Отговори
# 165
  • София
Затова в развитите цивилизовани общества, държавата пази и глупаците. И отдавна са зарязали идеята да оставят пазара на пълна саморегулация.
Пазенето на глупаците не е безплатно, а става с ресурси на цялото общество. Ако се премине една (минимална) защита, логичният резултат от изкуствения подбор ще е общество от глупаци. Особено ако за целта се ограничава полезната инициатива на умните.

Оставянето на глупаците да потънат, често е по-скъпо за обществото. И никой не говори за ограничаване на полезната инициатива на умните.

Образованието също е сектор с национално значение. И там трябва да има регулация и има такава. Тук често се казва "избрах частно училище, за да нямам нищо общо с МОН", което е най-малкото наивно. Всички имат общо с МОН. Всички частни училища /които издават български образователни документи/ са задължени да изпълняват националните учебни програми и планове - и като учебно съдържание и като минимален хорариум.
Регулация в т.н. бели държави има - минимална и засягаща само крайния резултат - какво трябва да се знае и умее като минимум. Нямам против подобен подход и в България. Имаме си 1222 матури и външни оценявания. Който ги премине успешно - получава диплома. Другите - не. Елементарно.
Но МОН да учи АК как се правят учебни планове и програми? Това даже не е смешно.

Ами, учи го /въпреки че аз не бих използвала този израз/ - и учебното им съдържание по предмети и години е съобразено с програмите и плановете на МОН /отделно надграждат/, и разделянето на 2 гимназиални етапа ги обхваща. И винаги е било така. Синовете ти също са учили и продължават да учат по учебни планове и програми, съобразени с тези на МОН.

Чуждите училища, коиито издават чужди образователни документи, се съобразяват с държавните изисквания на съответната държава.
Не обезателно. International Baccalaureate не е свързано с изисквания на определена държава.

Не е и диплома, издавана от определена държава.

Мен ме интересува не само образованието на собствените ми деца, но и на тези на Ежко Wink , на Мецан, на другите потребители, и най-вече, на тези, които после ще отидат да работят в МОН. Joy
Благодаря за интереса, но ти искаш и държавата да се намеси, за да го защитава. За целта е необходимо само да докажеш, че моя интерес за свобода да избирам как да образовам децата си (за собствена сметка) е в конфликт с по-висши интереси на обществото. И тези интереси съвпадат с твоя.
След което може да се наложи да ме убедите да остана част от това общество.
Както обикновено, четенето с разбиране ти куца. Намесата на държавата, /която я има и аз не искам да е повече/, не означава ограничаване на избора.

# 166
Ами, учи го АК /въпреки че аз не бих използвала този израз/
Не споря, че го "учи". Твърдя, че правейки го вреди. А като гледам и ти си съгласна с това заключение?
При това се намесва все по-често, все по-грубо и все по-вредно.

Намесата на държавата, /която я има и аз не искам да е повече/, не означава ограничаване на избора.
Намесата на държавата става все повече и все по-вредна. И разбира се ограничава свободата на избора, вкарвайки де що има училище, без разлика от частно и държавно в Прокрустовите си стандарти.

За да съм съвсем честен, ако малкият ми син кандидатстваше сега, щеше да е в IB програмата, именно заради последните блестящи идеи на МОН.

# 167
Русалка, не милееш и това е факт - признавай си и да приклчюваме с това Joy  Не си права - в момента апартамента ти до НДК най-вероятно струва повече от 130 К, освен това, след 4-клас с тази блестяща подготовка от ПЧМГ или СС ще влезе в СМГ след 4 клас, и няма да плащаш повече, а после в НЕГ след 7 клас и така нататък...опс, ама те вече го имат това... Ама не милееш, факт! JoyJoyJoy

.

Липсва ми човече пляскащо се по челото...МемлмаГ Simple Smile
ПЧМГ и СС след 4 клас в СМГ????????
Това наистина ли го мислиш?

P.S. Редактирам се! Видях ,че си запълваш свободното време!

# 168
Русалка, не милееш и това е факт - признавай си и да приклчюваме с това Joy  Не си права - в момента апартамента ти до НДК най-вероятно струва повече от 130 К, освен това, след 4-клас с тази блестяща подготовка от ПЧМГ или СС ще влезе в СМГ след 4 клас, и няма да плащаш повече, а после в НЕГ след 7 клас и така нататък...опс, ама те вече го имат това... Ама не милееш, факт! JoyJoyJoy

.

Какво има да мисля, това е единственият възможен начин в тази имагинерна ситуация  - нали ще й свършат парите на Русалка от апаратмента до НДК, с какво ще плаща в СС или ПЧМГ, след като свършат тези пари? Остава да се надява да влязат в добро ДУ/ДГ, че иначе къде ще учат - в кварталното 120-то, пфу, пък и то е ОУ, а после???? Безотговорна работа, ви казвам, е тази Русалка! JoyStuck Out Tongue Winking Eye  

.

P.S. Редактирам се! Видях ,че си запълваш свободното време!

