СЕДМИ КЛАС. С розмарин и бЕло - за просветно дело

• 49 312
  • 749
  •   1
Отговори
# 495
Извинявам се, ако това е разисквано, но децата къде ще се явяват на НВО - в собственото си училище или по някакво разпределние в други училища?

# 496
  • София
Мартеа в собственото си училище.Поне досега винаги е било така.Не съм чула да са го променили.

# 497
  • София
Процедурата за план-приема съгласно НАРЕДБА № 10 от 01.09.2016 г. за организация на дейностите в училищното образование
 Чл. 52. (Доп. - ДВ, бр. 77 от 2017 г.; изм. и доп., бр. 48 от 2018 г., в сила от 08.06.2018 г.)  (1) Изготвянето и утвърждаването на държавния план-прием по чл. 142, ал. 3, т. 1 и 5 ЗПУО включва следното: 
1. (изм. и доп. - ДВ, бр. 48 от 2018 г., в сила от 08.06.2018 г.) до 15 януари на текущата учебна година директорите на училищата представят на началника на регионалното управление на образованието мотивирани предложения относно броя на паралелките, броя на местата и профилите и специалностите от професии по форми на обучение; предложенията на директорите относно броя на местата за обучение по специалности от професии се съгласуват с местен работодател или с местен орган на национално представителна организация на работодателите, който е член на комисията по заетостта към областния съвет за регионално развитие;
 2. за паралелките с професионална подготовка становища относно необходимостта от кадри за дадена специалност от професия представят и национално представените работодателски организации;
 3. до 1 февруари началникът на регионалното управление на образованието изготвя обобщено предложение за цялата област за броя на паралелките, броя на учениците в тях и вида на профилите и специалностите от професии по форми на обучение след съгласуване на предложенията на директорите със съответните общини и анализа на спецификата на областта; 
4. (доп. - ДВ, бр. 77 от 2017 г.) началникът на регионалното управление на образованието в срок до 15 февруари предоставя за съгласуване обобщеното предложение за държавен план-прием на комисията по заетостта към областния съвет за регионално развитие; 
5. до 1 март началникът на регионалното управление на образованието представя на министъра на образованието и науката обобщеното предложение за държавния план-прием. 
6. (нова - ДВ, бр. 48 от 2018 г., в сила от 08.06.2018 г.) до 30 ноември на текущата учебна година началникът на регионалното управление на образованието предоставя списък на училищата, които ще осъществяват държавен план-прием по чл. 142, ал. 3, т. 1 от ЗПУО, за следващата учебна година на местните органи на национално представителните организации на работодателите в областта.
 (2) (Изм. - ДВ, бр. 48 от 2018 г., в сила от 08.06.2018 г.) Държавният план-прием се утвърждава до 30 април по области със заповед на: 
1. министъра на образованието и науката - за неспециализираните училища с национално значение, които осъществяват профилирано и професионално образование и обучение;
  2. (изм. - ДВ, бр. 48 от 2018 г., в сила от 08.06.2018 г.) началника на регионалното управление на образованието - за общинските профилирани и професионални гимназии, за държавните професионални гимназии, за паралелките с профилирана подготовка в средните училища и професионалните гимназии и за паралелките с професионална подготовка в обединените училища, в средните училища и в профилираните гимназии и за V клас в гимназиите по чл. 38, ал. 3;
  3. министъра на младежта и спорта - за спортните училищата;
 4. министъра на културата - за училищата по изкуствата и за училищата по културата.
 (3) (Изм. - ДВ, бр. 48 от 2018 г., в сила от 08.06.2018 г.) До 3 май на интернет страницата на регионалното управление на образованието се публикува утвърденият план-прием за всички училища в областта. 
(4) Утвърденият план-прием се обявява в училището и на интернет страницата му.[/size]

# 498
Известно ни е как нещата са уредени в Наредба 10, обсъждали сме го нееднократно. Коментирахме вероятността от МОН да е отправен инструктаж под някаква форма проектът на държавния план-прием да бъде публикуван за обществено обсъждане извън нормативно регламентираното в наредбата, доколкото редица РУО вече са го качили на сайтовете си или просто да бъде публикуван за информация преди да бъде внесен в МОН.

