Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 9 март 2019, 20:40 ч.

Болни деца в ясли и градини?

 • 5 617
 • 237
 •   1
Отговори
 • Мнения: 45
Какво мислите за порочната практика да се водят болни деца в детски ясли и градини?

# 1
 • Мнения: 2 018
Какво да мисля, бясна съм , но и какво мога да направя по въпроса.
Водя сина си здрав като бик след двуседмично лечение вкъщи и ми звънят след 3 дни , че е с 38,5 температура, докато се пробираме с колта започна и да кашля много жестоко..И айде пак лекари, лекарства за Н-лева , и най-лошото е , че не си отваря устата като ме види с лекаство и е голяма борба , и ми е толкова жал и мъчно , че трябва да му го причинявам..
Питам госпожата защо се получава така и ми дава обяснение , че няколко поредни дни връща едно и също дете , а родителите носят талон, че е напълно здрав, и в този случай какво може да направи...
На тържеството пак същата история, влизаме и се започва брутално кашляне, от няколко деца,  което очевидно не е от днес, а е поне на няколко дни, и точно тези майки се оглеждат и правят на ударени.. Ето и в момента е болен сина ми и ще си стои вкъщи и другата седмица докато се излекува напълно. Защото съм от родителите , които при най-малкото спират детето от ясла. Яд ме е и ми писна от такива идиоти наричащи се родители, та как не им е жал детето им да е болно и да не са до него? Ами ако стане по-зле докато е там? Ами това , че заради едно дете страдат всички останали..Скоро ще проведа разговор точно с мйката , за която писах по-нагоре, не, че ще променя нещо, но поне ще знам, че съм реагирала..То не, че е само една, но немога да си трая вече.. Заради това и не мога да започна работа все още, защото през седмица макс 2 си е вкъщи..🤬🤬🤬
Трябва да се затвгне контрола и въпреки бележките да връщат децата вкъщи още докато ги видят сутринта..а дано, ама надали...😤
Извинете, че стана дълго и си излях яда, но не се търпи..

# 2
 • Варна
 • Мнения: 14 542
И лекарите, които издават такова бележки, са за бой.

# 3
 • Мнения: 45
Благодаря за изчерпателния отговор. Описахте точно както се чувствам и аз, затова и пуснах темата. Смятам че здравето на децата ни е на първо място.
Лекаря издава бележка за моментното здравословно състояние на детето. Той си изтрива ръцете до момента в който детето напусне лекарския кабинет. Това не означава че детето няма да покаже симптоми на болестно състояние преди вратата на детското заведение. Единствено отговорни хора на пропускателния режим за болни деца според мен ся служителите в ясли и градини. Те трябва да носят някаква отговорност че пускат болни деца.
Според мен като клиенти, и косвени работодатели ня хората, работещи там, защото тяхните заплати се плащат с нашите данъци, трябвя да изискваме от тях подобаващо отношение към децата ни е съответно поемяне ня отговорност при евентуални такива проблеми.


Всички за чувствителни на тема ваксини напоследък, но никой не казва че единствено потърпевши от неваксинирането са неваксинираните деца. Това не може дя се кяже зя настинките и другите вирусни заболявяния, които дяват чести усложнения и за които няма ваксина.

Последна редакция: сб, 09 мар 2019, 21:25 от kiki99912

# 4
 • Варна
 • Мнения: 14 542
За някои родители не е. Свиквайте. С подобни простотии няма оправия. Моята дъщеря сега приключва градина, септември ще е първи клас. Нагледах се на такива, отказвам да се ядосвам. Тя успя да изгради добър имунитет и рядко боледува, но и на мен ми се е случвало описаното.

# 5
 • Мнения: 38 096
При нас кат цяло нямаше.
Но боледуванията бяха същите като тези, в които има болни.
Причината е, че детето е заразено и заразява други 2-3 дни преди да излязат първите видими симптоми.
Просто период, който минава. Хранете здравословно, осигурявайте престой на открито и калявайте, другото няма как да се предотврати.

# 6
 • Мнения: 341
Също съм против! Там си е инкубатор на болести! Веднъж дори бяхме с червено гърло, отит и ринит - едновременно, съчетани с температура. До известна степен мога да разбера родители, които ходят на работа, нямат възможност да отсъстват и няма на кой да оставят болно дете. В групата на сина ми обаче, има майка която не работи, но редовно пуска болно детето си на градина. Най-фрапиращия случай - едното й дете, болно от заушка, но тя въпреки че е контактно с другото - пуска и него на градина. Съответно след дни то също проявява симптоми. Добре че точно тогава го бяхме спрели нашия. Ако беше я лепнал, щях да я издиря и... няма да казвам какво щеше да й се случи!!!
Апелирам да има по една или две групи във всяка градина, в които деца с изявени признаци на болестни състояния, да бъдат отделяни и да прекарват там деня. Ако родителите не са съгласни - да си ги гледат. Иначе се въртим в един омагьосан кръг.

