Отговори
# 270
Ежко, благодаря за отговора. Моето малко дете сега е в 10-ти клас и е по старата програма. Не съм запозната в детайли с промените, но ми беше много интересно да прочета всичко, което написахте - и Дидева, и санака. Не знаех също и че в Америка и ОК частните училища не са вкарани в калъпа на системата, която регулира държавните. Не спират да ме изненадват англо-саксонците с по-разчупения си подход. Simple Smile Интересно е как стои въпроса с Германия. Wink
Ами май не е точно така, поне за ОК:

These schools really only share the common ground of having the independence to operate outside of government regulations, although they do have to conform to official standards of education, health and safety, are regularly inspected (by the Independent Schools Inspectorate either as well as or instead of by Ofsted) and – at secondary level – prepare pupils for the same GCSEs and A levels or IBs as state maintained schools.

https://www.goodschoolsguide.co.uk/choosing-a-school/independent … schools-explained

Не знам какво значи да не са вкарани в калъпа на системата и какво значи да си избират сами кюрикюлъма, след като са контролирани от системата (или от специален орган, упълномощен от правителството, или от правителствения инспекторат) и след като трябва да отговарят на официалните стандарти за образованието (тоест, все пак трябва покриват изискваното от системата), и след като подготвят учениците за същите изпити и А-левъли, както държавните училища (тоест, същия кюрикюлъм поне в задължителната му част). Аз лично не виждам особена разлика със ситуацията у нас.

А това да ви напомня нещо от нашия опит тука, в София ? Wink
For a handful of junior schools (mainly in or close to London) the only way to be sure of gaining a place is to put your child’s name down at birth, although thankfully most schools now organise admissions so that not all places are nabbed by carefully planned September babies

Както винаги, и сега в БГ не сме открили топлата вода, ами просто следваме чуждия опит Simple Smile

Последна редакция: чт, 21 мар 2019, 14:47 от Анонимен

# 271
# 272
  • София
Ако си започнал преди 20-25 години, времената бяха други. Сега е много, много по-трудно да направиш кариера, няма значение конкретната сфера. Нямам предвид АйТи, а корпоративни структури. Затова не знам дали си струва усилията.

Шегуваш ли се? Или говориш без реално да си работил в онези години? Щото аз тогава започнах и ни АйТи, ни корпоративни структури имаше изобщо.
Сега излизат от УНСС-то и се хващат в някоя, я Кока-кола, я Юнифай, я Каргил и започват със заплати, каквито не сме и сънували като стартови преди 25 години. Пък бонуси, пък фитнеси и медицински, пък career paths...

# 273
  • София
Да, ве, майна, някой, кат изплющи нещо такова с абсолютна категоричност и си викам "баси, колко различни вселени има сбрани в таз България..."

# 274
  • София
налЕ? Щото аз за корпорация нещо не мога да се сетя в края на 90-те. То за хляб ми е трудно да се сетя, явно АйТитата и корпорациите са ме прескочили някак. 

# 275
  • София

Русалке, благодаря много, но немския ми е на доста ниско ниво и се поизпотих с тоя текст... Доколкото разбрах тенданцията е към намаляване на регулациите и контрола (по желание на ЧУ) и същевременно увеличаване на изискванията към учениците, които учат там (предполагам с изпити или нещо подобно, които по своеобразен начин дефакто принуждават ЧУ да подготвят учениците да отговарят на тези изисквания). Разбрала ли съм нещо... въобще...?

# 276
Аз пък намерих интересна статия по въпроса за Германия в Дойче Веле:

Това ще хареса на Мецан Simple Smile

Germany's private schools are violating the constitution by picking students according to their parents' wealth, a new study has found. The result is increasing social segregation and elitism, the authors say
German state governments are allowing schools to disregard an article of the country's constitution designed to ensure that a mixture of social classes are able to attend private schools, according to a new study by the Berlin Social Science Center (WZB).

Article 7, Paragraph 4 of the "Basic Law" guarantees the right to establish private schools as an alternative to state schools - but only subject to their approval by state governments, who are responsible for education in Germany. "Such approval shall be given when private schools are not inferior to the state schools in terms of their educational aims, their facilities, or the professional training of their teaching staff, and when segregation of pupils according to the means of their parents will not be encouraged thereby," the paragraph reads.

А провинциите имали таван на таксите:
Although many states impose some kind of cap on school fees - in 2010, a court in Stuttgart put the limit at 150 euros ($160) a month - private schools have found myriad ways to get round them, even if they have a sliding scale for basic fees based on parents' income.
https://www.dw.com/en/german-private-schools-violating-constitution/a-36496731

Интересно четиво.

А в увода на pdf-a, постнат от Русалка, се казва същото:

In Germany, the Basic Law requires private schools, among other things, that these are generally accessible to all children and do not contribute to a separation of the pupils according to the ownership or income of the parents.

Обаче това се случва заради дървани субсидии (от 60 до 90 %) (substitue schools) и тези ограничения са за тях.

It is only through state support that schools are able to measure the school fees in such a way that they are accessible to all citizens without regard to their financial circumstances. The eligibility of private schools is therefore only the fulfillment of the constitutional licensing requirements, in the words of the Federal Constitutional Court: the "welfare state content" of Art. 7 para 4 GG. [8]

Не разбрах дали и какви други частни училища има.

Последна редакция: чт, 21 мар 2019, 17:55 от Анонимен

# 277
Всъшност 97/98 Майкрософт е издирвал хора. Канил е и българи.
Който е приел, със сигурност в момента не си знае възможностите

налЕ? Щото аз за корпорация нещо не мога да се сетя в края на 90-те. То за хляб ми е трудно да се сетя, явно АйТитата и корпорациите са ме прескочили някак. 

# 278
  • София
Знае си ги. Познавам един от тези българи там. Доста непочтен се оказа (омазваше съзнателно сорскод на свой колега).

# 279
Знае си ги. Познавам един от тези българи там. Доста непочтен се оказа (омазваше съзнателно сорскод на свой колега).
На име Явор може би?

# 280
  • София
Не, нямаме съвпадение Simple Smile

# 281
  • София
И аз познавах един от тях. Но не съм контактувала с него, след като замина. Страхотно Ай Ти беше. Надявам се, че не си знае парите и че е напълно заслужено Simple Smile

# 282
За немските частни училища:

от 42:15
Преди това има и за държавните.

# 283
Е, то не може за всички. Шарки, например, не са я прескочили. Само пример, щото си тук. Има много случаи. Трябваше английски и все пак качества, и късмет. Тия сега ще си кесят на уж високите заплати с години, а инфлацията ще направи заплатите нормални.

Значи Ежко със стипендиите е на нещо като заплата в колежа, та го брани като Матросов ден и нощ, не знаех.
И 18000 евро годишно за добро образование, за да можеш да си изразяваш мислите правилно, не ми се струва добра идея.

ПП Цветанов коя английска гимназия беше завършил?

# 284
  • Отвъд алеята зад шкафа
Попадна ми току-що:
https://m.webcafe.bg/article/513144155

Общи условия

Активация на акаунт