Майчинството счетоводно-80

• 38 183
  • 750
  •   1
Отговори
# 90
Във тази фирма съм фиктивно назначена ,само за дв получавам втората година майчинство затова не съм им казала да ми опрсвят документите..Щом им кажа за един ден ще ги оправят ,мисълта ми беше Нои ще разбере ли от кой ден точно малкия е на ясла ,защото ми се искаше 2-3 да видя дали ще свикне малчо там и тогава да си спра майчинството ,а и на 4 Април минават 3г от предния път в който бях на платена борса и затова,но разбира се не искам да се налага да връщам пари и да отнеса някоя глоба от Нои затова питах е какъв срок трябва да ги уведомя Simple Smile

Ами тази седмица, би следвало работодателя да е уведомен вече, че считано от 01.04. няма да се връщаш на работа...пуска се заповед, попълване на трудова книжка...и тогава в Бюрото по труда.

# 91
  • София-Младост
От датата, на която детето тръгне на ясла или се връщате на работа, или ползвате друг вид отпуск или болничен.
Да, НОИ ще разбере, че детето ходи на ясла. Затова е нужно работодателя да бъде уведомен, че има промяна в обстоятелстават. Подава се приложение, същото което е подадено за обезщетението, само че се попълва раздел ІІ.
За да не преведат пари, на които нямате право и да се чудите как да ги връщате после. 
Аз не познавам дете свикнало за 2-3 дни, то може и след месец да не свикне, да не казвам и че в началото на адаптацията почти не се минава без боледуване. Като изрично не пожелавам тези неща.

Последна редакция: вт, 26 мар 2019, 16:12 от Ала-Бала

# 92
Благодаря ви за точните отговори.Още утре след като са готови изследванията на сина ми и ги занеса е градината ще уведомя работодателя и ще попълня въпросната декларация че от 01.04 детето е на ясла и вече след това ще мога да се регистрирам в БТ предполагам ,също и за последно би трябвало да взема пълно майчинство сега в началото на месеца ,ако не бъркам ?

От датата, на която детето тръгне на ясла или се връщате на работа, или ползвате друг вид отпуск или болничен.
Да, НОИ ще разбере, че детето ходи на ясла. Затова е нужно работодателя да бъде уведомен, че има промяна в обстоятелстават. Подава се приложение, същото което е подадено за обезщетението, само че се попълва раздел ІІ.
За да не преведат пари, на които нямате право и да се чудите как да ги връщате после. 
Аз не познавам дете свикнало за 2-3 дни, то може и след месец да не свикне, да не казвам и че в началото на адаптацията почти не се минава без боледуване. Като изрично не пожелавам тези неща.

# 93
  • номад в БГ
Здравейте, моята чуденка е:
на 25.01.2019г. излязох в болничен за задържане,  който после бе удължен до 31.03 от ЛКК, а 45-дневния ми ще е от 1-ви април. Имам отработени 18 дни за м.януари, като с дата от март колегите ми са подписали допълнителни споразумения за увеличение на заплатите, в сила от 01.01.2019г. Моята също е увеличена по щатно разписание от началото на годината, но докато съм в болничен не можело да подпиша допълн.споразумение и не ми е начислено увеличението за януари. От счетоводството ми предлагат да взема 1 ден (01.04) платен отпуск и тогава да го разпиша, това при условие, че измоля от ЖК да ми издадат 45-дневния болничен с един ден закъснение (на 02.04, а не от 01.04)
Доста четох из темите и пак не съм сигурна как да постъпя. Как ще се отрази на размера на бъдещото ми майчинство такова връщане на работа за един ден и има ли смисъл?

# 94
Няма да се отрази, ако го прекъснеш на 1 април и излезеш в 45 дневен от 2 април. Ще ти вземат дохода от март назад

# 95
  • номад в БГ
Няма да се отрази, ако го прекъснеш на 1 април и излезеш в 45 дневен от 2 април. Ще ти вземат дохода от март назад

Благодаря за отговора!
Заплатата е увеличена с цели 100 лв, значи ли това, че ако прекъсна за един ден болничния и подпиша допълнителното споразумение (а щом не може по време на болничен, как така в платен отпуск може?!) после за майчинството ще ми се смята новият размер на заплатата от януари до март за осигурителен доход? Или след като съм била в болнични февруари и март, този период ще си се смята на база среднодневния осигурителен доход от преди излизането в болничен?
Извинявам се за обърканите въпроси, времето ме притиска, не съм наред с хормоните и от четене съвсем се обърках... Притеснявам се да не си навредя с тези врътки, въобще ще има ли някакъв положителен ефект от едно такова начинание,освен, че ще ми изплатят някаква сума за изработеното януари?

Последна редакция: ср, 27 мар 2019, 01:17 от Звездичка

# 96
Майчинството ви няма как да се смята на база само един месец, в който ви е по- висока заплатата. То се смята на база 90% от среднодневно брутно възнаграждение за 24 м назад от датата на излизане в 45 дневен болничен.
Иначе ако бяхте подписали, когато са подписали другите, в тези 2 месеца би трябвало да се взима и за болничния от по-високата заплата. Но така със задна дата да подписвате не знам дали НОИ ще презчисли вече получени болнични . Въобще законно ли е да подписвате нещо със задна дата? Няма ли това споразумение вече да е валидно за новите месеци? А и два месеца със 100 лв отгоре не виждам колко ще повлияят на фона на 24 м назад.

