Неустоим портокалов кейк със зехтин

  • 36 374
  • 273
  •   1
Отговори
# 90
  • София
  • Мнения: 12 214
Пускам го



Разрових се  днес, защото предполагах , че го имам записан, но е под името "Портокалов хляб" - Ill pan d`arancio - Mani amore fantasia.
Наистина е разкошен кейк, с богат аромат на портокал. Имам подобен но е с 1 голям морков + портокали + мандарини и него ще сътворя, хубава е рецептата.
Ванче, благодаря, че я пусна, заслужава си да се приготви.
Не мога да разбера, след като Ванчето ни дава предложението за този хубав кейк, защо някои добавиха кисело мляко и орехи, непонятно ми е. Кейковете които имат директно кисело мляко после не ухаят добре, също и орехи, те не са подходящи в никой случай. Не се прави кейк с орехи вътре, това е, пък вие както си щете го правите. Освен това на Ванчето винаги би трябвало да ѝ се доверим, тя е добър кулинар, разглеждала съм и приготвяла нейни рецепти и винаги са били с прекрасен резултат. Една рецепта трябва да се спазва така както е написана, а не да ѝ се добавят измислици, няма да се получи. Колкото ѝ да се опитваме, няма да открием топлата вода.
И последно, за да има един сладкиш добър резултат се работи с кантарче, измерва се всеки продукт, това .. брашното колкото поеме, не става, може да е било преди много време, но сега , поне тези рецепти които работя, винаги се измерва всичко на кантарче, например, как ще се добави 8 г бакпулвер, специално италианските  кулинарни сайтове които ползвам са по 8 грама,  след като нашите пакетчета са по 10 г, а има  пакетчета , на Belbake - 15 грама. Така работя.
Ванче, още веднъж благодаря!

# 91
  • София
  • Мнения: 31 393
Аз лично работя с кантар и обикновено се въздържам от промени, защото не съм кой знае какъв майстор, че да се доверя на "колкото поеме" или "нещо си на вкус". Точните рецепти (с грамажи) са измислени за такива като мен. Laughing

# 92
  • София
  • Мнения: 12 214
.................... Точните рецепти (с грамажи) са измислени за такива като мен. Laughing
Не, те са измислени за добрите кулинари, вярвай ми. Така се прави, другото е нагаждане, може и да стане, може и да не стане, може и друг път по-хубаво ще е.

# 93
  • София
  • Мнения: 12 652
Аз правя всичко на око, дори и този кекс, много преди да съм прочела рецептата тук, с олио и с по- малко захар. Хайде да не си размахваме пръстчета! Щото кулинарията е преди всичко фантазия.

В сладкарството нищо не се прави на око. Всеки майстор сладкар работи по точна рецепта.

.................... Точните рецепти (с грамажи) са измислени за такива като мен. Laughing
Не, те са измислени за добрите кулинари, вярвай ми. Така се прави, другото е нагаждане, може и да стане, може и да не стане, може и друг път по-хубаво ще е.

marchеva14 ми взе думите от устата.

marchеva14, радвам се, че ти е харесал кейкът! Изглежда чудесно!

# 94
  • София
  • Мнения: 31 393
.................... Точните рецепти (с грамажи) са измислени за такива като мен. Laughing
Не, те са измислени за добрите кулинари, вярвай ми. Така се прави, другото е нагаждане, може и да стане, може и да не стане, може и друг път по-хубаво ще е.
Нагаждане, ама трябва да го можеш, а аз като не мога, си карам по рецептата, меря ги грамове, мл и ми е мирна главата. Simple Smile

# 95
  • Мнения: 2 050
Аз направих тази вечер, но мъфини, защото нямам форма за кекс с дупка и не бях сигурна, че ще се опече добре в малка разкопчаваща. Две трети от дозата беше точно количество за 12 броя, много вкусни станаха. Само, че се отплеснах и на 30та минута ги проверих, вече бяха напълно готови, на 25мин щяха да са идея по-сочни. Утре мисля да им направя един шоколадов крем, за да не са сухи. Чудесна рецепта, благодаря!

Единствената “заменка” беше, че ползвах 50:50 олио и зехтин, че ми бил на свършване. А, да, и вместо 200 грама захар сложих 180, че обичаме една идея по-малко сладки десерти. Следващият път си мислех да опитам и с кокосово масло, аз лично обичам комбинацията с портокал.

