Спестяване на пари

• 142 759
  • 2 245
  •   1
Отговори
# 285
  • В заешката дупка
Според мен когато човек спестява пари (когато има възможност, а не брои стотинките всеки месец), трябва да е наясно защо спестява и с каква цел. Принципно спестяването означава заделяне на пари, при които рискът да ги загубиш е никакъв, но пък и не само че не ти носят приходи, а и в дългосрочен план си на загуба заради инфлацията. Поради тази причина има хора, които спестяват само за краткосрочни цели. Примерно, за почивка,  да си купиш кола,  да си погасяваш предсрочно жилищен заем... В този смисъл непрекъснатото, продължително, всекимесечно спестяване когато нямаш краткосрочни цели финансово не винаги е най-разумно, заради обезценяване на парите. Та има и други варианти: или си харчи човек всичките пари сега и веднага и/или мисли вече с дългосрочни цели - осигуряване на старини, подопомагане финансово на децата и т.н. С дългосрочните цели може да се мине вече в друга графа “над спестяването” - допълнителни пенсионни осигуровки, застраховки, взаимни фондове, различни други инвестиции. Така че е напълно възможно да не спестяваш (в реалния смисъл на понятието спестявам), без непременно да харчиш всичко сега и веднага за настоящи нужди.

Последна редакция: сб, 07 дек 2019, 19:17 от ЧеКа

# 286
Здравейте, ако ми позволите и аз ще се включа с коментар по темата. От известно време ви чета, интересно ми е как разсъждавате. Такива теми рядко се повдигат и обсъждат "на живо".
В написаното от всяка от вас има по нещо вярно. Много сте мъдри. Всеки от нещо спестява или не, според собствените си приоритети. Финансовата култура не се учи в училище, за жалост , а верният път се намира обикновено след разни неудачи.

Вярвам, че пари настрани трябва да се заделят, но не безцелно и просто така да си ги имаме и да си ги броим. Освен това, спестяването не бива да е мъчение и стил на живот и само така да се компенсират ниските доходи - с кътане. Смятам, че трябва да се работи и в двете направления - вдигане на доходите и ефективно спестяване. Спестяването го бях спряла, защото ни се отвориха извънредни харчове последните две години за репродуктивни специалисти. Но отскоро възобнових. Не обичам да оставам на нула и да разчитам на края на месеца на заплатата. Надявам се и да не ми се налага да прибягвам до заеми за покриване на текущи нужди. Това е най-краткият път към затъването, според мен. Някои хора така си живеят и не им пречи. Но същите тези хора, които харчат безогледно и неразумно, понякога ми искат пари на заем и не ми е приятно да им давам. Защото така повличат и мен. Спестяванията ми не са с цел да помагам на неосъзнатите ми другарчета. Защото докато аз съм правела лютеница (образно казано) лятото или съм почивала на бг морето за 20 лв на нощувка, те са яли гръцки манджи на Корфу. И ред други примери мога да дам.

Как действам - правя си фондове. Оставният ми е Фонд " буферен", който да ми стига за екзистенц минимум , ако остана без доходи, за 5-6 месеца живот. Той ми е най-труден за събиране и обикновено и него разбутвам инцидентно. После си го запълвам и май въртя все около него. Усещам , че нещо пропускам , имам още да се уча. Другите фондове са ни целеви - събират се семейно пари за предварително предвидени бъдещи покупки и начинания и се изхарчват за това.
Общият ни семеен доход е ок 4 хил. Живеем в София , нямаме деца, не плащаме наем. Засега се справяме:)

Подкрепям казаното от Catcher.  Самата аз, когато бях мома, харчех всичко за себе си- рокли скъпи, обувки, концерти, заведения, все излишни неща, от сегашната ми гледна точка. Не мога да изрина гардероба си, изхвърлих дрехи сигурно за хиляди левове.
Изводът, който аз си направих и ми отне твърде дълго време, е че най-трудно се прави разликата между нужда и желание. И че като вдигнеш заплатата и промениш стандарта , пак си на същото дередже. Дреме ми за компанията, че няма да се вписвам. Живеят на кредити , скъпи коли на лизинг и всеки уикенд са някъде, а ние пием чай вкъщи. Голям праз.

Последна редакция: сб, 07 дек 2019, 15:41 от keep_the_faith

# 287
  • София
Живеят на кредити, скъпи коли на лизинг..

Нашата среда не е такава - не бих и искала да се "вписвам" в нещо подобно.

