Спестяване на пари

• 142 863
  • 2 245
  •   1
Отговори
# 1 980
  • Варна
Еее, добре! Споменато е, супер междудругото, а то е също толкова важно да се сложи към уравнението, както разходите покрай ходене на работа.

# 1 981
  • София
Като чета алтернативите на неходене - по-добре да си плащам да ходя на работа.

# 1 982
  • София
Нямаш ли мярка за спама, написахме 20 съобщения, заради това, че не можеш да четеш, а и упорстваш.
Все искаш ти да си права, а другите да бъркат.
Ами така като гледам, не само че ще се случва обратното и занапред, ами отива към закономерност Simple Smile

# 1 983
НякоИ хора си пишат хипотетично какво би било спестяването на пари при наличието на дете/ деца и времето/ ресурса по логистиката.
На чужд гръб и сто тояги са все малко.

Последна редакция: ср, 14 сеп 2022, 11:40 от Анонимен

# 1 984
  • Варна

Все искаш ти да си права, а другите да бъркат.

Точно обратното, през цялото време се опитвам да обясня, че има различни гледни точки, колкото и да не съвпадат с общоприетите мерки за спестяване. Не се опитвам да изкарам моите методи "правилни", просто постоянно някой се опитва да наложи, че са грешни, ама тотално грешни и невъзможни. Не ми харесват такива крайности и затова споря.

# 1 985
  • София
Грешно беше, че още в началото заговори за "спестяване на пари", точно без да се включва "разход на време в приготвянето", а чисто номинално, което оставало.
А не, че е по-удобно, или по-оптимизирано, за което никой не спори.
Това си е крайност и е нормално да се коментира.
Ако беше умерено мнението ти поначало, нямаше да има никаква критика или съмнения.

# 1 986
  • Варна
От самото начало мненията ми включват какво сме пробвали и е работило при нас и уточнявам, че съм съгласна, че може да не работи при всички хора. Не виждам нищо крайно в това.
После обясних защо въобще споделям, а именно заради обмена на идеи, макар и неприложим за всички.

# 1 987
Стана ми любопитно. А в София някой знае ли такива кухни, които да имат добри отзиви?

По принцип, аз готвя не за да е по-евтино, а за да знам какво има вътре, заради децата, но страхотни пресни неща и евтини сме купували в студентски град, за съжаление не мога да обясня къде точно, но близо до техническия университет има нещо като пазарче ли какво и там има една като закусвалня, където човекът готви ежедневно, след 5 часа са намалени с 50% каквото е останало, и са наистина хубави храните, според мен с много добри продукти.
Другото, което сме виждали е близо до бл 11 студентски град, пак закусвалня с прясна домашна храна.

Но естествено, аз предпочитам да си готвим и избираме всичко по наш вкус (помагаме си с промоции).

Ние доникъде и този месец няма да стигнем, за съжаление, имахме служебно пътуване, на което отидохме цялото семейство и пари ще ни върнат само за хотела, но не и за самолетните билети, а ги купихме в посл момент и сигурно 1/3-1/4 от месечния доход ни отиде в тези  самолетни билети.

Ясно ми е, че при нас ще стане с бейби степс. Та сега си поставям две задачи -- винаги самолетни билети максимално рано (но рефъндабъл) и бюджета с храната да продължа да си го спазвам да е около 550 евро на месец.
Това ако спазваме, ще е голяма промяната.
 Ако има важни покупки за зимни дрехи (скъпи), ще ги издирвам или ВУ или силно намалени. За малкия си син вече харесах страхотно зимно яке ВУ, но мн хубав бранд. Обувки и зимни и есенни за децата сега ни предстоят, но там съм заделила. Колело на баткото пак ВУ ще купя, но си има нова каска Simple Smile))
Общо взето, засега поне по-осъзнато харчим.
В някои неща сме отличници, в интерес на истината, систематично плащаме доста ниски комунални разходи, опр по-ниски от средното. За храна, ако не бюджетираме, обаче, даваме 1000+ евро на месец. Та там сега очаквам да се освободят по едно мин 400 евра на месец.  Много пиша и се каня и нищо не пестим, но се надявам октомври м. да се похвалим.

