Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 13

• 44 342
  • 755
  •   1
Отговори
# 675
Всеки пише каквото си иска.
В книгата от 1стр."Яж мазнини и отслабвай" пише че се препоръчва диня.
А в книгата за диабетици пише че е с висок ГИ-76.

# 676
Здравейте ,
утре ще ходя да правя обременяването с глюкоза .
Обаче преди има -няма час изядох един сандвич с бял хляб и кашкавал .
Трети месец се храня нисковъглех. ,но нали преди теста трябвало да похапвам въгл. и затова се отпуснах
просто изключих, че утре съм на изследване .
Има ли проблем това , мисля утре към 8 ч да отида  , значи ще са минали 13 ч след сандвича или да отложа с един ден ?

Аз знам, че между последното хранене и теста трябва да са минали 10-12 часа. Ни повече, ни по-малко. Така съм чела някъде си. Тези 13 часа ми се струват много. Според мен хапни още нещо след 10-15 мин. и това да е последно хранене. Утре сутринта без вода, чай, кафе, цигари. Нека и другите да кажат.

# 677
Здравейте, аз съм нова  и съм като загубило се дете в гората. Миналата седмица ми откриха ИР, резулатата беше 49.99, а нормата е до 24. Ходих на ендокринолог и лекарката ме анатемоса как съм можела да ям досега сладко и хляб. Забрани всички видове зърнени култури, всичко което има захар в него (без плодовете), саокове газирани напитки и пр. и ми постави лимит на калориите които да поемам на ден. Само че аз идея нямам какво да ям от тук нататък!
Ровя се в интернет и чета разни постове, следя групи и чета книги, но в главата ми е каша.
Имам нужда от помощ и подкрепа,  какво и как да правя от тук нататък?

Лелееее, давай бързо името на ендокриноложката, че явно е ценен екземпляр. Повечето хвърлят рецептата и казват да се намали яденето и толкоз.

Малка корекция - нормата на инсулин на гладно е до 5, не до 25. До 25 е норма за инсулин на 60 Мин след натоварване със 75хр глюкоза. Твоят инсулин на гладно е 10 пъти над нормата и изисква агресивно сваляне. Съгласна съм с Обич Синеока за полезността от правилен, хранителен режим, обаче ползата от високомазнинна хранене е състоянието кетоза, а с толкова висок инсулин на гладно то е невъзможно. За влизане в кетоза е нужен не съм инсулин. С инсулин над 10 е по-добре да се пие Метформинов препарат поне до успешно влизане в кетоза. После може само диета. Не съм съгласна с Дорис, че високомазнинна диета е полезна в момента. След влизане в кетоза да, може да помогне. Дотогава целта е изгаряне на наличния в тялото гликоген и чяст от мазнините, които и без това са в излишък. Нещо като увода на Аткинс. Салати и зеленчуци можеш да си ядеш, разбира се, колкото искаш. Въглехидратите бавно трябва да ги замениш с белтък и чак тогава да увеличиш леко мазнините. Можеш да постиш, ако ти харесва.

Oлеле, гледай как в желанието да и дам насока в този така объркващ момент щях да я подведа.

Значи според теб е по-добре да яде колкото може нисковъглехидратно, но не и високо мазнинно? Но мазнината нали помагала да се влезе в кетоза и да няма глад?

# 678
Валети,  ей тук пише, че ОГТТ се прави след 10-12 часов нощен глад.

https://bodimed.com/bg/%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD-%D0% … 0%B3%D1%82%D1%82/

# 679
Спагетите се правят (или поне би трябвало), от друг вид пшеница, твърда. Масовите макарони тук са от мека пшеница, като тази за хляба. Предполагам че затова, както има разлика и между различните хлябове, заради различния състав. И двата вида паста не са за нас, така или иначе, тъй че няма какво да ги мислим.

# 680
  • Варна
lu_lu
аз се притесних че не е друга храна ,ами хляб  Embarassed и то бял
ама успокоих се де , ще вървя утре пък да видим .

# 681
Четох, преди ОГТТ трябва да има поне 3 дена високовъглехидратно хранене, т.е. поне 250 въглехидрата на ден, ако принципно се храниш нисковъглехидратно. Иначе можело да се получи фалшив резултат за диабет.

Тук примерно пише 150 г:

https://bodimed.com/bg/%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD-%D0% … 0%B3%D1%82%D1%82/

Така че проблемът не е във филията, а че можеш да получиш грешен резултат.

# 682
  • Paris, France
Валети, не трябва да са минали повече от 12 часа. Между 8 и 12 аса глад. След 12 час става малко като пости и ще излезеш с фалшиво ниски инсулин и захар.

