Спестяване на пари

• 142 733
  • 2 245
  •   1
Отговори
# 270
  • София
От 3-4хил и нагоре е съвсем реалистично да се спестява половината доход. Но аз почти не познавам такива хора. Спестяващи имам предвид, с такъв доход познавам доста.  Без деца дори и пак хвърчат всички парички. Въпрос на светоглед, не само на възможности. Защото за мен човек, имащ доход, но неспестяващ нищичко или невзимащ мерки, е арогантен и самонадеян. Мисли, че нищо няма да му се случи, че да му притрябват.

# 271
  • София
От 3-4хил и нагоре е съвсем реалистично да се спестява половината доход.

На теория звучи лесно, но реално ако искаш да почиваш, да ходиш по концерти, детето ти да е в читава занималня и т.н., половината е абсурд да се спестяват. Говоря от личен опит. Иначе да - ако се лишим от гореизброените дейности, ще ги спестим тия пари. И за какво обаче?

# 272
  • София
Говоря за доход на човек.

# 273
Чак пък самонадеяни били хората.... С такъв доход просто имаш друг стандарт и други потребности. Не си броиш стотинките, повече даваш за култура, образование, почивки и т.н.

# 274
Пестене на 50 процента от дохода означава, че в общия случай човек ще живее изолиран извън средата си. С повишаването на доходите вървят повишени харчове за лайфстайл най-общо казано. Колегите и приятелите му през лятото ще обикалят гръцките острови, а той ще вари лютеница с баба си, за да пести... дали като се върне от отпуска ще имат какво да си кажат, дали ще се впише в компанията им, дали ще има извънработни контакти, които все пак са важни и за кариерата... Общо взето всяко хоби, всеки извънработен интерес струва някакви пари - една книга вече е около 20 лв. - за много хора това са пари на вятъра, но все пак... - едно плуване и то иска пари. Виждала съм как момче изпада от въртележката точно заради такова елементарно невписване след кътане на всяка стотинка. Не е казано, че човек трябва да се равнява все по чуждите хора, но някакво балансирано поведение обикновено е доста печелившо.

# 275
Не съм много съгласна, че в общия случай човек живее изолиран, ако пести около 50% от дохода си🤔

Имали сме и такива моменти, без дете и много други потребности, но не сме се изолирали. Това, да не ходя всяка вечер по скъпи ресторанти и да не пазарувам всичко с надпис БИО , примерно, не ме прави скот 🙂

Доста често хората, които пестят толкова, са една идея по-дисциплинирани в тази област и имат някакви си практити, които работят за тях.
Съгласна съм обаче, че има и такива, способни на крайности, за да спестят някой лев. Лично за мен тогава се губи смисъла и удоволствието от пестенето.

Сългасна съм с Таис. След децата и едно-две други неща, които да си позволиш , парите отиват.
В повишаване на дохода, разходите растат, следователно процента на спестените пари също намалява пропорционално.

# 276
  • София
Чак пък самонадеяни били хората.... С такъв доход просто имаш друг стандарт и други потребности. Не си броиш стотинките, повече даваш за култура, образование, почивки и т.н.
Да, за мен е самонадеяно да нямаш пари за черни дни и да си мислиш, ще цял живот само ще културстваш.

Емма, не съм съгласна, тъй като варенетона лютеница и некупуването на книги са в друг интервал. Защо сам човек без деца да не може да живее сносно с 2000лв, примерно?

За мен покачването на стандарта при покачване на дохода е много интересен феномен в цялост. Не го казвам иронично. То е факт, но според мен доста хора излизат извън рамките на разумното и пропорционално покачване, взимайки нерационални решения.
Аз, примерно, не поддържам прическа. Такъв тип ми е косата, че я харесвам равна, подстригана и ненацъфтяла. От години се подстригвам при една фризьорка, от която съм доволна. И не съм я сменяла. Мога същото упражнение да го направя при една в Японския хотел за 200лв. Или да започна да ходя на гел през 2 седмици, защото сега е модерно при положение, че имам слаби нокти и ще станат леш, ако започнат да ми ги чегъртат през 15 дни.

