Ако прочетеш и другите обяснения, ще е добре.
Всичко четох.
Стори ми се вариант да го притисне малко просто.

А това прочете ли го:
Говори с него открито за секса, какво ти носи удоволствие, какво искаш да правите... Провокирай го, убеди го (с действия), че и на него му харесват някой нови и още неизпробвани неща... постепенно, да не се стресира много. Ако няма резултат- не си губи времето.
Говорили сме много, обяснявала съм му. Мислех си и аз че това е само в началото и ще се напаснем. Но вече 2 години станаха! И нещата са сериозни, живеем заедно и той намеква много за брак. Даже ме е страх ако ми направи предложение как ще реагирам и какво ще кажа

Ами понякога пред трето лице, което е неутрално, могат да излязат истинските причини, извън "така ми харесва, така съм свикнал, другото е пошлост" и прехвърлянето на проблема към нея. Някой психолог трябва да му обясни, че има едно минимално ниво на емпатия, което трябва да прояви. Поне да се опита малко да се доближи до нейните предпочитания. То не е сигурно, че нещо ще излезе от тези опити де, но поне малко инициативност.
Ама всичкото това е много пожелателен сценарий, съмнявам се този да се съгласи да отиде на терапевт, за него всичко е наред явно.