Е, стига де, все пак говорим за реално предложение от Ежко Русалка да си продаде апаратмента, за да финансира ЧУ за децата си, и да иде в Люлин, че иначе е безотговорен родител.  И Русалка правилно попита докъде ще й стигнат тези пари, а аз й давам акъл как да излезе от ситуацията хем отговорна, хем все пак децата да са завършили нещо прилично. Че иначе хем без пари, хем без апартамент и  - наникъде... Обаче ще бъде отговорен родител!
Русалка, безсмислено е Wink

Последна редакция: ср, 20 мар 2019, 16:03 от Анонимен

# 169
  • София
    Ох, Хоуп, това че ти не би го направила, не значи, че и друг така би постъпил.Сещам се за Елица, детето й след обучение в Питагор до 4 клас е в СМГ. Синът на Призма също след добри частни до 4 клас ( май точно  КО и Питагор) , от 5ти беше в СМГ, та стига с тоя Мелмаг, хората са различни..Дори на Ежко синът е бил в СМГ след КО, макар че тук веднага ще се включи той, че това е грешката на живота му.

# 170
    Много забавна дискусия, само смисълът й не е ясен. Значи, ако правилно разбирам дотук, в южните квартали живеят млади провинциалисти, които по липса на възможност за повече, купуват апартамент в "ливадите". После обаче се светват, че им трябва училище - и изправени пред свършен факт и липса на заветното "добро" ДУ, плащат такси за частното. За да си оправдаят житейската безизходица, започват да твърдят, че то било по-хубаво, въпреки, че на всички е ясно, че най-добри са няколкото ДУ, които са познати само на живеещите "в центъра".

Изобщо ли отхвърляме варианта, при който семейство може да си позволи и жилището, което иска, и да плати за образование без да спи под моста? И ако заветното ДУ е толкова важно (и се явява в ролята на киселото грозде) - наистина ли ми казвате, че амбициозните родители от "ливадите" не могат да си намерят адресна регистрация в района му достатъчно навреме, че да си запишат там детето? Щом в СМГ има парашутисти, за кварталното училище ли да няма вариант?!?

# 171
    Много забавна дискусия, само смисълът й не е ясен. Значи, ако правилно разбирам дотук, в южните квартали живеят млади провинциалисти, които по липса на възможност за повече, купуват апартамент в "ливадите". После обаче се светват, че им трябва училище - и изправени пред свършен факт и липса на заветното "добро" ДУ, плащат такси за частното. За да си оправдаят житейската безизходица, започват да твърдят, че то било по-хубаво, въпреки, че на всички е ясно, че най-добри са няколкото ДУ, които са познати само на живеещите "в центъра".

Изобщо ли отхвърляме варианта, при който семейство може да си позволи и жилището, което иска, и да плати за образование без да спи под моста? И ако заветното ДУ е толкова важно (и се явява в ролята на киселото грозде) - наистина ли ми казвате, че амбициозните родители от "ливадите" не могат да си намерят адресна регистрация в района му достатъчно навреме, че да си запишат там детето? Щом в СМГ има парашутисти, за кварталното училище ли да няма вариант?!?
    В темата за районирането на ДУ има изписани стотици страници за това и колко страдат заради въвеждането на уседналост от м.г., и т.н., и т.н. Интересна тема е Simple Smile

О не, разбира се, всички новодошли, че и някои от стародошлите, имат неограничени възможности за всичко, и затова не им се налага да правят никакви компромиси, имат и за частни училища, и за круизи, и за 3-4-5 апартамента - ей това му харесвам на този форум, че всички (без мен Wink) са богати, красиви и умни! JoyJoyJoy А, и без Русалка, ама тя е безотговорен родител така или иначе, и не се брои. Grinning

# 172
    • София
    Ако с горното визирате мен, change my mind, аз нищо пoдобно не съм казала.Включих се заради ужасното заключение (не за първи път из форума), че щом не правиш някакви финансови гимнастики, за да осигуриш частно училище на децата си, то образованието им не ти е явно приоритет.Бих приела тази теза евентуално, ако Ежко и компания имат пряк поглед над битието ми и са свидетели как харчим безогледно  за движимо/недвижимо имущество, за забавления, екскурзии, парцалки, лигавщини, ядене и пиене на корем вместо да заделяме и за образованието на децата си.Но тъй като очевидно няма как да знае, е редно най - накрая да се спре..Да, нямам деца, завършили ЧУ.И? Ами ако съм си направила сметка, че ученето в добри държавни до 12 клас е стабилна база за ученето нагоре, в което съм по- склонна да инвестирам заделени суми за 3 деца..Кое ме прави незаинтересован родител, айде стига изхвърляния..

Последна редакция: ср, 20 мар 2019, 16:23 от пенсионирана русалка

# 173
    Иронията ти, Poppea, е абсолютно неуместна. Кой говори за "богати, красиви и умни"? Малко като пеевските опорни точки стана вече. Това, което пишеш е точно толкова неадекватно, колкото да се каже, че ако не продадеш жилище, за да купиш образование - то не ти е приоритет.

Пенсионирана русалка, сега виждам поста ти и съм съгласна изцяло. И аз не бих си продала жилището, за да плащам за частно училище, това надявам се не ме прави незаинтересован родител.

