Рак на белия дроб - тема 3

• 61 913
  • 752
  •   1
Отговори
# 585
Здравейте!

Имам нужда от малко информация, защото вече съм на ръба. Става въпрос за свекър ми. Преди 2 месеца му става лошо, задух, взела го е линейка и са го хоспитализирали за 3 дни. Изписали са го със заключение "хронична сърдечна недостатъчност". Преди 3 седмици се обади на мъжа ми, за да му каже, че трябва да му прехвърли апартамента, защото не бил добре. И от там се започна.
Изпратих майка ми да отиде да го вземе и да го заведе при един много добър специалист, семеен приятел. Лекарят тогава й е казал, че той няма проблем със сърцето, а с белия дроб. Казал е, че според него се касае за рак на белия дроб и то в напреднал стадий.
Исках да му запиша час за пулмолог в София, той ми отказа и каза, че в Перник е добър лекаря. Хоспитализираха го, започнаха да вливат антибиотици, общо 5 вида - без никакъв резултат. Правиха му рентгенова снимка - на нея е излязло, че му няма долната дясна половина от дроба. Казали са, че може да е плеврален излив, може и да е нещо старо от прекарана болест. После друг лекар му каза, че не било течност това в дроба му, защото той чувал дишане там.
Правиха му скенер в понеделник, имало затъмнение там и сега следва най-големия кошмар - вчера го изписаха без диагноза. Казали му да си бил направил бронхоскопия. Обаче единствения лекар, който я правил, сега бил в отпуск. В общи линии губим време, докато се упражняват върху него.
Аз се прибирам утре в България и засега съм успяла да взема час за пулмолог в Токуда и за д-р Койнов в понеделник.
Симптомите му са - задъхване, лесна умора, кашлица (която сега е намаляла), ниско кръвно.
Прочетох и трите теми тук, подбрала съм и съм си запаметила голям обем от споделената от вас информация, но ако някой сметне, че може да ми помогне със съвет, насока, какво изследване да направим, ще ви бъда много благодарна.

# 586
  • София
Ида, въпреки че съм нова в темата ще ви отговоря първа. Според мен стъпките ви са правилни : пулмолог - бронхоскопия и при нужда биобсия. Какво е точното заключение след скенера и къде е правен?
Бързото диагностициране е най - сигурното лечение, така че го натискайте за прегледи и изследвания. Успех!

# 587
Невена, благодаря!
Скенерът е правен в Перник, заключение няма. Нищо! Казали са му, че не знаят какво му е, не могат повече нищо да направят за него и са го изписали.

# 588
Н нас ни отне 4 месеца докато сложат диагнозата.Не ти го рязана, бронхоскопия,пункция и накрая пак операция за да вземат материал и при всяко чакане по 10 дни,после празници,проф.на чужбина и накрая си станаха 3 месеца чакане сега и след последното изследване мина месец.В петък постъпваме за уж цялостен скенер и в понеделник е казала докторката лечение спрямо резултати те.Ще видим,направо е ходене по мъките и само плащане, а нищо на яве

# 589
Баща ми преди да го диагностицират изкара 2 пневмонии, имаше и 1 кървава храчка. Аз разбира се веднага исках да дойде в София, той отказа упорито, в провинцията да си го лекуват. Направили му скенер там, и докторката казала спокойно, нямаш рак, той милият дори не си бил помислил още за това, че може да има рак. След което той съвсем се успокои и пак се запъна че не иска в София, и така до третата пневмония, на ренген се виждаше бяла долната част на дроба... Изписаха го в този вид, недоизлекуван, отиде на санаториум и там пулмолога с 1 поглед на снимката ми каза, 50 на 50 рак, бързо търсете гръден хирург за бронхоскопия. Впоследствие когато се доказа рака аз пратих мой близък да взема диска от провинцията, където твърдяха че нямало рак, и в болницата отказали да го дадат, нямали такава практика. Което както знаете е незаконно, извадих си закона където пише, че пациента трябва да има достъп до изследванията си, готова за скандал, но нашите ме спряха, понеже каквото и да станело, тази болница им е единствениата наблизо, как щели да отидат там после... Та така с провинциалните болници в не най-големите градове.. Гръдния хирург, които прави бронхоскопия беше в Света София, и операцията там.

