Детето ще порасне и ще го намрази.

• 17 682
  • 213
  •   1
Отговори
# 120
Ето така се провалят животи и така се пречупват деца от най-крехка възраст. Не помнели... това просто не е вярно.

Може да не помнят самата случка, може да не помнят нито една подробност, но психиката им помни всичко. Моделът на поведение е научен. Защитният механизъм е изграден, това може да звучи добре, но всъщност не е.

Целият ти живот може да се превърне в серия от грешки, нещастие, омраза към себе си, околните... заради една неправилно поднесена ситуация когато си бил на 2-3 години. Много трябва да се внимава с малките деца, какво им се говори, как се държите с тях или пред тях, как общувате с останалите в тяхно присъствие..

Има много книги на тема детска психология, всеки който иска да става родител е хубаво да ги прочете.

# 121
Може, но може и друго, както писах-има достатъчно устойчиви хора по света, а те са били деца, та има и устойчиви деца. Не е на всяка цена травмирането и предначертания път на омраза и грешка след грешка. Прекалено апокалиптично представяте елементарни човешки и житейски проблеми.

# 122
Т.е. ти би разчитала, че твоето дете може да е "устойчиво" и ще се държиш както ти дойде отвътре?

Настройването на дете срещу баща му нито е човешко нито пък е елементарна житейска случка, която няма да му се отрази.
Не познавам нито един човек, мразещ двамата или единият от родителите си, който да няма проблеми с доверието и любовта към себе си. А това е повече от достатъчно за да създава постоянни проблеми и във личните си връзки.

# 123
Не познавам нито един човек, мразещ двамата или единият от родителите си, който да няма проблеми с доверието и любовта към себе си. А това е повече от достатъчно за да създава постоянни проблеми и във личните си връзки.
АБсолютно вярно. Познавам такива хора. Буквално са счупени.

# 124
Стига с тия устойчиви деца. Това за мен е успокоение, измислено от родители. Няма дете, което да е така устойчиво, че да не помни и да не преживява по някакъв начин родителски драми- освен да е напълно лишено от емоционални параметри, което вече изобщо не би било нормално. Има деца, които са достатъчно устойчиви, за да търсят сами как да се справят с това, на което са станали свидетел. Но все някакъв белег остава у тях, и си намира мястото в живота му.
Травмирано дете не означава винаги, че проявява някакви отклонения. Травма при "устойчиви деца" се изразява в това, че на пръв поглед всичко им е наред, но развиват качества в характера си, които после им пречат в живота.
Пример: дете с авто-агресивна майка. Която се самонаранява пред очите му, и то й помага, и си мълчи. В училище- супер. Весело и жизнерадостно. Никой нищо не подозира. докато в един момент пораства, и започва несъзнателнп да си избира партньори, които имат нужда от психическа помощ. И то остава до тях, защото си мисли, че е ДЛЪЖНО да помогне, пренебрегвайки собственият си инстинкт за самосъхранение, и това става тогава по някое време опасно. Това са механизми, които са закотвени просто в тях.

Даже да не е такъв драстичен пример: дете, чийто родители непрекъснато се джавкат. То се абстрахира от тях и включва на "глуха". Защото нали е устойчиво. След време в партньорството е неспособно да води нормален раз говор, без да повишава тон. Или просто излиза от стаята, защото не е научено да води обикновена дискусия- това е видяло, това прави.

Има много и много други примери. Травмите на "устойчивите" деца се проявяват чак когато пораснат.

# 125
Може, но може и друго, както писах-има достатъчно устойчиви хора по света, а те са били деца, та има и устойчиви деца. Не е на всяка цена травмирането и предначертания път на омраза и грешка след грешка. Прекалено апокалиптично представяте елементарни човешки и житейски проблеми.
Предлагаш да играе на руска рулетка с психиката на детето си като му каже всички онези неща, разчитайки, че то ще излезе устойчиво?

# 126
Какво значение има, какъв пол е детето? Според мен няма. Момиче е, след 2 месеца има рожден ден и ще го изкара в България. Билетите бяха купени още миналата година. Баща и няма нищо против.

Вече официално сме разведени от днес. След малко ще дойдат 2 приятелки да го отпразнуваме. Живота не свършва.

Получавам половината къща, издръжка за детето,  и издръжка за мен. За последното доста се чудих дали, но приятелките ми казаха, че щом си иска свободата, да си плаща. Прави са.

В понеделник съм на интервю за работа. Една от приятелките ми е говорила с шефа за мен.

Благодаря на всички, които писаха. Специални благодарности на тези от вас, които ми влязоха в положението и ме разбраха. ❤💐

# 127
Поздравления!

Последна редакция: ср, 13 мар 2019, 20:20 от red soul

# 128
  • Street of Dreams
Харчи му парите, но не му взимай бащинството. Бъди добра майка.

# 129
Успех! Дано животът му върне всичко!
Вече ще знаеш, че не трябва да се предоверяваш на никого.

# 130
За какво кълнеш като дърта циганка? Откога е забранено да престанеш да обичаш някого, та било той и съпруг/а?

# 131
Не можем да контролираме чувствата си, само действията и начинът, по който се държим с останалите.

# 132
Не кълна!!!
Имах предвид уроци от живота.
Грешно е да дадеш дума на някого и след това ама аз не те обичкам вече.
Не ми е мъжко, не ми е човешко.

# 133
А, откога "обичам те" е равнозначно на доживотна присъда?

# 134
Никой не може да ти гарантира, че ще те обича цял живот. Ти също не можеш да гарантираш такова нещо.

Общи условия

Активация на акаунт