Спестяване на пари

• 142 766
  • 2 245
  •   1
Отговори
# 300
  • София
Ние се организираме и пътуваме сами, недолюбвам тур. агенции. А и последните години водим и куче с нас Simple Smile
На кои острови ви водят и за колко време? Били сме на 20+ досега, до повечето билетите не са особено евтини. Но си заслужава.

# 301
И ние с куче... то затова и сме ограничени само до ЕС, ни Сърбия, ни Турция за нас...

# 302
Посетили сме Йонийските за сега,обикновенно държим само на закуска и вечеря,обядваме в местни заведения.Програмите на които държим са с по 5 нощувки.Тази година отчитам като грешка че вместо Гърция(Миконос или Санторини),посетихме Турция(Бодрум),не ни хареса.Пътувахме със самолет и отново с 5 нощувки.

# 303
  • В заешката дупка

Аз пък нямам буферен фонд. Рядко тегля пари. Имам сметка, която е с опция за теглене, ако се наложи.

Това звучи точно като вид буфер. При нужда има откъде да теглиш. Simple Smile Сега, каково точно може да покрият парите в тази сметка е отделно. Простичкото правило обикновено е да имаш заделени пари, равни на 5-6 месеца месечните ти разходи или поне да ти покрие минималните нужди, но аз също смятам, че човек не би трябвало сляпо да се води по него. От ужасно много неща зависи - за колко време може да се съберат тези пари, вероятност да загубиш работа, колко бързо можеш  да си намериш друга, дали имаш затраховки, които да покриват разни събития, като примерно,  временна или пълна загуба на работоспособност заради здравословни проблеми, покриване на разходи при определени здравословни проблеми и т.н. и т.н. Понякога наистина е много е по-разумно да имаш по-малък буфер и да влагаш излишните пари в нещо друго.

# 304
В момента предизвикателствата са да избегнем прекалено харчене за неща, които не кефят. Като искам нещо, се питам откъде идва това искане, дали не е някаква базова нужда и нещо ме стяга чепик. Обикновено нещо съм изнервена. Да, гот е шопинг терапия, но после се дразня, че имам неактивни дрехи и неща, купени незнайно защо.

Идеалният ми буфер е 12 месеца. Също за периоди на нестабилни доходи е важно това. Заради вариращи доходи също не "залепяме" всички пари всеки месец, дори да са доста повече отгоре. Сумата е вече не точно спестена, а за целеви, по-големи разходи.

# 305
  • София
Идеалният буфер за мен е годишна брутна заплата.

# 306
Като пишете: дохода ни е примерно 4 хил лв на месец и никой не уточнява това бруто ли е или нето. Защото при мен няма брутно възнаграждение, всичко е нето и приемам, че се пише от тази база. Защото разлика има и не е несъществена.

# 307
  • София
Дори не мисля за спестените пари като за буфер откъдето да тегля. Ако се гътна, мъжът ми ще се справи с всичко. Ако той се гътне, мога да издържам дете и апартамент без проблем. Ако и двамата се гътнем, майка ми ще поеме детето, разполага с достатъчно средства. Парите, които отделям, са за...и аз не знам за какво. Да има.

Agra, за 5 дни не мога да си почина добре, ходим за 7 или 14. Иначе Йонийските са най-лесно достъпни и евтини, да. Били сме на три от тях, но обичайно почиваме на по-далечните.

# 308
Аз отделям с цел fuck you money, ако решиш да сменяш работа, да пробваш и рискуваш. Иначе да, имаш "работна етика", ама е много кофти да не може да напуснеш, дори да искаш.

# 309
  • В заешката дупка
Отделените пари като буфер за непредвидени разходи, обстоятелства и “за всеки случай” са пари, които би трябва да могат да са в наличност доста бързо при нужда. Поради тази причина имат много малка лихва и реално се обезценяват с времето.  Заради това личното ми разбиране е, че рябва да са възможно най-малко като сума.

Последна редакция: сб, 07 дек 2019, 22:20 от ЧеКа

# 310
Зависи и в каква валута се държат.

# 311
  • София
Ако се гътна, мъжът ми ще се справи с всичко. Ако той се гътне, мога да издържам дете и апартамент без проблем. Ако и двамата се гътнем, майка ми ще поеме детето, разполага с достатъчно средства.
Затова пестенето не ти е на преден план. Повечето хора не са така и това е нормално, всички сме различни. Най- малкото хората, които градят свой живот, включващ изплащане на жилище, не е лошо да имат заделени пари.

# 312
Примерно по отношение на разходи бих заделила за 6 мес., но ако има кредити, то би следвало винаги да имам сума, равна на вноските по кредита за 1 година. Особено ако е ипотечен кредит.

# 313
Аз нямам кредити.
Т.нар. буферна сметка, с опция за теглене по всяко време, преди ми беше с 5000 лв.
От 2-3 години е двойна.
Но не съм я ползвала, за щастие, затова казвам, че нямам точно буфер, тъй като не съм прибягвала до нея.
Веднъж само съм била на борсата, за 6 месеца, но имах хубаво обезщетение, плюс доста солидно обезщетение по чл.331, което ползвах за ремонт на апартамента в който живеем.

# 314
  • София
Отделените пари като буфер за непредвидени разходи, обстоятелства и “за всеки случай” са пари, които би трябва да могат да са в наличност доста бързо при нужда. Поради тази причина, те имат много малка лихва

Че то кои депозити са с високи лихви? Масово е около нищото.
Но поне в банката са сигурни до 195000 лв. Че в къщи ако ги набара кварталното наркоманче ....

Общи условия

Активация на акаунт