Частни училища - информативна тема 25

• 43 692
  • 776
  •   1
Отговори
# 510
  • София
Ако локацията не е проблем.. направо в "Камчия" , Варна да ги записвам моите ... и без туй го загледах този пансион - училище, още когато най - голямата кака имаше приятелка дето цялото семейство отидоха във Варна след борбата със софийските училища ( ДУ и ЧУ бяха пробвали) и след 4 ти клас записаха детето си там .... прибира се детето у дома само за събота и неделя... Пък не съм чула повече отзив , в началото бяха супер доволни... Огромен комплекс , спортни съоръжения, добра дисциплина, пансион, прилична такса за всичко това, с вкл. транспорт до и от Варна. Руско школо , ЧСУ, финансирано от руското правителство ако помня добре Grinning С акцент върху дисциплината и спорта. Thinking

# 511
  • София
И с добре промит мозък, като екстра. Мерси.

# 512
  • София
Русалке, чудесно, както винаги!!!
Мога да кандидатствам за място със състезателна/обикновена математика, пиано, някои програмки за моделиране и рисуване, фотография. Simple Smile Извън шегата, никога не съм предполагала, че обичам толкова много да се занимавам с деца и ми се отдава така добре. Покрай хобито ми преди години го разбрах, и сега ми липсва не толкова хобито, колкото общуването с деца.
Мястото във Витоша е много хубаво, кварталът е спокоен. На съседната пряка ще има детска градина, вероятно от есента. А медията, ако е медиабрикс - те отдавна работят с Каравасилев, за да отразяват постиженията на българчетата по света, готини са.

# 513
Ще трябва да помислите и за нещо такова в новото училище:

# 514
Е то ще е там 2 години макс. Уж. После Горубляне. Просто там са намерили евтина сграда.
Всъщност, това е проблемът на всички ЧУ - а щом е евтина, все ще има съществен неодстатък - или ще е извън града, или на кофти място в града, или ще е малка и неподходяща, или в недобро състояние. Или комбинация от тези.

Хайде не обобщавай. Това не е проблем на ВСИЧКИ ЧУ.
И кои ЧУ са на добра локация? Не се заяждам, просто аз не знам такова - като Младост за мен не е добра локация, а си е краен квартал. И Симеоново не е. Добра локация за мен е Докторски, центъра на юг от Дондуков, Изток около парка, Иван Вазов, долната част на Лозенец. Това еврейското, което го гласят, ще е на прилична локация, ама му е малък дворът, което е проблем за ЧУ на по-прилични места, че няма големи и хубави терени там. Има, ама са за държавните училища.  Има си изсквания за проектиране и изпълнение за училищата и те, като гледам, на хубавите места са спазени само за ДУ.

# 515
Мисля, че стана ясно, че за всеки "добра локация" е нещо различно. Има значение дали живееш в Младост, Бояна, център или Изток примерно.

За нас примерно училища в Бояна, Драгалевци или Княжево отсам "Цар Борис III" са с добри локации. Но това не ги прави универсално добри.

# 516
Мисля, че стана ясно, че за всеки "добра локация" е нещо различно. Има значение дали живееш в Младост, Бояна, център или Изток примерно.

За нас примерно училища в Бояна, Драгалевци или Княжево отсам "Цар Борис III" са с добри локации. Но това не ги прави универсално добри.
"Добра локация" е сравнително обективно понятие за всеки град, знаят се добрите, не толкова добрите, по-малко лошите и съвсем лошите, и обикновено е това отразено в цената там. Другото се нарича "удобна локация" и е различно за всеки според това къде живее. Но ако едно ЧУ е в Симеоново, за колко от учениците в него това е удобна локация, според теб? От моя опит, за 5-10 % макс. Останалите пътуват, кой с буса, кой с личен автомобил. Всеки си преценява, разбира се, просто това обективно там не е добра локация, макар че цените на къщите са високи, много е труден дстъпът до него заради многото трафик и тесните улици, непригодени за него.  

# 517
Poppea, може би не те разбирам добре. Дай пример за добри локации на държавни училища, за да стане ясно какво точно имаш предвид.

# 518
  • София
Ще трябва да помислите и за нещо такова в новото училище:

Извинявам се, че може и да не съм съвсем подготвена и да не съм схванала правилно посланието, но това ми звучи като "Абе момичетата не го могат, та ще им направим отделна обучителна програма". Айде няма нужда. Когато големият ми син ходеше в академията на Телерик за деца, там имаше и момичета, които се справяха съвсем прилично без да бъдат делени по пол.

# 519
Poppea, може би не те разбирам добре. Дай пример за добри локации на държавни училища, за да стане ясно какво точно имаш предвид.
Ами например  120-то, 107-мо, 35-то, 73-то - освен че са на хубави места с удобен транспорт, имат и големи, хубави дворове с площадки за игра, зеленина, места за тичане, а самите сгради са проектирани с големи прозорци, светлина, имат и помощни сгради за спорт и за други занимания. И сградите са реновирани. Сигурно има и други, това са само примери. Просто държавните се радват на публична подкрепа и затова имат тези неща като база, което е обяснимо. Не знам ЧУ, което да има такава база на такова място като изброените.

# 520
Извинявам се, че може и да не съм съвсем подготвена и да не съм схванала правилно посланието.
Не си. Посланието е: "Малко сте ни и искаме повече".