Не разбирам защо ходенето на заведения и концерти да е "излишно". Не си представям как само ще работя, ще плащам сметки и данъци, ще пия чай у дома с мъжа ми и ще трупам пари. Ебаси живота, депресирах се само докато го напиша Joy

# 288
Скрит текст:
Здравейте, ако ми позволите и аз ще се включа с коментар по темата. От известно време ви чета, интересно ми е как разсъждавате. Такива теми рядко се повдигат и обсъждат "на живо".
В написаното от всяка от вас има по нещо вярно. Много сте мъдри. Всеки от нещо спестява или не, според собствените си приоритети. Финансовата култура не се учи в училище, за жалост , а верният път се намира обикновено след разни неудачи.

Вярвам, че пари настрани трябва да се заделят, но не безцелно и просто така да си ги имаме и да си ги броим. Освен това, спестяването не бива да е мъчение и стил на живот и само така да се компенсират ниските доходи - с кътане. Смятам, че трябва да се работи и в двете направления - вдигане на доходите и ефективно спестяване. Спестяването го бях спряла, защото ни се отвориха извънредни харчове последните две години за репродуктивни специалисти. Но отскоро възобнових. Не обичам да оставам на нула и да разчитам на края на месеца на заплатата. Надявам се и да не ми се налага да прибягвам до заеми за покриване на текущи нужди. Това е най-краткият път към затъването, според мен. Някои хора така си живеят и не им пречи. Но същите тези хора, които харчат безогледно и неразумно, понякога ми искат пари на заем и не ми е приятно да им давам. Защото така повличат и мен. Спестяванията ми не са с цел да помагам на неосъзнатите ми другарчета. Защото докато аз съм правела лютеница (образно казано) лятото или съм почивала на бг морето за 20 лв на нощувка, те са яли гръцки манджи на Корфу. И ред други примери мога да дам.

Как действам - правя си фондове. Оставният ми е Фонд " буферен", който да ми стига за екзистенц минимум , ако остана без доходи, за 5-6 месеца живот. Той ми е най-труден за събиране и обикновено и него разбутвам инцидентно. После си го запълвам и май въртя все около него. Усещам , че нещо пропускам , имам още да се уча. Другите фондове са ни целеви - събират се семейно пари за предварително предвидени бъдещи покупки и начинания и се изхарчват за това.
Общият ни семеен доход е ок 4 хил. Живеем в София , нямаме деца, не плащаме наем. Засега се справяме:)

Подкрепям казаното от Catcher.  Самата аз, когато бях мома, харчех всичко за себе си- рокли скъпи, обувки, концерти, заведения, все излишни неща, от сегашната ми гледна точка. Не мога да изрина гардероба си, изхвърлих дрехи сигурно за хиляди левове.
Изводът, който аз си направих и ми отне твърде дълго време, е че най-трудно се прави разликата между нужда и желание. И че като вдигнеш заплатата и промениш стандарта , пак си на същото дередже. Дреме ми за компанията, че няма да се вписвам. Живеят на кредити , скъпи коли на лизинг и всеки уикенд са някъде, а ние пием чай вкъщи. Голям праз.

Ок, но след като попълниш фонда "буфер" и бъдещи покупки, за какво си харчите парите?
Главната линия на напрежение е тази - един пести от едно и харчи за друго, друг - коренно различно. Рано или късно спестеното се изхарчва (ако не го изяде инфлацията).
Аз например "пестя" от частна детска градина (понеже имаме идеалната общинска на няколко крачки) - ама някак не върви да начуквам канчето на тези, които не са се класирали изобщо за градина и се налага за плащат за частна или на детегледачка и да им натяквам, че това е сумата за още една ипотека, понеже моята сруктура на разходите е еди каква си.

# 289
Ами Таис, безцелно е, за мен е безцелно. Нито време имам, за всеки ден говоря, нито съм такъв човек всеки ден да имам потребност да клюкарствам с приятелки. Аз нямам такива свободни приятелки, за ежедневни кафета навън.

# 290
Таис, затова написах, че е въпрос на приоритети. Не съм визирала теб или някой друг от темата, а имах предвид примери и хора от моето обкръжение.

