С какво ви дразнят свекървите - тема 106

• 44 397
  • 827
  •   1
Отговори
# 510
ма ко, разбирам ти тезата. Съгласна съм, че е дразнещо някой да ти оспорва методите и възгледите за възпитание и отглеждане на собственото ти дете дори и с дреболии, сякаш някак напук, но...
аз лично, при положение, че няма животозастрашаващи ситуации и поведение не съм скачала срещу дребни "провинения"срещу егото ми. Не е пострадало твърде много.
А връзката баба и дядо с внуче дава на детето други екстри, които аз и баща му не можем. И това не отменя отговорността ни на родители. А пък оставяйки дете на свекърва, съм делегирала и пълните права да взема решения, докато мен ме няма. Естествена е ролята й на майка, така че това не противоречи по никой начин на моето собствено майчинство, а го подкрепя.
Не, не сме били винаги на едно мнение спрямо децата ми, няма и да бъдем. Но това за мен не е причина да ги лиша един от друг. За много баби и дядовци това е радост. За децата пък позволения и опитване дори на забранени нещица.
Далеч съм от мисълта, че каквото аз кажа, това винаги трябва да се случва - това за мен е пътят към обсебващата майка и свекърва. Неусетно за жената, но много осезаемо за тези, които трябва да изтърпяват подобен тип поведение.

# 511
  • София
Ами, да, нормално е двамата в семейството да си имат доверие в преценките за важните неща.
Нормално е, като си направил/а баща/майка на детето си точно този човек, да си преценил/а дали има наследствен идиотизъм или друг психичен проблем, нали?
И на база тези елементарни нещица, снахата/зетя да добие поглед върху нещата и да прецени дали да помоли да му/ѝ гледат детето, а не дали да благоволят да го оставят за гледане.

Но, на теб тези неща са ти силно непонятни и няма да станат понятни, за съжаление.

# 512
  • София
Чак пък "много вероятно"...
Нали знаеш как жените се оглеждат и сравняват една друга. Плюс това снахата също има майка.
Сещам се за "Баба праща поздрави и се извинява"
Че има такива – въобще не съм и тръгнала да споря. Даже тук в темата са ми били смешни тези напъни за "Господарка на метлата/черпака". Споря единствено за "много вероятно". Твърдя, че не са чак толкова много.

# 513
  • при късмета
Никъде не съм казала, че априори трябва връзката баба-внуче да се избягва или ограничава категорично. Казах само, че родителите трябва първоначално да присъстват на тези контакти, за да преценят колко чести да са и какви изобщо да са в бъдеще. Не да го връчиш и да разчиташ, че всичко ще става както си си го представял. Ако разчиташ на това, изобщо няма да се получи.
Но и ако бабата (по Луна Grinning, защото аз бих действала по един и същи начин с всеки) се запъне, че си знае всичко и не приема изобщо правилата на родителите, това е гаранция, че няма да стане на нейното. И всеки нормален родител не би се съобразил с нея, а с детето. Дори не със собственото си его, а именно с детето

# 514
ма ко, не те разбрах. И този път ще се съглася с absurT. Говориш наизуст - с това впечатление оставяш мен, дето зная какво ти описвам при положение, че съм и човек с независимо мнение, не търпящ налагане на чужди възгледи у дома, живяла със свекърва, преминала през всякакви ситуации със същата.
А първоначалните контакти са с майката, естествено е кърмаче да е с майка си. Надявам се не намекваш, че има карантина за контактите с баба и дядо поне докато наследникът не проговори с пълни изрчения, ходи, бяга и отговаря на прости въпроси?

# 515
  • при късмета
Има картина на отношения баба-внуче, още преди детето да прави всичко изброено от теб. И в темата е имало примери деца да плачат от опити от възрастен да ги гушка, води и прочие. Майката преценява, че детето не се чувства комфортно, казва на възрастния къде греши, а той си знае неговото. Как трябва да реагира майката, да осигури комфорта на детето си или да уйдиса на възрастния?
Ако няма такива проблеми м/у бабата и внучето, (да приемем, че бабата е възрастния), то изобщо няма какво да се коментира. Коментираме когато е налице

# 516
Има картина на отношения баба-внуче, още преди детето да прави всичко изброено от теб. И в темата е имало примери деца да плачат от опити от възрастен да ги гушка, води и прочие. Майката преценява, че детето не се чувства комфортно, казва на възрастния къде греши, а той си знае неговото. Как трябва да реагира майката, да осигури комфорта на детето си или да уйдиса на възрастния?
Ако няма такива проблеми м/у бабата и внучето, (да приемем, че бабата е възрастния), то изобщо няма какво да се коментира. Коментираме когато е налице

Защо ми задаваш този въпрос? Според теб аз как бих постъпила?

# 517
  • при късмета
Не беше лично към теб, написала съм "майката" как трябва да реагира. Според Абсурт, снахата няма право да има изисквания как да гледа детето, ако ѝ го оставя, а аз смятам, че майката има право да наблюдава и оценява действията на бабата с детето предварително, за да прецени дали изобщо да ѝ го оставя. Нали това дискутираме?

