Идеи за стартиране и развитие на бизнес - 25

  • 99 989
  • 757
  •   1
Отговори
# 585
  • Мнения: 6
Здравейте!

Не съм сигурна, че това е правилното място да попитам, но се престрашавам… 😊  Знае ли някой какви стъпки трябва да се предприемат, ако искам да започна официално бизнес: правене на торти по поръчки от вкъщи. От известно време правя торти и други десерти за приятели и познати… и те ме окуражават да направя собствен малък бизнес от това. Та въпросът ми не е толкова маркетинг или свързан с позициониране, а чисто административен – създаване на фирма (предполагам, че е необходимо), разрешение от отговорните за безопасност на храната власти, данъци и др.? Бих оценила, ако някой е минавал през този или подобен път, да изброи какво е необходимо да направя, както и съответните контакти на институциите, предполагам…

Благодаря изключително много за отзивчивостта и насоките предварително! 👩🏼🍳🍰

# 586
  • here and now
  • Мнения: 5 996
От вкъщи няма как, освен ако не си в къща и единия етаж го обособиш за тази цел.

# 587
  • Мнения: 6
Благодаря Ви за отговора. Вчера посетих една известна сладкарница в кв. Симеоново. Хигиената в салона е покъртителна, а в кухнята дори не искам да си представям… съответно няма ли зрялост от страна на институциите, че ако вкъщи има съответната хигиена, установена с проверка…? Трябва да има как, не спомогна ли пандемията за някакви решения в тази посока? Бих оценила, ако ме насочите в някаква посока.

От вкъщи няма как, освен ако не си в къща и единия етаж го обособиш за тази цел.

# 588
  • Мнения: X
Здравейте, изобщо не разбирам от бизнес или сладкарство, но много ми хареса ентусиазма Ви, и ми стана любопитно. Все пак в много развити страни стартирането на бизнес сякаш е доста по-улеснено. Намерих това в интернет, съдържа отговори:
https://pendara.bg/q/sladkarsko-atelie/

# 589
  • Мнения: 378
Благодаря Ви за отговора. Вчера посетих една известна сладкарница в кв. Симеоново. Хигиената в салона е покъртителна, а в кухнята дори не искам да си представям… съответно няма ли зрялост от страна на институциите, че ако вкъщи има съответната хигиена, установена с проверка…? Трябва да има как, не спомогна ли пандемията за някакви решения в тази посока? Бих оценила, ако ме насочите в някаква посока.

Не, не може да произвеждате храна за продажба в домашната си кухня.

Продуктите не могат да седят в един хладилник с храната за семейството ви, отделните продукти се съхраняват при различни температурни режими. Яйцата, основен продукт в сладкарството, се съхраняват винаги отделно заради опасност от салмонела. Все едно колко е чисто, не можете да изнасяте едновременно готова продукция и боклук през кухнята си.

РЗИ ще ви даде насоки за изискванията за производството, но то категорично не може да се помещава в кухнята на жилище.

Последна редакция: вт, 05 апр 2022, 16:20 от AliceSw

# 590
  • Мнения: 15 736
Моя позната прави и продава торти с фондан,които си прави вкъщи. Не е фирма,просто качва по ФБ и хората си поръчват. Аз не съм,нито съм яла от тях,че хигиената й ми е съмнителна,но имаше поръчки. Не казвам,че е ок да заобикаляте законите,но за начало,да видите дали ще има поръчки и после вече ще откриете фирма,ще наемете някакво помещение според изискванията и ще се развивате. Иначе ,до колкото знам ,вкъщи законово няма как да стане.

# 591
  • here and now
  • Мнения: 5 996
Посоката в която може да ви насочим е да продавате нелегално но вие не искате това, мисля аз.
Производството на храни се контролира от БАБХ. Помещението трябва да е с определен за целта статут, който се придобива, ако то отговаря на набор от изисквания.
Ето тук са контактите на БАБХ https://www.bfsa.bg/bg/Page/contacts-regions/index/contacts-regions/Областни%20д�
Може да им направите запитване по мейл, може и да отидете на място да направите консултация. В нашия район са много приятни хора и отговарят на всякакви въпроси, надявам се и при вас да са такива.
Но да произвеждате легално храна у дома и да я продавате, към настоящия момент няма как да стане.