# 521
Според мен когато става въпрос за училища, не може критериите за локация да са както за жилищните имоти. Много е ценно например да са на чист въздух, защото децата прекарват по цял ден там, и от тази гледна точка и Увекинд, и СС например имат хубава локация. ДШ е много близко до Ловния парк, също е хубава локация, а също и на ААУ, защото е изцяло сред природата. Симеоново също:)
От гледна точка комуникативност Питагор е на хубава локация, защото е на Руски паметник, а оттам само параход дето не минава. На Свети Георги какво му е - и той е на много комуникативно място и сградата е направо палат.
И тъй като говорим за ЧУ, то 90% от децата в ЧУ пътуват с бусчета и при това положение локацията не виждам каква роля играе.

А, Онна, има една европейска инициатива, Women in digital, та в цяла Европа сега е модно да се постави акцент върху момичетата в обучението по цифрови технологии, тъй като проучванията сочели, че в дигиталния сектор мъжете са преобладаващия брой заети и съответно по-високо платени. Посланието е, че трябва да има равенство между половете, а в ИТ сектора имало неравенство и това още от детска възраст се било втълпявало. Доколко е така, не знам всъщност.

# 522
  • София
За начално и основно училище добрата локация за мен съвсем не е свързана само с удобството за пътуване, като последното може да е критерий само при равни други условия, свързани с локацията. Да, много е удобно да ти е наблизо училището, но локацията е и гледка, заобикалящи сгради, отдалеченост от Центъра (колкото по-далече, за мен по-добре), неналичие на шум и трафик и т.н.. Като цяло, категорично не споделям, че хубавите места за училище са в Центъра и въобще не искам децата ми да прекарат и ден там до 7 клас. Ако ще, в градинката на Народния театър да е построено училището Smirk.

Мисля, че за всеки е различно и това обобщаване на ангро по отношение на училищата е крайно неподходящо. Може да се изказва мнение и предпочитание, но да се говори по принцип кое е хубаво?

Аз си казах моето мнение - за училище ми харесва квартал Витоша, плюс харесва ми квартал Бояна, харесва ми и Горна Баня/Карпузица Simple Smile. И Драгалевци и Княжево ми харесват. Казах си и кое не ми харесва и защо. Затова не са ми ясни тези обобщения кое е хубаво и кое не е по принцип (и при все че не съвпада с моето мнение, пък и като цяло с мнението на познатите ми).

# 523
Според мен когато става въпрос за училища, не може критериите за локация да са както за жилищните имоти. Много е ценно например да са на чист въздух, защото децата прекарват по цял ден там, и от тази гледна точка и Увекинд, и СС например имат хубава локация. ДШ е много близко до Ловния парк, също е хубава локация, а също и на ААУ, защото е изцяло сред природата. Симеоново също:)
От гледна точка комуникативност Питагор е на хубава локация, защото е на Руски паметник, а оттам само параход дето не минава. На Свети Георги какво му е - и той е на много комуникативно място и сградата е направо палат.
И тъй като говорим за ЧУ, то 90% от децата в ЧУ пътуват с бусчета и при това положение локацията не виждам каква роля играе.
София е в котловина и чист въздух има само над Витошката яка, над нея, дори Бояна и Симоново са под чертата на смога. Ако са до голяма пътна артерия, положението е по-зле, ако са до парка - по-малко зле.
За тези, които са на по-прилични локации пък са им малки дворовете и няма място за игра, защото терените там са скъпи и малки. Евентуално тези, които щеи в ПИС-а да наемат, ще имат терени и място за игра, ама те са в Студ град, пък и не се знае докога ще им продължат договорите за наем - при това анемане винаги има риск.
Св. Георги е на шумен и оживен булевард, с малък двор и място за игра.
Аз си казах моето мнение - за училище ми харесва квартал Витоша, плюс харесва ми квартал Бояна, харесва ми и Горна Баня/Карпузица Simple Smile. И Драгалевци и Княжево ми харесват. Казах си и кое не ми харесва и защо. Затова не са ми ясни тези обобщения кое е хубаво и кое не е по принцип (и при все че не съвпада с моето мнение, пък и като цяло с мнението на познатите ми).
Оставям настрана, че карта на чистотата на въздуха има за София и тя не показва, че извън ценъра на София е по-чисто. Аш, в тези локации няма възможност за големи дворове с място за игра. То и в центъра няма за ЧУ. Това е проблем, свързан пряко с локацията и със статута им на непублични. А ако са съвсем извън София, тогава пък транспортът ще е проблем.
Пак стигнаме до бусовете. Аз не оспорвам правото на всеки да си подлага детето на каквото си иска. Просто комнетирам някакви дадености и те са, че ЧУ на добра локация в комбинация с хубав двор и място за игра не знам да има.

# 524
За начално и основно училище добрата локация за мен съвсем не е свързана само с удобството за пътуване, като последното може да е критерий само при равни други условия, свързани с локацията. Да, много е удобно да ти е наблизо училището, но локацията е и гледка, заобикалящи сгради, отдалеченост от Центъра (колкото по-далече, за мен по-добре), неналичие на шум и трафик и т.н.. Като цяло, категорично не споделям, че хубавите места за училище са в Центъра и въобще не искам децата ми да прекарат и ден там до 7 клас. Ако ще, в градинката на Народния театър да е построено училището Smirk.
+1000

Общи условия

Активация на акаунт