Нашите орхидеи – тема 25

• 38 413
  • 739
  •   1
Отговори
# 270
bflmp,
Сега имах време да разгледам албумчето.
Виждам, че вече си извадила орхидеята, което е добре, защото беше много дълбоко закопана в корите.
Измий с вода долната част, почисти растението от всякакви остатъци (изсъхнали листа, почернели корени) и снимай пак.
Impala, направих каквото каза и пускам снимка:
Цветоносът си изглежда добре, но листата се сбръчкват и омекват.

# 271
Добре! Корените не са много, но не е и трагично положението. Едното активно коренче е добър знак.
Следва да засадим. Трябва да стане така, че хем стъблото да не се мокри, хем корените да имат достъп до влага. Ето насоки:
- мисля, че няма нужда от третиране с препарати;
- бих използвала като за начало някакъв по-широк съд, в който да може да се закрепи орхидеята, опирайки се на листата си;
- под стъблото бих сложила парче стиропор, за да го изолира от влагата;
- под и върху корените бих сложила тънък слой сфагнум или кори;
- поставям на светло, но не на топло, и започвам да опръсквам редовно корените и сфагнума/корите.
- бих отрязала цветоноса до дъно.

# 272
  • Варна
Ето и две от моите красавици - едната леко ми е обърнала гръб с цвета, ама няма да се обиждам 😂 а по-малката ми е подарък, все забравям да я покажа

# 273
Малката е сърцетуп!

# 274
  • Пловдив
Manuela големи красавици. Отдавна искам като първата, но все още не съм си намерила. И аз имам подобна малка, по-светла и с по-малко цветове от твоята

# 275
И аз много харесвам розовкото с лилавите ръбчета. Много е нежно и закачливо.
Само не ми харесва, че домашният цъфтеж ми става с по-"измити" цветове в сравнение с купешкия.

# 276
  • София
Моите растения живеят на югозападен прозорец, но пред него има тераса, на която пък в 80% от времето виси пране. С две думи слънчевата светлина е много кът. Преди почти година започнах да доосветявам всеки ден по 4 часа с фитолампи. (включват се и се гасят с таймер). От тогава цветовете ми са много по-интензивни от купешките. Най-лесно го хващам на ново цъфнало растение, което удължава цветонос и си прави пъпка при мен, преди да окапе купешкия цъфтеж.
Мой цвят:

Магазинерски цвят:

И общ план, за да се види, че са върху едно и също растение: Smile

Много рядко слагам тор, така че го отдавам единствено на доосветяването. Не вярвам да е от чесновата вода Smile

# 277
Вчера ходих до Кауфланд за кафе и се прибрах с две бебета Simple Smile Не мога да им се нарадвам. Като ги "пресявах" забелязах, че на цветоноса на едното има някакви "неща". Дали са разклонения на цветоноса ? Сякъш не излизат точно от спящата пъпка, а над нея.
Скрит текст:

Скрит текст:

Скрит текст:

# 278
Точно това е спящата пъпка Thinking

И защо ги наричаш "бебета", те са си в нормална зряла възраст, само дето са миди, средно висок цветонос 35-50см макс Simple Smile

ПП: Аз да ви кажа как се изложих като разбирачка Flushed Отивам за седмичен пазар в Билла, естествено се зазяпвам в орхидеите (че то може ли, нали съм вече луда!), едни огромни цветове бели, едни петнисти жълти (ама нали вече с жълто, розови се снабдих...) и гледам една с прелестни цветове - разклонени цветоноси, цикламено-лилави, пелорик... любов от пръв поглед! Огледах корените, викам си - моя е! На следващия ден чак видях, че е с централен цветонос Close  един от трите в момента! Ама ще си я гледам с надеждата да излезе бебе, просто е прелест иначе!
Скрит текст:

Последна редакция: пн, 08 апр 2019, 10:26 от peneva_a

# 279
  • Оптимист по принуда
Момичета, питахте дали ги изтрепах /трипсите/. Ами не. Много ми е жал, мисля, че всички са поразени. Чакам майка да се върне от Б-я и са ми донесе свестни препарати, мисля, че тукашните са  'мИжи-да-те-лъжа' май. Много ме е яд. Тъкмо забелязах, че камбрията ми след 2 години май ще пусне цветотос, но и тя е налазена..

# 280
Ужас! Scream
Един колега в офиса развъжда саксийни теменужки и др. подобни... та ми връчи шишето с Актара, като си донесох дребосъците за "забавачката", че видял в друга стая на една колежка на орхидеята... (даааа, имаше на нея, цветовете бяха като твоите, карантината там е жестока!). Уляхме буквално всички цветя, не виждаме поражения по никое растение Hands V

# 281
Моите растения живеят на югозападен прозорец, но пред него има тераса, на която пък в 80% от времето виси пране. С две думи слънчевата светлина е много кът. Преди почти година започнах да доосветявам всеки ден по 4 часа с фитолампи. (включват се и се гасят с таймер). От тогава цветовете ми са много по-интензивни от купешките. Най-лесно го хващам на ново цъфнало растение, което удължава цветонос и си прави пъпка при мен, преди да окапе купешкия цъфтеж.
Мой цвят:

Магазинерски цвят:

И общ план, за да се види, че са върху едно и също растение: Smile

Много рядко слагам тор, така че го отдавам единствено на доосветяването. Не вярвам да е от чесновата вода Smile
Фабричният-купешки цъфтеж е по-блед от домашния, защото е от Н-брой месеци, снимайте въпросното фалче последователно на всеки две седмици до увяхване и сравнете снимките. Смятам, че нюансите на цветовете ще се уеднаквят.

# 282
  • Бургас
Ама че заразна тема! Днес ходих до Кауфланд за някои неща и... се прибрах и с едно мини в цвят, който отдавна исках. Не че беше планирано, ама намалени на 7 и нещо, изглеждат ОК и ей ме на Rolling EyesBlush
Скрит текст:

# 283
Ох много ме зарибявате с тези минита. 😍

# 284
Минатата по-лесно ли се гледат. Минито ми цъфти, та се къса, а у дома големите почти ги довърших...по ваш съвет ги преместих в малки саксии и чакам да се съвземат, ама нямам много надежда
Вярно беше, че надолу бяха задържали влага, а нагоре- сухо Cry

Общи условия

Активация на акаунт