# 7
 • Мнения: 364
Какво мислите за порочната практика да се водят болни деца в детски ясли и градини?
Мисля, че "болно дете" е относително понятие и че в много случаи в чуждите очи сламката е греда. Не си позволявам да поставям диагнози на чужди деца, интересувам се единствено от моите. За мен е важно децата да се извеждат целогодишно навън, но това не се прави, за да не настинат нечии безценни отрочета, чиито майки-орлици ще държат сметка  на госпожите защо детето им е навън през зимата. Обикновено на същите децата са облечени с по 5 ката, същите държат сметка кой кашля в групата, каква бележка е занесъл и са готови на саморазправа, защото не виждат нищо друго освен собствената си гледна точка. Дори старшата сестра не е квалифицирана да прецени здравословното състояние на детето, лекарите учат по 6 години, но такива майки диагностицират чуждите деца при едноминутна среща в коридора, вместо да помислят къде бъркат в отглеждането на своите.

# 8
 • София
 • Мнения: 4 098
Според мен това е въпрос на манталитет у хората и цялостно отношение към околните.
Цяла седмица се молим на един болен колега да престане да идва и да си пусне болничен. Милион пъти му се каза в прав текст. Продължи да идва, при положение, че няма нищо, налагащо присъствието му.
Друг наш колега е с две постоянно боледуващи малки деца, аз също много често боледувах тая зима и съм с малко дете, но на болния грам не му пука. Манталитет и непукизъм, другояче не мога да го определя. Същото е и с родителите на децата в градините.

# 9
 • Мнения: 4 687
Вечната драма за родители и деца в малките групи.
Има деца който влачат сопол целогодишно. Няма как родителите целогодишно да са в болничен и отпуска. За други деца обаче именно този сопол прави тежки усложнения. И с право родителите роптаят.
С течение на годините просто човек свиква или намира други начини за отглеждане на детето. В такива големи затворени групи това се случва. Във Франция за яслата варицелата не е болест. Ако детето няма температура се води без проблем. Даването на АБ в яслата не е забранено. Племеницата ми е на 2 от септември до днес на ясла във Франция е боледувала 10 пъти. Като няколко пъти беше с отит. Може би е отстъсвала 10 тина дни.

# 10
 • Мнения: 2 018
SilvertouchДа разбирам , че ти си от тези майки , водещи детето си болно на ясла/градина и не ти дреме за останалите, щото така?!
Ами да бих се саморазправяла в краен случай с такъв индивид като теб и подобни на теб , след като многократно едно и също дете изпозаразява останалите. Не не съм майка героиня и не си навличам детето с 5 ката и да , всеки ден когато НЕ вали и няма буреносен вятър детето ми е навън, и след ясла стоим още час навън когато времето го позволява. Ей така идиотски разсъждават всички , които си водят болни децата. И когато сопола е ЗЕЛЕН или мътен и жълт повярвай ми, мога да преценя дали някое дете е болно не за минута , а за секунда! Както и влажната кашлица не се появява за един ден, така , че и по нея също може да се прецени и за минутка детето дали е здраво, че и минават с номера, че била остатъчна..все едно ние другите пасем трева и не знаем кое какво е..
Има прозрачен сопол като вода ,който теква дори и детето като се разплаче, но този цветния не можеш да ме убедиш , че е на напълно здраво дете..
Сина ми е прекарал преди година тежка пневмония в болница, от там насетне ми казха да го пазя още повече в близките 2 години минимум и, че много лесно може да се стигне пак до там, което няма да е ОК.
И затова не искам през седмица нечие отроче за което майка му смята , че е добре и не и се стои вкъщи с него, да заразява моето и да се притеснявам дали ще прерасне пак в пневмония или не.

# 11
 • Мнения: 364
Има хора, на които цял живот някой друг е виновен за нещо - родителите на чуждите деца, шефа, колегите, съседите.  Така по-лесно се постига вътрешния им мир и се оправдават собствените им неуспехи и страдания.

# 12
 • Варна
 • Мнения: 14 542
А ще се саморазправиш ли също и с родителите, чиито деца са на градина, разболяващи се в момента, но не проявяващи симптоми? Каза се вече, че са заразни и без да им личи. Как ще решиш този проблем? А саморазправата е нож с две остриета, защото не знаеш на какъв хахавел ще попаднеш. Както си силна вилна гледай да не случиш на някой, който ще ти покаже откъде изгряеа слънцето.

# 13
 • Мнения: 2 018
Дреме ми на какъв ще попадна щом става дума за детето ми, не си мисли , че аз не ставам “ хахавел” когато ме настъпят по тази тема. За друго бих проявила търпение , но за сина ми НЕ.
За тези които не проявяват симптоми да съм казала нещо?
Аз говоря за децата , които са видимоболни и се водят, то е ясно , че има период в който не личи, никой не говори в темата за това , ако още не си разбрала.

# 14
 • Варна
 • Мнения: 14 542
На думи всички сме силни.

Да, разбирам за кои говориш. Я си представи хипотетичната ситуация, че няма нито едно видимо болно дете в градината, но твоето пак лепне нещо от там. Кого ще биеш тогава?

А даваш ли си сметка, че може и ти самата да донесеш някой бацил, на който твоята имунна система да устоява, но тази на детето не. Ще се набиеш ли сама в този случай? Нали боят решава проблемите.

Хахавел може да бъде и някой примат, сто кила само на мускули и с никакъв умствен потенциал. Даже обикновено са такива. Ако решиш, че може да надделееш над такъв, свиркай като го зачешеш, ще дойда да гледам и даже ще си купя билетче за шоуто.

Общи условия

Активация на акаунт