# 590
  • София
Тъй- като смятам, че пътят по диагностицирането е често толкова трънлив, колкото и по лечението ще разкажа нашата история, която не е много дълга, но понеже разказвам подробно писанието стана дълго, така че преценете дали да четете Simple Smile
Скрит текст:
При нас диагностицирането стана сравнително бързо, щом се обърнахме към пулмолог. Всичко започна преди 3-4 месеца, когато майка започна изведнъж да кашли много, да я болят гърдите и отпадна доста. Една Събота бяхме в зоопарка и тя каза, че направо не може да върви и е много изморена от тази кашлица. Пратих я веднага на спешен в Правителствена, защото знам, че там в Събота и Неделя има дижурен рентген и правят снимки. Пратих я конкретно- "отиваш и искаш снимка". Не, все едно и казах отиди и кажи, че те боли сърцето. Прегледали я на спешен, правили и кардиограма, мерили дишането с някакъв апарат, който показал префектно дишане и я пратили вкъщи с антибиотик "за всеки случай". Тъй- като имаше и температура, в сезона на вирусите и т.н. аз приех , че може и да е вирус наистина. Но тя не се подобряваше, с изключение, че от обикновени цигари премина на IQoz (не зн, дали така се пише) и спря да кашли. Мина месец и повече, тя отпадаше все повече, изкара един зверски стомашен вирус, в следствие на който се обезводни и личния ми лекар я лекуваше за него и за понижени показатели на желязо и т.н. Но не, тя не се подобрява. Аз през цялото време си мислих че в депресия хора, защото имаше житейско събитие, което я изкара от равновесие и аз приех, че е в депресия и и казвах да се стегне. Срам ме е да го призная, но факта си е факт. Въпреки това отидохме една Събота в Токуда на спешен, защото мама вече се чувстваше много отпаднала, болеше я гърба (тя пак си мислише че е сърце) и беше получила мини припадък предната нощ. В Токуда пак я слуша дижурната, вика и "нямаш хрипове", прави кардиограма- ок, пуска урина и вижда сериозно отклонение, което приписва на бъбреци. Казва и, че бъбриците са супер зле и трябва веднага да отиде на нефролог, но не вика дижурния .... В Понедленик мама отива на нефролог в Токуда. Някаква млада, мила и очевидно разбираща лекарка. Тя като чула цялата история казва на мама, че ще я прегледа с ехограф, но според нея проблема е в белия дроб. Преслушва я и казва, че мама почти няма дишане в ляво и трябва спешна консултация с пулмолог. Ест. преглежда бъбреците, където няма никакво отклонение. Та така, още същия ден запазих час на пулмолог в 1ва ДКК д-р Меков. На случаен принцип, защото покрай детето съм чела че пулмолозите в 1ва ДКК са добри. В интерес на истината той не е уловил отслабеното дишане и е сметнал, че няма нищо в дробовете, но все пак и каза на следващия ден да си направи снимка в Света София. Е разгиле, 3-4 месеца след първите симптоми и след като 1000 пъти я карах да си направи снимка майка си направи.... Още на снимката се вижда че дроба е "талаш" и има две големи образувания. Ако не друго, трябва да призная, че д-р Меков беше изключително мил и ангажиран с майка, винаги и веднага и обръща внимание, отговаря и на вайбър по всяко време и т.н. Та, майка веднага му носи снимката и за късмет и доцента е там и щом я виждат пребледняват и казват, че трябва веднага да си направи скенер с контрастно вещество. Не и дават вариант за изследване по каса, което отдавна не ми прави впечатление. Аз чаках майка отвън и като видях какво е станало веднага я заведох в Надежда и направихме скенера същия ден. На скенера вече се виждаха двете образувания и заключение, че най- вероятно е ТУ. Занесохме на Меков скенера и той планира майка за бронхоскопия за след 4-5 дни, първата свободна дата. Постъпи, направиха и я, след 4 р.дни излезе резултата- дребноклетъчен карцином и нужда от имунохистологичното изследване . В деня в който взех Епикризата се срещнах с патоложката на Света София- д-р Силвия Иванова, която много подробно ми обясни всичко за заболяването и по разказите ми направи много точни препоръки за майка, тип да я заведа на кардиолог, да и дам успокоителни и т.н., като цяло образна диагностика. След това ме заведе при д-р Петроваот Трансхеликс (мисля), която е бивш химиотерапевт, тя също много подробно ми разясни какво става, какво трябва да гледам и какво трябва да правя. Това беше единствения ден, в който си позволих да плача, да треперя и т.н., но се мобилизирах много. Веднага след това, в същия ден отидох в Надежда и помолих за среща с онколог. Слва Богу ме приеха веднага, д-р Вълев. Разкаха му всичко, показах скенер и т.н. и той каза, че без имунохистологията не може нищо да направи, както и че графика на отделнието е запълнен за две седмици напред. Все пак се съгласи да я впише в графика и така имаме ден за прием, следващата Сряда, 10.07.2019г. за започване на химиотерапия.
Тъй- като всички ми казваха, че рака е много агресивен и първо отива в мозъка ние решихме да направим платено ЯМР, за да знаем обективното състояние. Направихме го в Ситиклиник, супер разочарована съм от отношението, но това е друга тема. Излезе чист ЯМР .
След малко отивам да взема имунохистологичното и се надявам нещата да се случат по план !!!
В заключение, бих казала, че на този етап препоръчвам Света София, защото всички доктори бяхам мили и адекватни. Пазете си вещите, ако лежите там, защото на майка и взеха дори скъсаните и мръсни чехли Flushed

