Промяната след раждането

• 31 662
  • 855
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Макар че е близко до акъла, добре е да си  припомним, че съзнателното решение на една жена да се откаже от работа и кариера в името на децата си, не означава: 1) че имането на деца непременно изисква подобно нещо, 2) че това е някакъв морално извисен избор спрямо алтернативата, 3) че непременно води до добри резултати за жената и/или децата и. Просто избор като всеки друг със съответната негативна цена, а не някаква универсална панацея без негативи.

Аз не твърдя такова нещо, това е опростено. 1. Не изисква, но има сериозна вероятност да се наложи и к'во пра'им; 2. не знам дали е морално извисен, но алтернативата може да остави лош привкус; 3. никой не знае кое ще доведе до добри резултати, но понякога се избира по-малкото зло.

Та така, важното е да има избор, защото иначе се стига до идеята, че имането на деца е нищо работа, съчетава се (с адски нерви понякога) с ходене на работа и там някак ще се справим на 4 часа сън с прекъсвания, щото и други са се справили.

Само че някои не се справят и се стига до други нежелани резултати - най-вече прегаряне и депресии.

Аз ли нещо откачам, ти ли забравяш лесно... Нали вече нищихме веднъж данните за значително по-високите нива на депресия, тревожност и като цяло ниско удовлетворение от живота на жените, които са жертвали работата в името на децата? Че даже връщането към работа има предпазен ефект от депресия, тревожност и прегаряне. Както и да е, едно си баба знае и т.н.

О, аз третата година висене у дома бях много зле. Първите две ги избутах, после вече изтрещях, даже майка ми се беше притеснила и настояваше да дам детето на градина и да се върна на работа. Втори път тази грешка не бих допуснала.

# 601
Ако градината е свястна, то може много да предложи на детето.
Напълно вярно, нп група от 25-30 деца, събрани в едно помещение, което не се проветрява, без да бъдат извеждани навън от октомври до май, което е масовият случай на българските детски градини, е много, много далеч от свястна.

Съгласна съм. В групата на детето ми са 14 деца, а и почти никога не са всичките.

# 602
Това в частна градина ли е? Да, 14 е по-добре от 25-30, но пак ми се струва много. Признавам, не съм запозната с изискванията, но мисля че 7-8, в краен случай 10 деца е оптималният брой за група. Представих си себе си, заобиколена с 14 тригодишни и ми се дощя да побегна с писъци към психодиспансера.  Laughing

# 603
Значи моето двегодишно много се е очовечило вече, но пак ме докарва до лудост понякога.Учителките в ясли и градини за мен са героини!

# 604
Това в частна градина ли е? Да, 14 е по-добре от 25-30, но пак ми се струва много. Признавам, не съм запозната с изискванията, но мисля че 7-8, в краен случай 10 деца е оптималният брой за група. Представих си себе си, заобиколена с 14 тригодишни и ми се дощя да побегна с писъци към психодиспансера.  Laughing

Да, частна градина е. Децата са 14 общо, обикновено са 7 - 8, а понякога и 5 /изнасяли са присъствени списъци/. Групата е с две учителки и две лели. Така че съотношението деца - персонал ми се струва прилично.

# 605
Да, така както го описваш, е ок. Но не мисля, че тази алтернатива е по джоба на повечето родители, за съжаление.

# 606
  • София
Да, така както го описваш, е ок. Но не мисля, че тази алтернатива е по джоба на повечето родители, за съжаление.
Защо да не е, ако майката работи? Дъщеря ми изкара в частна градина времето 3-6 години, после я преместихме за 1 година (предучилищна) в държавна. В частната таксата беше 550 лв. на месец, бяха 8-9 деца в група. Доплащахме за разни занимания и сумата минаваше 600 обикновено, но те бяха по желание, не са ни задължавали. По принцип мъжът ми плащаше градината, но реално можех да я покривам безпроблемно с моята заплата, и пак щеше да ми остава съвсем прилична сума.

# 607
Защото таксата от 550, която споменаваш е половината, а понякога и целият доход на някои хора, особено в провинцията. Не съм забелязала заплатите над 1К чисто да са масово получаваните. Особено в провинцията.

А сега да умножим сумата по 2, защото доста семейства имат по 2 деца.

# 608
  • София
За провинцията не знам, говоря от опита си тук. Повечето ни приятели и познати ползваха услугите на частни градини, в доста от случаите - с такси, по-високи от нашата. Обикновени хора, с обикновени професии, съвсем не някакви богаташи.

Дъщеря ми боледуваше изключително рядко и в двете градини, нищо, че разликата в броя на децата в група беше голяма.

# 609
Защо да не е, ако майката работи? Дъщеря ми изкара в частна градина времето 3-6 години, после я преместихме за 1 година (предучилищна) в държавна. В частната таксата беше 550 лв. на месец, бяха 8-9 деца в група. Доплащахме за разни занимания и сумата минаваше 600 обикновено, но те бяха по желание, не са ни задължавали. По принцип мъжът ми плащаше градината, но реално можех да я покривам безпроблемно с моята заплата, и пак щеше да ми остава съвсем прилична сума.

Да, същото е и при нас, можем да си позволим градината, тъй като работим и двамата. И у нас я плаща мъжът ми, но бих могла и аз. Нашата е малко по-скъпа, но пък ми е на 8 минути пеша, така че нямаме транспортни разходи. Още не сме го записали на допълнителни занимания, тъй като покрай по-честите боледувания през зимата това ще са пари в кофата.

Уточнявам, че сме в София, с едно дете, и не сме висш ръководен персонал Simple Smile.

# 610
О, има, има разлика между София и провинцията. Хора с една професия вземат твърде различни пари. Затова съм тук (в София). Иначе родният ми град има доста други преимущества. По-чист въздух и разни други. Но няма как, човек трябва да направи избор...

# 611
За провинцията е скъпо. В Казанлък това си е едно чисто възнаграждение. за две деца е немислимо. Доброто при нас е, че по лесно можеш да го запишеш на държавна, ако не можеш да си позволиш частна.

# 612
Личният опит е много полезен. Но не е никак добре, ако цялата ни представа за света е базирана само на него.

# 613
  • София
Личният опит е много полезен. Но не е никак добре, ако цялата ни представа за света е базирана само на него.
Не е, споко. Всеки тук говори от височинката на собствената си кула - надали има човек в темата, живял във всяко село, паланка и град на татковината. Излишно е всеки път да подчертаваме кой къде живее и какъв му е опитът. Подразбира се, че е субективен - в това число и твоят.

# 614
Таис, всъщност ти се учуди как така масово родителите не могат да си позволят частна градина, при условие, че ти можеш да си я позволиш. Няма нужда да ходим по села и паланки. Ти си споменавала, че си преподавала в СУ. Нали не твърдиш, че с асистентската заплата би могла да плащаш частна градина и остатъкът да е нещо повече от детски джобни?

Общи условия

Активация на акаунт