Професия учител - 5

• 44 145
  • 803
  •   1
Отговори
# 450
Не е необходимо да пускате няколко последователни мнения. Форумът предлага чудесна възможност за редакция.
Цитирах едно писмо, което е свързано с друго писмо. Допускам, че изобщо не сте му обърнали внимание.

# 451
  • Пловдив
Дидева, аз го видях, но се замислих за временния момент, но в смисъл, когато колега излезе в дълъг болничен или майчинство. Тогава заместникът няма как да е на постоянно място. Освен това имам впечатление, че директорите доста се възползват сега от изпитателния срок.

# 452
Не е необходимо да пускате няколко последователни мнения. Форумът предлага чудесна възможност за редакция.
Цитирах едно писмо, което е свързано с друго писмо. Допускам, че изобщо не сте му обърнали внимание.
Грешно допускате. Обърнах му внимание, но това писмо има пожелателен характер. Аз ви казвам как стоят нещата в реалността.

# 453
А аз допускам, че след като има писмо от зам. министър и последващо такова от началник на РУО, вероятно в момента се правят опити тази практика да бъде прекратена. Не виждам нищо пожелателно в спазването на трудовото законодателство.

# 454
А аз допускам, че след като има писмо от зам. министър и последващо такова от началник на РУО, вероятно в момента се правят опити тази практика да бъде прекратена. Не виждам нищо пожелателно в спазването на трудовото законодателство.

Пак ви казвам. Грешно допускате. От години се правят опити да се спре, но щом закона позволява, няма как да стане. Което ме навежда на мисълта, че само "уж" се правят опити да се спре. Пак казвам директорите си спазват закона. Закона позволява , ако  някой имаш желание да се спре това досега да бяха измислили някакви промени. Тази практика не е от 1,2 години все пак.

П.с.преди 4,5 години в разговор с директорка чух изказване "Ако имаше възможност по 20 години щях да подновявам на учителите за по 1 г., така да се раздават до край, иначе се отпускат." На устата ми беше да и пожелая да я преназначават всяка година за по 1 година до пенсия.

# 455
  • В едно голямо сърце
Да. Това е по-добрата Ви възможност щом и Вие сте икономист, защото има много професионални икономически предмети, които може да водите, освен предприемачеството. А технологии и предприемачество е само един предмет. Ако няма много паралелки, няма да формира катедра, освен ако не комбинирате с ИТ и математика. Но тогава защо Ви е квалификация, нали имате по математика? Предприемачеството ще Ви допълва норматива. Или Ви предлагат  само предприемачество?
Имам достатъчен норматив по математика, но директорката ми предложи да водя допълнително и предприемачество, за тази година в 8 клас , а за следващите 11 и 12! После обаче възникна въпросът достатъчни ли са моите квалификации, за да водя предприемачество? Звънях в ДИПКУ Стара Загора, госпожата ми отговори, че щом съм и учител и икономист не е необходимо да имам квалификация учител по икономика, но директорката след разговор с друг представител на ДИПКУ ми каза, че е необходима квалификация "технологии и предприемачество", сега незнам какво да правя, при условие , че сама прочетох наредбата и там за 11-12 клас пише, че е необходим учител по икономика , а не по технологии и предприемачество.Обърках се много Sad

# 456
  • Шумен
Тинити, , ако си освободена от 16.07, би трябвало титулярът да се е върнал на същата дата  според мен. Извъртяха ти номер, това е ясно. Само че  и barbarona е много права в написанато по повод постоянното място, така че бъди готова точно за варианта, който тя описва.

# 457
Аз бях на такъв договор, но не бях наясно. Защото е за неопределено време до завръщане на титуляра.

"В качеството Ви на работодатели, имайте предвид, че учителската длъжност няма характер на временна, сезонна или краткотрайна по смисъла на чл.68, ал.3 от Кодекса на труда, а е работа с постоянен характер.

Предвид изложеното Ви уведомявам, че срочни трудови договори, сключени в  нарушение на чл.68, ал. 3 и 4 от Кодекса на труда се смятат за сключени за неопределено време."

