Живот на село

• 8 396
  • 133
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Аз също не бих се чувствала добре да живея на село. Просто не искам и никакви плюсове не ме вълнуват. Само като си представя зимата в поледиците тия 5 км като 50 ще ми се видят. Не е за всеки.

Съвсем грешна ти е представата- каквато беше моята цели 60 години, преди да стана селянка.
Тези 5 км. през зимата ги минават поне 2 пъти със снегорина и ги опесъчяват, докато в София въобще не стигат до кварталните улички и се чудят хората как да си изкарат колите и къде да вървят без да се претрепят.
Авторката казва, че е живяла в града, преди да отиде при момчето- какво пречи като са по заведенията, да се приберат там, за да не минат прословутите 5 километра?
Че, дори такси да си вземат, повече от 2 лева няма да им излезе, та трагедия не виждам.

# 61
Ти не виждаш, но аз виждам - просто сме различни хора. Това, че много хора се чувстват чудесно на село е супер. Може и на мен да ми хареса като съм на 65 и съм отгледала децата. Но сега - това спокойствие, че децата могат да се приберат с тролея, няма да го имам и с най-прекрасния селски рейс. И просто си имам лични причини да не искам да живея в село, не съм за там аз.

# 62
Ние живеем също на село на 5 км от града. А и работим на 1 час път и двамата с мъжа ми,в София. Живях години там. Не можах да свикна. Сега отглеждаме малката тук.При нас ситуацията е обратна-мъжа ми е от съвсем друг град,но аз го доведох тук зет. Не че накога съм си представяла,че така ще стане. Но на него взе че му хареса. И не иска и да чуе да се връщаме в София.
Според мен си нямаш среда и затова така се чувстваш. Една книжка ще ти реши проблема и една кола. 5км са едно нищо. Аз ще пътувам по 75 км ве дната посока.
Всичко има и добри и лоши страни.
Спокойствието и чистия въздух са безценни. За манталитета те разбирам. Виж нещата от хубавата страна. Всички се познават,хората са топли и сърдечни. Дай им шанс. Все ще намериш една сродна душа,която да ти е близка. Хобита и занимания ще осмислят деня ти.
Не си свикнала още и затова е така. 😊
Ако ли пък не-никой не  те е вързал,винаги може да се преместите. Но мъж отраснал в такава среда по мое мнение много трудно ще се откъсне от нея. Имай го предвид.
Самата аз пък не желая да отглеждам дите в София. Засега поне не мога да си го представя. 5км са точно 10 минути.
При нас предивството е,че селото е голяма и хубаво и е близо до столицата и можеш да се възползваш и от двете неща. Да,ще ми е много трудно до пътувам,но пък предимствата са в пъти повече за мен. Поживей,виж. Всяко ново начало е трудно. Хората сме различни и различно се адаптираме.

# 63
  • София
Не се опитвам да те приобщя към селото, само се опитвам да разсея заблудите ти.
В тролея може да се качат цигани или педофил някой и детето да е много по- беззащитно под незаинтересованите погледи да качващи се и слизащи.
В рейсчетата за селата, шофьорите следят децата, познават ги дори и знаят на кое- къде да спрат, за да слезе. Дори и да не е официална спирка.
Това ти го казвам от лични наблюдения.
Освен това, има училищни автобуси.
У наше село, което е на 25 км. от града, всеки ден училищния автобус докарва до центъра словом и цифром, 1 дете-ученик. Simple Smile

ПП. 5 километра се взимат пеша за 1 час.
Въпрос с повишена трудност- с кола, ако караш с 50 км. в час, за колко време ще ги вземеш? newsm78

# 64
  • WonderLand
Каква среда, какви 5лв,вие сте там за да живеете във вашия дом по вашкте правила, а не да се сприятелявате със всички. Ако си намерите някой приятел хубаво, ама при положение, че не сте деца и не сте зависими от това какво точно се случва в селото спокойно можете да си имате светски и социален живот в града. Та аз живея в София и най-близките ми приятели са на много повече от 5км от мен, а пак са в София. Някъде го имаше довода за колата и пиенето, та да питам вие в градовете като излезете с колата пийвате ли и после да карате или си оставяте колатаж вкъщи и си ползвате градския транспорт и такситата? В село на 5км от града се случва същото. Не знам защо си мислите, че по-малките градове разполагат с обществен транспорт денонощно както е в София. Не е същото дали ще си в малък град или в София, но не еи много по-различно. Тая тема се превърна в поредния спор "град или село", а авторката отдавна каза, че ще си изкара книжка, за да се чувства по-свободна и спря да пише.

