Спестяване на пари

• 142 934
  • 2 245
  •   1
Отговори
# 1 845
Включвам се и аз в темата, стремя се да спестявам пари почти всеки месец Simple Smile, понякога не ми се получава, но важното е че имам желание! Да инфлацията е много висока, но все пак е по добре да имаш 5-10 000лв настрана отколкото николко ! И аз съм от морски град, но в разгара на лятото нямам желание да ходя на плаж. Ходя или в началото или в края на сезона, когато ордите от туристи са си заминали. Все по трудно се спестява с непрекъснато увеличаващите се цени на стоките! В разгара на лятото краставиците са над 4 лв, а доматите над 3.50лв. Тази вечер купих праскови на 3.80лв, чушките са между 2.50 и 3лв.

# 1 846
  • София
Това, че сме от морето, не означава, че не ходим на почивка. Както вие ходите на море, така пък ние ходим на планина и съответно разходите са горе-долу същите.
Лятото на Пампорово има почти само коли с бургаски и варненски номера. Е, има и малко бургазлии с коли със софийски номера Simple Smile

# 1 847
Според мен, за да спестява човек, първо трябва да знае къде отиват парите му. Затова за месец - два е добре да си описва разходите или да ползва някакво приложение на телефона за целта.  После поглежда и вижда - толкова за храна, толкова за гориво, за дрехи, за забавления, за лечение, за дома. И после мисли как да оптимизира големите пера.

# 1 848
  • Out of the Mix
Има режийни разходи, прогнозируеми(планирани) краткосрочни и дългосрочни, и непредвидени.

Всеки си знае колко са му сметките месечно, какво му предстои и т.н.

Приоритетите са различни. Аз съм спокоен, като ми е балансирано - да има за всичко, свързано със стандарта на живот и винаги да остава нещо, понякога повече, понякога по-малко, но винаги да остава.

За 90%, ако не и повече от хората пестенето или задържането на някой лев месечено не би трябвало да е проблем, освен ако не говорим за изключително ниски доходи, при които месечните разходи ги надхвърлят. Но тук повечето проблеми идват, че много хора нямат финансова кулктура и дисциплина, харчат пари за глупости постоянно, за боклуци, само и само да се харчи, изхвърлят се и т.н. Така изтичат страшно много пари.

Голяма част от хората цял живот не могат да стигнат нивото на ремонтирано качествено и хубаво жилище, па макар и наследствено, среден клас кола, защото животът без е изключително ограничен и губиш часове в друг транспорт (изключваме самолет), т.е. не могат да спестят един лев.

1000-2000 лв. нищо не са. До 10-20к са пари за живеене, за спокойствие, покриване на разходи в дългосрочен план, и то при положение, че си здрав и нямаш никакви заеми, лизинги и т.н. кредити, ипотеки.

За инвестиции масата народ не може да мисли, не е квалифицирана. За да има смисъл инвестирането, трябва да се започне от много рано и да се мисли за поне 30 годишен хоризонт. А това става с пари. Ок, може не милиони, но с пари, и то пари, които са ти "излишни", а такива много малко хора в България имат.

Другото, което е, културата е изключително ниска, както и рисковете и разградения двор на действителноста ни в момента, и не само.

# 1 849
Според мен е,много по важно, как да,изкарваме повече пари,отколкото как да спестим.За,да,спестяваш трябва да имаш прилични доходи.Храната е,скъпа битовите сметки също А това е голямо перо в бюджета.А пък с,деца е още по трудно.
Докато мислим как да изкараме повече пари, щото не става от днес за утре, може да спазваме някаква финансова дисциплина.
Човек трябва да познава себе си и къде би се изкушил или обратно - къде се стиска прекалено.
Факт но колко хора,имат дисциплина катмо ли пък за,харчене.И имам усещането че колкото повече няма даден човек харчи още повече.Теглят кредити,бързи кредити после батак.В голям маркет винаги количката е пълна и съм убеден,че доста от нещата,в нея не са нужни просто да се вижда благосъстоянието (изкуствено създадено) носи като че ли някакво апокойствие  може и да греша.За това и аз лично не харесвам големите вериги.А и никак не са,евтини за мен лично.

# 1 850
  • Варна
Понеже сме в темата за пестене - да се върна на въпроса за кафето. Изобщо няма да коментирам колко не еко са капсулите, но е факт, че това е най-скъпият вариант за домашно кафе. Ние сменихме мляното кафе с кафе на зърна, което е два пъти по-евтино. Взехме си мелачка и то Бош, която отдавна си изби парите. Има и по 20 лв от Лидл, които вършат почти същата работа и се избиват с първите два килограма кафе.

В края на лятото си взех много хубави сандали на 50%. В края на зимата - зимно яке също много намалено.
Имам добри попадения и от втората употреба - тениски по левче, сака по 10 лв…

Ненужни вещи продаваме в олх. По-добре на символични цени и някой да се зарадва, от колкото да правим подаръци на циганите, които ровят в казаните.

Спрях да си правя гел лак и това ми пести 40 лв всеки месец. Вече работата ми не изисква маникюр. А и сякаш малко по малко му минава модата и все повече се цени естественото. Разбира се за тези няколко години, в които ходих на маникюр, се научих само с гледане на много неща и сега сама си поддържам ноктите в красив вид, без лак.

А това, че варненци пестим от почивки е много смешно. И ние ходим на почивки, просто другаде. Как може такива нелепи съждения да има… изумявам се. И че морето било здраве… да - сутрин до 9, само че тогава плажовете са празни.