Давам примерите, за да стане ясно, че не са само почивките и културните събития, за които се качва стандартът. Там е оправдано, но смятам, че доста хора просто качват всичко, независимо дали им носи допълнителна полезност, която за мен е важен фактор наред с дохода и разходите. Simple Smile

# 277
Може да живее сносно с 2 хиляди, ако с тях покрива нуждите си - всякакви нужди, не само битовите. Човек без деца обикновено означава, че просто харчовете му са други - повече и по-скъпи хобита, излизания, повече компании, повече пътувания, - а не задължително по-малки. Може да се окаже, че след децата някои от разходите му са се занулили - при нас стана така - напр. аз нямам време за едно хоби, което си беше цифра.

# 278
  • София
Точно сега гледам хотели в Будапеща - мъжът ми купи билети за концерта на Слипнот на 4 фев. Решили сме да останем в града 5 дни, за да разгледаме. Билетите за концерта са общо 300 лв., отделно хотел и самолетни билети, пари за храна и входни билети за галерии, музеи..сумата расте. Миналия юни бяхме на Пърл Джем в Милано, изкарахме няколко дни в града плюс съседния Бергамо - пак същата работа. Беше супер, но струваше пари.

Да, можем да пестим от концерти, море и прочие, но защо? За да се заврем в нас и да не правим нищо? Абсурд.

Дори само ходенето с дребната в зала България и на опера си иска средства, нищо, че са ми на крак разстояние. Билети, хапване, разходът си върви. Но като й видя блесналия поглед, ми се стопля душата и си струва всяка стотинка.

Сам човек с 2000 лв., ако не плаща наем и няма дете, може да живее ок. Ако плаща наем - не.
При нас 1000 лв. на месец хвръкват веднага само за занималнята, вноската и гаража на колата. Отделно разходи по 3 броя дом. любимци, сметки, спорт на детето и т.н. При това с мъжа ми не хвърляме пари за фенси дрехи и фенси ресторанти, с кеф си ходим по рок клубове (типични метъли Simple Smile). Общо взето, каквото изкараме, стига за комфортен живот, отделяме и малко настрана, но до там.

# 279
  • София
Ами да, има добавена стойност. В поста си друго съм описала, което наблюдавам. "Като имам повече, ще харча за всичко повече." Демек стандартът се качва по абсолютно всяко перо.

# 280
Ще си намери равновесието.
Ако досега е набивал кренвирши и зелева салата, а сега може да си позволи рукола и киноа - да пробва. След време може да се върне на зелето, а може да намери нещо удовлетворяващо посредата.

# 281
Брей, изолирано живеели хората, които спестяват 50%. Rolling Eyes
Пак нещо ново научих.
Моята колежка всеки ден пие кафе на заведение, пуши доста и се оплаква, че не ѝ стига заплатата.
А взема колкото мен.
Аз така безцелно не мога да вися по кафенетата, излизам веднъж седмично и не смятам, че това е изолация.
За самонадеяността мисля като Кетчър.

# 282
  • София
Какво означава безцелно висене по кафенета?! Трябва да има "цел" ли? Не разбирам. Пия почти всеки ден кафе в любимите ми Бариста или Орсети просто защото:
1. Кафето и нещата за хапване са чудесни.
2. Обстановката е приятна.
3. Хората са мили, а клиентите от нормалния, културен вид.

Взимам си кафе, сядам и се отпускам или пък си чета нещо. По-хубава "цел" от това няма. Душата ми си почива.

# 283
Дайте да се върнем на "как спестявам аз", а това "как колежката не спестява" може да бъде друга тема.
Някъде напред писах моята философия по въпроса - докато не си излизат от чергата и не ми искат пари, колежките могат да харчат както искат.
Иначе моите нужди от кафе и книга са неприкосновени.

# 284
Пестенето в момента ми е болна тема. Пестя за апартамент.
Знам, че всички ще викнат: защо не вземеш заем? Ще поясня: на 55 години съм, в пенсия по болест, която е мизерна. Заем никой няма да ми даде. Мъжът ми може да вземе малко, но и той наближава 60, тоест пенсия, та парите ще са малка сума. Затова работя и пестя.
Много е трудно, мнооого. TiredТрудно ми е, защото работата ми не е добре платена, а ми трябват доста пари. Затова ги изкарвам с продължителна работа. Без почивен ден, без отпуск, просто всеки ден ми е работен, от почти 18 месеца.Всеки месец внасям обаче. Трябва да приключа до есента на другата година и да купя. Повече няма да пестя.Дано си струва. Tired
Одобрявам спестяването, но при добра заплата,с нормално работно време, иначе си е живо мъчение. Проверявам го в момента на свой гръб.

Общи условия

Активация на акаунт