# 65
Абсолютно съм съгласна, че не всеки може да живеее и да се чувства добре на село, даже да е на 5 км. Аз също не бих, независимо от всички позитиви, като спокойствие и чист въдух. За млади хора, които работят други професии, поддръжката на къща е доста времеемко и трудоемко. Ако се появят деца, съвсем няма да имат време за нещо друго. Мъжът е свикнал, за него това е нормална част от живота, но за нея е може би не е така. Логистиката също се усложнява. Освен това, сега им  е времето да си поживеят - приятели, заведения, пътувания, съботно-неделно мързелуване, вместо кърска работа.
На мен ми се струва, че самият им начин на живот  и разбирания за приятно прекарване е различен и това е най-големият проблем. Предполагам, че тя предпочита да излизат вечер в града, а той - да си стои в къщата и нещо да прави по нея. Може би тя уикендите иска да пътува, да се виждат с приятели, а той - отново иска да си е на село. Авторке, приятелят ти какво работи? Каква е средата му? Имате ли някакви общи интереси, какво обичате да правите заедно? Ти сама трябва да си отговориш дали искаш да водиш подобен начин на живот. Прекалено големите компромиси не укрепват, а скапват връзката.

# 66
  • София
За мен за село и селски начин на живот може да се говори при по-голямо разстояние - поне 10-15 км. от града.
В случая най-вероятно селото е почти квартал на града, това са 6-7 минути с кола. Ако не говорим за съвсем малък град, би трябвало и такситата да ходят до там, и транспорт да има.
Неведнъж съм се изказвала срещу селския живот, най-вече при наличие на несамостоятелни деца, но в случая говорим за пренебрежимо малко разстояние.

# 67
  • WonderLand
Да добавя само, че при такива разстояния такситата често качват пътници на цената на билета за автобуса. 5км се вземат за 5 - 6 мин с кола дори по най-разбитите пътища.

# 68
Село, къща, двор...спокойствие. Особено сега, когато пролетта чука на вратата. Че от центъра на София, до който и да е от крайните квартали разстоянието е повече, ти седнала за някакви 5 км да се притесняваш.
Явно никога не си работила нещо напрегнато и отговорно, че да оцениш спокойствието вечер да се прибереш и да чуваш само..тишината.
Имам познати, млади хора, които си накупиха къщи по селата и си работят дистанционно от там. Голям кеф, особено лятото. И никой не се оплаква, че му липсва блъсканицата и лъскавия офис в София. Даже са и доста по-продуктивни. Други пък напуснаха високоплатена работа, стартираха бизнес на село и си живеят там.

# 69
Селото се промени.След нас не  е същото,вече са зелени треви , украси цветни и  кътове всякакви.Който иска и може си сади и домати, но  животни почти няма, това замря -свобода на игрите, пространство , земя а не бетон и асфалт.Плюсове и минуси според нагласите.Авторката има апартамент , може да го поддържа и остават при нужда там ,но  повече време  в селото  и доволни всички.Всъщност в големия град  какви приятелства с непознати ,освен  по същия начин нарочни гости или срещи.Ще им хареса на  приятелите скаар на откриот на село.Два часа и три смени на превоз имаше приятелка в София.

# 70
  • Бургас
Особено както се замисляме за дете ще е трудно с лекари, детски градини и т.
Причини против селския живот винаги ще намериш.  Но ако се фокусираш върху преимуществата ще е по-лесно, нали уж искаш да се адаптираш. И децата на село оцеляват. Синът ми  го водя  на много повече от пет километра за преглед, а живея в града. Даже от гледна точка на детето къщата с голям двор за игра е голям плюс.

# 71
Час и половина беше пътя на братовчедми и 3 смени на превоз за да учи в желаното училище в София. Моя роднина пътува по 2 часа общо на ден от Овча купел до местоработата. Аз пътувам 35 минути само в едната посока с метро докато живеехме там. Че то сега пак 40 минути ще ми е пътя,в най-лошия случай около час. А ще минавам 75 км на ден.
5 те км не са проблема. Авторката нещо не се чувства добре там където е все още. Може би нещо й липсва. Затова й е трудно.

# 72
  • Бургас
Може й да и липсва, но и ако е живяла само в малък град, трудно ще си предстяви параметрите на пътуванията и маршрутите в един по-голям. Така че, всъщност доводът  - това са само 5 километра, май не сработва...

Последна редакция: вт, 19 мар 2019, 20:22 от rosi81

# 73
Благодаря ви за коментарите. Всичко си има плюсове и минуси. Понякога ми е кофти, понякога пък започва да ми допада, защото в крайна сметка си имам работа и хобита, които не са на село. Въпрос на свикване е явно

# 74
  • Terra incognita
Според мен авторката е била леко преднамерена относно живеенето на село и просто искаше да си свери часовника.
За съжаление все още се намират хора, които гледат с насмешка на подобна миграция град- село, а не обратното и може би е била обект на подобни подмятания. Само предполагам.

Общи условия

Активация на акаунт