# 518
  • София
Абе, ма ко, откакто се роди бебето, стига да не са налетели на нещо като тебе, баба и внуче периодично се виждат- бабата идва от време на време на гости и никой не ти слага превръзка на очите, та да не видиш как върви комуникацията между тях.
Е, ако снахата е с твоите мании за контрол, та да изисква бабата да не става от стола в най- отдалечения от внучето ъгъл и да не го пипа, и да не говори без разрешение, колкото и да наблюдава, все нищо няма да вдене. Mr. Green

Хем знам, че бронята ти е непробиваема,ама защо ли се пъна да обяснявам? newsm78

# 519
  • при късмета
Така де, тук съм съгласна. Дискусията тръгна от там, че имаше постове на двама или трима потребители, които казаха, че присъствието на майката пречело на изграждането на връзката баба-внуче и трябвало директно да го оставяш. Аз с това не се съгласих. Ако няма проблем или майката не намира такъв в комуникацията им, то всичко е наред. Но, ако бабата е на твоето мнение, че не може да ѝ водят внучето със списък и не може нищо да кажат родителите относно гледането на детето, не би бил наред и първия период.

# 520
Абе, ма ко, откакто се роди бебето, стига да не са налетели на нещо като тебе, баба и внуче периодично се виждат- бабата идва от време на време на гости и никой не ти слага превръзка на очите, та да не видиш как върви комуникацията между тях.
Е, ако снахата е с твоите мании за контрол, та да изисква бабата да не става от стола в най- отдалечения от внучето ъгъл и да не го пипа, и да не говори без разрешение, колкото и да наблюдава, все нищо няма да вдене. Mr. Green

Хем знам, че бронята ти е непробиваема,ама защо ли се пъна да обяснявам? newsm78

Ама и ти не падаш по гръб. Защо си мислиш , че всички баби на този свят обичат и милеят за своите внуци ? Едва ли не само , ако снахата не е в час, тогава бабата не желае да присъства в живота на детето. Ами не е вярно това.

откакто се роди бебето, стига да не са налетели на нещо като тебе, баба и внуче периодично се виждат- бабата идва от време на време на гости

Това ми звучи много категорично.

# 521
Не да го връчиш и да разчиташ, че всичко ще става както си си го представял. Ако разчиташ на това, изобщо няма да се получи.
И всеки нормален родител не би се съобразил с нея, а с детето. Дори не със собственото си его, а именно с детето
Изобщо не поставям на родителите си или на свекърва си 'правила'. Детето е на 'гости' в чужда къща /не е моята, сиреч на детето личната къща/ и там спазва правилата, които са в тази къща, съответно, различни от у нас.
Как ще налагам на възрастен човек правила за какво да прави в неговия си дом?
На детето нищо няма да му стане за 1 - 2 дни в къщата на баба.
Моята свекърва дава кисело мляко със захар. Еми, не одобрявам. Вкъщи я научихме да го яде без захар. Това е положението, в едната къща по един начин, в другата - по друг. Съвсем нормални неща, "владетелят" на дома определя какво да се прави в този дом, логично!

Имала съм леки забележки само откъм прекомерно глезене със сладки неща, но пък това е един ден в месеца, или колко да са - 4 като максимум, през останалото време храня правилно, не й се разваля режима от тези няколко дни. Просто там си й е времето за глезене. Така и трябва да бъде, бабата е за това, не за да поставя правила и да възпитава. Тя си поставя каквито правила на нея са й удобни.

И последно - не, майката не трябва да 'осигурява комфорта на детето си' постоянно. Работата на родителя е да осигури - покрив, дрехи, легло, храна и да възпитава! Не да осигурява комфорт, боже мои! Детето трябва да се учи да понася лишения, фрустрации. Иначе стават принцове и принцески.

# 522
  • София
Скрит текст:

Ама и ти не падаш по гръб. Защо си мислиш , че всички баби на този свят обичат и милеят за своите внуци ? Едва ли не само , ако снахата не е в час, тогава бабата не желае да присъства в живота на детето. Ами не е вярно това.

Къде видя да го твърдя това? newsm78
И въобще, това ли разискваме, защото си мисля, че не.
Разискваме, реално погледнато, представите на ма ко за умствената недостатъчност по подразбиране, на свекървиТЕ, поради което трябва да бъдат поставени под специално наблюдение, че да им издаде снахата сертификат за годност за комуникация със златното яйце.

# 523
абсурд, дори и да си права, начина, по който поднасяш нещата, е доста грозен и тезата олеква
Последният пост би бил разчистен от модератор в някоя нормална тема, но в тази май този тон е приемлив, което е жалко.

# 524
  • Fort Worth, TX
ДОбро утро.Който е с много претенции да си гледа децата сам.Като иска толкова някой да му гледа и да тропа с крак има детегледачки.И преди съм казвала ,че бабите в БГ масово се използват за безплатни такива.Обаче и снахите едни претенции.При здраво дете е лесно.Важното е да го върнат живо и здраво пък другото не е от значение.

Общи условия

Активация на акаунт