помнят и ще останат дълги години в главата им.
Поне аз така разсъждавам,че спомените, които създаваме за тях, са много по важни от предметите.

Последна редакция: вт, 12 ное 2019, 11:20 от trikitil

# 476
  • София
Мисля лишаването и спестяването трябва да ги разграничим. Много от нас са били деца в гладните времена и помнят.
Едва ли децата ни ходят като "просячета". Всеки си има приоритети. От каквото мога да спестя  го правя, спестеното не, че се задържа, но отива към сектор забавления-най вече почивки, които децата помнят и ще останат дълги години в главата им.
Поне аз така разсъждавам,че спомените, които създаваме за тях, са много по важни от предметите.
А защо реши, че аз не ги водя на почивки и не им създавам спомени, или че не спестявам. Но ако мога да им купя нещо им го купувам, а не на всяка цена да ги уча на спестовност. Нито пък твърдя, че вашите деца ходят като "просячета".

# 477
Ако има кой да ми дава, ще ползвам дрешки, ако са запазени разбира се. Само No1 като се роди, получих от една приятелка на майка ми и от една роднина дрешки, тогава като за първо дете получих и много подаръчета и така остана всичко почти не носени. Сега на малкото от батковците почти не оставям, само ако е нещо което мисля, че ще е горе-долу актуално след 7г., останалото на боклука до контейнера или на НМ за талон, по-запазени дадох на една колежка.
За спомените от детството имам повече от общуването с баба и дядо, игрите с приятелчета, отколкото от почивките които са ме водили. Родителите нямаха много време за нас, но баба и дядо много ми липсват. Запомня се любовта, която получаваме, приятелството и т.п. Това най-много ме притеснява с моите деца, че не успявам да им отделя достатъчно време от ежедневието и от егоизъм понякога (желанието просто да си почина малко).

# 478
Аз раздавам, но и взимам. Въртим дрехи постоянно с приятелките. Не виждам нищо лошо в това, дори и при наличие на финансова възможност. Разбира се и купувам и нови, но общо взето това, което е необходимо. Бельо и обувки купувам индивидуално за децата. Притеснявам се да носят чужди обувки, включително на сестрите си, за да не им се изкривят стъпалата. Бельото като се захаби или умалее, направо го хвърлям.

# 479
  • Варна
Вземала съм и съм раздавала. Сега пазя част от дрехите от голямата за малката, а тези от сина им търся нови стопани. Също и за умалелите на малката дъщеря. Дрехите са си в много добро състояние и могат и още деца да отгледат.

Общи условия

Активация на акаунт