Любители на рози

• 51 967
  • 752
  •   1
Отговори
# 135
Здравейте момичета, от скоро отглеждам рози и се включвам в темичката. Миналото лято поръчах от интернет т.н.  синя роза. Може би е капризна, за сега има един цвят. Но борбата с вредителите е ужасна. Листните въшки са неизбежни, а има и други гадинки с които трябва да се справям. Това са моите видове за момента.

# 136
  • Norge
Дане, де да беше само Милеканджелото; ами останалите, ах!  Heart Eyes

Милита, голяма благодарност за всички снимки!  Hug
Алиссар е божествена просто!
Да не говорим колко голяма любов са ми клематисите (и онова бялото, дебеличкото  Flutter)
За холандската роза явно, не съм сбъркала.

От миналото лято една новозакупена, мисля, че е The Fairy.
Чакам с нетърпение да видя колко по-богата ще е тази година.

Rosafee, писали сме едновременно...Много красиво!

# 137
С какво пръскате розите срещу листни въшки?

# 138
Благодаря ви момичета Flowers Hibiscus Ако знаете само колко рози има още да цъфтят ... Само, че при нас "отдавна не е валяло" и сега вали отново. Как да цъфнат без слънце Grin
Нелка, The Fairy е много цъфтежна роза и няма да те разочарова.
дането, Микеланджело е с цвят на старо злато и много ароматна.
rosafee, много хубави и гледани рози. Да знаеш, че сини и черни рози няма. Който докара роза в такива цветове за една година ще стане милиардер. За сега няма шанс за такива цветове на пазара. Не се връзвай на такива реклами. И от семена ще станат само шипки, а не рози. Първата прилича на Charles de Gaulle, а третата е Носталгия.

# 139
С какво пръскате розите срещу листни въшки?

В по горните постове вече е отговорено на това, виж по старите постове, писали сме за въшки и препарати

# 140
  • DE
Цитат
Това ме довърши Heart Eyes

# 141
  • Бургас
Цитат
Здравейте! Бихте ли ми казали Микеланджело , колко време издържа цветът, издръжлив ли е на дъжд и слънце или се петносва и колко вълни на цъфтеж има?
Благодаря предварително!

# 142
  • Norge
Ох бе, Дане, разпиля ме направо с този коментар, последния  Joy Hug

Милита, а дано за моята розичка, която ще цъфти  Hug
А от твоите красоти ще си чакаме следващите снимки!

Преди малко унищожих с ножицата една гъсеница върху розата пред прозореца, дълга като Провадийската река   Close Спасих половината листо.  Mr. Green

# 143
Момичета, възможно ли е от неправилно есенно  подрязване, две от розите ми да растат на височина и нямат  пъпки? За  втора година отглеждам,нямам опит, по един и същ начин са подрязани. Има ли начин да бъдат спасени?Благодаря!

# 144
# 145
Koи са розите ,някои цъфтят на стари клони .По принцип,забравете рязане до долу .Така се режат само чаени хибриди.Това са розите с дълги дръжки и един цвят от горе,като за букети.Има различен тип рози и те се режат по определен начин .Когато човек добие опит и усети условията в неговата градина ,започва да реже по интуиция.
Основното рязане се прави на пролет -февруари,март .Имайте предвид,че условията в БГ да доста различни и трябва и това да се съобразява.
За пръскането-всеки с градина е разбрал ,че без пръскане не става.Ако иска да е щадящо ,има начини ,но първо трябва да се научи да разпознава проблемите и после ,малко по мако да въвежда домашни методи .
Специално,содата не е срещу въшки ,а срещу мана .Недоумявам как са изгорени розите от сода.

# 146
  • DE
Нелка, отдавна обичам рози, за съжаление тук нямам градина където да ги отглеждам, а само мижави первази на които съм нагъчкала саксии основно с бегонии Tired
В БГ тъкмо бях си засадила градинка под прозореца на терасата с 4-5 вида рози и дойдохме да живеем в чужбина.
Имам жълта и ароматна винено червена и няколко мини, никога не съм се интересувала от имената им. До миналата година ги заварвах живи, защото една съседка се грижеше за градината, но не знам какво ще заваря тази година.
Тук сложих една розова, упойващо ароматна под буркан и се надявам да се укорени докато стане време да се прибираме и смятам да я засадя в двора на селската ни къща, апартамента и така смятаме да го продаваме, та съм се примирила, че цветята в града ще ги наследи някой.

# 147
Цитат
Здравейте! Бихте ли ми казали Микеланджело , колко време издържа цветът, издръжлив ли е на дъжд и слънце или се петносва и колко вълни на цъфтеж има?
Благодаря предварително!
Една роза достига каталожните данни на селекционера след 3-4 години. Размерът,цвета , аромата , здравината  зависят от почва, подхранване, рязане, пръскане и изложение. Издържа на слънце и леки превалявания. Както всички рози трудно цъфтят в дъждовно лято. В БГ има 3-4 пълноценни вълни на цъфтеж, зависи от региона.
http://www.rosebook.ru/roses/tea-hybrid/michelangelo/

Момичета, възможно ли е от неправилно есенно  подрязване, две от розите ми да растат на височина и нямат  пъпки? За  втора година отглеждам,нямам опит, по един и същ начин са подрязани. Има ли начин да бъдат спасени?Благодаря!
Без снимка отиваме на гадания. Не напразно е хубаво да се знае поне какъв вид роза имаме. Останалото е обяснено от liola. Не се притеснявай, всичко се учи с опит , четене и питане. Дай снимки. Може пък да помогнем и да цъфне.

# 148
  • густо майна Филибето
И снимка няма да свърши работа, като не цъфтят Simple Smile Според мен са катерещи, еднократно цъфтящи, и като ги отрежеш, не ти цъфтят. Не ги пипай повече, и следващата пролет няма причина да нямат цвят.

Има и едни гадинки, които ядат пъпките още в зародиш. Забелязала ли си такова нещо? Нещо черно на мястото, където цъфти?
Друга причина е да са на пълна сянка.

# 149
Благодаря, нямам снимка в момента,представете си 4-5 разклонения с височина почти 2м . Нищо притеснително не съм забелязала по тях, дори нямат и листни въшки.Розите са закупени от Флоров и първата година, без особени старания от моя страна бяха  прекрасни.

Общи условия

Активация на акаунт