# 592
  • Мнения: 6
Страхотни сте, благодаря Ви за отговорите и съветите! Известно ли е какви глоби / наказания биха се дължали (и откъм “укриване на бизнес”, и откъм БАБХ), ако реша да рускувам, защото в момента не съм на етап наемане на специализирано помещение? Опитвам се да си направя своеобразна оценка “за” и “против”. 😊

# 593
  • Мнения: 1 360
Много хора работят така, както ти казаха в един предходен пост. Има не само сладкарски работилници на този принцип , а и шопове за дрехи и какво ли не. През фейсбук и др подобни платформи. От години. И си работят. Проверки се правят само на тези, които сме излезли на светло. Сиреч сме в помещения по всички правила. Надали ще те открие някой, че да ти наложи глоба. Тези институции са доста мързеливи и си карат по утъпканите и лесни пътища.

# 594
  • Мнения: 13 521
Страхотни сте, благодаря Ви за отговорите и съветите! Известно ли е какви глоби / наказания биха се дължали (и откъм “укриване на бизнес”, и откъм БАБХ), ако реша да рускувам, защото в момента не съм на етап наемане на специализирано помещение? Опитвам се да си направя своеобразна оценка “за” и “против”. 😊

Въобще не прави такова нещо незаконно. Не виждам нито един +, който да оправдае подобен риск. Ако след рожденния ден децата се окажат със салмонела, може да не е от твоята торта, но всички институции така ще те погнат и набедят, че може и в затвора да влезеш.
Лично аз не бих поела подобен риск, но си признавам, че купувам за вкъщи такива торти от момичета, правени в домовете им.

# 595
  • Мнения: 12 840
Аз бих си наела едно малко помещение, изпълняващо изискванията на БАБХ, щом вече имам готов портфейл от клиенти, които харесват тортите ми. Ще си развия една марка. Ще си спретна една страничка, визитки, кутии, лого, брандиране на колата. Ще го направя като хората и ще се наместя в пазара. Ако онлайн провърви, що пък да не разширя бизнеса с кафе-сладкарница? Simple Smile

# 596
  • Мнения: 6 640
Дорис го е казала - голям риск е ако някой се натрови и е ял от твоите сладкиши, особено пък ако става въпрос за деца.

# 597
  • Мнения: 21
Здравейте,
Не знам дали тук е правилното място , но ще ви питам Simple Smile
От края на миналата година се занимавам с производство на ароматни сапуни и свещи с декупаж.
Търся как да разширя бизнеса. Като например магазинчета за подаръци в които да се продават.
Ако може да ми предложите и други идеи за разширяване на бизнеса ще се радвам да ги прочета Simple Smile
Това е моята страничка :
https://www.facebook.com/Megan-Handmade-soap-107644055036606/

# 598
  • Мнения: 479
Здравейте, бих искала да ви помоля за помощ ако някои от вас има повече информация.
Върти ми се в главата да започна да преподавам любителски народни танци на малки деца от 4 до 7г и може би от 7 до 10г евентуално . Знанията ги имам,тренирала съм 9г. народни танци ,но нямам никакъв документ за това ,а предполагам че ще ми бъде необходим. Търся разни бързи курсове,чрез които мога да получа сертификат ,но не откривам нищо подходящо. Според вас към къде да се насоча и добра идея ли е. Изхождам от това ,че няма да имам голяма първоначална инвестиция за това си занимание,града ни е малък и се предлагат много малко забавления за малки деца особено ,а родителите имат желание да водят някъде децата си ,а също и възможности. Аз също имам дете на 4г. ,познавам и голяма част  от дечицата на близка
 до нейната възраст,както и родителите съответно .
Благодаря за всеки съвет и мнение.
Успех в начинанията ви! Simple Smile

# 599
  • Сф
  • Мнения: 12 040
Според мен ти трябва тапия, не просто знания и умения. За да преподаваш това. Учи се в съответните вузове поне 2 години. Иначе може да попиташ в читалищата по вашия град . Някоя школа ако дава тапия, ама малко несериозно ми се струва щом искаш да се занимаваш с това. Разпитай хората, които са вътре в нещата и се занимават с това вече , там или около където си ти.

Общи условия

Активация на акаунт