(Био) зеленчукова градина - нашето райско кътче (тема 38)

• 39 870
  • 765
  •   1
Отговори
# 555
Все пак, всеки сам решава с какво да си пръска. Както каза съфорумката, тук споделяме опит, всеки казва кой каквото е пробвал, независимо дали си професионалист или не, важното е да си го пробвал и да споделиш от личния си опит. Именно за това аз го споделям, защото съм го пробвал, но както казах по горе всеки сам си преценява с какво да пръска.

# 556
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Все пак, всеки сам решава с какво да си пръска.

Нали темата е за био градина?
Мана в много начален стадий боря с чеснов извлек.

Два дена засаждах всички разсади. Място не остана. Сега вали. Незнам дали е добре или и аз да се притеснявам от мана...

# 557
  • София
Аз писах от опита на професионалист, но явно съм объркала мястото.
Ако ми позволите бих споделила фунгицид, които се използва при органичното земеделие.
Моля, споделете за фунгицида. Интересувам се, защото миналата година беше страшна - пек, дъжд, пек, дъжд всеки ден по няколко пъти до средата на юни. На доматите нямаше само нещо марсианско - всички гъбични се намираха. Краставиците изобщо не успяха да се съвземат.

# 558
    Вярно, че темата е за био.... но, поне при мен миналата година не проработи. Пробвах с натурални средства, биваше, но до време. В един момент всичко се маноса и загина. Затова сега съм решила, поне в това променливо време, да действам тук - таме с химия. Иначе ще ям купешка флора с неизвестен произход. Иначе използвам пепел, сода, йод и т н. Голям проблем за мен са къртици те и техните братовчеди слепите кучета. Много поразии ми направиха. Купихме скъп уз уред, карбид залагахме, автомобилни газове вкарахме в тунелите.... нулев ефект.

# 559
  • на пъпа на Златията
Екстра им е  на току що разсадените растения. Аз вкорених култуци.
Ооо баче вчера беше такъв пек .Разсада ми пожълтя.Лозето и то.  Момичета , става въпрос  да се спасят растенията сега . нищо не се яде.Продават готов бордолезов разтвор по магазините за семена. Но трябва след всеки дъжд да се пръска. Видях грах  на снимката . Може да се спаси. Може да се пръска с вастак и течна тор. Аз пръсках лозето с ридомил голд , течна тор и акаризин . Ще го ям чак след 3 месеца.И чушките ще станат след толкова време.  Не се вманиачявайте. Био-то значи да спазваш карантинните срокове. А и сега препаратите
 са мнооого по слаби а и г разреждат търговците . Уважавайте труда си. Това което продават по магазините няма никакъв контрол а и сортовете са едни , маани , маани , Изхвърлих 7 буркана домати правени с купени домати .
Ми то не удАра на  нищо , дет викаше баба ми . Жива ще ме ожали ако ме гледа от горе че ям такъв буломач.  

# 560

Ето го нашия грах

Ето ги и картофите

# 561
  • Русе
rorik, подкрепям с две ръце! Ако сега не пръскам, всичко ще замине. Днес пък гледам в оранжерията,  на които младите листа тъжни, оклюмали. Първо си помислих,  че нещо ги е прегризано, но долните свежи...много интересно,  но не мисля да оставя така и се чудя..утре режа върха и ако оцелее корена, оставям един колтук.

# 562
Т.е. отварите няма да помогнат Sad

Всяка година почиствам къдравите листа и ги изхвърлям, след като минат дъждовете и стане постоянно топло, болестта приключва. Досега не съм забелязала друг проблем, освен, че е грозно.

Ами аз вчера изрязах листата , които бяха поразени, защото ми е гадно дори да ги гледам и искрено се надявам да си права.
Благодаря на всички за споделения опит и мнения , но тъй като темата се казва “БИО зеленчукова градина” , се надявах някой да сподели опит за нещо наистина БИО , т.е. без химия , а като гледам ще се обезмисли да си отглеждам каквото и да било, ако го пръскам с всички тези неща, които изброихте , по-добре да си купя от пазара, защото качеството ще е същото , вкуса също и химията също...
това е моето мнение , надявам се никой да не се засяга Wink

# 563
При органичното земеделие е разрешено  използването на сода бикарбонат, вода, оцет, канела, сапун, чесън и растителна мазнина. Канелата, содата и оцета са природни противогъбични продукти.
Дозировката за оцет е 120мл. на 10л вода при гъбични и 100мл. на 10л вода при насекоми и акари. При упорити гадинки може разтвора да е до 150мл оцет на 10л вода. По време на цъфтеж не се пръска с оцет! Пръска се веднъж на пет дни. Профилактично веднъж на две седмици. 

Иначе rorik е права. Рано пролет, преди завръз може да се пръска с химия, но трябва внимателно да се подбира препарата, стриктно да се спазва процентното съотношение на разтвора и карантинният срок. Несериозно е да се пръска с инсектицид при гъбични заболявания и да се афишира като полезно. Ако човек не е информиран най-добре е да се консултира със специалист растителна защита или в агро аптеката. Пръскане на сляпо може да е опасно.

# 564
morskibriz, може ли да кажеш и съотношението на другите, освен оцета и как се ползват и за какво?
Предполагам сапунът е прилепител?
Моля те, сподели още неща, много са полезни.

# 565
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
За мен био не означава само за мен да е “чиста” храната, а и за околната среда - почва, насекоми и т.н

Иначе биодинамичното земеделие също си има препарати, просто за малка площ излиза неизгодно.

# 566
  • USA
asyalein, леко раждане и ще чакаме новината!

Ех, как не прочетох по-рано за пипера, че се сади по две кончета. Утре ще ходим до мястото и може да вземем още, колкото да направим разликата между 1 и 2 корена. Утре ще ви снимам нашето място, дано са се закрепили корените!

# 567
  • Пазете Гор
....

Куркума, моля те, дай малко повече информация по този въпрос : " При пипера - напротив, подрязването на корените не е много добра техника, ако ползваме пикиран разсад."
А ако не е пикиран разсада на пипера? 

Имах предвид когато е пикиран в съдчета, не се изразих пълно. Когато е изскубнат след пикране - не пречи леко освежаване на коренчетата, особено ако е престоял по-дълго.

Чудни грдаини показвате, чудни!

Имам бутончета в доматките. Това значи че ще бера домати след около 45 дена. Нали знаете - от първи цвят до първо бране при доматите обикновено са 40 дена. Днеска ще сложа фасула, ще подсадя келявите домати и ще ходя за колци. Насадих допълнително пипер и сложих краставиците. Те са на Саката, мнго съм доволен от тях. Чакам да се покажат тиквичките.

От седем лозички досега се е показала само една- ранен Болгар. Чакам да покажат нос Плевенски мискет, Наслада, Кардинал... Ама хайде , де.

И най-хубавото - снощи из градината, важно-важно, бавно като на инспекция -  мина таралеж. не от най-едрите, с умна муцунка и по-черни от моите крачета. Страхотна животинка!

# 568
  • Русе
Лош дъжд валя вчера- и силен, и с вятър, и с малко град примесен...като цяло няма поражения- тук -там някоя астмичка провиснала, картофите полегнали, но това да е кахъра. В този ред на мисли- кога мога да поровя за картофки- по принцип, докато са зелени листата не пипам, но сега нямам търпение, защото толкова "буйни" картофи не съм имала. Един- два цвята гледам имат...стоя и ги дебна само Simple Smile

# 569
Искам да попитам, дали ми са болни чушките. Новите листенца стоят като набръчкани. Колко често да ги поливам?

Общи условия

Активация на акаунт