# 499
  • burgas
НВО нали е задължително-как го тълкувате това с неявяването!

# 500
  • София

nelito70, доколкото образованието до 10 клас е задължително, доколкото не е помислено за допълнителна дата за НВО, ако не си в състояние да се явиш и доколкото няма санкция за неявилите се на НВО (то пък оставаше и това да има), винаги ще има ученици, които няма да присъстват.

# 501
# 502
Здравейте,

Някой знае ли какъв е реда да признаване на образователна степен и приемане в 8ми клас на деца учили в чужбина до 7ми клас?

Ако някой има информация от първа ръка за Дорис Тенеди, 2ро и 36то училище в София, ще съм много благодарна да сподели...

Благодаря!

# 503
Задължителността не е свързана със санкция. Следователно съществува алтернативата неявяване. Ако свидетел не се яви пред съд, го глобяват. Ако повторно не се яви, го довеждат принудително под стража. Това е същностно задължение за явяване.

# 504
В пощата има ключ за ПИ Регалия от 17.02, но не намирам самия ПИ, помощ?

# 505
# 506
  • София
      Аз точно затова се притеснявам- нашите дни за НВО са учебни. А същевременно, други са обявени за неучебни/ спортни празници, концерти и др./ много различни и далече от НВО.И щат, не щат, учениците ще трябва да ходят за 6, 7 час. И а, иди, кажи на учителката по история, например, да не ги изпитва, ами на добра воля ще е.

За междинния ден- По-добрият вариант е детето да не ходи, поне да си отспи този ден, вместо да става в 6 за училище и да готви още 6 урока за деня между двата изпита.

А някои, като сина ми, учат втора смяна... Имат време и за цял учебен ден в деня на изпита, а в деня преди втория е и до 19:15 ч. на училище.

Училището има отделно крило, в което учат децата от начален курс. В него досега се провеждаше НВО на седмокласниците. Вероятно и сега ще е така. Сутрин учат гимназистите, които са мнооого и се надявам да им обявят деня за неучебен или поне да им преместят часовете следобед.

# 507
  • София
....
Тези дни са неучебни. Свършват изпита, ако искат чакат се отвън и разпускат.
За междинния ден при нас имаше родители, които бяха уредили отсъствия за децата си. Дъщеря ми твърдо заяви, че иска да ходи на училище, "защото който досега не е учил, надали ще научи много в последния момент" и освен това "какво да правя в къщи, само да изпадам в депресия и да броя часовете до изпитите"....
Няма какво да се урежда.
Съгласно правилника имат право на 3+7 дни по домашни причини.
Не съм си "раболявала детето".
Написах му бележка за 3 дни - междинния и двата преди матурите и той ходеше само в часовете по БЕЛ, Математика, Химия и Биология. Първите 2 заради НВО (бяха уведомени, че точно последните дни ще го "светна за нещо"), другите 2 заради изпитите, които му предстояха.
Детето се наспиваше и си почиваше от неща, които в момента бяха Нто степентни от значение.

# 508
Здравейте,

Някой знае ли какъв е реда да признаване на образователна степен и приемане в 8ми клас на деца учили в чужбина до 7ми клас?

Благодаря!

В нашето РУО ВАРНА преди дни излезе съобщение, че деца учили в чужбина е еди какъв си срок трябва да подадат молба за участие.  Трябва да се позаинтересувате в вашият регионален инспекторат.

# 509
Трябва да са неучебни дни според мен. Една от госпожите ми разказваше, че монтирали камери и т.н. сериозно било. Класната каза, че точно след НВО ще започне голямото оформяне на оценки и съответно който иска да се бори за по - висока оценка т.е. няма отпускане до края на юни.
На всичкото отгоре иска стихотворенията да се знаят наизуст, което много ме притеснява, понеже пише двойки за това...
Много се чудя този ден вторник, да ходи ли на училище между двата изпита или е най- добре да се наспи...

Общи условия

Активация на акаунт