Последна редакция: нд, 24 фев 2019, 02:03 от Фиффи

# 96
  • София
  • Мнения: 12 652
Фиффи, чудесно! Вече и мъфини си имаме! Направи ли крема? Да качиш снимки след това да ги видим!

# 97
  • Sofia
  • Мнения: 1 594
Лесна рецепта, чудесен кейк, благодаря, че я споделихте!
Вчера направих 2/3 от дозата, опасявах се целият да не е твърде голям за двама. Получи се перфектен.
Нямах пудра захар, но и така се изяде. Не съм фен на мега сладките десерти, но захарта на този не му е много. Струва ми се че горчивината на портокала я балансира.
Аз съм от тия, дето спазват рецепти, ползват везни и т.н. Особено при печива и десерти е изключително важно съотношението на продуктите.
Експериментите са за големите и опитни майстори, които знаят какво правят.

# 98
  • Мнения: 7 391
Явно всеки си има различен вкус за сладко, или може в моя портокал да не е имало горчивина. Спазих рецептата с кухненска везна, всичко направих стъпка по стъпка, както е дадено в първия пост. Уникален е кексът, но аз само го опитах, дори не изядох цяло парче. Обожавам сладко, но това просто не мога да го ям. Определено другия път ще променя рецептата и ще сложа по-малко захар, та ако ще да бъда обявена за най-аматьорския готвач Joy

# 99
  • Sofia
  • Мнения: 1 594
Ааа разбира се - всеки с вкуса си.
Аз само споделих как се получи при мен и как по принцип процедирам.
Не готвя много, но чувам от по-опитни домакини, че дори различните марки и партиди захар не са еднакво сладки... А портокалът нагарча от корите. Като пасирах за кейка нарочно го пробвах и горчеше доста. Иначе си бяха сладки и сочни плодовете.

# 100
  • Мнения: 4 862
А да питам кекса на фурна с или без вентилатор печете и на колко градуса? Защото някой писа, че кекса бил изпечен за 30мин, а в моята фурна след 30мин кекса е още на тесто.... Та най-добре е и това да се пояснява... Защото самото печене е също много важно за сполучливия кекс... Точно от неправилното печене кекса става сух, сплъстен и с твърда кора от долу или от горе...Stuck Out Tongue Closed Eyes

# 101
  • Мнения: 6 755
Но пък и фурни различни. Моята явно е по-силна. Винаги намалявам или минутите, или градусите, които са указани.

# 102
  • София
  • Мнения: 12 652
Melite, добре дошла с този перфектен кейк! Хубавото при посочените продукти в рецептата е че могат лесно да се делят и да се намалява дозата, а и не са много.

А да питам кекса на фурна с или без вентилатор печете и на колко градуса? Защото някой писа, че кекса бил изпечен за 30мин, а в моята фурна след 30мин кекса е още на тесто.... Та най-добре е и това да се пояснява... Защото самото печене е също много важно за сполучливия кекс... Точно от неправилното печене кекса става сух, сплъстен и с твърда кора от долу или от горе...Stuck Out Tongue Closed Eyes

Аз пека почти през цялото време на долен реотан. Само последните 5-10 минути включвам и горния, за да се запече кейкът. Другото съм си направила труда да го поясня още в първия пост, но явно няма кой да прочете, та и от неправилно четене може да не се получават рецептите!

# 103
  • Мнения: 22 867
Зависи и от фурните, в моята пека на най-долното ниво, едновременно на горен и долен реотан в предварително загрята на 180-190 град. Точно за 40 мин ми се получава добре, в никакъв случай не е сух, малко ме озадачиха някои постове с получил се "сух" кекс. Моят става пухкав и влажен едновременно.

# 104
  • София
  • Мнения: 12 652
Зависи и от фурните, в моята пека на най-долното ниво, едновременно на горен и долен реотан в предварително загрята на 180-190 град. Точно за 40 мин ми се получава добре, в никакъв случай не е сух, малко ме озадачиха някои постове с получил се "сух" кекс. Моят става пухкав и влажен едновременно.

Така е. За това и не съм обяснявала в рецептата, защотото при всяка фурна е различно печенето. Във всеки случай не препоръчвам вентилатор.

Общи условия

Активация на акаунт