Професия учител - 5

• 44 118
  • 803
  •   1
Отговори
# 510
И аз да допълня нещо важно, приобщаващото образование, вече е включено в учебните планове.

# 511
  • Пловдив
Часовете са както са по наредба, а как ще се разпределят в учебната седмица - това е нещо друго вече. В един ден може да си по-натоварена, в друг ден да си с по-малко часове или дори с методичен ден, ако все още се използва някъде.

# 512
  • Балчик
Здравейте!
Предстои ми дипломиране по специалност Философия. След това се надявам да си работя по специалността, като учител по Философски цикъл.
Не съм наясно обаче с нормативите. Според приложението в Наредбата, за философски цикъл са дадени 684 часа. Това се пада по 20 часа на учебна седмица или 4 часа на ден. Това означава ли, че трябва да работя на половин бройка или да преподавам и по друг предмет? Питам, за да реша към каква магистратура да се насоча.
Добре е да имате и друга специалност, в повечето училища едва ли ще достигнете норматива само с философски цикъл.
А ако са много паралелките и имате пълен норматив, това си е пълно работно време, не е на 4 часа, както си мислите.

# 513
Благодаря ви много! Simple Smile

# 514
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
Здравейте!
Предстои ми дипломиране по специалност Философия. След това се надявам да си работя по специалността, като учител по Философски цикъл.
Не съм наясно обаче с нормативите. Според приложението в Наредбата, за философски цикъл са дадени 684 часа. Това се пада по 20 часа на учебна седмица или 4 часа на ден. Това означава ли, че трябва да работя на половин бройка или да преподавам и по друг предмет? Питам, за да реша към каква магистратура да се насоча.
19 години съм учител ... 16 години преподавах "Философски цикъл". Имам още две магистратури ... Преди 3 години, реших за себе си, че се отказвам от учителствуването, защото започнах да влизам в коловоза на ежедневието и да не ми е забавно, защото не виждах пламъче в очите на 15-19 годишните, защото ме убиваше: "Не ми е интересно!"; "Не ми е забавно!"; "Няма смисъл!"; "Искам само да си купя ..." Боже, как може да не виждаш смисъл на 16? Кой смяташ, че трябва да ти даде и смисъла и забавлението, ако ти не се потрудиш? ... Шефката ми ме спря с думите: "Най-лесно е да се откажеш, а те познавам 16 години и знам, че няма да се дадеш без битка! Пробвай с малките, нали имаш Начална педагогика?" ... Е, влюбих се отново в професията! Виждам пламъчета в очите, в набръчканите веждички виждам: "Леле, така ли ставало?"... Разбрах, че нямам две леви ръце и мога от нищо да направя нещо Simple Smile и още, и още ...
684 часа годишно си е норматива и няма да има нужда да работиш в две училища, ако си го направиш. Има и много, много други неща да се вършат - не мисли, че ще имаш само часовете Simple Smile Магистратура - запиши нещо, което да ти е от ползва според интересите ти - ако си убедена, че искаш да си в училище, не пречи да запишеш Начална педагогика, ако искаш нещо друго - всичко става: и в Жирналистическия, и някоя специална педагогика ...избор имаш голям Simple Smile Трудно ще ти е да си намериш място с Философията, а за учител в начален етап - за София, е доста по-лесно с работата. С новите програми много паднаха и часовете във "Философски цикъл" и до 3-4 години ще се закрият доста щатове и ако до сега норматив се правеше с по 3 паралелки за 4 випуска, след 2-3 години няма да може ... До сега 9,10 и 11 клас по 54 часа годишно на палалелка, 12 клас по 62 часа... По новата  програма сигурните часове са 8,9 и 10 по 36 часа на паралелка годишно ... Сама можеш да си направиш изводите ...

# 515
Здравейте! Кандидатствам за учител по БЕЛ и история (с двойна специалност съм). След няколко дни съм на интервю и молбата ми е да споделите как е преминало при вас първото интервю (пък и не само). По принцип как минава, какви въпроси се задават... В моя случай кандидатът (моя милост) е на 37г-ни и няма грам трудов стаж като учител. Правят ли се някакъв вид препитвания по предмета, който ще се преподава? Седя и се чудя как да се подготвя - методика ли да чета, по двата предмета ли да си опреснявам знанията...
Ще се радвам да получа съвет или поне да ме насочите къде да чета ако преди се е коментирало. Благодаря ви!

