НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 128

• 67 720
  • 740
  •   1
Отговори
# 555
За здраве. Прочети за автофагията. За моя организъм не е стрес. Даже изобщо не усещах глад. И тренирах към 17 часа вчера. Нито умора, нито виене на свят. Както казах, прекъснах го заради това, че предполагах, че сутринта ще съм гладна, а направо ми се нарушава ритъма от сутрешна закуска. По-вяла съм през деня ако закусвам.

# 556
  • София
За здраве. Прочети за автофагията.
Може ли линк към статията?

# 557
Добре де...защо е нужно да си подлагате организма на такъв стрес Rolling Eyes
И аз това се питам.....   Smiley  ама вече си мълча.
Всеки да прави с тялото си каквото иска.Негово си е.

# 558
Нобеловата награда за медицина за 2016 г. е присъдена др. Йошинори Осуми за откритието му автофагия. Като напишеш в нета автофагия, излизат много статии на бг. Но ето една от най-големия сайт за НВ-ВМХ:

https://www.dietdoctor.com/renew-body-fasting-autophagy

# 559
Цитат
По време на гладуване кръвната захар пада и с това намалява и производството на инсулин, който доставя глюкоза до тъканите. В такива моменти тялото разбира, че хранителните ресурси около нас са намалели, и влиза в режим на оцеляване. Това води до производството на глюкагон, което пък стимулира автофагията, защото защитната реакция на организма е да „изяде“ по-старите клетки, за да си набави хранителни вещества отвътре.

Признавам, не съм чела кой знае колко за процеса, но:виждам явно противоречие.
Автофагията уж е
Цитат
...клетката може да унищожава собственото си съдържание, като го затваря в мембрани, образуващи подобни на торбички мехурчета, които се пренасят до клетъчната част за рециклиране. Автофагията помага на тялото и на клетките да се отърват от ненужните органели, т.е. от мъртвите и увредени клетки.
А в горния цитат пише, че при глад тялото си набавя хранителни вещества от старите, т.е., увредените клетки.

Последно, при автофагия тялото унищожава и изхвърля стари и болни клетки, или се храни с тях?

# 560
Някой е гледал "Търси се.." вчера GrinGrinGrin

# 561
За здраве. Прочети за автофагията. За моя организъм не е стрес.
Аз поради същата причина. Не е кой знае какъв стрес за организма тези кратки фастове особено, ако човек е адаптиран да гори мазнини за енергия.  

# 562
[bФрансоаз*][/b], не  мога да коментирам какви точно биохимични процеси се извършват, защото не съм компетентна, не съм медик, нито биохимик. Обаче, откакто въведох 24-часово гладуване на бистра водичка, кожата ми видимо се подмлади, увеличи ми се енергията, намали ми се глада. Надявам се и с вътрешните органи да са  в по-добро състояние, макар че нямам сериозни здравословни проблеми, като изключа дископатията, която получих поради естеството на професията си.
И друг път съм го писала - гладът, както и ситостта, е естествено човешко състояние. Щом природата е устроила така човешкото тяло, че да трупа резервно гориво (мазнини) по време на ситост , то е логично да следват периоди, в които трябва да се изразходва това резервно гориво. Иначе нямаше да сме устроени да трупаме. Краткосрочното гладуване няма нищо общо с глада. Просто даваш на тялото си това, от което се нуждае. Никой не искам да убеждавам в това.

# 563
В материалите, които открих и четох, се споменава просто глад.Затова и аз го употребих....
Иначе, ми е ясно, че при дългосрочно гладуване тялото започва да изяжда и мускулите си, което никак не води до добро здраве.
Стана ми интересно противоречието, за което писах.Нищо друго.Не убеждавам, не разубеждавам, всеки знае как се чувства най-добре.
Увеличената енергия и липсата на глад са следствие на кетозата, която се получава и при гладуване, не само при ниски В.

# 564
Някой е гледал "Търси се.." вчера GrinGrinGrin

Това ли имаш в предвид? Не съм го гледала, но довечера мога да го изгледам.

https://www.btv.bg/video/shows/tarsi-se/videos/tarsi-se-adriana- … novi-1-chast.html

# 565
Точно. В кетоза си и оттам ти е енергията.

# 566
В материалите, които открих и четох, се споменава просто глад.Затова и аз го употребих....
Иначе, ми е ясно, че при дългосрочно гладуване тялото започва да изяжда и мускулите си, което никак не води до добро здраве.
Стана ми интересно противоречието, за което писах.Нищо друго.Не убеждавам, не разубеждавам, всеки знае как се чувства най-добре.
Увеличената енергия и липсата на глад са следствие на кетозата, която се получава и при гладуване, не само при ниски В.

Кратките фастове нямат негативен ефект върху мускулната маса.

https://idmprogram.com/fasting-and-muscle-mass-fasting-part-14/ 

# 567
  • София
24 часовите фастове (само на вода, на чай, фреш,  плодове) са страхотен детокс за организма.
С водата се изхвърля и доста натрупана шлака.
От 2006 година спазвам лунните фази за 24- 36 часа (с кратки прекъсвания) и всеки път се чувствам като „измита отвътре”. Отначало може да е трудно, но впоследствие организмът сам започва да си го иска това разтоварване веднъж седмично.

Последна редакция: пн, 13 май 2019, 13:05 от AnyHr

# 568
Това с детокса е поредната глупост. Мит да го кажа.
Ще ми изброиш ли поне два токсина, поименно, от които се "чистиш"?

# 569
На фреш/плодове НЕ е фаст.С тях инсулина скача и се задействат едни други процеси, не автофагия.

Общи условия

Активация на акаунт