# 458
Да. Това е по-добрата Ви възможност щом и Вие сте икономист, защото има много професионални икономически предмети, които може да водите, освен предприемачеството. А технологии и предприемачество е само един предмет. Ако няма много паралелки, няма да формира катедра, освен ако не комбинирате с ИТ и математика. Но тогава защо Ви е квалификация, нали имате по математика? Предприемачеството ще Ви допълва норматива. Или Ви предлагат  само предприемачество?
Имам достатъчен норматив по математика, но директорката ми предложи да водя допълнително и предприемачество, за тази година в 8 клас , а за следващите 11 и 12! После обаче възникна въпросът достатъчни ли са моите квалификации, за да водя предприемачество? Звънях в ДИПКУ Стара Загора, госпожата ми отговори, че щом съм и учител и икономист не е необходимо да имам квалификация учител по икономика, но директорката след разговор с друг представител на ДИПКУ ми каза, че е необходима квалификация "технологии и предприемачество", сега незнам какво да правя, при условие , че сама прочетох наредбата и там за 11-12 клас пише, че е необходим учител по икономика , а не по технологии и предприемачество.Обърках се много Sad
трябва, и има такива квалификации. Дори в Дипку ги има, ако не се бъркам.
За теб, 1 година. За човек без висше икономическо, повече години

# 459
Барбарона, в интерес на истината, минала съм и през трите точки на член 68, преди да ме назначат по член 67. Имах възможност през зимата да се явя на интервю в друго училище - обявата си беше съвсем коректна, постоянно място, но със срок на изпитване.
.

За съжаление все по-често отиваш и се оказва 68 и евентуално някой ден, евентуално  ............. 67. Дано повече директори, постъпват като този при който Вие сте били на интервю.

# 460
  • В едно голямо сърце
трябва, и има такива квалификации. Дори в Дипку ги има, ако не се бъркам.
За теб, 1 година. За човек без висше икономическо, повече години

Не смятам, че човек без висше икономическо, може да придобие квалификация "учител по икономика"! Да в ДИПКУ ги има, но аз имам учителска правоспособност по математика вече, а икономист, който не е учител трябва да придобие учителска , за да може да преподава икономика!

# 461
  • Майничка
Аз съм била 3 години на срочен договор по чл.68, като лектор, тъй като нямаше брой часове за пълен норматив. В момента, в който се откри ресурс за такъв, ме преназначиха на постоянно място.

# 462
Грешно допускате. Обърнах му внимание, но това писмо има пожелателен характер. Аз ви казвам как стоят нещата в реалността.
Освен това всеки, който се чувства незаконно назначен, е редно да си потърси правата. Ако не става с разговор, то в Инспекцията по труда. Докато не се защитим, директорите ще се възползват. Реалността е такава, каквато си я направим.

# 463
  • Балчик
Да. Това е по-добрата Ви възможност щом и Вие сте икономист, защото има много професионални икономически предмети, които може да водите, освен предприемачеството. А технологии и предприемачество е само един предмет. Ако няма много паралелки, няма да формира катедра, освен ако не комбинирате с ИТ и математика. Но тогава защо Ви е квалификация, нали имате по математика? Предприемачеството ще Ви допълва норматива. Или Ви предлагат  само предприемачество?
Така е, абсурдно е да е по технологии и предприемачество. Директорът Ви не е в час. Но, има и нещо друго. Щом предприемачеството е в професионални паралелки и сте икономист, можете да преподавате без квалификация. Погледнете член 213 алинея 9 от закона за оредучилищното и училищното образование.
(9) Учителска  длъжност  по  учебен  предмет  или  модул  от професионалната  подготовка,  както  и  от  специализираната  подготовка може  да  се  заема  и  от  лица  със  завършено  висше  образование  по съответната  специалност  и  без  професионална  квалификация  "учител".

Аз работих по него 13 години, преди да придобия по собствено желание квалификация "учител". Не виждам смисъл да узкарвате такава, за часове, които само ще Ви допълват катедрата.

Последна редакция: вт, 30 юли 2019, 18:30 от Джемма

# 464
  • В едно голямо сърце
Благодаря Ви, Джемма! Надявам се да се размина с квалификацията "технологии и предприемачество"!

Общи условия

Активация на акаунт