Отговори
# 390
Ама конкуренция има, защото горе долу стават на фона на 95% ужас. Това не значи, че са нещо кой знае какво.
Споменатото 133-то, в което се бутат всички чиновници от жълтите павета с всевъзможни връзки е един малък ужас. Нищо, че според слуховете било добро. И наистина всичко е въпрос на критичност и изисквания. За мен постоянно текучество на учители по основни предмети не е атестация за добро училище.
За мен дали са добри се определя от резултатите им след 7 клас - ако от тези училища децата могат да влязат масово в добри държавни гимназии, значи, са добре. И след това си продължават в добри университети, започват си работа и кариера, изобщо, с нищо не се различават от възпитаниците на ЧУ. За мен по-голямо доказателство няма, чисто емпирично.  А и аз след 7 клас трудно мога да видя добра частна гимназия без АК, която е една в цяла София.
А сега, ако някой е взел решение да плати на детето си ЧУ от 1 до 12 клас (около 50-60 К евро), а ако има 2 деца - и на двете, и е готов на всякакви лишения за целта, изборът си е негов Simple Smile Това не значи, че ДУ не стават, след като има емпирични доказателства за обратното.
Блис, може ли да кажеш ти какво очакваш от твоето дете след ПЧМГ - каква реализация очакваш  да има след нея, която да докаже твоята критичност и изсквания?

Последна редакция: пн, 25 мар 2019, 16:07 от Анонимен

# 391
Точно така, Бърди, подкрепям те изцяло. Ако имаш желание и време, разкажи нещо от патилата ви в ДУ, полезно ще е за всички. Макар и да няма смисъл да се спори, особено с хора, които отдавна нямат деца в училищна възраст, но то няма да е спор, а споделяне на опит.

# 392
Жалко, че тук не пишат недоволните от ЧУ родители, които си местят децата на пожар. Тема табу!

Не четеш подробно явно. Аз си преместих детето. Но в друго ЧУ. Wink

И аз си преместих детето  - в друго ЧУ. Точно както и Блисс. И въпреки огромното разочарование миналата година и дадени едни няколко К евро, и през ум не ми е минало да се местим в ДУ.
И какво очакваш като резултат накрая? Ако приемем, че плащаш до 12 клас в ЧУ - прием в СУ? Или в АУБ? Или нещо друго?
Изобщо някой от твърдите фенове на ЧУ до 12 клас правил ли е cost/benefit анализ или това не е приложимо към този въпрос, според тях?

# 393
Очаквам детето да получи добро образование, и възпитание, защото възпитанието не е работа само на семейството, а и времето, прекарано в училище, е повече от времето, прекарано у дома. Очаквам детето да е щастливо и да не преминава през ужаса, през който аз съм преминал в началното и основно училище. Всъщност това, да е щастливо, е най-важното. Аз не съм бил щастлив в ДУ и поради това не искам да причинявам същото на детето си. Очаквам да е в добра среда и да не псува като каруцар, както ние псувахме в 4 клас и мислехме, че сме много куул от това. Очаквам да не му се налага да се бие всеки ден, както ми се налагаше на мен в началното училище и прогимназията. Очаквам да научи език. И много още други неща.

# 394
  • София
Няма смисъл, Мецане, винаги ще се намери някой да ми обясни, че сами сме си виновни и техните деца в същите училища са преуспяли. Което, най-вероятно е и така де, има си чудни деца, които където ги посадиш, все ще разцъфнат и на техните родители аз мога само да завиждам.
Обаче има и такива като моите, на които им трябва малко подкрепа Simple Smile

# 395
  • София
Мецане, няколко съученика на детето ми са ученици в АК. До 7 клас бяха в ДУ. Сигурно са се научили да псуват още от 4 клас! Joy
Опасностите дебнат от всякъде, няма да си застрахован, да знаеш!

# 396
На всички им трябва подкрепа. И аз не съм гениалния педагог и не мога да направя това, което правят учителите. Не мога да му уплътня смислено половината ден, както това правят в ЧУ. И много други още неща не мога.

# 397
Очаквам детето да получи добро образование, и възпитание, защото възпитанието не е работа само на семейството, а и времето, прекарано в училище, е повече от времето, прекарано у дома. Очаквам детето да е щастливо и да не преминава през ужаса, през който аз съм преминал в началното и основно училище. Всъщност това, да е щастливо, е най-важното. Аз не съм бил щастлив в ДУ и поради това не искам да причинявам същото на детето си. Очаквам да е в добра среда и да не псува като каруцар, както ние псувахме в 4 клас и мислехме, че сме много куул от това. Очаквам да не му се налага да се бие всеки ден, както ми се налагаше на мен в началното училище и прогимназията. Очаквам да научи език. И много още други неща.
И все пак като някаква конкретна реализация - да учи някъде, да си вземе професия, да е конкурентен на пазара на труда? 

# 398
Е, това е Божа работа. То разбира се, очаквам да учи някъде, ако визираш университет, но без съмнение същото очакват и родителите с деца в ДУ:) Това е много далеч, за да го мисля. Но да изкара щастливи 8 години от ПУК до 7-ми клас, е безценно и струва повече от всякакви пари. За гимназията не съм казал, че ще бъде непременно в частна, там ще го мислим;) Засега, както казваш и ти, с изключение на АК, държавните гимназии са все още по-добри от частните. Има време да мислим за гимназия.
Скрит текст:
Нали всъщност в "Кирков" мислехме да ходим, както и да се нарича сега? Grinning Тя е върхът на гимназиите, както Лозенец - на кварталите.