Последна редакция: сб, 27 авг 2022, 23:51 от Didi168

# 1 851
  • Mediterraneo
Винаги си купувам обувки в "обратен" сезон- сандали през зимата и ботуши през лятото. Не знам кое му е чудното. Разбира се, ако си някакъв моден корифей, не можеш да си го позволиш, но мен не ме вълнува дали моделът е от тазгодишния сезон или отпреди 2 години.

# 1 852
Винаги си купувам обувки в "обратен" сезон- сандали през зимата и ботуши през лятото. Не знам кое му е чудното. Разбира се, ако си някакъв моден корифей, не можеш да си го позволиш, но мен не ме вълнува дали моделът е от тазгодишния сезон или отпреди 2 години.
Аз процедирам по същия  начин.

# 1 853
Аз този трик рядко го практикувам, защото съм възможно най-стандартния размер обувки: 38-39. Ако чакам на намаление извън сезона, няма почти никакъв шанс да има моя размер от модела, който съм харесала. Така че разчитам основно на промоции в рамките на сезона или просто купувам на редовна цена.

# 1 854
  • София
И аз си купувам обувки като Тарталета, уж спестявам.
Но това е неприложимо за обувките и дрехите на внуците ми. Кой ги знае с колко ще им пораснат краката до следващото напр. лято.

# 1 855
  • София
На децата в момента всичко им е малко и чакам последния момент за купуване на есенните дрехи и обувки.  Отделно е септември и ще се купуват тетрадки и учебници...

# 1 856
  • Mediterraneo
О, за децата купувах, после хвърлях- или прескачаха директно номер, или изобщо не ги обуваха. Отдавна спрях да го правя за тях. И се пести, не уж. Последните боти, които си взех, бяха едни на Томи Хилфигер, намалени от 150 на 70 евро. В сезон не мога да си позволя такива цени. Сега си взех спортни сандали за 25 евро, нормално са над 50.

# 1 857
Аз дрехи пазарувам само ВУ. В момента съм по майчинство и не ми трябват много, не че като не съм ми трябват, тъй като имам работни обувки и ризи. Не че съм си казала, че само ВУ ще пазарувам, обаче често отскачам и като видя някоя рокля за 3лв, просто не мога да се сдържа и купувам. В резултат, лятото го изкарах с 4 рокли, чиято обща стойност е колкото на един нов качествен чорапогащник.

Ние като цяло имаме доста прилични доходи, обаче обзавеждаме чисто нов апартамент, за който нямаме готови пари и се налага доста да спестяваме. Аз съм факир в правенето на сметки и спестяването. Битова химия и домашен текстил отдавна пазарувам изключително и само от Одрин, памперси и дрехи на детето, зехтин, варива също.

Гориво зареждаме само с отстъпки, като следим и цените.

На промоция купувам любими неща, които в момента не ми трябват, но ще се употребят или продукти с дълъг срок на годност. Боя за коса, пасти за зъби, тоалетна хартия, кафе, винаги имам в повече.

Винаги си използвам и ваучерите за отстъпки от уебсайтовете.

# 1 858
Цитат
...предпочитам да се "превъзпитам", че не всичко, което хвърчи (се продава) се яде (трябва да се купи).

Ама пробвала ли си с бюджет, или просто си мислиш, че няма файда? Понеже точно един бюджет може да ти позволи да си купиш почти всичко, което хвърчи, просто не веднага и наведнъж. Сега, ако получаваш 900 лв. чисти, едва ли ще събереш за двустаен в Лондон, понеже чисто математически не излизат нещата, но много други неща могат да станат изненадващо достъпни с предварително планиране.

# 1 859
Скрит текст:
Цитат
...предпочитам да се "превъзпитам", че не всичко, което хвърчи (се продава) се яде (трябва да се купи).

Ама пробвала ли си с бюджет, или просто си мислиш, че няма файда? Понеже точно един бюджет може да ти позволи да си купиш почти всичко, което хвърчи, просто не веднага и наведнъж. Сега, ако получаваш 900 лв. чисти, едва ли ще събереш за двустаен в Лондон, понеже чисто математически не излизат нещата,но много други неща могат да станат изненадващо достъпни
....... с предварително планиране.

Ей това ми е мотото и на мен, опитвам се да предвидя разходите си, правя бюджети, следя разходи. Звучи трудоемко, но веднъж като си изградите система изобщо не е натоварващо.
Е, разбира се не съм крайна и аз понякога изгърмявам повече от предвиденото, но гледам да не е навик.
От нещата за домакинството, храна и консумативи следя промоции и гледам да имам по 2бр. примерно стига да не е нещо, което се разваля, разбира се. И така  когато свърши даден продукт да не се налага да го купувам на цена двойна и тройна. Освен това съгласете се никак не е екологично и икономически обосновано да се пазари по едно нещо, времето и разходите по закупуването му в крайна сметка също трябва да си ги включите в цената. Нямам нерви да влизам всеки ден в магазина за по една консерва, или един дезодорант...това е губене на време.
С деца нещата изглеждат по-различно, малко по-трудно е, но и там може да се попредвиди донякъде.
Знам колко плащам за такса банка, интернет, телефон, оказва се че повечето хора не са наясно колко точно им е таксата, а операторите имат навика да ни пробутват уж промоционални екстри, които се оказва, че си ги плащаме. Два-три лева са, но малко тук, малко там и се събират.
Така прекратих услуга, която А1 ми бяха набутали в сметката, от банката ми връщаха такси и т.н. много примери има. В момента съм в процес на смяна на оператора, ами не са ми изгодни условията му и ще го сменя, гледам си интереса.

Общи условия

Активация на акаунт