Да я запиша ли в балетната академия- НУТИ?

• 6 480
  • 81
  •   1
Отговори
# 60
  • Sofia
И на майка ми стъпалата й са страшно деформирани и не че не може да си намери обувки без ток, ами просто трудно си намира обувки, в които изобщо може да й влезне стъпалото. Но за мен това са подробности.

Много точно казано за психическото натоварване. Децата наистина трябва да имат желязна психика, за да издържат на натоварването. И не говоря за 5 клас, те тогава все още не са навлезли в същината на обучението.

Хранителните разстройства странно винаги се подминават незабелязано.

За мен решението дали да се учи специално в това училище е много, мнооого сериозно и не трябва да се взима само, защото е хубаво да се подкрепи детето, което мечтае да танцува.

Последна редакция: пн, 08 апр 2019, 15:19 от brin de muguet

# 61
  • София, Дървеница
Здравейте,
Ако някой се интересува, на сайта на НУТИ са публикували  датите за консултации и приемния изпит

https://www.nutibg.com/18-priem.html

# 62
Утре в операта имат представление 12, 5 и 6 клас от НУТИ. Заповядайте от 19ч! Билетът е само 10лв.

# 63
  • Варна
Здравейте, дъщеря ми учи в балетна паралелка, но в НУИ. Учат страшно малко балет, по 2 часа, 2 пъти седмично. Разбрахме и, че като цяло са намалени часовете по специални предмети в горния курс. В същото време имат по програма 2 часа физическо и още 1 час задължителен модул. Това ако не е велика глупост... При вашите деца по същият начин н ли е, как можем да го променим..

# 64
  • София, Дървеница
Здравейте,
Синът ми е 5 клас кл. танц в НУТИ.
Имат по 12 часа кл. танц седмично, нямат физическо Simple Smile. Общообразователните са на блокове, в училище е почти по цял ден, не ги натоварват с много домашни.

# 65
  • столицата
Закупих билет за  представлението на НУТИ на 29.04.2024 в Операта. Вероятно няма да го ползвам и го продавам на цената му -20лв. На 7 ред е мястото. Вече са останали само на последните редове свободни места.

# 66
Здравейте!
Надявам се да получа актуална информация тук за нивото на изучаване на общообразователните предмети в НУТИ.
Дъщеря ми ще кандидатства тази година след VIти клас, но и двете много ни притеснява този въпрос. Детето е будно и ученолюбиво, но за всички е ясно, че няма ли изисквания от учителите, ще се отпусне.

# 67
  • Варна
Ами не е добро няма какво да се залъгваме. Често ги задържат да си доизработят нещо по балет и изобщо се пропускат общообразователни. Ако имате за цел и академични общообразователни знания-в подобно училище няма да се получи. Хубавите оценки ще се пишат,но няма да са подплатени с изисквания.

# 68
  • Sofia
+1 за горния коментар
Не се набляга на общообразователните предмети. Децата са много натоварени заради специалните предмети и нямат особено време за добра подготовка по общообразователните. Пишат добри оценки про форма. Математиката е под всякаква критика (особено след 8 кл.).
Ако целите висше образование извън тази сфера, ще му е много трудно на детето да поддържа добро ниво по общообразователните предмети и да се подготвя за изпити за университет.

Училището е тясно специализирано и не развива добра обща култура. И извън сферата на изкуството единици са децата, които са конкурентноспособни.

Последна редакция: пн, 26 май 2025, 23:05 от Brin de muguet

# 69
  • София
Здравейте,
И ние се сблъскваме с тази дилема за НУТИ, подтикнати от учителката ни по балет, според която сме имали данни и е добре да опитаме. Гледайки статистиките на НВО и ДЗИ на училището, аз лично не бих я подкрепила. Въпроса ми е според Вас, има ли друго място освен кварталните школи, в което може да се обучава ..как да кажа по професионално по балет и да заложим на по-добра общообразователна гимназия?

# 70
  • Sofia
Какво имате предвид под професионално?
Ако целта е кариера като балерина, единственото място е балетно училище. Децата прекарват часове в залата всеки ден (за сметка на общообразователните предмети). Участват в спектакли (за сметка на домашните) и конкурси (често за сметка на ваканциите).
Школите и частните уроци са за хоби.

# 71
  • София
Под професионално имах предивид по-задълбочено/по-сериозно, различни балетни академии/workshop както му казват, евентуално някаква обяма на опит с други школи, гостуващи балетисти, не типичните уроци от 20 деца в школата половината от които идват не толкова за балета. Ние например в школата в която сме, един път не сме посетили операта/балета зад кулисите, както се казва, за да се доближат децата до това изкуство. Надявам се да успях да го обясня. Например в спорта с другото ми дете (то не е в спортно училище), но с отбора са ходели по състезания (и в чужбина), тренировки в други градове, лагер-школи ...нещо такова. Това последното се съчетава успешно и с добра гимназия, при добра воля разбира се.

Последна редакция: вт, 23 сеп 2025, 15:59 от Kylie

# 72
  • Sofia
Значи не става въпрос за професионална подготовка.

По-сериозна подготовка = минимумът е 2 часа на ден. Всичко останало е губене на време (професионално погледнато). За два дена извън залата се излиза вече от форма.

Посещаване на операта зад кулиси = балетно училище. Там децата използват съблекалните, гримират ги, търсят им костюми, срещат се с артистите и т.н. - защото самите те участват в спектаклите. Зад кулисите не е за туристи и наблюдатели - само ще се пречкат на артистите, да не говорим, че може и да е опасно при смяна на декори. Дори децата на самите артисти не е препоръчително да стоят зад кулисите и ги гонят.  
Иначе водете я Вие на балет - много по-полезно би било да гледа какво се случва на сцената, да гледа техниката на балетистите, отколкото да гледа суматохата, търчането и тръшкането зад сцената. Това нищо няма да й даде.

Подготовка за конкурси с частни уроци или школи = обезкуражаване на детето, защото ще види, че нивото му е на светлинни години назад от това на децата от балетните училища.

# 73
  • София
Благодаря за изчерпателният отговор, беше ми полезен. Посетили сме почти всички представления в операта, някои и по няколко пъти. Имаме още време да помислим за НУТИ.

# 74
Школата на Маша Илиева прави спектаклите си в Операта. Децата ползват съблекалните и виждат как са нещата зад голямата сцена. Ако това е нещото, което търсите, може да пробвате там.
Лятото има балетни лагери по 1-2 седмици, които са с водещи балетисти от страната и чужбина.

Общи условия

Активация на акаунт