Идеи за стартиране и развитие на бизнес - 25

• 99 967
  • 757
  •   1
Отговори
# 600
Здравейте, бих искала да ви помоля за помощ ако някои от вас има повече информация.
Върти ми се в главата да започна да преподавам любителски народни танци на малки деца от 4 до 7г и може би от 7 до 10г евентуално.
В допълнение на коментара на PureLove:

Трябва да учите Хореография, за да преподавате народни танци. Ето линкове към 2 университета:

Варна
http://ksp.vfu.bg/bakalavar/spetsialnosti/23

Пловдив
https://www.artacademyplovdiv.com/specialnosti/BNH.html

П.С. Моля, прочете цялата Наредба №15 на МОН

(цялата наредба)
https://mon.bg/upload/27985/nrdb15-2019_statut_uchiteli-izm24092021.pdf

(откъс)
Чл. 26. Длъжността „хореограф“ се заема от лица, придобили висше образование по специалност от професионално направление „Музикално и танцово изкуство“ съгласно Класификатора на областите на висше образование и професионалните направления с професионална квалификация „хореограф“ или по специалност от професионално направление „Педагогика на обучението по ....“ с професионална квалификация „учител“.

Последна редакция: вт, 19 апр 2022, 15:56 от chelyadinka

# 601
Може после да се уговориш с детските градини да преподаваш и там на децата. При нас почти всички деца в ДГ ходят на народни танци и има сигурен доход за учителя съответно.

# 602
  • пустинята Гоби
Ходят на танци децата в нашата градина, не специално на народни, по-точно на всякакви, включително и народни.

# 603
Здравейте, бих искала да ви помоля за помощ ако някои от вас има повече информация.
Върти ми се в главата да започна да преподавам любителски народни танци на малки деца от 4 до 7г и може би от 7 до 10г евентуално . Знанията ги имам,тренирала съм 9г. народни танци ,но нямам никакъв документ за това ,а предполагам че ще ми бъде необходим. Търся разни бързи курсове,чрез които мога да получа сертификат ,но не откривам нищо подходящо. Според вас към къде да се насоча и добра идея ли е. Изхождам от това ,че няма да имам голяма първоначална инвестиция за това си занимание,града ни е малък и се предлагат много малко забавления за малки деца особено ,а родителите имат желание да водят някъде децата си ,а също и възможности. Аз също имам дете на 4г. ,познавам и голяма част  от дечицата на близка
 до нейната възраст,както и родителите съответно .
Благодаря за всеки съвет и мнение.
Успех в начинанията ви! Simple Smile
Според мен не ти трябва нищо, освен да се регистрираш като свободна професия. Има хляб у идеята ти, щом има готов портфейл от клиенти, но си направи едно бизнес планче, да ти излязат правилно сметките за "инвестицията". Зимата навън хоро не се играе. Wink

Този чл. 26 е за учители в държавно училище, не е за танцьори свободна професия.

# 604
Аз мисля, че идеята е супер.
Тези които водят танци като Зумба или модерните танци, мисля, имат някакъв сертификат.
Аз също ходя на народни танци, жената която ни ги води е хореограф и уникален човек.
Работи към читалището и общината, сигурна съм, че има някакво образование.
Печелим и много награди по фестивалите, защото нашите танци са автентични.
В града ни има и друга група за народни танци, частна, там момичето което ги води, мисля,че излезе от нашия състав, но няма необходимото образование.

# 605
  • София
Трябва Ви педагогическа квалификация. Ако поставяте танци, а не изяви само с народни хора, то тогава трябва разрешение от хореографите и евентуално диплом за хореограф. Не съм на 100% сигурна в това, което пиша, но скоро коментирахме с позната - хореограф и това ми е останало.

# 606
В нашият град има 2 школи по балет и двете момичета са бивши балерини от музикалното училище.Едва ли имат образование за преподаватели,защото са на 19 и 20г.Школите са доста успешни!Може би има  някакъв вариант,трябва да се поразпита.Пожелавам ти успех!Идеята ти е страхотна.