В Бг стандартът е нисък. Говорим статистически нали, ясно е , че има и хора с по над 3-4 хил лв заплати (на човек) и там нещата са различни. Да са живи и здрави и нека стават повече от тази група.
Не знам защо се счита за унизително да си признаеш какво можеш да си позволиш и какво не. А и темата е за спестяване все пак, а не да се изтъкваме кой колко харчи. Реалист съм, нашият общ доход не е чак толкова висок като за София и все от нещо трябва да се лишим. Понеже наблягаш на излизания и пътувяния. За едно излизане с приятели в София оставяме двамата мин. 50лв. Ами намирам го за лукс. Затова не го правим често. Приятели, които намират за отегчителна разходка в парка и на бира , а държат всеки път да сядаме на скъпи заведения-ами просто не ни остават за дълго приятели.
Караме кола за 4 хил.лв, а не за 20. Така и разходите за ремонти падат.
От известно време не пътуваме (екскурзии в чужбина и за кеф имам предвид, лятното море и мърдания в БГ остават:)). Липсва ми тази емоция, но не е болка за умиране, просто имахме други харчове. А и сме си отходили като цяло.
Приятно ми е да сме си заедно и вкъщи, създали сме си уютно местенце, вкарахме доста средства да си го направим-пак от спестявания.
Мислила съм и да изкарваме повече, но то ще е в общия случай за сметка на здравето и времето ни заедно. В общия случай повечето пари означават и повече усилия за изкарването им.

# 291
  • София
Моят целеви буферен е голям. Това си е до натюрел, както и до лични преживявания. В един момент просто част от него се пренасочва за дългосрочни цели.

"А и темата е за спестяване все пак, а не да се изтъкваме кой колко харчи. "

Да Peace

# 292
  • София
Ами Таис, безцелно е, за мен е безцелно. Нито време имам, за всеки ден говоря, нито съм такъв човек всеки ден да имам потребност да клюкарствам с приятелки. Аз нямам такива свободни приятелки, за ежедневни кафета навън.
Аз си ходя сама, в обедната почивка, или след работа когато за разнообразие майка ми вземе детето от занималнята. Време за мен си, не за клюки.

Да, всичко е въпрос на приоритети. Съгласна съм. Оттук и разликите, няма еднозначен правилен отговор за всеки.

# 293
На човек, който е с широки пръсти не може да му обясниш как да пести.
Отделно, че някои го имат за срамно.
По-добре е да се хвалиш колко харчиш.

Аз пък нямам буферен фонд. Рядко тегля пари. Имам сметка, която е с опция за теглене, ако се наложи. И депозит в евро. Той е целеви, за образованието на девойката. Тя пък взе, че започна работа и получава 2 пъти повече от мен, та се демотивира за момента с ученето. Но аз не губя надежда. Wink
Обмисляме с ММ да си купим апартамент във Велинград, за пенсионна възраст.
Все ще ми влязат в употреба спестяванията. Peace

Таис, твоето е друго. В обедната почивка дали кафе, дали обяд, трябва нещо.
А и съм сигурна, че имаш някакви спестявания.
Тази жена се хвали какви пари получавала преди години, ама нямала нищо. Е защо?

# 294
Споменах напред в темата че спестяваме почти половината от доходите си,общият ни месечен доход е около 3хил.лв,но не живеем в изолация и  не изпадаме в някакви крайности.Пътуваме доста през летните месеци,посетили сме доста  и от Гръцките острови и си обичаме и Родопите,ходим доста често там.Нямаме скъпи коли,но поддържаме 2.Скъпи телефони не купуваме,сменяме ги рядко.Приятелското ни обкръжение също спестява,даже си организираме общи почивки и те си накупиха жилища и ремонтираха.Вярно нямаме все още деца,тогава може би ще стоят нещата по друг начин,но и дано това се случи в близко бъдеще.Всички сме на почти една и съща възраст( 31-33г.)

# 295
Евала, че с 1 500 лв. се издържате, поддържате две коли, имате социален\културен живот и обикаляте гръцките острови Simple Smile

# 296
Нямаме кредити,живеем в собствени жилища в провинцията.За поддръжката на колите си плануваме кое кога има да се плаща и каквото е необходимо за тях.Данъците за жилищата по същия начин...

# 297
  • София
Евала, че с 1 500 лв. се издържате, поддържате две коли, имате социален\културен живот и обикаляте гръцките острови Simple Smile
Аз се впечатлих Simple Smile

Понеже от години обикаляме въпросните острови, ми стана интересно: билетите за корабите не са евтини, как успявате? Или летите до тези, които имат летища? Това също не е чийп обаче.

И ние нямаме кредит за жилище, слава богу.

# 298
И аз се интересувам от организацията и бюджета на една лятна ваканция да речем по островите, това трябва да е някакъв лайфхак.

# 299
Пътуванията ни са организирани,пътуваме с автобус или самолет от програмите на туристическите агенции.

Общи условия

Активация на акаунт