Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 19

• 25 337
  • 748
  •   1
Отговори
# 150
  • над кукувичето гнездо
Единственото, което ме притеснява в този случай е да не стане някое запушване и/или мастит. Споменава за твърди гърди и лека болезненост. Всички почти знаем колко бързо и от нищото стават нещата.

# 151
Да, именно и аз за това мисля.

# 152
Момичета моля за помощ, имам запушени каналчета и цяла нощ не съм мигнала. Пробвах няколко часа с помпата да изцедя нещичко но нищо не излиза, правих и топли компреси но никакъв резултат. В съседната тема казаха за топлия душ, но ако не помогне какво мога да направя Sad. Притеснявам се и да не ми се намали кърмата с това, че без това не излиза много

# 153
Опитайте да сложите бебето да суче с брадичка, сочеща към болезненото място. Може да напълните бутилка с топла вода и да слагате на гърдата.
Масажиране на гърдата с леки движения от мястото над запушването в посока надолу към зърното, докато бебето суче. Нищо да не я притиска и пристяга. Вземете си лецитин ако не пиете. Другите ще допълнят, със сигурност пропускам нещо, но не ми се е случвало запушване. Знам и за налагане със зелев лист, но знам и че той намалява кърмата, така че може би ако нищо друго не помогне, чак тогава.

# 154
  • София
Огледайте много хубаво и внимателно зърното. Може да е блистер, особено щом нищо не излиза. Пробвайте да цедите на ръка под душа.

# 155
Пробвах под душа на ръка да се цедя капчица по капчица излиза което пак си е нещо, поръчах на ММ лицетин както Elektra.13 писа дано да има подобрение, че малкия отказва тази гърда защото нищо не пуска Sad.  Този лицетон как се приема,  поне е намерил отворена аптека

# 156
  • София
aya_2012, лецитинът се приема 3х2. На опаковката указаната доза е по-ниска, но мен тук ме посъветваха да пия така и много бързо видях ефекта. Иначе продължавай с всичко описано да го бориш запушването - цедиш на ръка под душа, веднага след това можеш да пробваш и с помпата докато каналчетата са все още по-отворени. Отделно често слагане на бебето на запушената гърда (другата продължавай да си я доизцеждаш), можеш да правиш компрес със зелев лист на гърдата (без на ареолата и зърното).

# 157
Лошото е че той я отказва тази гърда Sad. Сега ще почна с лицетина да видим, дано да получа облекчение, а зелевият лист няма ли да намали кърмата, питам защото се борих с малко количество кърма да я увелича до вчера и май днес няма да пия от лактационния чай

# 158
  • София
Няма да навреди, не се притеснявай. И аз имах същото притеснение, но след първия компрес се оправих и не усетих разлика в количеството.
А това, че бебето отказва да суче от тази гърда е хем нормално хем пречи много. Слагай го наистина с приоритет на запушената, защото само бебето суче с такава сила, че да ти помогне. С помпата не е същото. Можеш да го дебнеш когато е много гладен или пък сънен.

# 159
А зелевият лист как се слага? Просто взимам една зелка от магазина и слагам едно сурово листо ли?

# 160
Намачква се малко листото и се налага гърдата, без ареолата и зърното. Не знам колко време се седи, момичетата ще кажат. Нагоре са казали, но пак ще повторя, огледайте за блистер зърното. Изглежда като беличка точка, като стиснете зърното побелява още повече, но не излиза от там нищо или само капчица успява да излезе. Не е нещо колосално голямо или стърчащо като пъпка, така че гледайте внимателно. Ако е блистер трябва да се спука със стерила игла и да се дезинфекцира.

# 161
  • над кукувичето гнездо
Със зелевия лист не трябва да стоите повече от 2-3 часа. Вече не помня къде го бях чела. Сложете го в хладилник да се охлади. Изрежете главната жила намачкайте го или го начукайте малко с кълцалника и завивате около гърдата така, че ареолата да остане свободна. Слагате някакво бюстите отгоре и си лягате. Починете малко и като дойде време за кърмене, сложете топъл компрес на гърдата за 5 минути или си вземете горещ душ. После опитайте да кърмите. Ако бебето откаже, се опитайте докато се храни от другата страна, да изцеждате от тази, за да се използва рефлексът на потичане. Ако бебето засуче, след като освободи терена, топъл компрес и помпа.

# 162
Много ви благодаря момичета, първо ще огледам за блистер както каза Ваня и после зелето. Дано да има ефект Hands Pray

# 163
Здравейте, пиша, защото съм в дилема. Имам кървене, което продължава две седмици и отидох на лекар, който установи, че е аномалия в цикъла - лигавицата на матката е удебелена, но тъй като кърмя прогестерона ми е нисък и Затова бавно се изчиства. Изписа ми дуфастон, като каза, че не би навредил на кърменето и бебето, но ако ме е страх да изцеждам и да хвърлям. Бебето е на годинка, та кърменията не са чак толкова много, но е на поискване и все пак не знам кога ще се случи да я накърмя (т.е. може и да е непосредствено след взимането на дуфастона). Дилемата ми е, че от една страна не искам да спирам да кърмя (в листовката пише, че медикамента може да премине в кърмата), не искам да взимам хормонални хапчета да разбутам още повече хормоните си, а също и че прочетох в листовката като страничен ефект, че може да кача кг (в момента съм на диета и най-после започнах да свалям кг от раждането досега, а имам още много да свалям). От друга страна пък това кървене е неприятно и не се чувствам много комфортно всеки ден да съм с превръзка, лекаря каза, че може да продължи още една-две седмици, а вече купих и медикамента и някак не ми се ще да го хвърлям. Какво е вашето мнение?

# 164
Не го намирам в елактания, а каквото намирам в нета като инфо е, че е забранен по време на кърмене.

Аз лично съм крайно против дуфастон, имаше едно АГ, което ми го изписваше постоянно. Аз не само, че не се повлиявах от него, ами ми действаше супер зле - изключително изпъпчване, повръщане, болки, а цикълът пак си закъсняваше,хич не го предизвикваше. Като цяло след целия ми опит със синтетичните хормони съм против, ако не е наистина наложително да се пият и пак бих избрала друг медикамент, алтернативен на този. Същато АГ ми каза, че без дуфастон никога няма да забременея....мда, добре, как стана тогава 😂. Като забременях и отидох на преглед ми го изписа за задържане (аз нямах нужда от терапия за задържане, ама ей така, за всеки случай), та разказвам го,защото някои лекари го дават без много нужда. А фразата, ако те притеснява изцеждай и хвърляй ми звучи като "абе не съм сигурен много, прави каквото прецениш"...

Аз на твое място бих избрала превръзки 1-2 седмици пред дуфастона.

Общи условия

Активация на акаунт