# 591
И майка ми беше диагностицирана много трудно.

# 592
Незнам дали е трудно или не искат, а само гледат да ти вземат парите.Първия път когато деца в болница на 1 03 моят баща бе ше изписан на 8 .03 с диагноза от уж сметаната болница в нашия град и със скенер назначен от лекуващия лекар ,който е от каменната ера даже без контрастно вещество.Та в крайна сметка тези двама лекари го изписаха с рак на белия дроб.И се тръгна по проф. И специалисти по различни болести.Операции,рязания пари даване в хиляди лева и след всяко чакане на хистология няма нищо.До последното от белодробната в София пак оперативно да се вземе материал вече в 4 стадий.Ние накрая ще го изпратим те не могат да кажат какво е и да го лекуват. След всяка интервенция става по зле и по зле ,а на него нищо му нямаше преди да тръгне по болници единствено започна да кашля повече и не се повлияване от нищо

# 593
Ако ракът е агресивен и напреднал съадий, много бързо се развива и човек се влишава.
Майка ми края на март беше в чудесна форма и работеше, месец по-късно приличаше на скелет и едва оживя.

Последна редакция: чт, 04 юли 2019, 13:11 от ДХ3

# 594
За съжаление наистина този рак много бързо влошава състоянието на пациента.

Аз записах час за пет скенер в Александровка за след две седмици. Документите се подават в сградата на ул. Здраве 5, срещу Майчин дом. (Предишният път не съм ходила там).
Казаха ми, че от новия пет скенер, който работи с по-малко контраст и е най-добрият за белодробни лезии, не се дава диск, а само резултат.
Много се надявам да е подействал терапията и да сме го убили това чудовище, колкото и да е малък шансът за това.
Майка много зле понася химията въпреки всички допълнителни неща, които прави - силна и здравословна храна, добавки, пазене от слънцето и тн.

# 595
  • София
Zigizagi, в какво се изразява лошото понасяне? Тя у вас ли е или в болницата?
ДХЗ, твоята майка как е? Колко вливки и направиха и в болницата ли е?
Какво ли става с AL, доста я мисля Sad.
Аз взех резултатите - потвърждават дребноклетъчен карцином на белия дроб. Лекарката потвърди, че трябва да се започне химио, а след това и лъчетерапия, профилактично и така.

# 596
Днес не е добре,има задух ори движение.
Разчитането на скенера показа,че въореки плевродезата,има излив в левия лоб на бешия дроб.Дадоха й кортикостероиди и утре ще я водя на контролен.
Иначе от химиото е добре, не казва нещо да чувства,но те са минали два дни само.
Първа вливка, не е в болница у дома я гледам аз.Ако се наложи ще остава.

# 597
Момичета, здравейте.
Знам, че не съм писала от поне 2 месеца, но почти всеки ден влизах и четях. Благодаря Ви искрено за всички съвети, които давате, за адекватните отговори и затова, че макар всяка от вас да преминава през същото сте загрижени за останалите.
От март месец насам нещата бяха ад за нас..за съжаление нашият дядо почина на 27.06.
 Не съм писала защото нямаше какво добро да Ви кажа, нещата се влошаваха с дни, а не искам да отчайвам никой или някой да си мисли, че с него ще стане по същия начин. Кошмарът, който преживяхме не го пожелавам на никой, моля се за  Вас и всички ваши близки, знам че това което се е случило при един, не означава , че ще се случи при всички. Кураж и успех, от цялото си сърце искам здраве за всички.

# 598
Съболезнования,Ивет!😥

# 599
Съболезнования, Ивет...
За съжаление, каквото и да си говорим, с лечението получаваме само отсрочка от неизбежното.

Лошото понасяне на химията се изразява в две алергични реакции към платина, непрекъснато гадене, а след третата химия повръщане всеки ден, сриване на левкоцитите след втора вливка, афти, липса на сън, сваляне на килограми, пресичането на гласа не се оправя изобщо между вливките. Пояснявам, че преди три години също й вливаха платина и авастин/Бевацизумаб, а в добавка и Кселода, но не беше толкова зле. И нито веднъж не направи нито алергична реакция, нито й се сринаха кръвните клетки до степен да намаляват химия и да дават инжекции растежен фактор.

Общи условия

Активация на акаунт