Промяната след раждането

• 31 599
  • 855
  •   1
Отговори
# 780
  • София
Лолита, намира се баланса. Даже е по-лесно, след като вече имаш едно. Логистиката е малко по-трудна, но пак зависи от разликата м/у децата, квартал, дали си шофьор и т.н.

# 781
  • София

Иза, въобще не съм имала предвид теб и нямам абослютно нищо против децата, пътували по самолети и кораби, независимо от причините, но да се твърди, че ако детето ти не е обиколило половината свят до 3 годишна възраст си най - задръстената майка е прекалено.

Ако става въпрос за мен, нямам спомен да съм квалифицирала майките като задръстени или каквито и да били, понеже децата им не са обикаляли половината свят. Написала съм, че по мои наблюдения, но моето дете пътуванията се отразяват добре. Не съм написала - Резервирайте утре 2 - 3 дестинации и почвайте да отмятате държави. А за пътуванията с дете - то дори не е и свързано с допълнителни финанси да вземеш малко дете - с круизната компания, с която ходихме, за деца не се плаща, освен пристанищни такси, по самолети децата до 2 летят безплатно, в хотелите не се плаща нищо за децата.

На мен пък ми е интересно как хората си гледат децата в Канада, Англия или където там живеят и с удоволствие чета. Различен светоглед е. Та - всеки си отбира от темата.
И на мен ми е по-интересно да прочета как си гледат децата в други държави, както и да обменим опит. Как ги гледат тук виждам всеки ден.

# 782
По отношение на великото каляване - ами не, когато съм излизала повече на студ, съм имала повече гърлобол, главоболия, мускулни и ставни болки.
Странно. При мен забелязах точно обратното. От няколко години насам излизам всеки ден много леко облечена, така че да ми е студено и вървя с много бързо темпо, докато се стопля. И така час-час и половина. Може да е съвпадение, но от тогава, дори когато съм била в пряк контакт с болни, не съм се разболявала от нищо. Все пак мисля, че закаляването не е никак лошо- нито за деца, нито за възрастни. Разбира се, няма как да практикуваш моето гологъзене съчетано с бързо ходене, докато си с малки деца, но по-умерен вариант все може да се измисли.

# 783
  • В заешката дупка
В моятя чужбина пеленачетата спят следобедния си сън навън. Няколко дни след след раждането и хайде по балкони, градини, пред кафенета, опашкулени и спят в количките. Това е масова практика в Исландия. Лято, зима - няма никакво значение. Спомням си когато акушерката ми каза седмица след раждането ли беше, не си спомням точно, че детето ми може вече да спи навън. Странно ми беше в началото. Сега се сещам само в подобни теми за тази практика, толкова вече не ми правят впечатление “самотните” колички наоколо.

В ДГ децата излизат всеки ден. Понякога може да е за по-кратко ако е прекалено студено. Но принципно ниските температури, дъждът и снегът не са причина да не се излиза. Единсвено силният вятър е такава.  Родителите трябвя да осигурят за ДГ дрехи по списък. Всяко дете трябва има гумен гащеризон и яке, гумени ръкавици и ботуши; зимен космонивт (или гащеризон с яке), дебели зимни ръкавици, специални зимни шапки (наподобяващи скиорските),  чорапи, вълнени (или флис) клинове и блузи. ДГ осигурява същите екипи и за учителите.

# 784
Там са си други условията и децата е нормално да са привикнали с тях и да се гледат по друг начин.

Иначе в Африка може и с часове да си играят децата на слънце, ама моето ще получи слънчев удар.

# 785
Не знам защо си мислите, че някой тук страда и зъзне, че е изведен на разходка. Обличаш се подходящо и се забавляваш. Примерно връщам се от работа, хапваме и отиваме да се пързаляме с кънки на кварталната пързалка. Примерно -15 е навън. Като направиш няколко кръга загряваш сериозно. Наистина децата са много калени и рядко се разболяват - най-вече като идва пролетта и вирусите се размърдат. За учебните заведения просто е задължително да извеждат децата за 3 часа навън - на обед час и нещо и след 16 часа, когато свършва училище и чакат родителите да ги вземат. Майка ми работеше като мед. сестра в детска градина и ми е разказвала потресаващи практики - зимата парното надуто на 26 градуса, децата навлечени и не се излиза зимата на разходка. И после всички реват как децата много боледували.

# 786
  • В заешката дупка
Там са си други условията и децата е нормално да са привикнали с тях и да се гледат по друг начин.

Иначе в Африка може и с часове да си играят децата на слънце, ама моето ще получи слънчев удар.

И е така, и не е така. Лятото в Рейкявик не е като българското. По-скоро е като българската пролет. Но зимата въобще не е по различна от нашата. Представата на повечето хора, съвсем погрешна, е че тук е някакъв неописуем студ с от по -20 и -30 грауса. Няма такова нещо. В Рейкявик зимата е много по-мека от други места на подобни ширини  заради Гълфстрийм. Наподобява българската.