Последна редакция: ср, 27 мар 2019, 07:56 от Jubiles

# 97
Аз не смятам, че тези пари ще бъдат включени в изчислението на майчинството. Ако сега подпишете договора, ще получите доплащане за тези месеци в текущия. Jubiles е права, това увеличение ще е валидно за следващите месеци. Иначе за законността, в училищата редовно се подписват такива споразумения, защото увеличението трябва да е от 1 януари, но докато излезе в Държавен вестник минават поне месец два. И така процедират - в този месец има доплащане за разликата в сумата от предишните.

# 98
Здравейте ! Бременна съм в 10 седмица. Имам само 2 месеца трудов стаж. Нямам платени осигуровки. Имам смесена застраховка "Живот", "УНИКА Капитал" от "ГЛОБЪЛ ЛАЙФ". Завършила съм бакалавърска степен. Как ще е по-изгодно за мен : да взема социално майчинство , да се запиша редовна студентка или да започна фиктивно работа ?

# 99
Здравейте, в 12 седмица съм и в края на този месец излизам от трети месец. Смятам да започвам с болничните,защото работата ми има и нощни смени. Въпроса ми е зависи ли майчинството което ще получавам после от това в кой месец съм излязла в болничен или зависи от осигурителната заплата? Имам над година трудов стаж. Благодаря!

# 100
На 26.04.2019 ми изтича майчинството, до този момент съм си плащала здравни осигуровки всеки месец на работодателя ми при който работих до излизане в майчинство.
Днес се обадих, че искам да си прекратя договора, който е на 4 часа и да прекратя майчинските. Отговора пт тях беше че съм имала да ползвам отпуска и че ще сметнат колко пари ИМ ДЪЛЖА за осигуровки, но не здравни, за да се изчистим 🙄😶
Някой може ли да ми обесни аз ли не разбирам или просто искат вместо те да ми платят, аз да им платя 😁😁

# 101
Здравейте ! Бременна съм в 10 седмица. Имам само 2 месеца трудов стаж. Нямам платени осигуровки. Имам смесена застраховка "Живот", "УНИКА Капитал" от "ГЛОБЪЛ ЛАЙФ". Завършила съм бакалавърска степен. Как ще е по-изгодно за мен : да взема социално майчинство , да се запиша редовна студентка или да започна фиктивно работа ?
Социалното майчинство е 100 лв на месец,но имат изискване,за да го получавате. Проверете за изискванията - сайта на социално подпомагане. За студентка ще ви изплатят ,ако няма промяна около 2880 лв,като не ги превеждат на куп ,а след заверяване на семестрите/сметнете си семестриалните такси-щото може и да сте "назад"/. Може би фиктивно работа ще ви е най-добре,защото след 12 м стаж, ще можете да си получавате майчинство след 12 м,дори и минимална сума,а и за втората година ще имате право на 380 лв.
Относно застраховката- вие си знаетре какво ви покрива,но надали имате месечна помощ ,може би само медицински услуги?

# 102
Социалното майчинство е 100 лв на месец,но имат изискване,за да го получавате. Проверете за изискванията - сайта на социално подпомагане. За студентка ще ви изплатят ,ако няма промяна около 2880 лв,като не ги превеждат на куп ,а след заверяване на семестрите/сметнете си семестриалните такси-щото може и да сте "назад"/. Може би фиктивно работа ще ви е най-добре,защото след 12 м стаж, ще можете да си получавате майчинство след 12 м,дори и минимална сума,а и за втората година ще имате право на 380 лв.
Относно застраховката- вие си знаетре какво ви покрива,но надали имате месечна помощ ,може би само медицински услуги?
Благодаря много ! На колко работни часа трябва да се осигурявам, за да взема максимална сума майчинство ? А мога ли да прехвърля майчинството на бащата (нямаме сключен брак и не се водим, че живеем на един адрес), тъй като той работи на трудов договор ?

Последна редакция: ср, 27 мар 2019, 12:40 от 624965

# 103
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Благодаря много ! На колко работни часа трябва да се осигурявам, за да взема максимална сума майчинство ? А мога ли да прехвърля майчинството на бащата (нямаме сключен брак и не се водим, че живеем на един адрес), тъй като той работи на трудов договор ?

По въпрос 1, трябва да си осигуряван на 3000лв през предходните 24 месеца...На бащата може да се прехвърли след като детето навърши 6 месеца и трябва да си на договор отново, за да има какво да му прехвърлиш.

# 104

По въпрос 1, трябва да си осигуряван на 3000лв през предходните 24 месеца...На бащата може да се прехвърли след като детето навърши 6 месеца и трябва да си на договор отново, за да има какво да му прехвърлиш.

Благодаря ви ! Следователно най-изгодно за мен е да започна фиктивно работа, имам възможност да започна като продавач-консултант. На колко часа трябва да се осигурявам ?

Общи условия

Активация на акаунт