Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 13

• 44 351
  • 755
  •   1
Отговори
# 660
  • Sofia
Това измерване в блокове при Зоната ме побърква...,нищо не разбирам Disappointed Relieved

# 661
  • Paris, France
Здравейте, аз съм нова  и съм като загубило се дете в гората. Миналата седмица ми откриха ИР, резулатата беше 49.99, а нормата е до 24. Ходих на ендокринолог и лекарката ме анатемоса как съм можела да ям досега сладко и хляб. Забрани всички видове зърнени култури, всичко което има захар в него (без плодовете), саокове газирани напитки и пр. и ми постави лимит на калориите които да поемам на ден. Само че аз идея нямам какво да ям от тук нататък!
Ровя се в интернет и чета разни постове, следя групи и чета книги, но в главата ми е каша.
Имам нужда от помощ и подкрепа,  какво и как да правя от тук нататък?

Лелееее, давай бързо името на ендокриноложката, че явно е ценен екземпляр. Повечето хвърлят рецептата и казват да се намали яденето и толкоз.

Малка корекция - нормата на инсулин на гладно е до 5, не до 25. До 25 е норма за инсулин на 60 Мин след натоварване със 75хр глюкоза. Твоят инсулин на гладно е 10 пъти над нормата и изисква агресивно сваляне. Съгласна съм с Обич Синеока за полезността от правилен, хранителен режим, обаче ползата от високомазнинна хранене е състоянието кетоза, а с толкова висок инсулин на гладно то е невъзможно. За влизане в кетоза е нужен не съм инсулин. С инсулин над 10 е по-добре да се пие Метформинов препарат поне до успешно влизане в кетоза. После може само диета. Не съм съгласна с Дорис, че високомазнинна диета е полезна в момента. След влизане в кетоза да, може да помогне. Дотогава целта е изгаряне на наличния в тялото гликоген и чяст от мазнините, които и без това са в излишък. Нещо като увода на Аткинс. Салати и зеленчуци можеш да си ядеш, разбира се, колкото искаш. Въглехидратите бавно трябва да ги замениш с белтък и чак тогава да увеличиш леко мазнините. Можеш да постиш, ако ти харесва.

Catcher, инсулиновия индекс не е валиден за всеки човек, за разлика от гликемичния. Един вдига инсулин от кафе, а друг не, морските дарове го вдигат ужасно при някои хора. Боб и леща за мене са ОК и захарта ми не мръдва нито нагоре, нито надолу, а при много хора скача ужасно. Ако си ядеш фибрите, салатите и полезностите и не прекаляваш с мазнини и животински продукти те съветвам да не се вторачваш в инсулиновия индекс. Бях го пускала някъде из старите теми, в графика. Трябва да го потърся пак.

кейла, не трябва да умираш от глад. Веднага изяш нещо пълно с фибри и някакъв протеин, даже с малко въглехидрат. Мене супи не ме засищат, а при майка ми е обратното. Трябва да се тъпчеш със зеленчуци и протеин и накрая с малко ВХ. Това в началото. Забележи кога прегладняват и яж 1 час преди часа, в който огладняваш!

Не мога да тегля и да изчислявам блокове.

За биото - не ям био, защото био просто означава, че животните са хранени с непръскано зърно, но пак е зърно. Гледам да се лимитирам до козе и овче месо и вътрешности и да не ям колбаси. Не е вярно, че маслото не е полезно. Много е полезно даже, защото съдържа мастноразтворими витамини, но само ако животните са хранени с трева, а не зърно и ако ядем достатъчно Омега 3. Ограничава се само ако има мас в черния дроб и генетична непоносимост, поради която се качва лошия холестерол от него. На мене ми се наложи да го спра за месец, но после ми казаха да го ям по мъничко.

# 662
Да, затормозсващо е. Но като се хапват прости неща, бива. А и на уж, оправяла хормоните Зоната, аз с такава надежда ще се захвана.

# 663
Аз обядвах пилешка супа и малка салата от краставица и малко сирене-не био,и 1 сварено яйце.Сега пия чай и съм УМРЯЛА от глад.Ако ям сега довечера пак ще съм гладна Angry
Ами изяж 2-3 яйца другия път, не 1 Grinning
А и си иска известно време човек да свикне че изобщо не е нужно да яде често, понякога е и навик, не само че не си се нахранила добре и правилно. Повечето хора някакси са свикнали че трябва все да се яде нещо, а и въглехидратната храна не засища за дълго.
Скрит текст:
Имах гост за седмица, който естествено се храни "стандартно". Знае аз как се храня, беше казал че принципно не го бърка да яде същото като мен, ама аз имам ли вяра че здрав и прав мъж търпи на ограничения с храната... реших че няма какво да ми стане ако вкъщи има и по-въглехидратни неща, само седмица е, в крайна сметка. А и да не се хваля ама съм добра в печивата доста. Освен това човекът от друга държава, исках да опита типични български неща.
Хубаво, вкусно, обаче колкото пъти хапнах по-въглехидратно заедно с него, след два часа пак търсех да ям. Не ме наяжда такава храна. То чак ми писна, отвикнала съм. Аз си знам че като се наям както си трябва, не мисля за храна по половин ден, ако ще и да има пред мен нещо сложено, просто не съм гладна. След 1-2 дена така продължих да пека неща, но спрях да ям повече от хапка-две от тях, колкото да ги опитам.

