Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Избор на качествен Extra Virgin зехтин

  • 15 651
  • 230
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 1 086
https://www.expert.bg/mainnews/Chast-ot-zehtina-na-bylgarskiq-pa … iteli-723895.html
Как на топчета не разбрах.. Коста Доро си ползвам , не съм правила тест , ще го пробвам 

# 16
  • Мнения: 15 871
Сутринта по БТВ даваха разни тестове, и Помачето го дадоха сгъстено
който иска да види на сайта им видеото...

аз купувам основно италиански

# 17
  • In transit
  • Мнения: 6 028
Брадли и аз съм основно на италиански, но скоро попаднах на италиански сайт, че и от известните им марки има доста фалшив зехтин. Вече не знам на какво и кого да вярвам. В друга статия пак на италиански четох, че тези, в които има и масло от Мароко/Тунис са с лошо качество на полифенолите поради климатичните условия там, а нали те са най-важни. На гръцките ( в магазините) определено не вярвам. Както и на тези, които ги внасят разни фирми и ги препакетират/сменят етикети в България.

# 18
  • Мнения: 43 990
Помачето се сгъстявало...айде ся пък. То екстра върджина Косто доро не се сгъсти, вие помачето....Joy

Майтапът настрана...вярвам само на ЛИЧНИ опити. Тоест мои...

# 19
  • Мнения: 896
Зехтина си го избирам по киселиността https://zorbas-creta.com/dobyr-zehtin/. Не знам защо този показател го няма на нито един зехтин с етикет на български. Последния зехтин който си взех от България беше в метална кутия, в надписите на гръцки киселинноста си беше подчертана и удебелена, а на залепения етикет на български изобщо не ге го бяха написали. Предполагам доста от зехтина който се продава в България има ниска киселинност, ама защо го спестяват на етикета нямам никаква идея.
 В Испания почти всичкия зехтин екстра върджин имаше на етикетите киселиност <0,8%, а в Гърция само на 2-3 марки зехтин от Крит.
 Също така избягвам да купувам и бутилиран в България зехтин.

Последна редакция: пн, 25 фев 2019, 22:07 от vanqivanova

# 20
  • Мнения: 426
Зехтин купувам от семейно гръцко магазинче в центърна на София - http://www.kalimerashop.com/. Зехтинът е домашен, с характерната леко горчиво-лютива нотка от Пелепонес. За мен е невероятно вкусен. Когато е студено времето, едва се точи-толкова е гъст

# 21
  • Мнения: X
Помачето се сгъстявало...айде ся пък. То екстра върджина Косто доро не се сгъсти, вие помачето....Joy

Майтапът настрана...вярвам само на ЛИЧНИ опити. Тоест мои...
Вземи си едно Помаче от К за 6 и нещо и гледай Simple Smile
То май е само един вид,така че...

# 22
  • Мнения: 2 400
Придържайте се към темата - не обсъждаме рафинирани зехтини - Помас/Помаче и 100% "Зехтин", както пише на някои опаковки, миксове от кюспета и остатъци, а най-висок клас зехтин, както някои го "превеждат"  "екстра девствен"  Crazy , буквално превеждащи "копирайтъри".

В Кауфланд има някои нелоши предложения - 3-4 на Gaea, Costa d'Oro, като това ми хваща окото, струващо 17лв. за 500мл.

Il Grezzo

ginger37, бях го мернал това магазинче тия дни, като се рових, със сигурност ще е хубав зехтина, и като съм в района, ще мина да ги видя, плюс имат гледам интересни маслини.

# 23
  • София, London
  • Мнения: 16 752
Филипо Берио и Сан Лазаро хубави ли са?

# 24
  • Мнения: 2 400
Филипо Берио и Сан Лазаро хубави ли са?

Доколкото съм чел, и ползвал Сан Лазаро, стават, не са лоши, но искам да кача нивото.

# 25
  • Мнения: 25
Здравейте, преди малко четох темата, хубаво да е си направите експеримента с вашият любим зехтин, малко нелепо от страна на контролните органи, но проверката е виша форма на доверие. Та поставете бутилката за няколко часа в хладилника и извадете, за подробности относно резултатите можете да прочетете в статията
https://dnes.dir.bg/obshtestvo/probutvat-ni-i-zehtin-mente-kak-d … a-ekstra-vardzhin

Разбира се това пак неможе да деде пълна картина, но и все пак човек неможе да очаква зехтин в пластмасова незащитена от UV опаковка Wink

# 26
  • Мнения: 2 400
Така е, Радо, само стъкло и по възможност тъмно. Примерът, който дадох с Коста Дорото сякаш не е добър, защото не знаем това стъкло какво е, плюс, седящо на щандовете с тия лампи, не знаем какво се случва с химическия му състав своевременно.

# 27
  • Мнения: 25
Не съм много подготвен по темата, но реално лампите по магазините са или газоразрядни или диодни , което ще рече че те емитират светлина само във видимият за човешкото око спектър. Тази светлина няма в себе си UV IR светлина, което като цяло е ок за зехтина. Проблема е ако зехтина е поставен някъде където го топли климатик, или лятото не го охлажда климатик, но и това не е кахър, тъй като зехтините не се превозват с хладилни камиони ами с обикновенни ремаркета, темепратурата в такова ремарке лятото, примерно на накоя БГ граница е далеч над допустимите 25 градуса Simple Smile Така че ...

# 28
  • Мнения: 43 990
Интересно, благодаря.

Винаги чета внимателно етикетите - гледам изрично да е написано екстра върджин. Никъде не съм намирала показател за киселинност обаче - търсила съм. Трудно ще ме заблудят и хързулнат с номера тип неясно изписан етикет и снимки на маслини, така както и в статията е отбелязано.

Обаче ... снощи сложих в хладилника от зехтина, който купих от Лидл - гръцки, в тенекия от 4 л. По етикети и надписи всичко изглежда ок /и там няма киселинността каква е обаче/, вкусът също е ок - вчера си пийнах за проба, обаче - защо не иска да се пресече като хората? Да не би да ги филтрират повечко за по-добър търговски вид, та за това ?

# 29
  • Мнения: 15 871
Тоя път много не разбирам какво се опитват да ни кажат с тия таблици от Активни потребители, освен че зехтина от 20 лв 500 мл е хубав

Общи условия

Активация на акаунт