Избор на качествен Extra Virgin зехтин

• 100 967
  • 814
  •   1
Отговори
# 705
Взех зехтин от ДМ - разкошен е. Много вкусен, с чуден аромат.
Този от КФ явно е бил менте - беше ужасен.

# 706
Любимият зехтин от висок клас е Kreta Nativ Extra на Rapunzel, критски, от коронейки маслини, с био-печат на ЕС. Един от зехтините на пазара, тествани по европейски стандарти и НЕсъдържащи остатъци на пестициди, петрол и други нежелани примеси. Доказано "чист", био-зехтин. На вкус за мен е отличен - леко лютив и нагарчащ, което е още един знак за високото му качество, идеален за салати е. Взимам го от Амазон, с поръчка.
Леко лютив е на вкус, но не нагарча. Много го харесвам и аз.

# 707
Здрасти
Моля споделете кои с какъв зехтин готви?
Кои става за термична обработка

# 708
Готвя (печене, задушаване, мариноване на месо и риба за скара) с екстра върджин. Друг зехтин не купувам.
Единствено за пържене не става. Пържа 2-3 пъти в годината и в тези случаи използвам слънчогледово или царевично олио.

# 709
Екстра , екстра върджин за всичко 12+ год. вече, и аз така, като Парахода.
Без пържене в зехтин! Ама аз и не пържа.
Имам си АФ за целта
За палачинки и сладкиши ползвам само олио.

# 710
Палачинки аз правя само с краве масло. Сладкиши рядко, и според рецептата.

# 711
Екстра , екстра върджин за всичко 12+ год. вече, и аз така, като Парахода.
Без пържене в зехтин! Ама аз и не пържа.
Имам си АФ за целта
За палачинки и сладкиши ползвам само олио.

А в уреда АФ каква мазнина ползвате? Аз съм с Insta Pot, но си иска поне малко мазнина, ако правя картофи например... Иначе залепват.

# 712
  • София
Защо не пържите в зехтин? Аз имам една книжка (купих си я от Крит) за зехтина и там пише, че това е най-добрата мазнина за пържене. Освен че не е икономически изгодно с оглед цената от последната година Sad. Преди съм пържила и става много по-вкусно в сравнение със слънчогледовото олио. В момента използвам зехтин екстра върджин (само такъв купувам) за готвене на средиземноморски рецепти и за салати.
Прилагам извадка от книжката и корицата й:

# 713
Защо не пържите в зехтин? Аз имам една книжка (купих си я от Крит) за зехтина и там пише, че това е най-добрата мазнина за пържене. Освен че не е икономически изгодно с оглед цената от последната година Sad. Преди съм пържила и става много по-вкусно в сравнение със слънчогледовото олио. В момента използвам зехтин екстра върджин (само такъв купувам) за готвене на средиземноморски рецепти и за салати.
Прилагам извадка от книжката и корицата й:

Не пържим в зехтин , защото има относително ниска точка на опушване — 165-190°C, деградира повече от други мазнини, когато е изложен на висока температура. Има опасност за токсичност.
Затова търсим зехтин, който е подходящ за температури, на които се пържи храната, обикновено над 200. Но на никой почти тук във България не съм прочела че е подходящ за готвене.
Аз ползвам екстра върджин когато не пържа, но много ми се хапват картофки в air frier понякога... и няма как със този зехтин.

# 714
  • София
Joana85, трябваше все пак да прочетете какво пише в книгата, преди да ми отговорите. Защото това, което твърдите, там се третира като мит. Аз не вярвам гърците по островите, които традиционно пържат доста, да са им карали отнякъде олио за пържене. "Има опасност за токсичност" не ми звучи особено категорично.

Допълвам с резултати от google:

Последна редакция: вт, 17 дек 2024, 22:30 от миленка_д

# 715
Миленка,
няма да споря с книгата, възможно е да има своите основания, но във всички ресторанти в Гърция се пържи в царевично олио (знаеш, предлагат доста пържени храни), рядко в слънчогледово. Доста пъти това е описано и в менютата, сигурно туристите напират за зехтин да питат.
Вероятно по бюджетни съображения го правят, но ще питам дали някой пържи със зехтин и вкъщи, че ми стана интересно. А Цикладските например острови нямат и собствено производство на маслини, та едва ли им идва най-удобен.
Не мога да си представя каква е тая нова органична химия, открита в Гърция Simple Smile Малко ми е като кир Портокалос от "Моята голяма гръцка сватба" и неговите разбирания за всичко на света.

Последна редакция: вт, 17 дек 2024, 22:43 от Параход

# 716
Joana85, трябваше все пак да прочетете какво пише в книгата, преди да ми отговорите. Защото това, което твърдите, там се третира като мит. Аз не вярвам гърците по островите, които традиционно пържат доста, да са им карали отнякъде олио за пържене. "Има опасност за токсичност" не ми звучи особено категорично.

Допълвам с резултати от google:

Аз не отричам, че има зехтин, който е подходящ за пържене и че вероятно в Гърция (у дома си) използват такъв, но масово в ресторантите се използва царевично.
Затова тук се питаме КОЙ  е подходящ и за готвене/ пържене?
Също така огромна част от зехтина, който се продава като екстра върджин у нас, изобщо не отговаря на класификацията за екстра върджин зехтин.
Идеята е в тази тема да отличим този, който е подходящ за консумация и да ползваме него.

# 717
В Италия на телевизионните им готварски предавания не забелязах да ползват другом освен зехтин или масло

# 718
Той и Джейми Оливър ръси само зехтин навсякъде и на всичко, включително и на азиатски рецепти. Сигурно бая кинти е взел само зехтин да показва в предаванията си, По заведенията ако ползват зехтин за пържене цената на една порция нещо пържено ще е в небесата, и вкъщи ако пържиш в зехтин трябва сериозен бюджет да отделяш.

Някои хора зехтина го имат нещо като символ на гурме статус, което в някаква степен е и благодарение на рекламата - щом има зехтин значи е супер - не е задължително, има голямо разнообразие от всякакви видове масла, различни кухни и т.н.

# 719
Здрасти
Моля споделете кои с какъв зехтин готви?
Кои става за термична обработка

За готвене (печене най-вече, не пържа) използвам GAEA Hania Extra Virgin, който е специално предназначен за тази цел. Според производителите може и да се пържи с него, условието, обаче, е температурите да са ниски - до 190°C. Над тази температура зехтинът започва да пуши и полезните ненаситени мастни киселини в него биват разрушени, на тяхно място се образува акролеин, който е възможен канцероген.

По принцип повечето производители имат в палитрата си по един-два зехтина за готвене като Hania, по-термоустойчиви, и са специално обозначени.

Общи условия

Активация на акаунт