# 664
Аз много обичам яйца,ама нали натоварват много жлъчката и не смея да ям повече от 3 за деня.Може ли да ми препоръчате млечни продукти-на коя фирма

# 665
  • София
Грамовете не са ли протеини, а не грамаж на храната?

st. Dobri, Обич Синеока, мерси за линковете. Ако намеря нещо по- конкретно за инсулиновия индекс, ще го пусна.

# 666
Грамовете не са ли протеини, а не грамаж на храната?

Какво имаш в предвид?

# 667
Аз обядвах пилешка супа и малка салата от краставица и малко сирене-не био,и 1 сварено яйце.Сега пия чай и съм УМРЯЛА от глад.Ако ям сега довечера пак ще съм гладна Angry

Да беше изяла едно и половина пилешко бутче с половин салата айсберг със зехтин и ябълков оцет, сега нямаше да си гладна и щеше да издържиш до вечеря. И не смесвай протеин от месо  друг протеин /яйца и сирене/ на едно хранене. Опитай се за няколко дни да елиминираш и млечните - ще видиш колко добре ще се почустваш. Яж си някакво печено месо /риба/яйца/дробчета със овкусена със зехтин салата. Тази седмица имаше евтин свински врат на Кауфланд, по 6 лв. килото, пилешките бутчета през седмица ги намаляват на 2,50 лв./кг. Като си купиш и скумрия да ядеш 2 пъти през седмицата, ще си екстра. Аз ям изключително св. месо със салата и съм 41 кг на 53 години. Не ми е мръднало теглото от от второто ми раждане преди 24 години.
Ти си със сравнително нисък инсулин на гладно, така че НВ-ВМХ при теб ще сработи. Имаш време, нали каза че чак през м. май е инвитрото. Успех ти желя.

# 668
  • Paris, France
Аз много обичам яйца,ама нали натоварват много жлъчката и не смея да ям повече от 3 за деня.Може ли да ми препоръчате млечни продукти-на коя фирма

Защо да натоварват жлъчката? Яйцата, заедно с гъбите и карантиите са ми в топ 10 на полезните храни. Млечните продукти вдигат инсулина, не яйцата. Само преди страница Обич Синеока си направи труда да пусне линк по въпроса, при това за пореден път. За незабелязалите:

https://idmprogram.com/insulin-index/

Без млечни се чувствам в пъти по-добре, не само аз.

# 669

Аз съм с проблемна жлъчка и нищо не ми натоварва.
Проблем с жлъчката имах като бях на Зърнена диета - плюсках де що видя, особено В  Laughing
Пърженето най ми натоварва жлъчката и после ме боли.
Пробвала ли си да ядеш 3 яйца с голяма салатка? Ако не си опитай и кажи как ти се отразява.
То всичко е индивидуално де.

# 670
Благодаря ти,ама нали се уча още.Аз нямам проблем с кг-47-48/164см.
Пилешките бутчета-насипните от Кауфлант са пълен потрес-смърдящи.3пъти ги връщам.
Аз си похапвам доста и няма да ме засити 1 бутченце Laughing
Сега попаднах на нещо интересно-за 50гр продукт
варен боб-гликемичния индекс е 29
спагети-38
варени макарони-46.
Ха сега каква е разликата между спагетите и макароните.Според мен формата

# 671
И според мен е формата, ама знам ли.
Намери си специализиран магазин за месо. Усеща се, че са по-качествени.
От Кауфланд месо не купувам.
Като тръгне нещо да ми идва срока се пуска на примоцийка и наивния български народ се втурва да купува нещо, което утре няма да се яде.
Имаше наскоро кило кайма за левче.  Laughing

# 672
Благодаря ти,ама нали се уча още.Аз нямам проблем с кг-47-48/164см.
Пилешките бутчета-насипните от Кауфлант са пълен потрес-смърдящи.3пъти ги връщам.
Аз си похапвам доста и няма да ме засити 1 бутченце Laughing
Сега попаднах на нещо интересно-за 50гр продукт
варен боб-гликемичния индекс е 29
спагети-38
варени макарони-46.
Ха сега каква е разликата между спагетите и макароните.Според мен формата

Зарежи ги тия въглени. Всеки един от тях ще ти вдигне инсулина и след един час ще ти се приспи., а след два ще си пак гладна. И те са такива, че не предполагат ядене надостатъчно  протеин с тях.

# 673
  • Варна
Здравейте ,
утре ще ходя да правя обременяването с глюкоза .
Обаче преди има -няма час изядох един сандвич с бял хляб и кашкавал .
Трети месец се храня нисковъглех. ,но нали преди теста трябвало да похапвам въгл. и затова се отпуснах
просто изключих, че утре съм на изследване .
Има ли проблем това , мисля утре към 8 ч да отида  , значи ще са минали 13 ч след сандвича или да отложа с един ден ?

# 674
  • Sofia
Ха,с тези спагети и макарони ми припомни една от сутрешните лекции при д-р Емилова...имало разлика,и тя препоръчваше спагетите пред другата паста...

Общи условия

Активация на акаунт