# 683
  • Sofia
Значи по-късно трябва да вечерям към 21,30-22ч ,з-то към 8,30-9ч бих могла да отида до лабораторията

# 684
Всеки пише каквото си иска.
В книгата от 1стр."Яж мазнини и отслабвай" пише че се препоръчва диня.
А в книгата за диабетици пише че е с висок ГИ-76.

Аз пък си млатя дини колкото ми душа иска  Laughing
ГИ е висок, но тя реално не съдържа почти никакви В. Гликемичния товар всъщност е нисък.
А и всеки е свободен да се наяде с диня и да ходи да се боцне, както аз направих след 6-7 кивита, кафе с мед. И резултата беше прекрасен.
Чипса примерно е 52. Значи ли, че мога да ям вместо диня - чипс, само защото е с по-нисък ГИ от динята.

# 685
Да, точно това е обяснението за динята - ниският гликемичен товар, както каза Елора. В линка на Харвард по-горе е даден пример именно за нея като продукт в висок гликемичен индекс (80), но нисък гликемичен товар - 5 (на препоръчителната порция).

# 686
  • Paris, France
Значи по-късно трябва да вечерям към 21,30-22ч ,з-то към 8,30-9ч бих могла да отида до лабораторията

В лабораторията трябва да си в 8 най-късно. Инсулинът на гладно е най-висок след събуждане, сутрин и в 9 вече е доста по нисък. Правила съм тест без глюкоза. В 7.30, на гладно, беше 8, а след час и половина, пак не гладно, без да ходя и да пия вода или ям, беше 4.9. И аз мислех, че няма значение. Има. КЛера го беше обяснила.

Човек без излишни мазнини (да не е затлъстял, теглото няма значение) може да изяде колкото си иска диня без инсулинът да мръдне. Мерила съм инсулин в понеделник сутринта - 5.5 и след седмица плодово зеленчукова диета с гъби, но без добавени мазнини, на предимно цели плодове, като белег само ананас, пъпеш, диня, манго, папая. На другия понеделник сутринта инсулинът беше 3.5. Захарта беше почти еднаква - 4.9 преди диетата и 4.7 след. Обяснявам си го с потребността на тялото да използува налични мазнини защото в храната липсват. Не се чувствах особено добре на тази диета, но се преживява. Трябваше да ям през 2-3 часа и да пикая пак през толкова.

# 687

dolce miele, за анемията можеш да ядеш много черен дроб от тревопасни. Има желязо, но и фолат, Б12 и всичко необходимо. Спанак и коприва също. Причините за СУЕ са доста, повечето свързани с възпаление, проблеми с анемия, бъбреци, сърце. Трябва да оправиш този показател. Диабетичка ли си и откога?
Не, не съм диабетичка (или поне нямам такава диагноза). Всъщност, през октомври, при предното изследване на гликиран хемоглобин, гликираният е бил 5,3%, хемоглобинът- 101, глюкозата- около  5,6. По онова време сутрин едва отлепях от леглото, сънлива бях през деня, без енергия, вечер чак ми идваше пауър. Последните най-малко 2 месеца се чувствам чудесно, с много енергия, изчезнаха болки в колене, стъпала. Т.е. гликиран хемоглобин 6% ме втрещи. Също сутрин изчезна прималяването, нито ми се спи, и на глад търпя, нямам общо взето симптоми на хипогликемия. Даже започнах да се будя един час преди будилника да звънне...Правя упражнения вкъщи- гирички, клекове, планк, ходя доста- само до училище сутрин плюс следобед са 4 км, отделно другото ходене. Скоро мисля да пусна кръвна захар и хемоглобин, може би и инсулин.
Ph как мога да го вдигна на 7? А СУЕ-то ЛЛ навремето все се чудеше защо е така, не се установи възпаление, нямам проблеми с бъбреци, сърце и др. От амалгамени пломби дали може да е?
Никога не съм била човек който всекидневно да хапва сладко, винаги съм пиела чай без захар, газирано примерно два пъти в годината (не обичам), натурални сокове също по няколко пъти в годината, вафли, чипсове, крекери и подобни също не са ми били слабост. Но имам много кг за сваляне и съм предпочитала уж по-полезните вгх- поне когато съм имала избор- но много са били за моя инсулин явно. В чужбина съм имала периоди с храна която не ми е била любима, но поради липса на друго сготвено в момента или за да не готвя отделно всеки ден за мен съм яла "каквото ядат всички". Това включваше пица, паста, пържени картофи- тези неща също не са ми в топ храните като вкус. Съответно, не ми и даваха приятно усещане за ситост....Бобови, зърнени хапвах често, включително и за да не ям отново паста и подобни. От плодовете често наблягах на бананите, те бяха с най*добро качество целогодишно. Честно казано, дори и от близките ми хора, все още чувам, че трябва да се движа повече, да намаля порциите, отслабвала съм бавно, трябвало да се прочистя и подобни.....А -7 кг за 3 месеца за мен е ок, при положение, че преди да намаля вгх постоянно въртях 1-2-3 кг нагоре-надолу.
За месо и дроб от тревопасни- няма откъде да си набавям, за съжаление. Но ям черен дроб поне веднъж седмично, зелении, цвекло.

