Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 15
 • София
 • Мнения: 13 508
Каквото пише в закона.

# 16
 • Мнения: 29
Каквото пише в закона.
Уточних на предната страница, че вече съм се консултирала с адвокат. Темата е насочена към хора, които са били в подобна ситуация.

# 17
 • Мнения: 12 089
Само че ако тя стане собственик на част от земята, ще бъде длъжна да плаща данъци. Вие искате хем да си държите собствеността само за вас, хем друг да участва в плащането.

Казах, че не е редно за едните да са само позитивите , а за другите само негативите и не съм искала да участва в плащането на данъците, а заплащането на наем за преминаване.

Отиваш при кмета и искаш заповед за право на преминаване, щом не може да се разберете доброволно. Там ще определят при какви условия, ограничения и заплащане ще се осъществява това право.

# 18
 • Мнения: 1 046
Не съм съвсем сигурна как се нарича, може би сервитутно право. И да, те имат право да минават през имота ви за да стигнат до техния без да ви дължат наем, ако няма друг начин да стигнат до имота си. И вие ще си плащате данък върху земята. И си го има в закон.

# 19
 • Мнения: 1 187
Какво казва адвоката ти? На какво ще се позовеш? Май има много такива случаи като вашия, но не се съдят. Като парите са малки, защо искаш да го направиш?

# 20
 • Мнения: 8 495
http://old.segabg.com/article.php?issueid=3653&sectionid=31&id=0001401

Това е близко до вашия случай. Явно кметът трябва да уреди нещата, ама не знам какво става, ако единият откаже да плати. Не знам дали имаш право да не го пуснеш да мине newsm78
Можело е да има право на минаване и по давност. От кога сте в такова положение?

# 21
 • Мнения: 12 089
Чл. 192. (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) (1) Право на преминаване през чужд поземлен имот се учредява с писмен договор с нотариална заверка на подписите.
(2) Когато не е постигнато съгласие между собствениците на поземлените имоти и друго техническо решение е явно икономически нецелесъобразно, правото на преминаване през чужди поземлени имоти се учредява със заповед на кмета на общината.

(6) Цената на правото на преминаване по ал. 2 и 3 се определя по реда на чл. 210 и се заплаща преди издаване на заповедите по ал. 2 и 3.

Чл. 210. (1) Изготвянето на оценки и определянето на размера и изплащането на обезщетения в изрично предвидените в закона случаи се извършват по пазарни цени, определени от комисия, назначена от кмета на общината.
(2) Кметът нарежда служебно или въз основа на искане на заинтересуваните лица определянето на обезщетения или оценка от комисията.

Не може да има право на преминаване по давност през УПИ.

# 22
 • Мнения: 407
Ей, големи юристи сте, че и закон показвате. Което в случая няма нищо общо.
 Както вече се каза, наем не се дължи и не може да се дължи. Правото да се преминава през двора, за да се стига до сградата, си върви със собствеността на етажа.

# 23
 • София
 • Мнения: 6 915
Данък за земята дължи единствено собственика на земята. И също собственикът на земята е длъжен фа осигури право на достъп на собственика на етажа. Пише си го в закона.
Водене на дело е излишно хабене на енергия и средства с неясен резултат.
Собственика да плати данъка, да осигури достъпа, да изрине снега може би да сложи червен килим, а преминаващият какво?
Нямаш законово основние да искаш наем, за да збраняваш да преминаване през двора или да накараш съседа да чисти снега в двора. Данъкът за двора, както и поддръжката му не е негово задължение, защото реално е твой имот. Посоченият по-горе член е за съвсем други случаи, но не и за достъп до собствен имот. Аз така и не разбрах какво ти пречи, че хората минават през пътеката в двора?

# 24
 • Мнения: 12 089
Заплаща се правото за преминаване, то си е отделно вещно право, различно от правото на собственост. Това, че дворът си е негов, не значи, че други хора, които не са собственици, не могат да упражняват някакво вещно право върху съответния двор, което право би могло да бъде заплатено, прехвърляно и пр. и да е независимо от евентуалната промяна на собствеността. Още повече това е сервитут, представлява ограничение за собственика. Посоченият член е точно за такива случаи. Може собственикът да не разрешава на другия да му преминава в имота. В такъв случай другият има право да поиска от кмета да намреди му предоставят такова право за преминаване, обаче никъде не е казано, че това право е без пари.

# 25
 • София
 • Мнения: 6 915
Ще се заплаща, ако пуснат съседа им от съседната къща да преминава, т.е. някой който няма собственост в имота. Но ако има собственот в имота, както е в случая, няма как да му искат наем или да му ограничат достъпа.

# 26
 • Мнения: 1 046
Продължавам да твърдя, че нищо не се плаща за да влезеш в собствения си имот, като етаж от къща с чужд двор

# 27
 • Мнения: 12 089
Това е възмездно право. Собственикът не може законно да забрани да му преминават през имота, не може да завежда дело да не му преминават изобщо през имота, но може да предяви претенции за обезщетение, точно определено място, през където да преминава и т.н.

# 28
 • Мнения: 7 589
Близки имаха подобен проблем. Имота им се намираше наред други имоти и нямаше как да стигнат до тяхното място бед да преминат през нечия земя.

Съседа се заяде и поиска наем. Те подадоха някъде иск и общината отчужди пътека, колкото да мине кола от имота на собственика, обезщетявайки го с толкова имот от съседното място, него пък на свой ред със толкова от следващотото и така до достигане до общинска земя. Някаква голяма хамалогия стана, в която замесиха и мърмориха 4 човека.
 

# 29
 • Мнения: 29
Близки имаха подобен проблем. Имота им се намираше наред други имоти и нямаше как да стигнат до тяхното място бед да преминат през нечия земя.

Съседа се заяде и поиска наем. Те подадоха някъде иск и общината отчужди пътека, колкото да мине кола от имота на собственика, обезщетявайки го с толкова имот от съседното място, него пък на свой ред със толкова от следващотото и така до достигане до общинска земя. Някаква голяма хамалогия стана, в която замесиха и мърмориха 4 човека.
 
Най-вероятно става въпрос за земеделска земя

Общи условия

Активация на акаунт