Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 19

• 25 333
  • 748
  •   1
Отговори
# 120
Не е единичен,а продължава няколко дни.

# 121
И пак, колко на брой са напишканите памперси и колко нааканите? Има ли слуз в акото, освен, че е зелено, вие какво сте яли тези дни?

# 122
Около 5-6 са напишканите , а нааканите до преди два дни бяха много чести за 30мин .можех да сменя по 2 -3 ,но от вчера по 2-3 на ден. Три сутрини закусвах кисело  мляко с бисквити ,а през деня супа или пържола със салата като между тях имаше и филийска хляб с масло.

# 123
На тази възраст трябва да има 6 обилно напишкани и 3-4 наакани. Следете ги. Това ви е индикацията за това дали получава достатъчно мляко. Междувременно започвате да будите и храните и през нощта. Много е вероятно зеленкото да е от салатката, ако е била със зелени зеленчуци. Ако обаче няма достатъчен брой напишкани и наакани памперси и зелено ако, тогава може да се говори за симптом на недохранване, ето полезна статия за зеленото ако и кога може да се появи: https://breastfeeding.support/why-is-my-babys-poop-green/

Сега спокойно кърмете на поискване и будете през нощта, следете памперсите и вижте след 4-5-7 дни как е с наддаването.

# 124
А протекторите за зърна затрудняват ли кърменето или да опитам без тях?

# 125
Да, затрудняват го.
Писах в предната тема, че моето бебе не е наддало добре през третия месец. Кърмих само с протектори. Свързах се с консултант по кърменето, много ми помогна, съвета беше, че трябва да имам поне две нощни хранения (бебето започна да спи през цялата нощ) и да разкарам силиконовите зърна. С тях гърдите не се стимулират достатъчно и след като са минали първите седмици, през които кърмата се излива буквално, преди да се урегулира, се вижда, че нещо не е наред с наддаването. Успях да ги махна с т.нар. Finger feeding със сонда по техника на д-р Джак Нюмън. Има клипче в you tube. Ама моето беше много инато, по друг начин не успях да я накарам да засуче. Сега се учим на правилно засукване,дъвче ме с венци, защото със зърната се е научила да суче като от биберон. Та, по добре ги махнете от самото начало. Знам, че при някои жени не пречи, но са по - скоро изключение. Протекторите са временен помощник.

# 126
  • над кукувичето гнездо
Само да отбележа, че за наакана пеленка се брои всичко, което е по-голямо от еднолевова монета.
Ще се опитам да систематизирам до момента основните препоръки.
- храните на поискване
- предлагате и двете гърди на всяко хранене докато бебето самО пусне или заспи непробудно
- ако заспи твърде скоро след началото на кърменето, разбуждате
- не оставяте бебето ненахранено за повече от три часа през деня и 4 през нощта, като 4-часова пауза е добре да е само една за денонощие
- следите броя напишкани и наакани пеленки. Ако излиза достатъчно, значи влиза достатъчно.
- по време на кърмене прилагате компресия на гърдата, за да може бебето да получи повече кърма на хранене
- махате силиконовите протектори, а преди кърмене с помпа или ръка оформяте зърната за няколко минути
- ако бебето яде на много малки интервали и остава гладно, след кърмене цедите с помпата до капка + десетина минути отгоре
- ако бебето яде на малки интервали и е сито накрая, го оставяте самО да определя интервалите, но да не са повече от гореописаните (които вече не се водят малки)
- успокойте се и след седмица пак на кантара, по възможност същия от последното мерене
- пийте много течности и почивайте максимално
- ако се налага дохранване, ползвайте сонда
- зелените акита може да са от храна, която сте консумирала, от претопляне, от простиване, от чувствителност някаква (тук обикновено има и слуз и/или кървави нишки)
- ако все още сте притеснена, свържете се с консултант по кърмене!

Честито да ви е бебето!

# 127
Последният коментар направо е за първа страница!

# 128
Момичета, да попитам кога мога да спра да изцеждам след кърмене? Винаги остава мляко, а понякога даже не е сукала от едната гърда.

# 129
  • София
Момичета, аз не успях до тук да постигна нищо с увеличаването на лактацията.
Все така сме на смесено хранене, като успявам да задържа дохранването с АМ на 180-200 мл. на ден.
Понеже бебчо вече е на 2 месеца, има ли шанс тепърва да се повлияе на количеството или вече съм изтървала момента и каквото такова?

# 130
Има шанс във всеки един момент да се увеличи количеството.

# 131
Аз възвърнах лактацията от почти спряла кърма, дори гърдите бяха възвърнали първоначалния си размер, така че има шанс. Само че аз давах ам само на разходките, защото ме беше срам да кърмя навън. Накрая се пресрамих и като беше на около месец съвсем я спрях и го кърмех много често докато се увеличи количеството. Без никаква добавка. Не съм и цедила, намразих помпата още в началото.

Последна редакция: ср, 20 мар 2019, 10:15 от Elektra.13

# 132
  • София
Мен не ме притеснява да кърмя навън. Мятам едно одеалце и нищо не се вижда. Просто това с цеденето не ми се получава. Успявам примерно два пъти да изцедя за денонощие. Отделно и прави големи паузи - от по 3 часа. А и като излезем навън - не върви през цялото време да е на гърда, нито пък да цедя и някак деня си минава неусетно. Като опитам да намаля малко АМ, за да се буди и храни по-чесно и веднага спира да качва.
Иначе няма проблем със сукането, не отказва гърда, въпреки дохранването с шише. Просто изсуква всичко от двете и дотам.

# 133
На три часа е много рядко. За да се усети увеличаване трябва поне през час и половина.
И при мен така неусетно си минаваше денят и накрая дойде ден, в който се усетих, че съм на път да спра кърмата. Надъхах се, взех си лактил, лактогонен чай и се заех сериозно с кърменето. Никога не е висял на гърдата, напротив. Наяждал се е за 10 мин, а като заякна започна да суче по 2-3 мин, но през час и половина. Помогна ми много и това, че не ми се занимаваше с правене на АМ, стрерилизиране на шишета, цедене и изобщо с цялата хамалогия.
Дори не бях открила тази тема. Съфорумка (Пънчето) ми помогна със съвети тогава.

# 134
  • над кукувичето гнездо
Преустановете за седмица дългите разходки, за да оправите кърменето и после пак ще имате възможност за дълги разходки.

Лимонче, ако бебето е нахранено, може да спрете веднага. Ако обемите са големи, се цеди на периоди с намаляващи обеми, докато се спре изцяло цеденето. То и бебето расте, така че може да понастигне обема вповече.

Общи условия

Активация на акаунт