# 607
  • пустинята Гоби
Може би имат диплома от училището, която да удостоверява уменията им.

# 608
  • Сф
Разбира се, от професионалните училища се излиза с някаква квалификация.
Аз пък се сетих за една позната, която така си взе тапия за учител по китара. Мисля се яви само на изпит. Дали към Академията , дали другаде, не помня. Но със сигурност не беше записала като второ висше, защото учеше друго в момента. Тя свиреше много години, но се подготви сериозно по солфеж и за изпита с инструмент. После преподаваше в читалища и на частно. Все си мисля ,че с тапия е правилния път, ако искаш развитие. Все едно детето ми да води тренировка по лека атлетика, защото е тренирала 10години професионално. Не че не може , не е сериозно. Поне спортното с профил треньор да е завършила. Все пак преподаваш нещо на други хора, които имат определени очаквания и затова си плащат.
Трябва да се разпита из вузовете за танци.

# 609
Здравейте,благодаря на всички включили се .Аз имам желание всичко да е законно и да си имам тъпия,просто не знам къде бих могла да я придобия,и си мислех,че тъй като няма да започна все пак от правото хоро ,9год. да го тренираш това не е малко ,може някакъв по-крстък срок на обучение ,знам ли .

# 610
  • Сф
Здравейте,благодаря на всички включили се .Аз имам желание всичко да е законно и да си имам тъпия,просто не знам къде бих могла да я придобия,и си мислех,че тъй като няма да започна все пак от правото хоро ,9год. да го тренираш това не е малко ,може някакъв по-крстък срок на обучение ,знам ли .
Ами виж де , поразпитай из тия среди. Може някъде да има приравнителен изпит, нещо подобно, поне да хванеш някакъв професионален клас и да си преподаваш спокойно.

# 611
Трябва Ви педагогическа квалификация. Ако поставяте танци, а не изяви само с народни хора, то тогава трябва разрешение от хореографите и евентуално диплом за хореограф. Не съм на 100% сигурна в това, което пиша, но скоро коментирахме с позната - хореограф и това ми е останало.
Ми, дай да иска разрешение от НАРОДА тогава? Хореограф на народните танци, кой е?  Joy

# 612
  • София
amy_nka Нямате никаква представа за какво става въпрос. В такъв случай е по-добре да попитате или да попрочетете, а не да остоумничите.

# 613
  • София
Какъв статут трябва да има помещение, което да се отдава за частни събирания?
Не вярвам да има изисквания за храна ако е привнесена от кетъринг, сладкарници и т.н. Естествено, трябва да не е в жилищна сграда, но ако е ателие, магазин... дали може да се ползва с тази цел?

# 614
Синът ми играе професионално, вече 10 години. Преподавателите им всички са хореографи. Абсурд е да смятам, че той може да обучава 😁 ходят редовно по участия, правят концерти, спектакли.
Това, че си научила няколко хора, не е точно като да имаш знанията цялостно.
Не знам за хореографията, ама нещо педагогическо със сигурност ти трябва. Малките деца са най-трудни за работа. Това в детските градини е точно отбиване на номера.
Да им задържиш интереса, да ги формираш като група, да ги водиш по изяви, да им осигуриш атрактивни костюми (това специално е доооста скъпо и трудно се поддържа). Ако само играете в зала, много трудно ще ги задържаш дълго време да им е интересно... Да не говорим колко трудно родителите ги водят, чакат.. При най-малкото "не искам вече" на 1-2 деца и ти замина труда за танца. А много се отказват супер бързо, защото не им е интересно да повтарят едно и също пак и пак... Резултатите идват доста бавно и трудно, колкото по-малки са.
Какво такси ще искаш? Колко участници трябва да имаш, за да си плащаш наема на залата? Озвучаване?
Не е точно като да подскачат 5 деца за 30 мин и айде...

Общи условия

Активация на акаунт