Болни деца в ясли и градини?

• 9 520
  • 279
  •   1
Отговори
# 90
Точно пък бистрият сопол си е знак за начално заболяване, когато детето е най-заразно с вирус. Има ли "блеснали очи" - значи е опасно за другите, дори самото дете да изкара вируса на крак. И понеже наистина е много трудно да разпознаеш това състояние, да решиш дали и колко е заразно - затова истината е някъде по средата. Майките на правещите усложнения - спираме си децата.

И вече всеки си преценява наистина в каква градина да ходи. Градината е социална услуга - наясно съм, че в държавната, където някоя майка си е дала детето, за да взима сравнително малка заплата, може да разболее няколко деца, майки и татковци и да причини вреди за хиляди левове, ама това е животът - ако не ти изнася, спираш детето и така.

# 91
Да, но не отговори на въпроса ми. Хората, които наистина нямат възможност да поемат финансово бремето на седене вкъщи, какво правят? Не раждат деца? Седят вкъщи и се чудят с какво да платят тока, лекарствата и храната? Затъват в заеми за да седят пак вкъщи и такива като теб да са спокойни? Или ходят на работа и се примиряват с кофти погледи в градината заради бистрия сопол и някоя и друго изкашляне сутрин (не визирам истински болни деца, мисля, че стана ясно)? Май отговорът е ясен, но не и за теб.
Мога ли да ти отговоря аз?!
Плащаш на някоя баба - съседка, за да ти гледа детето , когато се наложи. Никой не ти е длъжен. Като си нямал пари, като си нямал баби......еми, ще живееш по- скромно няколко години.

# 92
  • Варна
Детската градина не е място за болни деца,особено с температура.
Когато оставяш там болното си дете,вредиш най-много на него, а също и на другите деца.Разбирам,че за чуждите деца на такива майки не им пука..ама за собственото?
За температура, повръщане, видимо увредено общо състояние съм съгласна и съм убедена, че родителите, изпращащи децата си в това състояние на градина са единици, колкото и да се опитвате да твърдите обратното. Но дете с лек секрет или кихащо веднъж на час не е болно и не виждам нищо притеснително в подобно състояние, за да го държа вкъщи.

# 93
Точно такова дете е най-заразно и може да изтръшка цяла група.

# 94
  • Варна
Глупости. Как съдите на конвейер не мога да проумея. Кристалната топка ли извади, че го диагностицира така скоростно? Цяла пролет, от март до май моето дете е заразно? Ай стига бе.

# 95
__MM’s , чакам включването ти по темата след няколко месеца.  Любопитна съм да разбера колко пъти ще спреш детето си от градина за едно бистро сополче, колкото и да са разбрани работодателите ти. Четейки коментарите ти досега, бях сигурна просто че не работиш и затова с такава лекота съдиш другите. Права се оказах в съжденията си.
Ами чакай си, по вероятно е да напусна работа ако са все така чести боледуванията, отколкото да застрашавам здравето му като го оставям болен .🙂
В нашата група има още неработещи все още майки, които също оставят сополиви деца, е кажи ми какво е тяхното оправдание, че разбрахме вашите какви са?
Виж сега, госпожо, последно пред теб или някой непознат във форум ще тръгна да се оправдавам за това, че пращам детето си ЗДРАВО! на градина. Ти четеш, четеш и все не достигаш до есенцията на заформилия се разговор, а именно, че едно дете с кихавици не е болно.
 А това, че имаш възможност и да не работиш е чудесно - дано и занапред е така, защото с тази си толкова категорична позиция по дискутирания въпрос това е единствения ти вариант в следващите 6-7 години.

# 96
Значи Ти работещата смяташ за по-добре да създаваш разходи за лекарства на безработните? 
1ан2 е отговорила вместо мен, на същото мнение съм. Не всички безработни затъват в заеми , нито съм казала , че не трябва да раждат деца . Всеки се разполага според чергата си, и човек трябва да може да се примири с всичко, щом става дума за нещо важно.

# 97
  • Варна
Дискусията зацикли. И аз за последен път пиша и излизам от темата, който разбрал разбрал. А тези категоричните съм убедена, че ще ги четем на обратното мнение след време. Не пращам детето си болно, колкото и да ѝ се ще на някоя да ме изкара такава. Детето е категорично и абсолютно здраво за моите критерии, когато го изпратя на градина. При първото обаждане от страна на сестрата, че нещо я смущава отивам и го вземам. Щом ЛЛ и сестрата не се смущават от състоянието му, кои сте вие, дето да държите сметка, бре??? Ай стига вече, стана супер досадно.

