Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 13

• 44 333
  • 755
  •   1
Отговори
# 705
Елора, макар че ме нахока, благодаря ти! Grinning
За нищо. Днес хокам позитивно  Laughing

# 706
Невена, искам да подобря инсулина и захарта без лекарства на този етап. Някак не мога да приема и обременяване с глюкоза, чела съм, че може да отключи диабет...Не прикалявам с упражненията- по 60 секунди планк със сгънати и с прави ръце, по около 50 клякания (учудващо лесно ми се получавят, преди не можех по толкова), с гиричките пак действам докато ми е приятно. Скоро ще включа и тибетците- помня, че бяха много приятни. Ако някой ден не ми се прави някое упражнение просто го пропускам и така. Млякото ми е голяма слабост, но ще го изключа напълно, за да видя как ще ми се отрази. Обаче ме притеснява как ще си набавям необходимия калций в нужното количество? Добавки или може и само с храната?
И на мен ми е интересно за чернодробните ензими, за тези на майка ми- на последните изследвания единият беше завишен леко...
Натка, да, това и на мен ми е "любимо", другите (които нямат висок инсулин) да ми обясняват колко много ям, колко малко се движа, как инсулинът не пречел и нямал значение за отслабване или напълняване. Това казано от близък роднина, мъж, който лесно сваля, но и яде вгх и доста сладко също (3 лъжици и повече захар в чая), вафли, сладолед, бонбони. Гледам да не влизам в спор и да  не се впускам в обяснения. Но и майка ми, която трудно убедих да се храни ВМ НВХ (тя почти напълно отричаше месото, мазнините, пиле с кожа не ядеше...) понякога вкарва теории за намаляване на порции, за детокс, за това, че бавно свалям- иска и се много бързо да сваля всички излишни кг. За мен това е нереалистично, все пак отслабвам без да се мъча от глад, но и без да се тъпча. Обмислям нещо като фастове, но изчаквам да ми дойде естествено като усещане, а не да си го налагам на всяка цена.
И да попитам, съвсем хипотетично, естествено- при инсулин на гладно около 15 колко най-малко би се вдигнал инсулинът но 60-та и на 120-та минута (при натоварване с глюкоза)? Със сигурност трябва да е било над 25, нали?

Последна редакция: пн, 08 апр 2019, 20:53 от dolce miele

# 707
Преди фастовете е добре наистина да намалиш порциите, за да ти се свие стомаха
Фаста си е чист глад, бавно и постепено тялото свиква, не става изведнъж, месец-два е напасването

# 708
Не знам, трудно е наистина като са близки хора и почнат да намилат. Ако е някой случаен, да го пратя по пътя му и да му кажа да не се занимава с мен, ама с близките по-сложно... А точно хора дето ядат каквото си поискат и остават слаби да ми обясняват на мен какво ми трябва, ами то е смешно. Очевидно аз и те сме различни.
Поне аз както ги виждам нещата, наистина имах доста за сваляне, но съм против сериозно ограничаване на калориите за отслабване, това никога не работи за дълго. Много хора си мислят че човек става дебел само от похапване и че тия неща с хормоните нищо не значат за теглото. Всички дето четем и пишем тук знаем че не е точно така.
Другото е че ако мога да си спестя стрес, предпочитам да го направя, а шашкане с броене и умишлено гладуване точно това биха ми докарали. Колко пък да ми е полезно това? Сигурно е оправдано, при много сериозно здравословно състояние, но в общия случай едва ли чак толкова. Фастове понякога си ми се получават естествено, просто ако не съм гладна, не ям и се случва да ми се съберат над 15-16 часа без храна, че и отгоре, до към 20 даже понякога. Поначало откакто се храня НВВМ не изпитвам нужда да ям често, освен тия няколко дни дето ги споменах в предните постове, заради по-често отклоняване от режима. Не ми хареса определено.

Интересни са ми нещата дето Невена ги пише, сигурно и това работи, всички сме различни. Някои звучат доста драстични и сигурно не всеки би устискал и още по-малко биха се навили да пробват по този начин.

Прясното мляко май е доста инсулиногенно, най-много то от всичките млечни продукти. В преработен вид по-малко лактоза има, която си е вид захар.

# 709
Глекимичния товар на 75гр глюкоза е колкото на 2-3филии черен хляб, 120гр оризово суфле... 300гр картофи на фурна... Май е прекалено плашенето от тези 75гр. глюкоза
https://www.bb-team.org/articles/3627_glikemichen-louding

Инсулин на гладно 15 може да е с 200 на първия час и 120на втория (роднина) или с 40 на първия и 15на втория (колежка)...

