Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 56

• 37 520
  • 776
  •   1
Отговори
# 195
В "Бодимед" май не изследват Холотранскобаламин и Фолат, та може тях да изключа. Метилмалоновата киселина пък я правят само в Германия.

# 196
# 197
Влизам да питам следното:
Имам ли хашимото или болест на щитовидн жлеза според вас: това са изследванията ми след като разбрах че имам завишен тсх, след месец прием на еутирокс 25
Мат 0.28 граници < 35
Тат 1.68 граници < 40
Фт 4 0.89 граници 0.7-1.48
Тсх 1.547 граници 0.35-4.94
Фт3 2.38 граници 1.88-3.18
Много ви благодаря предварително. Доколото си спомням на ехографа излезе че имам много леко увеличена жлеза и леко пореста.

# 198
Имате хипофункция, Хашимото нямате. Фт3 и фт4 са ниски.

Аз да питам тези с Хашимото, консумирате ли млечни продукти, напълно ли сте ги изключили? Нали били вредни заради казеина.
Какво ядете? От прочетеното разбрах, че трябва да се консумира месо, риба и зеленчуци най-общо. Не бях яла месо от 15г. не защото е модерно, а защото не ми харесва вкуса на месото и ако хапна ми става тежко, и започва да ми се повръща. Мога да ям картофите от пиле с картофи, примерно, не ми пречи. Риба не съм яла никога, мирише ми ужасно. Миналата седмица два пъти ядох месо и веднъж риба, ми не е моята храна това. Голяма мъка ми е това ядене.

# 199
Аз лично в началото много бях започнала да се ограничавам. По време и след бременността обаче му отървах края, така да се каже. И сега си хапвам абсолютно всичко. Обаче наскоро открих дефицит на В12. Четох, че при Хашимото може да се наблюдава такъв. А и си открих лека анемия. Аз също не съм привърженик на месото. Но заради В12 ще се наложи известно време да си хапвам. Надявам се си набяваш по някакъв начин  В 12 (капки назални, подезични таблетки) ?

# 200
Бръм, Хашимото може да се докаже и с ехография, без да имаш антитела. На базата само на антителата нямаш Хашимото, но ако ехографията ти е "петниста", тогава имаш. А, видях, че си писала "пореста" - това пак е Хашимото.

# 201
  • София
И аз съм на същото мнение - Хашимото (на база ехограф) и хипофункция (заради ниски нива на ЩХ - ФТ4 и ФТ3). И въпреки че ТСХ се е смъкнало в сравнение с преди, ФТ4 продължава да е ниско, а това означава, че дозата от 25 mcg е недостатъчна. Ако беше пуснала само ТСХ, щеше да се предположи обратното. Бих добавила 1/2 от 25, т.е. 12.5 mcg, към досегашните 25 mcg за обща доза 37.5 mcg.

Последна редакция: ср, 27 мар 2019, 17:53 от veseto5775

# 202
Аз лично в началото много бях започнала да се ограничавам. По време и след бременността обаче му отървах края, така да се каже. И сега си хапвам абсолютно всичко. Обаче наскоро открих дефицит на В12. Четох, че при Хашимото може да се наблюдава такъв. А и си открих лека анемия. Аз също не съм привърженик на месото. Но заради В12 ще се наложи известно време да си хапвам. Надявам се си набяваш по някакъв начин  В 12 (капки назални, подезични таблетки) ?
10 години, ако не и повече не бях яла месо. Гадеше ми се от него. И аз съм с дефицит на Б 12 и много бавно го качвам, та скоро реших да пробвам да хапна. Учудващо за мен, но не ми стана зле. Сега се старая поне 2 пъти седмично да ям месо,  но пак не всякакво, а само приготвено от мен по определени начини, което пак си е голям напредък за мен Grinning

Гинекологът ми изписа Екомер ( масло от черен дроб на акула) , пак е някакъв имуностимулатор. Дали мога да го пия?  Thinking Някой да го е приемал?

# 203
Стойностите на изследването са отпреди почти година, сега съм бременна, съответно тсх скочи от 1.95 на 4.25 в края на първия месец от бременността. Съответно минах на еутирокс 50, утре или вдругиден трябва да пусн контрола за да видя дали е спаднало. Много ви благодаря.

# 204
"Синево" читава лаборатория ли е? Само там намирам да изследват Холотранскобаламин...

# 205
здравейте, моля зча помощ при разчитане на резултатите, нещо ми се струва че ендокринологът ми не ми обръща достатъзно внимание...
това са резултатите от миналата година
 ФТ4 - 12,21 (7,50-21,00)
ФТ3 - 3,42 (2,50-3,90)
ТСХ - 1,67 (0,38-5,33), нищо нямам предписано, по принцип имам поликистозни яйчници, имам киста на ЩЖ и 2 възела с размер около 1-1,5см.
Тази година резултатите ми са
ФТ4 - 12,36 (7,50-21,00)
ТСХ - 1,22 (0,38-5,33)
пусна ми и тестостерон - 0,20нг/мл (0,1-0,75), като правих и обраменяване с глюкоза, като там нищо не излезна...
АЗ имам задух, умора, замайване, липса на концентрация...узас съм направо...имам и дефицит на б12...моля ви за мнение, да търся ли друг ендокринолог?

# 206
Валери, антитела не сте ли пускали?

# 207
не, доктора никога не ми е назначавал.

# 208
не, доктора никога не ми е назначавал.
Задължително пусни и тях. Дават много информация.

# 209
При тези стойности (дори да са високи ТАТ и МАТ) няма да ти изпишат хормон. Дефицита на В12 дава точно тези симптоми дава... както и дефицит на вит.Д... наваксвай тях. Виж В12 да е в подходяща форма Hands V

Общи условия

Активация на акаунт