Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 13

• 44 348
  • 755
  •   1
Отговори
# 690
не се вижда снимка (с резултатите)

# 691
не се вижда снимка (с резултатите)
Скрит текст:
Здравейте, аз съм нова  и съм като загубило се дете в гората. Миналата седмица ми откриха ИР, резулатата беше 49.99, а нормата е до 24. Ходих на ендокринолог и лекарката ме анатемоса как съм можела да ям досега сладко и хляб. Забрани всички видове зърнени култури, всичко което има захар в него (без плодовете), саокове газирани напитки и пр. и ми постави лимит на калориите които да поемам на ден. Само че аз идея нямам какво да ям от тук нататък!
Ровя се в интернет и чета разни постове, следя групи и чета книги, но в главата ми е каша.
Имам нужда от помощ и подкрепа,  какво и как да правя от тук нататък?

Лелееее, давай бързо името на ендокриноложката, че явно е ценен екземпляр. Повечето хвърлят рецептата и казват да се намали яденето и толкоз.

Малка корекция - нормата на инсулин на гладно е до 5, не до 25. До 25 е норма за инсулин на 60 Мин след натоварване със 75хр глюкоза. Твоят инсулин на гладно е 10 пъти над нормата и изисква агресивно сваляне. Съгласна съм с Обич Синеока за полезността от правилен, хранителен режим, обаче ползата от високомазнинна хранене е състоянието кетоза, а с толкова висок инсулин на гладно то е невъзможно. За влизане в кетоза е нужен не съм инсулин. С инсулин над 10 е по-добре да се пие Метформинов препарат поне до успешно влизане в кетоза. После може само диета. Не съм съгласна с Дорис, че високомазнинна диета е полезна в момента. След влизане в кетоза да, може да помогне. Дотогава целта е изгаряне на наличния в тялото гликоген и чяст от мазнините, които и без това са в излишък. Нещо като увода на Аткинс. Салати и зеленчуци можеш да си ядеш, разбира се, колкото искаш. Въглехидратите бавно трябва да ги замениш с белтък и чак тогава да увеличиш леко мазнините. Можеш да постиш, ако ти харесва.

Oлеле, гледай как в желанието да и дам насока в този така объркващ момент щях да я подведа.

Значи според теб е по-добре да яде колкото може нисковъглехидратно, но не и високо мазнинно? Но мазнината нали помагала да се влезе в кетоза и да няма глад?

Това са моите резултати от преди една седмица и новите, разликата е приема на медикаменти и почти никакви въглехидрати.
Имам въпрос относно нормата за нивото на инсулин. Колко трябва да е , че се обърках.

# 692
  • Paris, France
drqncaliika, е, щом е паднал на 7 е добре. Като падне под 5 може да говориш с ендокриноложката да намалите или спрете лекарствата и да останеш на диета. Под 5 на гладно е нормата. Четете първия пост! Има обяснения.

сладък мед, щом ядеш дроб е добре. На прав път си, но не прекалявайте с упражнения докато имаш анемия. Киселинност се сваля със зеленчуци и цитрати. 6 не е зле, но има място за подобрение.

Дорис, при много висок инсулин, диабет и затлъстяване собствените ни мазнини, които циркулират в кръвта пречат на организма да се изпразни от глюкоза. Докато не се изпразним от глюкозата, складирана в мускули и черен дроб нужда от мазнини нямаме особена. След това пак нямаме, защото си имаме собствена мас. Бях пускала линкове към статии с обясненията и цифрите. Много хора увеличават мазнината когато искат да слабеят, но според мене това работи само при сравнително нормални и неособено тлъсти хора. Ако много бързо се спрат ВХ мозъкът гладува, защото диабетиците и ИР не успяват да произведат достатъчно кетони. Правата на обратна зависимост КЗ:кетони е почти вертикална при диабет 2 и почти хоризонтална при нормални хора. Елора сложи графика в първия пост, но може да я е махнала за да сложи някаква по-важна информация. Бях сложила линк към проучване на ефекта на 6 месечна кето диета. Някои хора са влезли бързо в кетоза, но при някои е отнело 3 месеца. Мазнината е полезна само когато:
1) в тялото няма складирана глюкоза
2) цялата поета мазнина се изгаря
3) мазнината е от правилен за нас тип, не транс, и с достатъчно Омега 3 и К1
4) понася ни и не ни принуждава да спим в кенефа, не ми се гади от нея и не получаваме жлъчни кризи.
5) ядем я с много естествени фибри. Без тях уврежда черва.

Едно от тези условия да не е налице, нов човек може да се демотивира.

# 693

За тази ,която казаше ,че съм на свъртно легло 😂за нейно съжаление съм в перфектно здраве🤣

# 694
[
Скрит текст:
img]//cdn.bg-mamma.com/iWQl/qthsT.jpg[/img]
За тази ,която казаше ,че съм на свъртно легло 😂за нейно съжаление съм в перфектно здраве🤣
Инсулина ти е висок, а вит.В12 и вит. D са ниски.
Това са предпоставки за проблеми.