Освен отговорите на останалите, мога да допълня, помисли за отговори на въпросите :
По каква причина нямаш стаж по специалността?
А защо сега реши да се реализираш в тази посока?
Кои професионални качества би могла да пренесеш от предишната си месторабота на тази?
Кое ти е любимото историческо събитие и защо?
Върху кои основни проблеми би наблягала в обучението на децата по бълг. ез. ?
Ако си семейна с деца, вероятно ще те попитат как се справяш, когато децата се разболеят. А разболяват ли се често? А наблизо ли живееш?( Ако да, изтъкни го:)

Това са въпроси, задавани на мои колежки, в подобно положение- без стаж, но доста след университет.

Моето интервю на първата ми работа беше веднага след университет. Бях без стаж. Наблягах на отличната диплома, че живея наблизо, бившия ми работодател и преподаватели от университета ми написаха препоръка по моя молба. Четох и ме питаха как премива един час за нови знания, упражнение и обобщение.

Дано съм била полезна. Пиши после какво е станало.
Успех!

# 516
  • Бургас
Страшно много, благодаря ти! BlushБлагодаря и на останалите, които се включиха със съвети, вече почнах да чета наредбите. Дано да ми стигне времето, не е малко материал. Някой беше питал - в основно у-ще кандидатствам, доколкото разбрах става въпрос само за пети класове.

# 517
По новата програма часовете по философия за 10 клас са 72 - по 2 часа седмично.

# 518
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
По новата програма часовете по философия за 10 клас са 72 - по 2 часа седмично.

Благодаря за уточнението! Наистина не следя промяната в броя часове, но това не отменя сметките и прогнозите, че след 2-3 години, много колеги философи ще останат без работа, защото не се знае какво ще им се даде, според профила на училището от часовете в 11 и 12 клас.
До сега, ако вземем хипотетично, че училището има по 3 паралелки на випуск се получава следното: 9×54+3×62=672 годишно и едно класно ръководство и има щат за един учител. По новите програми сигурни са часовете за 3 випуска ( 8,9 и 10 клас) като намаляват седмичния брой т. е. при горния пример: 6×36+3×72=432 часа годишно... дори и с класно ръководството не се прави норматив, ако няма нещо от 11 и 12 клас...

# 519
  • Пловдив
Чудя се дали в езиковите гимназии няма да дадат часове по философия в 11 и 12 клас, ако профилът на паралелката дава такава възможност. В Пловдив почти съм сигурна за Хуманитарната гимназия, че ще заложат часове.

# 520
  • в огледалото на живота
Привет!
Имам въпрос:на постоянен трудов договор съм,но искам да сменя местоработата
След като подам молбата за напускане в какъв период от време ще ме освободят от у-щето  и необходимо ли е едномесечно отработване на предизвестието за това?

# 521
  • Ямбол
Зависи как ще искаш да напуснеш. Ако е по взаимно съгласие, напускаш веднага, ако е с едномесечно предизвести, работиш един месец и след това напускаш.

# 522
  • в огледалото на живота
Зависи как ще искаш да напуснеш. Ако е по взаимно съгласие, напускаш веднага, ако е с едномесечно предизвести, работиш един месец и след това напускаш.
Ясно,разбрах!
Благодаря  bouquet

# 523
  • Ямбол
Колегите, които напускат при нас, пускат молба по взаимно съгласие и в същата пишат, ако не бъде удовлетворена, да се счита за едномесечно предизвестие. На някои им разреши да напуснат по взаимно съгласие, други си дежуриха лятото заради предизвестието.

# 524
  • София
Здравейте. Сетих се да ви питам сега ако започна в ново у-ще пак на 1 годишен договор, ще си получа ли парите от диференцираното заплащане, пари за дрехи и т.н., или пак по-малко за всичко ще бъдат? По спомен някой беше писал преди, че не са му дали нищо нито от старото, нито от новото у-ще, но не знам навсякъде ли е така.

Общи условия

Активация на акаунт