Нашите орхидеи – тема 25

• 38 418
  • 739
  •   1
Отговори
# 285
Ей сега и до Кауфланд ли да ходя Smiling Imp
Първо исках с едри цветове, после миди мултифлора... обилен цъфтеж по-ситни цветчета, после минита, по възможност пелорик, после жълтеникави (Impala е виновна!!!!)... после всичко каквото ми хареса Smiling Imp пък ще ги слагам...

# 286
Ей сега и до Кауфланд ли да ходя Smiling Imp
 пък ще ги слагам...
Е как къде, в източното крило на палата Blush

# 287
Аз мини не мога да отгледам.

# 288
Ама че заразна тема! Днес ходих до Кауфланд за някои неща и... се прибрах и с едно мини в цвят, който отдавна исках. Не че беше планирано, ама намалени на 7 и нещо, изглеждат ОК и ей ме на Rolling EyesBlush
Скрит текст:

И аз имам такъв мъник, в същата кашпа, от намаление, взех го миналата есен. Беше с красиви бели цветове. Прави ми впечатление, че листата му са много светло зелени, не тъмни като на големите, които имам, също така са някак по-гъвкави...ако мога така са се изразя... Понеже съм лаик и не разбирам, не мога да кажа това нормално ли е или не, но се надявам тази година отново да цъфти.Blush

# 289
  • Русе
Забравила съм да се запиша в тази тема! Много красота видях! Браво! 
За да си поправя грешката, запис с цъфтеж на катлея при мен!

# 290
# 291
Ама че заразна тема! Днес ходих до Кауфланд за някои неща и... се прибрах и с едно мини в цвят, който отдавна исках. Не че беше планирано, ама намалени на 7 и нещо, изглеждат ОК и ей ме на Rolling EyesBlush
Скрит текст:

И аз имам такъв мъник, в същата кашпа, от намаление, взех го миналата есен. Беше с красиви бели цветове. Прави ми впечатление, че листата му са много светло зелени, не тъмни като на големите, които имам, също така са някак по-гъвкави...ако мога така са се изразя... Понеже съм лаик и не разбирам, не мога да кажа това нормално ли е или не, но се надявам тази година отново да цъфти.Blush
На жълтеникавите , зеленкавите,  лимонените ,някои от белите с бяла устна фалчета листата им са в светло -зелен цвят. Така че това е нормално!

# 292
Моите растения живеят на югозападен прозорец, но пред него има тераса, на която пък в 80% от времето виси пране. С две думи слънчевата светлина е много кът. Преди почти година започнах да доосветявам всеки ден по 4 часа с фитолампи. (включват се и се гасят с таймер). От тогава цветовете ми са много по-интензивни от купешките. Най-лесно го хващам на ново цъфнало растение, което удължава цветонос и си прави пъпка при мен, преди да окапе купешкия цъфтеж.
Тези фитолампи откъде ги купи?
Има ли някаква специфика за осветяването на орхидеите?

# 293
В библиотеката имаме материал за фитолампи и доосветяване - принципи, лампи , лимени,луксове и т.н.

https://m.facebook.com/groups/517426221748868?view=permalink& … =1155645507926933

# 294
В библиотеката имаме материал за фитолампи и доосветяване - принципи, лампи , лимени,луксове и т.н.

https://m.facebook.com/groups/517426221748868?view=permalink& … =1155645507926933
Много благодаря!

# 295
  • София

Зюмбюла, благодаря за хубавата идея! Този експеримент ще го проведа с удоволствие. Да, вярно, че с времето избледняват, но все пак мисля, че тазгодишният ми домашен цъфтеж е с доста по-наситени цветове от досегашните.

Sun_Shine, моите лампи са най-обикновени китайци, купени от китайски сайт за по 5 лева парчето, с червени и сини диоди.

Светната изглежда така:

Логично, спектърът е в лилавата гама (това е бял цвят):

Вариации има безброй - от такива 5 х 5 см, до огромни панели за оранжерии. Моите три парчета преди да ги бодна над орхидеите осветяваха разни дифенбахии и алоказии, за по контрастни шарки Smile

# 296
a.n.d.r.e
Много ми е интересно да прочета личен опит в използването на лампи. Забелязала ли си някаква друга разлика с предходни години освен наситеността на цветовете?

# 297
Аз пускам лампа, такава в червено и синьо (южна стая, нисък етаж... дървета и стъкла "4сезона", филтрират uv светлината, а и орхите с в ъгъла зад завеса, май скоро ще отидат на перваза...).
Лиодорото беше с бледи жълто-зелени листа, сега са доста по-наситен цвят. Аз съм насочила лампата харизонтално долу по листата, към цветовете почти не свети...

# 298
Привет, дами! От няколко месеца имам едно мини фаленопсче, което общо взето нямам идея как да гледам. Отначало не го киснех, а го поливах в кашпата, та кората започна да хваща мухъл. Пробвах да засуша, но пак си седи мухлясало. Сега разчоплих кората ииии това, което намерих, не ми харесва.
Скрит текст:
Кажете, моля ви, има ли шанс да я спася? По принцип външно не изглежда зле, има растеж на коренчетата и едното листо е ново, от последните 2-3 месеца. Но това черното при стъблото не ми харесва. Имам топсин, да я наръся ли? Също от корените не мога д преценя кое е съвсем сухо за махане и кое може да остане. Дайте съвет.

Последна редакция: вт, 09 апр 2019, 22:53 от killpop

# 299

a.n.d.r.e, Цветна светлина - интересно! Явно аз не съм разбрала добре от линка, останах с впечатление светлината да е бяла, но точно пределен нюанс на бялото.

Общи условия

Активация на акаунт