# 695
Хайде стига с това заяждане! Като ти е перфектно здравето - не виждам защо още си в темата.
Но като гледам резултатите (НЕ спрямо референтните) - не е баш перфектно....

# 696
Аз пък сега разбрах че имало и инсулинов индекс.Май трябва да се ръководя по него защото качвам инсулина на 60 и 120мин.А на с глюкозата съм в норми.

# 697
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
...при много висок инсулин, диабет и затлъстяване собствените ни мазнини, които циркулират в кръвта пречат на организма да се изпразни от глюкоза. Докато не се изпразним от глюкозата, складирана в мускули и черен дроб нужда от мазнини нямаме особена. След това пак нямаме, защото си имаме собствена мас.
Скрит текст:
Бях пускала линкове към статии с обясненията и цифрите. Много хора увеличават мазнината когато искат да слабеят, но според мене това работи само при сравнително нормални и неособено тлъсти хора. Ако много бързо се спрат ВХ мозъкът гладува, защото диабетиците и ИР не успяват да произведат достатъчно кетони. Правата на обратна зависимост КЗ:кетони е почти вертикална при диабет 2 и почти хоризонтална при нормални хора. Елора сложи графика в първия пост, но може да я е махнала за да сложи някаква по-важна информация. Бях сложила линк към проучване на ефекта на 6 месечна кето диета. Някои хора са влезли бързо в кетоза, но при някои е отнело 3 месеца. Мазнината е полезна само когато:
4) понася ни и не ни принуждава да спим в кенефа, не ми се гади от нея и не получаваме жлъчни кризи.

Simple Smile Благодаря.
значи НВ-ВМ не е подходяща за хора с висок инсулин.
може ли да ме насочите към подходящ режим?
Благодаря.

# 698
  • Пловдив
Скрит текст:
...при много висок инсулин, диабет и затлъстяване собствените ни мазнини, които циркулират в кръвта пречат на организма да се изпразни от глюкоза. Докато не се изпразним от глюкозата, складирана в мускули и черен дроб нужда от мазнини нямаме особена. След това пак нямаме, защото си имаме собствена мас.
Скрит текст:
Бях пускала линкове към статии с обясненията и цифрите. Много хора увеличават мазнината когато искат да слабеят, но според мене това работи само при сравнително нормални и неособено тлъсти хора. Ако много бързо се спрат ВХ мозъкът гладува, защото диабетиците и ИР не успяват да произведат достатъчно кетони. Правата на обратна зависимост КЗ:кетони е почти вертикална при диабет 2 и почти хоризонтална при нормални хора. Елора сложи графика в първия пост, но може да я е махнала за да сложи някаква по-важна информация. Бях сложила линк към проучване на ефекта на 6 месечна кето диета. Някои хора са влезли бързо в кетоза, но при някои е отнело 3 месеца. Мазнината е полезна само когато:

Цитат
Simple Smile Благодаря.
значи НВ-ВМ не е подходяща за хора с висок инсулин.
може ли да ме насочите към подходящ режим?
Благодаря.
нюкасълска диета  Пак по препоръка на Невена
https://bojidarivkov.wordpress.com/2017/10/11/%D0%BD%D0%B8%D1%81 … %80%D0%B5-%D0%B4/

пък и идеална за необичащите месо
Невена препоръчва гъби+зелени салата , чушки и изобщо зеленчуци на корем

# 699
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
само зеленчуци?
Simple Smile точно за мен работа Simple Smile  ще чета.
Благодаря.

# 700
Добре де, гъбите с какво са полезни? Купих гъби за сина ми, с ИР е! В смисъл, с какво да ги сготвя?

# 701
Добре де, гъбите с какво са полезни? Купих гъби за сина ми, с ИР е! В смисъл, с какво да ги сготвя?

Е как какво? Ама като почнете да задавате такива въпроси, вместо да потърсите инфо  Laughing
Най-добрия растителен протеин. Съдържанието на протеин може да се сравни с месо и яйца.

https://agronovinite.com/lechebnite-svoystva-na-gabite/

https://www.beu.bg/6-%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D0%B4% … B8-news16333.html

https://eurocom.bg/news/article/4790-polzite-i-vredite-ot-gubite

И рецепти бол има.
Аз си ги правя с малко сирене, извара, лук и други зеленчуци на фурна. Не ги обичам пържени.

# 702
Елора, макар че ме нахока, благодаря ти! Grinning

# 703
  • Sofia
Чела съм,че гъбите най-бързо поемат вит.Д от слънцето и е добре преди готвене да ги огрява поне 1/2ч

# 704
  • София
Невенче, с тая нюкасълската как ти беше косата Laughing
Това обяснява защо при мен високомзанинната нямаше кой знае какъв ефект. Аз телом не съм дебела, но черният ми дроб явно е (2 от трите ензима са на горна граница).
Някой има ли по- смилаемо обяснение 3те ензима за какво говорят, ако са в кофти граници. ГГТ и АЛАТ ми бяха завишени. Изобщо, при стеатоза какви стойности горе- долу се очакват?

Общи условия

Активация на акаунт