Промяната след раждането

• 31 654
  • 855
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Таис, всъщност ти се учуди как така масово родителите не могат да си позволят частна градина, при условие, че ти можеш да си я позволиш. Няма нужда да ходим по села и паланки. Ти си споменавала, че си преподавала в СУ. Нали не твърдиш, че с асистентската заплата би могла да плащаш частна градина и остатъкът да е нещо повече от детски джобни?
Преподавах преди да родя. След това не се върнах в СУ, отказах се от преподаването и намислената академична кариера, като една от причините беше недостатъчното заплащане. Детето тръгна на градина на 3, а аз започнах работа в друг сектор.

Да повторя: всички тук изхождаме от собствен опит. Моят, а и на Lyn, е такъв: работа, като със заплатата се покрива частната градина. Виждала съм го и при много други двойки, схемата работи. Иначе в родния град на мъжа ми приятелите му не ползват частни градини, но пък и там не са се оплакали от липса на места в държавните. Всяко нещо си има и плюсове, и минуси.

# 616
Точно това имах предвид, Таис- не са никак малко работните места с неадекватно заплащане. Ти сама спомена преподавателско място в СУ, което вместо да бъде достойно заплатено, е смях в залата като пари. Обаче един куп хора работят точно тези работи. Дори в София.

# 617
  • В градината...
Разбира се, че навсякъде има плюсове и минуси.
Ето, нашата детегледачка ще ни взема по 4лв.на час за двете деца. Но от друга страна, аз нямам гаранция, че ще успея да изкарам тези пари (след като си платя месечните осигуровки, разходите за офиса и т.н.).
Максималният брой деца за група е 26, след което може да се формира друга група.

# 618
  • София
Точно това имах предвид, Таис- не са никак малко работните места с неадекватно заплащане. Ти сама спомена преподавателско място в СУ, което вместо да бъде достойно заплатено, е смях в залата като пари. Обаче един куп хора работят точно тези работи. Дори в София.
Едни от най-добрите ни приятели са преподаватели. Някои от тях също ползваха частни градини - така бяха решили за правилно. Даваха допълнителни уроци, правеха преводи, намираха различни начини да допълнят университетските смешни заплати. Все още го правят - просто не заради детската градина.

Назидателният ти тон може би върви в близката ти среда, но тук е излишен. Достатъчно пъти се повтори, че всеки говори от собствен опит.

# 619
Таис, съжалявам, че си възприела тона ми като назидателен. При всички положения е било неволно, ако е прозвучало така. Но все още твърдя, че частната детска градина не е достъпна опция за повечето родители и аргументът "достъпна е защото аз и приятелите ми можем да си я позволим" е повече от смехотворен.

# 620
  • София
LeClerc, съжалявам, че си възприела аргумента ми по този начин, и при мен, както при теб, е било неволно.
С което приключва поредният безсмислен спор в темата - тя отдавна се превърна в терен за безкрайно повторение на едни и същи доводи. 

# 621
А, не е безсмислен спортът. Нали в него се раждала истината. Simple Smile Можем да се съгласим, че ако има повече достъпни гъвкави опции за майките, изборът няма да е между две малоумни крайности- "метнато в яслата дете" или "майка изкукуригваща амнайста поред година у дома".

# 622
  • София
Втората година на майчинството ми беше голяма мъка. Два пъти. Не можех да си позволя частна д.г. На третата година с второто дете работех, малкия беше на ясла, голямата - на частна занималня лятото. Но пък пак беше кофти - работа, работа, пет дни море и това е.

# 623
  • София
Втората година на майчинството ми беше голяма мъка.

Защо, Агент? На мен тя ми беше единствената хубава. Първата мина по болници с детето, третата беше ад.

# 624
  • Terra incognita
 Втората и на мен ми беше ад. "Ужасните две". Дето се вика- ни се води, ни се кара. Тръшкане и търкаляне на поразия. След 3 вече е друго нещо, усещат се някакви проблясъци на разум.

# 625
  • София
Защото хем детето е почти голямо, хем съм почти без пари и с вързани ръце за работа.
И тръшкането, търкалянето и бягането ммм да.
Тогава и свекърва ми беше починала, майка ми на работа и аз се озовах съвсем без помощ. После се осаферих, ама после.
То и после не беше лесно. Всяко лято с двете деца.

# 626
miss_chichi, сега да не ми кажеш, че има частна ясла в Казанлък изобщо Simple Smile

# 627

Аз ли нещо откачам, ти ли забравяш лесно... Нали вече нищихме веднъж данните за значително по-високите нива на депресия, тревожност и като цяло ниско удовлетворение от живота на жените, които са жертвали работата в името на децата? Че даже връщането към работа има предпазен ефект от депресия, тревожност и прегаряне. Както и да е, едно си баба знае и т.н.

Не съм статистик, аз мисля субективно. Не ме грее, че представителна извадка от хиляда Пенки от Сусурлево или Пени Смит от Мидуест са по-малко депресивни, щото строят капитализма. Мисля, че нямам нужда от статистика, за да ми каже как се чувствам, колко съм стресирана и как ми протича денят.

Чак пък да кажеш, че връщането пази от депресия...пак стигнахме до идеята за магическата работа, която лекува нерви. В темата с оплакванията обаче анекдотите казват друго, а доста жени в прав текст си казват, че не им се работи.

Понякога използването на статистика те кара да забравяш как стоят нещата от гледна точка на здравия разум.

Впрочем попаднах и на изследване, според което работещите майки имат повете тревожност и депресия:
https://pdfs.semanticscholar.org/245f/77b0e249996c4ab5888db4dc668f9634f333.pdf

Здравият разум също казва нещо подобно, а то и в реала се вижда, коя жена от какво се оплаква и как съчетава.

Аз не съм статистик и нямам претенции да правя света по-добър чрез силата на аналитичната математика, както Еленна, обаче медиите нямаше да печелят кликове и реклама със статии от рода на "Working Mom Depression Is Common: How To Manage And Thrive". И други по темата колко трудно и гадно се съчетават двете неща.

Последна редакция: сб, 09 мар 2019, 16:19 от The Siren of Titan

# 628
  • София
Моята се тръшкаше основно на 3. След като тръгна на градина, истериите приключиха.

Бианка, има за деца на възраст от 1,5 до 5 г. Такса - 360 лв. целодневно, 275 лв. полудневно. Ако ти трябват отзиви, мога да питам, имам приятелка от града.
https://detskicentar2018.com/%D0%B7%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%81/

# 629
  • София
Абе тежко си е да скочиш от гледане на дете на 8 часов работен ден. В смисъл даже е по-тегаво от лежерно младежко лято към 10 часова работа. Най-добре е 4 часа, ако има как.
И трите варианта съм ги минала.

Общи условия

Активация на акаунт