Избор на качествен Extra Virgin зехтин

  • 93 991
  • 814
  •   1
Отговори
# 420
  • Мнения: 380
Не знам колко би струвала доставка до България, аз си го купувам на място. Но ако почивате например в близка Гърция - около Солун или Халкидики, може да си го поръчате до адрес, доставката идва за 1 ден и не е скъпа в рамките на страната. Сега ползвам от вида green и има плътен вкус и аромат, без горчива нотка. Малко по-скъп е от обикновения екстра върджин, но съм много доволна.
Вида green органичен ли значи или нещо друго, което аз не знам?🙂

# 421
  • Мнения: 13 315
Eто този е - https://elaioladopiliou.gr/product-category/olive-oils/green-ext … n/?v=461b1990fe86
Не знам какво значи, избрахме го на вкус и цвят Simple Smile В Гърция наричат този вид агурелео.

Ето тук се вижда цялата им гама, че не е съвсем лесно в отварящата страница да я намериш.
https://elaioladopiliou.gr/our-products/?v=461b1990fe86

# 422
  • Мнения: 380
Благодаря Ви много!

# 423
  • Мнения: 3 904
Класации е безсмислено да се гледат, да не говорим, че всичко или 95% от зехтините в България са много далеч от разни по-така вкусове и аромати.
Да, има си Вирхен екстра, които са си качествени и стават  за всичко общо взето или са универсални.

В повечето случаи да речем 2/3 от  хора които не са пробвали никога или са пробвали не  повече от 1-2 пъти зехтин от топ 100 примерно, не с някакви награди , защото всеки втори има такива, не се харесва като вкус, защото е силен вкус , по-натрапчив. Такива зехтини не стават за салати примерно или в редки случаи.

Аз също бях така доста време и мина време докато свикна на по-ароматните, които се ползват по-скоро за подправка.

Добре, нека не са класации, но конкретни марки на българския пазар, които са добри, както и откъде пазарувате качествен зехтин?
В темата последните месеци сякаш липсва конкретика. Общите неща четящите вече ги знаем!🙂

Понеже няколко пъти ме подпита какво точно купувам, ето как действам.
Освен тези, които ги знам от преди, поне веднъж в годината поглеждам този сайт.

https://www.wboo.org/worlds-best-olive-oils.html

Въпроса е не кой точно къде се намира, а да се видят производителите, макар те да са едни и същи и само си сменят позициите нагоре или надолу.

Примерно Venta del Baron е 18 тази година, но предни години е в топ 5 доста пъти, включително 1 място 2013. Пробвал съм го, уникален и първата проба е много впечатляваща.  Спокойно може да се купи и по-нормален-евтин  зехтин от същия производител Muela Olives S.L.
След това отивате в гугъл и търсите сайта на производителя, влизате и проверявате ли има доставка до България, смятате колко ще ви излезе и купувате.
Последния път си купих този зехтин в туба от 5л, сорт пикуда, да не се бърка с пикуал, който е тежък. Нова реколта 2023. Не е от най-леките, но не е и от тежките.

https://www.mueloliva.es/en/mueloliva-picuda-can-5l/

Мисля, че взехме 3 или 4 туби с приятели и така с доставка включена в цената ни излезе както казах назад 20лв/литър.

Поръчвам съм най-различни, по-евтини и по-скъпи, но дори по-евтините излизат до 20лв/л, а такъв аналог като вкусови качества в България няма, без значение колко струва. Има разни по 20-30лв за 500мл, но са много по-зле.
Пак казвам, който не е пробвал и свикнал с по-сериозни-силни вкусове да взима от по-евтините, да гледа за сортове hojiblanca, arbequina, евентуално picuda. Picual са от по-силните вече като вкус.

Пак натъртвам, че това са зехтини с много добри вкусови качества и не значи, че някакъв гръцки, турски или друг зехтин е лош.

Последна редакция: сб, 15 юли 2023, 14:09 от Alexslav

# 424
  • Мнения: 380
Класации е безсмислено да се гледат, да не говорим, че всичко или 95% от зехтините в България са много далеч от разни по-така вкусове и аромати.
Да, има си Вирхен екстра, които са си качествени и стават  за всичко общо взето или са универсални.