И двете посоки на генерализации са грозни и смъкват нивото на дискусия под хигиенния минимум.

# 174
    Ако с горното визирате мен, change my mind, аз нищо подобно не съм казала. Включих се заради ужасното заключение (не за първи път), че щом не правиш някакви финансови фимбастики, за да осигуриш частно училище на децата си, то образованието им не ти е приоритет. Бих приела тази теза евентуално, ако Ежко и компания имат пряк поглед над битието ми и са свидетели как харчим за движимо/недвижимо имущество, за забавления, екскурзии, лигавщини, ядене и пиене на корем, вместо да заделяме за образованието на децата си. Но тъй като очевидно няма как да знае, е редно най - накрая да спре. Да, нямам деца, завършили ЧУ. И? Ами ако съм си направила сметка, че ученето в добри държавни до 12 клас е стабилна база за учене нагоре, в което съм по- склонна да инвестирам заделени суми? Кое ме прави незаинтересован родител, айде стига изхвърляния..
    Нищо подобно! Няма или/или! За да заслужиш уважение като отговорен родител, трябва да правиш всички тези неща и плюс това да имаш пари за ААУ, обаче да не дала детето си там, а си го дала в престижно ЧУ, 'щото не си доволна от нивото на ААУ Wink Това да имаш пари и да ги стискаш за някакво бъдеще, не става, не е отговорно. Така е тука, свиквай  Joy

change my mind, аз тука точно такива мнения чета, включително и твоето. Не помня да съм прочела тука някой да е казал, че е направил компромис с нещо, свързано с пари, за да може да си позволи детето му да е в ЧУ. Само СтефанБ беше писал за такъв компромис преди време. И си правя сметка каква е вероятността това да е вярно за всички пишещи в темата, което няма как да го знам, не ги познавам, но за мен е много малко вероятно да е така. Феноменът на анонимния форум.

Последна редакция: ср, 20 мар 2019, 16:50 от Анонимен

# 175
    • София
    Попеа, писах от тел и не редактирах преди да пусна, едва после.Моля те , смени цитата с редактирания, че ме напушва смях вече - хем съм неграмотна, хем безотговорна.

# 176
    • Отвъд алеята зад шкафа
    Не сте обсъдили най-безотговорните родители - тези, които могат да си позволят ЧУ, без да продават апартамента, но не виждат и 1 причина да го правят. До 7 клас със сигурност, след 7-ми - само като резервен вариант на неприетите в топ 10 ДУ, за университета поне са по-склонни.

# 177
    Не сте обсъдили най-безотговорните родители - тези, които могат да си позволят ЧУ, без да продават апартамента, но не виждат и 1 причина да го правят. До 7 клас със сигурност, след 7-ми - само като резервен вариант на неприетите в топ 10 ДУ, за университета поне са по-склонни.

Ужас - ерес, ерес! Махни се, Сатана! JoyJoyJoy  Причините са хиляди, тука са писани милион пъти, даже вече ги забравих, ама сто на сто са много и всичките са тежки и валидни Grinning
    Аз преди време се опитах да кажа нещо такова, ама дори аз, обръгналата на всякакви форумни атаки, се изплаших и се скрих, признавам си.  Само виж Хоуп какво е написала за СМГ след ПЧМГ и ще ти стане ясно как това тук е тема-табу!
    А може би все пак да пробваме... А ако много почнат да ни бият, ще  бягаме  Joy

Последна редакция: ср, 20 мар 2019, 16:47 от Анонимен

# 178
    • София
    Ежко, опитвам се да проумея гледната ти точка и моля за малко повече конкретика - кои точно безумия на МОН визираш? И по какъв начин те пречат на АК да осигурява добро образование (както си е било и досега)?

Попеа,
    Скрит текст:
    тоя мост, по който минават влаковете между Английската и Гребната, ме ужасява мен... Минавала съм го няколко пъти със съученици, но слава Богу не ни е хващал там влак.

# 179
    • София
    Вероятно съм глупава и не разбирам защо искате всички да вкарате в един калъп с убеждението, че е най-удобен за всички..Имал някой пари, не се налагало да продава нищо и въпреки това, леле ужас, детето му не било в частно, дори родителят не се бил замислял в тази посока...Хората са различни, може да са съвестни много от тях, отговорни и финансово доста добре безпечени в добавка, НО пак да имат своите доводи за избор на ДУ. Различният им избор по никакъв начин не дава право на когото и да е да ги окачествява като такива или онакива, а най-вече като безхаберници, нехаещи въпреки възможностите си за образованието на децата. Със завиден размах генерализирате..При такива дискусии винаги си напомням, че слава богу познавам супер хора, при това не единици,  с деца в ЧУ, които никога не биха направили подобни необосновани обобщения..
      ПП Ако наистина мнението Ви е саркастично, моля да ме извините..Подведена от поредната доза несаркастични излияния на Ежко за приоритети  не съм усетила заигравката.

Последна редакция: ср, 20 мар 2019, 18:15 от пенсионирана русалка

Общи условия

Активация на акаунт