# 98
  • Варна
Заразно е, Месечинке, натръшква редовно цялата група, как си пропуснала този съществен момент?

На ММ's и 1ан2  ще кажа да го дават по-лежерно, да вземат някое хапче за успокояване и ако сметнат, че ситуацията не им изнася, да се откажат от ясла/градина. И без това имат възможност да си стоят вкъщи. Защо само да си тровят допълнително нервите с неща, които не могат да променят?

# 99
Аз пак ще кажа, че няма детска градина, която да толерира деца с температура и отпаднало общо състояние. Ако случайно вашата е такава, по-добре е сменете, вместо да се карате с непознати майки във форумите.

Вирусите циркулират целогодишно не само из градините. Съгласна съм, че сополите са симптом, само че не след всеки такъв следва температура и е нормално болничните да се прецизират. Разберете, хора, че след една година ще пеете друга песен.

# 100
  • Куциндрел
Кой може да напусне работа, кой е безработен, кой взема висока заплата, има гледачка, баби или друго са частни случаи.
Както и всеки е свободен да си спира детето за сопол или по принцип.
Персоналът спокойно може да се обади да си вземат детето и да каже - влоши се, нищо че има бележка от ЛЛ.
Но да влизат в разправия родителите не е редно. Имахме една такава в групата и ни беше обвинила, че заради нас детето й не ходи на градина. Никой не се трогна от обвиненията й, сега не знам как е детето й в училище, където никой не спира за сопол или кашлица детето си.
За моето дете си знам кога и как да реагирам, все пак неговото здраве е моя отговорност, а не на Ганка. Както и Ганка би трябвало да отговаря за здравето само на нейното/нейните деца.

# 101
  • София
Аз пак ще кажа, че няма детска градина, която да толерира деца с температура и отпаднало общо състояние.

Съгласна съм. Дори на някои места сестрата да пропуска деца със сополи, за температура и видима отпдналост се съмнявам да си позволят да пуснат дете да влезе.
На мен веднъж ми звъня новата учителка на дъщеря ми, която все още не знаеше, че на нея лесно й става топло, особено ако играе по-активна игра и се зачервява, затопля се и изглежда сякаш е с температура. Лелката й беше обяснила, но учителката се презастрахова да не пламне цялата група. Взех си детето, заведох го при педиатърката и на следващия ден я заведох на градина с бележка, че е здрава. Обясних на учителката и тя вече не се притесняваше когато щерката "пламне". Просто я слагаше настрана да се занимава с нещо по-кротко докато отмине затоплянето.
Два пъти са ме викали да я взема, защото е вдигнала температура (вече реална такава) без други симптоми . Действието и двата пъти се развиваше в 16 ч. Те знят, че я прибираме най-късно около 17.30 ч, но все пак се обадиха по телефона в 16 ч, за да помолят да побързаме заради температурата.

# 102
  • Най-красивата страна
Да,детето може да има само хрема.Може тази хрема да е алергична примерно и да не е заразно.
Но за това се ходи на лекар,който да прецени дали е алергия,дали е вирус или бактерия.Дали е заразно или не.
А обикновено на хремата не се обръща внимание.Ако е вирус детето е заразно въпреки,че видимо не е много зле.
Или пък се чака,докато положението се усложни...

Последна редакция: вт, 12 мар 2019, 10:47 от -veni-

# 103
  • над кукувичето гнездо
Последно ще се опитам да го нарисувам.
Децата трябва да изградят имунитет. Това се случва като контактуват помежду си и обменят бацили и вируси. Ако не стане в градинска възраст, защото е било под похлупак, ще стане в ранна училищна.  Дори и УНГ-то на детето ми е на същото мнение.

Все някога едно дете ще влезе в някой колектив и ще се сблъска с целия му въздушно-капков и контактен микробиом. Бацилите и вирусите са навсякъде, няма измъкване.
Все пак децата не са стерилни, нито учителките и лелите, които се грижат за тях и приготвят храната им. Дори всички деца да са здрави и помещенията, повърхностите и играчките им да се дезинфектират ежедневно, пак някой от възрастните гледачи могат да внесат нещо, към което те самите са имунни, но децата са чувствителни. Градината не е изолирана система и не може да бъде.

# 104
  • Куциндрел
То се ходи на лекар, за да прецени какъв е сопола и този лекар познава детето как боледува и какво му е състоянието - има ли алергии, няма ли, трета сливица и т.н. Обаче родителите знаят повече от лекаря и познават от 200 метра какъв е сопола. Личи си и по писаниците тук. Защото на някоя детето й прави винаги усложнения от бистър сопол, то значи всички са като нейното, няма как да е друго. И разбира се - винаги другите са й виновни. Тя има право детето й да посещава ДГ и там да няма даже и кихащо дете. За тях специялно трябва да се направи ДГ с група по едно дете само.

Общи условия

Активация на акаунт