В повечето случаи да речем 2/3 от  хора които не са пробвали никога или са пробвали не  повече от 1-2 пъти зехтин от топ 100 примерно, не с някакви награди , защото всеки втори има такива, не се харесва като вкус, защото е силен вкус , по-натрапчив. Такива зехтини не стават за салати примерно или в редки случаи.

Аз също бях така доста време и мина време докато свикна на по-ароматните, които се ползват по-скоро за подправка.

Добре, нека не са класации, но конкретни марки на българския пазар, които са добри, както и откъде пазарувате качествен зехтин?
В темата последните месеци сякаш липсва конкретика. Общите неща четящите вече ги знаем!🙂

Понеже няколко пъти ме подпита какво точно купувам, ето как действам.
Освен тези, които ги знам от преди, поне веднъж в годината поглеждам този сайт.

https://www.wboo.org/worlds-best-olive-oils.html

Въпроса е не кой точно къде се намира, а да се видят производителите, макар те да са едни и същи и само си сменят позициите нагоре или надолу.

Примерно Venta del Baron е 18 тази година, но предни години е в топ 5 доста пъти, включително 1 място 2013. Пробвал съм го, уникален и първата проба е много впечатляваща.  Спокойно може да се купи и по-нормален-евтин  зехтин от същия производител Muela Olives S.L.
След това отивате в гугъл и търсите сайта на производителя, влизате и проверявате ли има доставка до България, смятате колко ще ви излезе и купувате.
Последния път си купих този зехтин в туба от 5л, сорт пикуда, да не се бърка с пикуал, който е тежък. Нова реколта 2023. Не е от най-леките, но не е и от тежките.

https://www.mueloliva.es/en/mueloliva-picuda-can-5l/

Мисля, че взехме 3 или 4 туби с приятели и така с доставка включена в цената ни излезе както казах назад 20лв/литър.

Поръчвам съм най-различни, по-евтини и по-скъпи, но дори по-евтините излизат до 20лв/л, а такъв аналог като вкусови качества в България няма, без значение колко струва. Има разни по 20-30лв за 500мл, но са много по-зле.
Пак казвам, който не е пробвал и свикнал с по-сериозни-силни вкусове да взима от по-евтините, да гледа за сортове hojiblanca, arbequina, евентуално picuda. Picual са от по-силните вече като вкус.

Пак натъртвам, че това са зехтини с много добри вкусови качества и не значи, че някакъв гръцки, турски или друг зехтин е лош.
Ето това очаквах от Вас! Благодаря Ви много за конкретиката. Междудругото и аз направих преди 2 седмици това с класацията и доста си разширих кръгозора. Разбрах, например, че Калифорнийски зехтин се смята за най-добрия по ред показатели, но и най-вече заради контрола на качеството!
Винаги ще съм Ви благодарна за португалския зехтин. Много ми допада. А Terra creta ми се струва посредствен в сравнение с португалския!
Ха, супер, в тази класация Ешпорао е на 24 място! Благодаря Ви!

# 425
  • Мнения: 3 904
Факт е, че гръцки зехтини не стигат никога до топ 100 и разни подобни сериозни класации и състезания.

Точно затова след като се пробва нещо много хубаво, всякакви посредствени-добри зехтини започват да издишат сериозно.

# 426
  • Мнения: 380
Факт е, че гръцки зехтини не стигат никога до топ 100 и разни подобни сериозни класации и състезания.

Точно затова след като се пробва нещо много хубаво, всякакви посредствени-добри зехтини започват да издишат сериозно.

Факт! Потвърждавам го със собственото си небце!😄
Затова и така рих тук за по- конкретно мнение от Вас, а и от всички останали!
Благодаря и нека темата се разраства, а не умира!

# 427
  • Мнения: 7 410
Е, не всеки има толкова чувствително небце за зехтина... 😀
Ние ще си ползваме гръцкия зехтин, нищо ,че не е в топ 100.

# 428
  • Sofia
  • Мнения: 5 004
Latsimas Gold купих преди няколко дни. Някой ползвал ли го е,какво ви е мнението?

# 429
  • Мнения: 380
Е, не всеки има толкова чувствително небце за зехтина... 😀
Ние ще си ползваме гръцкия зехтин, нищо ,че не е в топ 100.
Важното е всеки да е доволен и да разширим кръгозора си!
😄

# 430
  • Мнения: 3 904
Бях сигурен, че ще има недоволни или засегнати! Точно затова не исках да обяснявам с подробности.
От друга страна нарочно подчертах, че гръцки или друг зехтин си е добре, нищо че го няма никога в топ 100, даже аз лично винаги имам и по някой гръцки в шкафа.