# 399
Аз познавам 2 семейства, които си преместиха децата от ЧУ в ДУ и то в началото на 7 клас. И двете майки са много ЧУ ориентирани. По-малкото дете на едната също отиде в ДУ с кака си и все още е там, а каката вече учи в АК. Така че истории има всякакви. Далеч съм от мисълта да категоризирам държавното или частно образование по това какво се пише в бгмама или от опита на близкото ми обкръжение. В темата доминират крайните мнения, обобщения и квалификации. Но те сами по себе си дават ясна информация за комплексите, надеждите, неосъществените амбицици на техните автори.

Може и да не съм се научил да цитирам, ама съм съгласен с това. То големи мъки и страдания с тия училища. Щото, като завършиш СС/СМГ и АК, веднага те правят заместник-министър и вземаш един апартамент в Изток на промоция.

# 400
A, май не е задължително, стига ти и помощното.
Като образование, де, другото  е ясно...

# 401
  • Пловдив/София
Аз ще се връщам да чета, че много изписахте... но видях, че сте коментирали Шилер и сравнение с ЧУ...нещо, което отдавна търся (сравението).
Според вас дали 131во след няколко години ще стигне резултатите на 145то по НВО? Както знаем, 145то е доста напред, мисля в челната петица. Има си и басейн и читави учители.
То ми е опция, но май по-голям е шансът за 131во. Което освен, че е с ужасна, ама ужасно жалка и тъжна база, дори да я преглътна, е на н-то място в класациите. Предполагам ще се качи след подбора, ама дали? Все пак едно е нивото по немски, друго по БЕЛ и мат- има ли гаранция за учителите по тези предмети?

И последно, ако имате възможност да запишете детето в близко ЧУ като БШ, бихте ли му причинили подготовката и изпита за Шилер? Много се чудя, защото освен тежкия изпит, после ученето доколкото знам е много зле структурирано- учене по МОН сутрин, обяд, немски, и чак след 16ч спорт/други занимания. Тоест 6 годишни деца са на чинове, "академично" подготвяни от 8 до 16ч всеки ден....не знам дали искам да му го причиня. За единия гол език.
Интересно ми е какво мислите като "квартално" сравнение (БШ, 145, 131, дори 125то, макар че там освен математика след 5ти клас,не знам кое му е доброто).
Знам, че по НВО са подредени- 145, БШ, 125, 131во, но първо, това се мени, второ НВО не е единствен критерий, ами и как се чувстват децата и колко реални са знанията им към околния свят...

# 402
Е, това е Божа работа. То разбира се, очаквам да учи някъде, ако визираш университет, но без съмнение същото очакват и родителите с деца в ДУ:) Това е много далеч, за да го мисля. Но да изкара щастливи 8 години от ПУК до 7-ми клас, е безценно и струва повече от всякакви пари. За гимназията не съм казал, че ще бъде непременно в частна, там ще го мислим;) Засега, както казваш и ти, с изключение на АК, държавните гимназии са все още по-добри от частните. Има време да мислим за гимназия.
Скрит текст:
Нали всъщност в "Кирков" мислехме да ходим, както и да се нарича сега? Grinning Тя е върхът на гимназиите, както Лозенец - на кварталите.
Значи, ако правилно те разбирам, ти очакваш твоето дете просто да се чувства добре в ЧУ, академични резултати не очакваш, а си твърдо убеден, че в ДУ няма да се чувства добре само защото ти самият някога не си се чувствал добре в ДУ. При това то не се е чувствало добре и в ЧУ, доколкото разбирам, и затова сте го сменили.  И не би опитал в ДУ, заради мнения в БГ мама.
Мдам, все повече се убеждавам колко различни хора има по света, дори само в една малка София Simple Smile Мога само да ти пожелая детето да се чувства добре, където и да е.

Скрит текст:
Кирков се нарича ЕГ Пловдив и освен английски, имат и немски, и май и френски там като първи езици. Но май балът й не е нисък, за Пловдив поне е сред най-високите - това по инфо на брат'чеда

Последна редакция: пн, 25 мар 2019, 17:28 от Анонимен

# 403
  • София
Не "сред",  а най-високия.

Пипи123, подреждане: БШ, 145, 125. А БШ имам личен опит аз, с 145то - моя служителка. По нейни думи, децата са ѝ в 145то само заради ценовата разлика.

# 404
  • София
И последно, ако имате възможност да запишете детето в близко ЧУ като БШ, бихте ли му причинили подготовката и изпита за Шилер?

Никога. 145-то ми е през улицата, затова поне 2 години следих темите за приема и се отказах. Понеже станалите вече стандартни близо 5000 евро на година са ми непосилни, бях се насочила към 10то училище, в Луис Карол (там впрочем учат децата на двама колеги и звучи като да е окей).
Шилер се престараха последните години с изискванията и сложността на изпитите, плюс пълната непрозрачност в резултатите и класиранията, плюс факта, че след братята и сестрите почти не оставаха свободни места.
Не знам как е в последните години, спрях да следя като се появи варианта ОТ, който ми допадна всякак, включително и финансово (което при мен е критерий).
В добавка - доколкото знам директорката е същата, която преди 10 години каза на приятелката ми, чието дете беше докарано до комоцио след поредица ескалиращи случаи на тормоз - че какво иска от нея, да изключи 3 деца ли? Ми няма да ги изключи.
Ако не е същата директорката, оттеглям този довод - но когато аз го обмислях, си беше тя.

Общи условия

Активация на акаунт