Последна редакция: ср, 14 сеп 2022, 11:42 от MariyaHris

# 1 988
Колко чорапа трябва да закърпя вкъщи за да спестя 2000лв?

# 1 989
Колко чорапа трябва да закърпя вкъщи за да спестя 2000лв?
Ако работиш за МРЗ си е по-малко Simple Smile И ако имаш разходи в пътни и за храна, ако трябва да търчиш допълнително в обратна посока за деца.. Ако тамън си излязла от майчинство и 2ро е на път... Па едното нон-стоп болно от яслата..  Ей такива разни комбинации общо-взето не предполагат особено засилване на тръстиката.
И аз не бих в някаква подобна конфигурация.

# 1 990
  • София
Като с пъпкуване да се размножаваме.

# 1 991
Детската ясла на сина ни струваше 1200€ на месец. Ако заплатата на майката е толкова или малко отгоре, може би (финансово) не би си заслужавало жената да работи.

# 1 992
  • Варна
Ех, в началото си мислих, че някои хора са тук за реално провеждане на културен спор, но след този коментар на Eфибуш ми стана ясно колко съм заблудена и наивна.

# 1 993
Но докато работиш може да си развиваш кариерата, което значи значително повишаване на доходите и намаляване необходимостта да пестиш Wink

# 1 994
  • München, Deutschland
Съгласявам се с Джинкс, че понякога излиза по-изгодно на семейството (финансово) жената да не работи.

Конкретен пример: в Германия няма плосък данък, подоходно е облагането, съответно ако жената взима 0, а мъжът 5000, може да  се съберат приходите на жената и мъжа, те да се облагат заедно или по такава дан. ставка, че жената да плаща висок данък (в/у 0 евро), а мъжът - нисък (в/у 5000 евро), което носи повече нето за семейството, отколкото ако жената работеше някъде парт тайм за примерно 800-1000 евро. Повече от парт тайм не е възможно в определени провинции, защото ако изобщо намериш детска градина, то няма такава за 8 часа (съществуват редки изключения, но са под 5% от градините, а да намериш там място си е направо 6ца от тотото), а и се приема, че си лош родител, ако детето ти стои цели 8 часа на градина. Та, средно децата са м/у 4 и 6 часа дневно на градина, в останалото време ги гледа единият родител и не работи. При такава констелация с малко дете / деца, често не си заслужава дори финансово майката да работи, освен ако не е доста високо платена работа. Отделно са бонусите, че жената има време да чисти, готви, пазарува, да се занимава с детето и т.н., които не са предмет на точно тази тема.

-----------

Току що направих справка за разходите ни тази година, доволна съм. В скрит текст, за който го интересува.

Скрит текст:
С екстраполация до края на годината (приемам, че ще харчим сходно, както и първите 9 месеца), излиза, че:

- транспорт: разходите ни намаляват за 3та поредна година заради ковид и повечето възможности за хоум офис. Тази година имаше и някакви евтини транспортни карти за 3 месеца, но това у нас намалява разходите с 5 евро месечно, не е огромна сума.
- храна: разходите намаляват и тук, преструктурирах си готвенето и не готвя вече по 3 ястия на хранене, дори не мога да повярвам колко ниски са ни разходите за храна тази година, засега наполовина на миналогодишните, като изкарахме немалко време в България, вероятно към края на годината ще има леко покачване, защото ни се очертава вече повечко време вкъщи. Въпреки това направо имам чувството, че не сме яли, гледайки сметките...
- почивки и пътувания: колкото минали години (обикновено правим една по-дълга разходка в чужбина годишно, море в България (малко над седмица), още няколко връщания в България (не плащаме настаняване, има къде да живеем), както и още 2-3 пътувания за по 3-4 дни, тип дълъг уикенд - понякога в чужбина, понякога в Бг).
- режийни: очаквам леко покачване за вода, парно, разходи за блока; почти двойно скочи сметката за ток при същото потребление; интернет, телефони са си на договори, доволни сме и засега не мислим да сменяме там
- разходи за здраве: същите
- инвестиции: заделяме малко повече
- подаръци, хобита: засега сме по-ниско от нормалното, но наближава Коледа и вероятно ще сме на същата сума, подаръците за Коледа и рд (вкл. за роднини) са нещо, от което не искаме да пестим
- ресторанти, заведения: същото, там разходите ни са съвсем минимални, я идем 2х на ресторант (извън почивките), я не...

Общи условия

Активация на акаунт