Добре е просто човек да си свери часовника и да пробва по-така неща, това е с вина, уискита, зехтини, меса  и др, но не значи, че трябва да консумира само от тези топ продукти винаги.
 Просто след като е пробвал, ще отсява от по ниските класове кое е добре и кое е зле сам.

# 431
  • Мнения: 13 315
Съществуват различни организации и класации за "най-добри" зехтини, като доста по-престижна от посочената е например тази https://bestoliveoils.org/
Освен че в нея се срещат и гръцки, и турски производители, прави впечатление сериозното присъствие на изключителните (според мен) хърватски зехтини.
Поразгледах и другата, да твърдиш, че 70% от най-добрите зехтини по света са от Андалусия е просто несериозно. Има години (5-6 назад), в които са и 90% от челото.

# 432
  • Мнения: 3 904
Има много класации и организации, но гръцки и турски няма или са единични случаи.
Не знам как решаваш коя класация е по-сериозна, ама тая на е е испанка която пуснах.

Не знам къде видя да твърдя, че от Андалусия са най-добрите, макар повечето топ испански са точно от там, по простата причина, че там се гледат 80% маслините в страната с най-голямо производство в света и някак си е логично и без много напъване.

Има всякакви много хубави, последно пробвах 2 аржентински и бяха невероятни. Друг е въпроса, че в Бг има основно гръцки и на определени няколко фирми италиански и още по-малко други.
Дори да има гръцки в многото класации, съмняваме някой от тук да ги е пробвал.
Пак да се върнем на примера ми нагоре, където показах как за 20лв/литър може да си вземете много добър зехтин, какъвто в Бг няма или за тези пари се купува нещо абсолютна шир потреба, но пак има недоволни.

 Както се вижда има доста избор от марки и страни, всеки може да се пробва с какво реши.

Това че повечето не знаят подробности и дори се сърдят като прочетат нещо повече от - кой зехтин от Била е добър  е нормално за нас в Бг, хем се пита, после се мрънка не е така или други от сорта.

Само за инфо ще кажа, че само в Испания има 200 сорта маслини, да 200!
 Вероятно са 4 цифрено число сортовете в света и колкото повече се пробва по-добре, разбира се който има мерак, не е задължително ни най-малко.
Който не иска да се занимава, си има стандартен зехтин в магазина  и това е, всеки път казвам, че той е си е супер, но ако някой пробва от другите ще види разликите -вкусово.

# 433
  • Мнения: 13 315
Не знам къде видя да твърдя, че от Андалусия са най-добрите, макар повечето топ испански са точно от там
Показвам класацията от 2017. Понеже мога да чета, виждам, че от първите 8 - 7 са от Андалусия. Надолу е същата работа.
https://www.wboo.org/worlds-best-olive-oils-2017.html
Ако ще 500 сорта да има, това е също толкова несериозно, колкото да твърдиш, че в Гърция и Турция зехтинът не струва. И двете са огромни пазари с хиляди хектари маслинови насаждения и милиони малки производители. Или хърватски да не си опитвал въобще. Животът в Испания и личният опит от пазара там не дава автоматично познания за цялата световна маслинена индустрия.

Зехтин от Била без производител и сорт въобще не съм коментирала.  Да не говорим каква им е ползата на потребителите в темата да прочетат в табличките ти, че два вида Монини са в топ 20. Предвид Монини какви боклуци, сметени от дъното на склада, продават у нас.

# 434
  • Мнения: 380

Идеята на моята молба бе точно да си разширя кръгозора. Моля, не започвайте излишни спорове. Всяка класация е нова възможност за избор на добър зехтин. Надявам се, съзнавате, че с вашите знания и опит издигате темата на по-високо ниво.
Благодаря на Алекслав и Параход за споделеното, както и на всички участващи!
Не бих искала Алекслав да се чувства кофти, че е споделил. За мен е много полезно!

Последна редакция: сб, 15 юли 2023, 23:29 от AnnaGaudi

Общи условия

Активация на акаунт