Майчинството счетоводно-80

• 38 239
  • 750
  •   1
Отговори
# 150
Здравейте, момичета. От 10.02 до 27.03 бях в 45 дневния болничен преди раждане. Родих на 15.03 и ни изписаха от болницата на 20.03. Дефакто и втория болничен ми е от 20.03. Частта за февруари ми е преведена, сега видях, че се обработва и сумата за март. Въпросът ми е като се застъпват двата болнични как се процедира? Счетоводителя ще предаде втория болничен чак към 10 април, а до тогава ще са ми превели частта от първия предполагам. Ще ме карат ли от НОИ да връщам пари за тези 7 дни. Не знам дали правилно си зададох въпроса, дано сте ме разбрали, благодаря предварително.

До колкото знам, ако изплатят до 27 , то 2я болничен ще платят само от 28 до 31ви на март. Няма да карат да връщаш , те си преизчисляват всичко .

# 151
Въпросът ми е почти риторичен, но да попитам, че нашето законодателство понякога поднася изненади. Искам да запиша магистратура по време на първата година от майчинството, съответно ще продължи и през втората. Това по някакъв начин ще се отрази ли, трябва ли да уведомявам работодател и изобщо как се процедира в този случай или едното няма общо с другото?

# 152
Имате ли входящ номер и дата? Записано ли е в заявление/молба за напускане, че е предизвестие?
Те могат да си намерят човек и след 9 месеца.
Нямам! Пиша си молбата, сканирам и пращам на мейла на счетоводството (фирмата е със седалище в друг град). След което шефката, която задължително прикачвам в получателите защото без нейното одобрение счетоводството не обработва никакъв документ, връща "не се приема" и толкоз. Пиши си щом не ти е жал за хартията... И това от началото на годината насам...
Бих те посъветвала да си направиш консултация в Инспекция на труда, разпечатай твоя мейл-има дата на изпращане, както и отговора. Виж за населеното си място кога е приемния ден на юриста. Според мен, имаш мейл, както и отговор на него. Предизвестието си тече от следващия ден. Не си "крепостен селянин" във фирмата,  не могат да те държат на сила на работа.

# 153
Последен въпрос имам и приключвам! Има ли значение върху крайната заплата дали болничния ще го запишат например само за петък, или петък, събота и неделя (защото евентуално ако се наложи да го продължат)?
Благодаря и се извинявам за въпросите

# 154
Здравейте,

бременна съм в края на четвъртия месец, но имам болки от скорошно оперирана херния. Понякога е много неприятно да седя и обмислям вариант да си пусна болнични, които да слея с 45-дневния болничен. Т.е. да съм в болнични до края на бременността. Въпросът е, че се осигурявам на максимума и се чудя, ако изляза в болнични, това ще има ли негативен ефект върху размера на обезщетението ми за майчинство?

Благодаря!
Зависи.ако периода от които ще си изчисли болничния до 45 дневния също обхваща месеци с висок доход, то няма да се отрази негативно.

ами обхваща, да. и преди това съм осигурявана на максимума, но преди 2019 г. прагът беше по-нисък (2600 лв). т.е. по-изгодно ли ще ми е да си седя на работа на по-високия праг (3000 лв) до 45-дневния или все тая?

# 155
Здравейте,
Бременна съм в 7 г.с. и имам следното запитване: ако изляза в болничен по време на бременност това ще се отрази ли на изчисляването на майчинските. Чух доста противоречиви мнения включително и от счетоводители и за това молбата ми е ако някой е ползвал болничен и съответно не е осигуряван на минимална работна заплата да сподели.
Благодаря предварително Simple Smile

# 156
  • София-Младост
Зависи от дохода, от които ще се изчисли болничния за временно неработоспособност.

# 157
Последен въпрос имам и приключвам! Има ли значение върху крайната заплата дали болничния ще го запишат например само за петък, или петък, събота и неделя (защото евентуално ако се наложи да го продължат)?
Благодаря и се извинявам за въпросите
3 раб дни се заплащат от работодател. Ако е издаден в петък, работодателят ще плати-петък, понеделник и вторник 70%, а останалите дни са от НОИ

# 158
здравейте искам да попитам следното: когато давам пръв болничен на работодател нали се дава болничния лист+удостоверение за айбан без други деклараций и прочие...болничния ми е заради бременност но не 45дневния преди термин...благодаря предварително

# 159
здравейте искам да попитам следното: когато давам пръв болничен на работодател нали се дава болничния лист+удостоверение за айбан без други деклараций и прочие...болничния ми е заради бременност но не 45дневния преди термин...благодаря предварително
Никога ли до сега не сте ползвала болничен, дори и при друг работодател? Сама болничния си се дава. Аз даже получавам парите от болничните на сметка, която съм посочила преди 5 години за сметка за детски на първото ми дете. Явно от НОИ автоматично са влезли тази, щом не съм дала друга.
Вие ако се съмнявайте дайте сметка.

# 160
Никога ли до сега не сте ползвала болничен, дори и при друг работодател? Сама болничния си се дава. Аз даже получавам парите от болничните на сметка, която съм посочила преди 5 години за сметка за детски на първото ми дете. Явно от НОИ автоматично са влезли тази, щом не съм дала друга.
Вие ако се съмнявайте дайте сметка.
Определено нещо пропускате, тъй като детските надбавки не се изплащат от НОИ. Едва ли е нужна разпечатка от банка, просто декларирайте коя Ви е сметката.
.

# 161
Wixi знам, но тази сметка я бях давала само за предното дете. Взимах социално майчинство и детски, а болничен до онзи момент не бях ползвала никога. Имаха тази ми сметка и аз се чудя как, но е факт.

# 162
  • София-Младост
Не се дава удостоверение от банката вече, попълвате приложение.1

# 163
Здравейте доста четох , но точен отговор за моята ситуация не открих. Бременна съм в 16та седмица и от една година съм във Великобритания( работя но не съм сигурна на какъв договор и как мога да го докажа в България)и една година преди това не работих в България.  Сега искам да се прибера да родя и може би две години да остана в България. Имам около 3 години и половина стаж в България като цяло. Но долкото разбрах за майчинство се гледат 24 месеца назад от предходния месец преди 45 дневния болничен. В този случай майчинството ще ми се изчислява на минималната работна заплата ли? И ако да това колко пари е на месец и за цялото майчинство ли се отнася? И също така имам възможност да започна работа сега в България , коя е крайната дата на която трябва да се водя на трудов договор преди да излезна в 45 дневния болничен? Ако примерно започна работа май , това доколко ще се отрази върху майчинството или няма значение? Ще съм благодарна на всякаква информация

# 164
  • София-Младост
Хубаво е да бъдете назначена малко преди излизане в 45 дневния болничен. Обезщетението ви ще бъде минималната работна заплата при тези обстоятелства.
В НОИ бихте могли да проверите ще признаят ли работата ви в АНглия по отношение на обезщетението.

Общи условия

Активация на акаунт