# 710
dolce miele, пишеш, че не си яла много сладко.
Но пастите, пиците и останалите неща са си В. И ако си лишавала организма си за сметка на протеина, затова така се е получило.
Аз винаги казвам, че най-добре без лекарства. По-естествен начин да се пробва човек.
Можеш на първо време добавки да пробваш. Виж в първия пост.
Ако пиеш кафенце, слагай канела. Ама хубава,  а не от магазина. Цейлонска трябва.
Виж и другите добавки.
За обременяването - хубаво е поне веднъж да го направиш. Да видиш как си.
Но ако толкова нямаш желание - тогава си пусни кз и инсулин. Аз винаги си пускам с кз и инсулина. Не пропускам. Любопитна съм си.
За последния въпрос - няма как хипотетично да се каже. Всичко си е до организъм.
Тук съм виждала хора с инсулин 10 на гладно, но на60-та минута да скача до 100. Или пък до 50.
Моя първи инсулин на гладно беше 37. На 60-та минута - 489.
Но съм виждала тук и хора с подобен на гладно, но на 60-та много по-ниско.
Най-добре си направи.
Аз чакам музата да ми дойде.
И впрочем, тези другите, не разбират хич  какво е това инсулин и кз. Но пък смело се правят на професори.
Извинявай, ама бившия ми личен лекар ми е казвал, че инсулина не бил от никакво значение и ми се чудил защо го изследвам.
Вече е бивш. Уволних го  Laughing

# 711
  • Перник
Може ли някой да ми обясни в случай на висок на гладно инсулин, каква е ползата от обременяване. Така или иначе е висок има ли значение и какво ще е повишението?
Като отидох при личния за консултация с инсулин на гладно 15 вика е кой пък те кара да го изследваш няваш ли си др работа???? Казвам, ама имам  проблем, той ако не беше го изследвала нямаше и да знаеш. Кой казва си изследва инсулин та си тръгнала да изследваш такива неща. А кажете сега нормално ли е...

# 712
  • София
Узнаваш реалната тежест на ситуацията. А и можеш да си "произведеш" висок инсулин на гладно с похапване на сладичко в 10-11, вечерта преди взимането на инсулина на гладно на другата сутрин.

# 713
Може ли някой да ми обясни в случай на висок на гладно инсулин, каква е ползата от обременяване. Така или иначе е висок има ли значение и какво ще е повишението?
Като отидох при личния за консултация с инсулин на гладно 15 вика е кой пък те кара да го изследваш няваш ли си др работа???? Казвам, ама имам  проблем, той ако не беше го изследвала нямаше и да знаеш. Кой казва си изследва инсулин та си тръгнала да изследваш такива неща. А кажете сега нормално ли е...
Хич не е нормално даже. Моята ЛЛ поне рече че е похвално че си исках да го изследваме и него при профилактичните изследвания. Друг е въпросът че като излезе 12 и нещо, заяви че си е напълно ОК, щото нали е в референтните стойности, до 24 ли да бяха... А и ми взеха кръв в края на обстоен преглед и разпит тогава и то беше станало поне 9 и половина сутринта, да не наближаваше и 10, та ще да е бил и по-висок по-рано същата сутрин. Стана дума наскоро че по-рано се взема кръв за такова нещо, ама така се получи тогава.

# 714
neji_s,  според мен има полза от обременявснето. Виж примера,  който е дала по-горе peneva_a. С един и същ инсулин на гладно,  на роднината й вероятно са изписали хапче,  а колежката й вероятно само хр. режим.

# 715
  • Перник
neji_s,  според мен има полза от обременявснето. Виж примера,  който е дала по-горе peneva_a. С един и същ инсулин на гладно,  на роднината й вероятно са изписали хапче,  а колежката й вероятно само хр. режим.
Реално аз и при инсулин на гладно 15 съм за хапче, друг е въпроса че може би по останалите показатели при обременяването сигурно влияе на дозата

# 716
Роднината е по-млада жена, която дълго време отказваше хапчета, с ПКЯ... с "режим": вместо захар в чая мед, вместо хляб, картофи... накрая се стресна, поне лекарства почна... (диагноза ИР от повече от 8г, натоварване преди по-малко от 6м, и на гладно захарта е висока, но и на втория час...). Колежката си спазва стриктно режим, нищо че е с по-малко килограми за сваляне, темпото й е супер...

# 717
  • Перник
Колко според вас е нормално да се свали за месец? Ясно, че е строго индивидуално, но примерно 2-3 кг ок ли са?

# 718
Някои свялят на юруш в началото няколко кила, предимно вода, като орежат въглехидратите. После лек застой или поне по-бавно. Някои не свалят изобщо в първите месеци, ама буквално. Трети бавно и кротко си свалят през цялото време.
Кой да ти каже как ще е при теб, то и доста зависи кога и колко ще си нормализираш показателите, дето ти пречат да сваляш.

# 719
Колко според вас е нормално да се свали за месец? Ясно, че е строго индивидуално, но примерно 2-3 кг ок ли са?

2-3 мисля, че е нормално. Аз свалях средно по 2, но бях и на глюкофаж. Като го спрях, двойно ми се забави отслабването. Ама при всеки е различно. И не мисли, че отслабването трябва да е еднакво за месеца. Има моменти се стопира и после пак.
Но не ми е проблем. Остават ми 5-6 кила, абе докато не стопя коремчето.
Чакам заплата да си купя кантар, че вече не знам колко съм. На работа кантара много ме лъже, лъже и колегите.

Общи условия

Активация на акаунт