# 787
  • European Union
Интересно как всички деца, които до две годишна възраст са обиколили цяла Европа, а на 4 им е останал само космически кораб, за да отметнат всички видове транспорт, са единствени деца. И не, не пишат, за да се хвалят, а за да набиват канчето на някаква потребителка, която обаче е с три деца, две от тях породени. Никаква разлика няма между пътуването с едно и с три деца. Да не говорим, че най-обикновен ол инклузив на българското Черноморие е безплатен за едно дете, но се удвоява за второто, не просто добавяш неговото легло, а започваш да търсиш апартаменти и т.н. Е,  с три деца определено не е като едно.
Държа да кажа, че не защитавам никой, особено потребител, чиито постове прескачам от години. Но пък тази тема ми добави поне още две, които започвам да не чета.

Лолита, моето най-голямо притеснение беше, че няма да имам време за първото дете. Оправдаха се донякъде, но първата година бебето не иска почти нищо, така че голямото има време да свикне с новия човек. Е дразнят се един друг, винаги се налага да правиш компромиси, да ощетиш едното с нещо, било то и съвсем незначително. Ако двете харесват различни неща, е още по-трудно. Но всичко си заслужава, когато започнат да се търсят един друг, да се защитават, прегръщат и обичат истински.

# 788
Всеки си преценява силите и възможностите и се простира според тях. Това се отнася и за броя деца: след като съзнателно си направил избор, поемаш и последиците от него. Не мога да ангажирам непознати хора с моите решения и да искам съчуствие или някакво признание от тях, най-малко да правя неща само заради "общественото мнение" в лицето на Пенка и Марийка. Докато се впрягате и взирате в това, какво някой може би е искал да ви каже и понеже, според вас, си няма друга работа, че да "набива канчета", няма и да се съсредоточите върху това, което може да е полезно и приятно и за самите вас.

# 789
  • В градината...
Навремето бях чувала от майка ми, че рускините си гледали децата на студено, спели на терасата.
Дъщеря ми като бебе всеки ден беше навън. Първата й зима беше цял месец -20 градуса. Слагахме я в шейната, завивахме я с вълнена пелена и - навън.
На 2 тръгна на градина и се започна. От утре пак не съм на работа - отидоха за 4 дни на градина и пак със сополи, променен глас, температура.
Аман. А ги извеждат, тук, на село ги извеждат. Но има вятър, те се изпотяват и кой кого наглежда не се знае.

# 790
Аз, както казах в надцакването за каляването не желая да участвам, още по - малко пък за пътуването. Реагирах така защото освен извеждането при минус 40 и пътуването с деца се смята за нещо задължително.
Ами някои хора нямат възможност или желание за постоянни пътувания, още повече пък с деца.
Не адвокатствам на Сирената ама не разбирам защо ви пречи, че не обича да ходи с децата насам - натам. Ми не я кефи, какъв е проблема? И за мен децата скапват пътуването, факт. Не ме грее, че на някой му е кеф да пътува с децата си, на мен не ми е.

Въпреки това го правим винаги когато имаме възможност, просто защото няма как да чакаме детето да стане на 10 години и до тогава да не ходим никъде. Ходи ни се просто, но да се лъжем, че е много яко и че ми е както без дете, не не ми е.
Да, всички сме виждали "чужденки" (а и не само) с по 3 и повече деца, на които не им пука от нищо, ама това по никакъв начин не означава, че трябва да стана като тях. Виждам непукизма им, знам че им помага, ама не ми е присъщ. Не мога да се насиля. И не се чудя и не критикувам някой, който не се наема да пътува с малки деца. Все пак това се смята за един вид развлечение, т.е. правиш го за да ти е гот, а не за да се наказваш, съответно не е в графа "задължително". Просто някои потребители тук, в опитите си да набия канчето на Сирената изпадат в крайности.

# 791
Никой не набива канчета - въпрос на организация е да отидеш на почивка с 1,2,3 деца. На първо място обаче трябва да имаш желание, добро настроение и финансови възможности. Обаче после Сирената се чуди защо детето й стояло на слънцето и не искало да слезе от люлката. Има и друго нещо - не може и никога нищо да не те кефи и да не ти се прави с децата, а да ги считаш за "блато". Това е странното в случая, а не че не отишла на почивка.

Последна редакция: нд, 10 мар 2019, 17:26 от fmino

# 792
Ми именно. Като нямаш желание и финансови възможности - не ходиш. Защо да го правиш ако не те кефи?

# 793
Мен много слабо ме интересува коя не е завела детето си на море, планина или музей. Пиша как живеем у нас, а това, че някоя пак я е стегнал чепика, няма как да ме накара да разсъждавам и за нейните драми.
На мен също ми е интересно как се отглеждат децата в различните страни. Напр. има страни, в които деца на 2-3 години "тръгват" на ски училище - ето това е нещо, което беше обсъдено у нас и може би ще ни влезе в употреба.

# 794
Финансови възможности тя казва, че има, но не й се дават пари, а провайдъра спестява като луд и не иска да изпусне и една стотинка. Никога не можеш да спечелиш всичките пари на света - животът е много кратък и трябва да се живее максимално.
При нас в парка има безплатни ски-учители за деца под 6 години - дъщеря ми там се научи още от тригодишна. В този парк има и десетина пързалки за шейни с бягаща пътечка нагоре, музика и осветление.

Общи условия

Активация на акаунт