Последна редакция: пн, 08 апр 2019, 10:03 от dolce miele

# 688
Честно казано, дори и от близките ми хора, все още чувам, че трябва да се движа повече, да намаля порциите, отслабвала съм бавно, трябвало да се прочистя и подобни.....А -7 кг за 3 месеца за мен е ок, при положение, че преди да намаля вгх постоянно въртях 1-2-3 кг нагоре-надолу.
А, то много лесно отстрани някой друг да ти казва да ядеш по-малко и тем подобни, сякаш е толкова просто и е само това... някои хора наизуст приказват. Кофти е, когато са близки, понеже няма как да ги пратиш по дяволите. Дано намериш начин да им обясниш че много повече биха ти помогнали с морална подкрепа, отколкото с критики.
От това което си написала, си си достатъчно активна физически, казваш че си на режим, свалила си 7 килограма, кое не е достатъчно според тях? А и казваш че се чувстваш много по-енергична и прочие, което никак не е малка работа. 3 месеца - ами че те нищо не са, ти сега започваш да сваляш тепърва, още колко ще махнеш с времето...

Много ми е любимо това с "намали порциите", сякаш задължително трябва да приритваш от глад че да отслабнеш, то направо не им се види честно ако не е така. Ай сиктир. Наскоро един познат се опита да ми дава такъв акъл. За щастие не ми е никакъв, та му казах да си гледа работата без да ми пука особено. С довода че щом съм свалила няколко размера до сега, вероятно знам какво правя и че не съм го питала. Той ако иска, да си ходи гладен, не виждам обаче да се е вталил.

# 689
Здравейте, аз съм нова  и съм като загубило се дете в гората. Миналата седмица ми откриха ИР, резулатата беше 49.99, а нормата е до 24. Ходих на ендокринолог и лекарката ме анатемоса как съм можела да ям досега сладко и хляб. Забрани всички видове зърнени култури, всичко което има захар в него (без плодовете), саокове газирани напитки и пр. и ми постави лимит на калориите които да поемам на ден. Само че аз идея нямам какво да ям от тук нататък!
Ровя се в интернет и чета разни постове, следя групи и чета книги, но в главата ми е каша.
Имам нужда от помощ и подкрепа,  какво и как да правя от тук нататък?

Лелееее, давай бързо името на ендокриноложката, че явно е ценен екземпляр. Повечето хвърлят рецептата и казват да се намали яденето и толкоз.

Малка корекция - нормата на инсулин на гладно е до 5, не до 25. До 25 е норма за инсулин на 60 Мин след натоварване със 75хр глюкоза. Твоят инсулин на гладно е 10 пъти над нормата и изисква агресивно сваляне. Съгласна съм с Обич Синеока за полезността от правилен, хранителен режим, обаче ползата от високомазнинна хранене е състоянието кетоза, а с толкова висок инсулин на гладно то е невъзможно. За влизане в кетоза е нужен не съм инсулин. С инсулин над 10 е по-добре да се пие Метформинов препарат поне до успешно влизане в кетоза. После може само диета. Не съм съгласна с Дорис, че високомазнинна диета е полезна в момента. След влизане в кетоза да, може да помогне. Дотогава целта е изгаряне на наличния в тялото гликоген и чяст от мазнините, които и без това са в излишък. Нещо като увода на Аткинс. Салати и зеленчуци можеш да си ядеш, разбира се, колкото искаш. Въглехидратите бавно трябва да ги замениш с белтък и чак тогава да увеличиш леко мазнините. Можеш да постиш, ако ти харесва.

Oлеле, гледай как в желанието да и дам насока в този така объркващ момент щях да я подведа.

Значи според теб е по-добре да яде колкото може нисковъглехидратно, но не и високо мазнинно? Но мазнината нали помагала да се влезе в кетоза и да няма глад?

Това са моите резултати от преди една седмица и новите, разликата е приема на медикаменти и почти никакви въглехидрати.
Имам въпрос относно нормата за нивото на инсулин. Колко трябва да е , че се обърках.[/img]

Общи условия

Активация на акаунт