Частни училища - информативна тема 25

• 44 726
  • 776
  •   1
Отговори
# 405
Децата на 5, които говорят добре английски, наистина ли масово четат и пишат на езика? Защото и българчетата на пет говорят гладко и въпреки това в ПУК им се налага да се ограмотяват с писане и четене.
Не знам защо на английски трябва да е по-различно.
Азбуки дават ли информация в кои класове долу-горе на какво ниво по Европейската езикова рамка се движат децата след като още от самото начало са така напреднали
След седмица и офф топик, за което се извинявам!
В английската система фоникс се учи от 4 годишни. Това е система за звуците, но реално се минават всички букви, ако това обяснява подхода въобще.... А не е ей а е а. Тоест на 5 четат думи от типа ДОТ, ПОТ.... това било в ЮК също, и в ДГ по тази система тук. Поне нашата англичанка това ми обясни  

# 406
  • София
Новото нямат общо с финландската система. Може би съм писала недостатъчно. Идеята им е да са амбициозно училище, изпреварващо и много по-напред от другите, което мислят да постигнат с програмата на Кеймбридж и добрите преподаватели.

Последна редакция: сб, 02 мар 2019, 11:23 от sadlady

# 407
Защо финландската система не работи? Напротив работи в едно идеално, утопично общество. Затова и там за сега работи. За щастие или за съжаление хората не сме устроени еднакви. А пък на балканите дори не сме хора Wink според някои. Всички сме ок ако детето ни изостава да учи в среда на силни и дърпащи го напред деца. А обратното?

# 408
  • Пловдив/София
Защо финландската система не работи? Напротив работи в едно идеално, утопично общество. Затова и там за сега работи. За щастие или за съжаление хората не сме устроени еднакви. А пък на балканите дори не сме хора Wink според някои. Всички сме ок ако детето ни изостава да учи в среда на силни и дърпащи го напред деца. А обратното?

с тояа съм съгласна. И аз не съм сигурна дали у нас ще работи. Затова и много се колебая дали да търся класическо училище или прогресивни елементи... ще следя идеята н БШ тази година как се развив, дано има пишещи родители. За мен ще е идеално прогресивно обучение 1-4 клас и после местене в класическа паралелка в същото училище, но сигурно всеки ще иска така...

# 409
  • София
С малко закъснение да коментирам за матурите и чуждите училища. Те също имат матури, но са по съответната чужда система и там резултатите също са показателни. Ако се интересувате от такива училища искате резултатите от последните години и сравнявате с националните резултати в съответната страна.

Новото училище ми звучи като манджа с грозде. Дано направят нещо сериозно, но за мен с тази такса и помпозни определения и имена залагат на снобизма у родителите. Вероятно ще си намерят достатъчно клиенти с такъв подход.

# 410
Здравейте. Аз също бях на представянето на Изи. На мен доста ми хареса. При наличието на тези учители въобще и не се сещам за губене на моливи между стаи, кой колко му е хаос. Учудвам се че това не се коментира. Надграждането на МОН ако става по Кеймбридж според мен е по-добре интересно от само МОН 10ч математика. Но, разбира се, всеки си решава. Мисля че е далече от Прогресивното. Залага се на здраво учене с прекрасни учители. Сградата е малка, да, но до две години ще има нова и едва ли това би могло да попречи ако някой хареса системата, която са измислили. Според мен ще е доста конкурентно. Нека да не тръгваме в посока пирамиди, недостатъчен хорариум и неща, които ще се изяснят след седмица като пуснат програмата.

# 411
И не съм трол 🌞 до сега само лични съобщения съм писала на доста от вас - малко е трудно да се осмели човек да пише сред вас 🌞

# 412
  • София
е_то, ние първо учителите коментирахме и съответно всички се впечатлихме от събирането им. Просто училището е ново и е нормално да се питаме дали и как ще успеят да реализират добрите си намерения. Аз към сградата нямам забележки - на фона на други е направо лукс.

# 413
Да, права си. Дано да им се получи. Мисля, че учителите залагат много и едва ли ще оставят нещата да не се случат.

# 414
  • София
А защо е сигурно, че Cambridge Primary надгражда МОН. Правено е сравнение между националната програма на UK и CP и за повечето предмети различията са минимални. Правен ли е подобен анализ МОН vs. CP, за да се види каква полза ще носи СР? Въобще какво казаха по време на срещата за целта и ползите от обучението по СР (или това просто е нещо, което ще се продава лесно, само защото звучи атрактивно).

# 415
Предполагам по-компетентни от мен ще се изкажат за сравнението между двете системи, но дори и да са на горе долу едно ниво, за самите деца ще е по-рано образно ако следобед по друг начин им се представи една и съща информация. Най-малкото различния учебник би ги разнообразило. А и за английският ще е от полза.

# 416
  • София
Предполагам по-компетентни от мен ще се изкажат за сравнението между двете системи, но дори и да са на горе долу едно ниво, за самите деца ще е по-рано образно ако следобед по друг начин им се представи една и съща информация. Най-малкото различния учебник би ги разнообразило. А и за английският ще е от полза.
РазличнияТ учебник по български език? Или по математика, където почти цялото съдържание се състои от задачки и упражнения? Или става въпрос за посвещаване на всички следобеди за надграждане над двата часа Околен свят? За английскиЯ дали ще е от полза - също не е съвсем сигурно. Другите ЧУ работят по утвърдени и изпитани програми, не са лаици в областта.

# 417
  • София
Аз само знам, че Димитър Желев е брилянтен учител и млад човек, който наистина гори в професията си. Обича децата и те го обичат и не допускам и за миг, че ще се впусне в нещо необмислено, скалъпено набързо или несериозно. Знам, че ще даде всичко от себе си начинанието да сполучи и каквото има за подобряване и развитие, да се случи. За мен досегът ми до този учител е много по-голям атестат от всичко негативно, прочетено до момента.

# 418
Учители идват и си отиват. Виждали сме го нееднократно. Дори пъти по-големи имена, напуснали знакови училища, започнали в ЧУ и после тръгнали си.... А имената действително продават. До първата-втората година, когато идват истинските впечатления.

За мен лично, никой от тези хора няма грам опит в начално образование и неговите дебри и подмолни камъни. Това е основния минус, който виждам. Гол ентусиазъм, приказки наедро и мечти сме чували и виждали нееднократно до сега.

# 419
Всяко току-що създадено училище е риск. Но рискът може освен да загуби и да спечели. Ако не даваме шанс на новото, сме осъдени на все по-тежки изпити, пред все по-малко "ставащи" училища.
Най-добре да пожелаем успех и на училището, и на дръзналите да рискуват с него. И да изчакаме тяхното мнение след няколко години.

Общи условия

Активация на акаунт